E-kereskedelem: Jelentése, legnagyobb előnyei – és merre tart?

Olvasási idő: 2 perc
e-kereskedelem
Az internet megszületésével szinte minden iparág átalakult. Ez alól a kereskedelem sem kivétel, ami az egyik legősibb iparág és a világ gazdaságának mozgatórugója. Amerikában már a 90-es években komoly átalakulások kezdődtek (gondoljunk csak az Amazon megjelenésére a könyv piacon a 90-es évek végén), de Magyarországon csak a 2000-es években lett ez megfigyelhető. De mi is az e-kereskedelem, mik a legnagyobb előnyei, és merre tart?

Internetes kereskedelem alapok

Az e-kereskedelem az elektronikus kereskedelem rövidítése, de szokás még online kereskedelemnek, internetes kereskedelemnek, online értékesítésnek, vagy angolul e-commercenek nevezni. Az e-kereskedelem fogalma:
A javak eladása és megvétele az interneten keresztül történik, beleértve akár a fizetési tranzakciókat is.
Egy gyakori tévhit, hogy csak a fizikai termékek számítanak internetes kereskedésnek, mert az adásvétel az interneten történik, de valójában az áruforgalom (és gyakran a fizetés is az utánvét miatt) már a fizikai világban történnek. A valóság az, hogy bármely internetes tranzakció az online kereskedelem része, legyen az szoftver, fizikai termék, vagy bármilyen online pénzmozgás. kereskedelem fogalma Alapvetően két kereskedelmi modellt különböztetünk meg, és ezek kombinációit:
  • B2C, azaz Business-to-Consumer, tehát a cég a fogyasztónak értékesít.
  • B2B, azaz a Business-to-Business, tehát a cég egy másik cég(ek)nek értékesít.

Az online kereskedelem rövid története és jövője

A legelső adásvétel 1994-ben történt, mikor egy férfi eladott egy Sting CD-t az egyik első amerikai online kereskedésben, a NetMarket-en. Azóta rohamos tempóban növekszik az egész iparág, előrenyomulását a 90-es évek végén történt dotcom lufi sem tudta megtörni. Bár Magyarországon egy kicsit később indult meg a fejlődése, ma már a magyar lakosság több, mint fele vásárolt valamit online, és a fiatalok körében az online adás-vétel már népszerűbb, mint a hagyományos kereskedelem. 2018-ban a kiskereskedelemben már 425 milliárd forintos forgalom volt, és 17%-os növekedés, ami elég magasnak számít egy már szilárd és a kezdeti stádiumból kilépő iparág esetében. Ez a forgalom több, mint 38 millió rendelésből jött össze, és ez csak a belföldi e-kereskedelmi egységekbe leadott rendeléseket számolja. Tehát az egész iparág rohamos léptekben fejlődik, és ennek a megtorpanását még egy jó ideig biztosan nem fenyegeti semmi. online értékesítés De miért ilyen sikeres az e-kereskedelem?

Az e-kereskedelem legnagyobb előnyei

Magától értetődően a fizikai kereskedelemmel szokták legtöbbször összehasonlítani.
  • Az internetes kereskedelem óriási rugalmasságot biztosít földrajzi tekintetben mind a vevőnek, mind az eladónak, mind a szállítóknak.
  • Az év minden napján, minden egyes órában nyitva van, bármikor böngészhető online az aktuális kínálat.
  • Rengeteg időt spórol a vásárlónak.
  • Rengeteg erőforrást spórol az internetes áruházaknak.
  • A digitalizált termékek és elektronikus szolgáltatások célba juttatása gyakorlatilag zéró időt igényel.
  • Rengeteg olyan iparágat hozott létre, amelyek előtte még nem igazán léteztek (például a fulfillment szolgáltatás webáruházaknak).

Összefoglalás

Az internetes eladások az egekben, és ez egyre csak növekszik. Ma már minden második magyar lakos vásárolt online, a fiatalok között pedig még ennél is jobb az arány. Aki ma új vállalkozásban gondolkodik, alapból az interneten tervez, hiszen ez lett az új információs központ a világunkban, ezért a legtöbb esetben nem okos dolog figyelmen kívül hagyni. Neked is ezt ajánljuk!

A Webshippy Akadémia hírlevelei segítenek, hogy még sikeresebb legyen vállalkozásod!

Tapasztalt szakértőink és külső partnereink osztják meg Veled tudásukat blog cikkek, videós tartalmak és webinarok keretében. Ne maradj le, iratkozz fel!

Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

61 cikk