Milyen egy jó termékoldal? 7+1 tipp, ami segít növelni a konverziód!

Olvasási idő: 5 perc
ideális webshop termékoldal webshippy

Mint mindenkinek, aki online felületen kereskedik, bizonyára Neked is fontos az, hogy a potenciális látogatód minél több és hasznosabb időt töltsön a weboldaladon. Ehhez természetesen olyan tartalmakat kell létrehoznod, ami ott tartja őt az oldaladon, ami rendben is van. De mi az, amit végső soron el akarsz érni?! Minőségi forgalomból maximális konverziót és hosszú távon is elégedett, elkötelezett, visszatérő vásárlót.

Ebből következik, hogy a célod eléréséhez nem elég pusztán szórakoztató, vagy edukációs tartalommal a weboldaladhoz kötni a látogatódat. Olyan termékoldalt kell létrehoznod, aminek láttán a látogatód szélsebesen levedli a személytelenségét. Ahhoz hogy ezt elérd, csak néhány apró, de nagyon fontos szempontot kell szem előtt tartanod.

A vizualitás vonzó

Nyilván használsz képeket, de nem mindegy, hogy milyen képeket. Ne egy akármilyen sablonkép köszöntse a termékoldalon a látogatót, amiről ordít, hogy egy random netes stockfotó, hanem:

Legyen egyedi, itt nem feltétlen arra gondolunk, hogy ülj le az asztalodhoz vedd elő a telefonod és kezdj el fotózni hanem:

  • tükrözze a terméked legjellemzőbb és legkívánatosabb vonásait,
  • tehetsz rá saját vízjelet-logót, ami profizmust és különlegességet sugall,
  • az még jobb, ha a fotó mellett minden termékről van egy pár perces videó is

A látogatód így egészen pontos képet alkothat arról, hogyan néz ki a termék és arról is, hogyan kell használni azt. Mindez kívánatosabbá teszi a szemében a portékádat. Nagyon fontos kezelni azt a kérdést, hogy miként tudod a fizikai bolt előnyét ellensúlyozni, ahol kézbe lehet venni a terméket, meg lehet tapintani, szagolni (ha olyan a termék, akkor ez is fontos), stb. Ezt neten nem tudod biztosítani, így kell helyette más.

IKEA TV szekrény

Tipp: A termékoldalad nyitó része ne tartalmazzon regeteg elemet. Elég termékképeket, videókat mutatni, néhány főbb jellemzőt, pár rád, vagy a termékre vonatkozó USP-t (termékelőnyt, ami a konkurenciához képest egyedi) és a megveszem gombot. Minden más jöhet alá, hogy aki impulzív vásárlási szándékkal érkezik, annak is legyen egy tiszta vásárlási útvonal felvázolva.

Egy fotó nem fotó

A kiemelt termékfotót többféle, nem kevésbé jó minőségű képnek kell követnie, melyek különböző nézetekből, szögekből, kívülről és belülről, használat közben is megmutatják a termékedet.

Részletkérdés? Nem, nem az!

Legyen bármennyire is fejlett az internet és az IT, ott még azért nem tartunk, hogy fizikailag is megérinthető, felspécizett holografikus kivetítést alkalmazzunk a termékfotók élethű megjelenítéséhez. Amíg ez bekövetkezik, Neked kell elérned azt, hogy a látogatód számára minél színesebb, gazdagabb, mondhatni tapinthatóbb élménnyé váljon a terméked.

abercrombie példa

Ne bízd a fantáziájára, mutasd meg neki

A termékleírás lehet a termékoldalad legfontosabb része, amikor a látogatód a termékoldalra kattint és a vizuális tartalmad elnyerte a figyelmét/tetszését, egyéb információ után fog nézni.

A Te dolgod az, hogy átvezesd a termékleírást tartalmazó részekhez (optimális esetben ez nincs sokkal lejjebb a termékfotóknál, hogy könnyen elérhető legyen, de ne azzal találkozzon elsőként). A célod az, hogy a termék részletes bemutatásával ébren tartsd a látogatód érdeklődését, kíváncsiságát, majd felébreszd benne a vágyat/igényt a terméked megvásárlására/birtoklására.

Az átvezetéssel a következő, SEO-szempontból sem elhanyagolható előnyökhöz jut a termékoldalad:

  • a terméklap tisztább marad,
  • jobban koncentrálódik a konverziós pontokra,
  • a jól megtervezett termékbemutató szöveg az egyedi terméktulajdonságok plasztikus megjelenítésével elvezeti a látogatód a szándéktól a vásárlásig. Tovább tudja fokozni az érzelmi és racionális reakciókat.
  • a jó szöveg mindemellett keresőoptimalizált, így a Google számára is adsz kapaszkodót ahhoz, hogy hosszútávon organikusan is előrébb sorolódjon az oldalad

A vizualitás mellé adj valami klasszikus pluszt, az írott szöveg varázsát, amit a látogatód saját fantáziája fog életre kelteni.

A változatosság gyönyörködtet

Van olyan terméked, ami több különböző színben, méretben is megtalálható a webáruházadban, esetleg többféle anyagváltozatban is kapható?
Az online marketing (SEO, UX) szempontjából az a jó, ha a weboldaladon egy terméknek egy oldala van, de azon az egy oldalon a terméked különböző variációi is megtekinthetőek (URL tagging-gel hatékonyan lehet ezt kezelni.)

Színválasztási lehetőség a termék oldalon

FONTOS: mindenképpen győződj meg arról, hogy ha valaki színben, méretben, anyagában más terméket választ, mint ami a kiemelt képen van, az biztosan meg tudja rendelni az általa választott kombinációt.

Tipp: ha több változata van a terméknek, akkor a vizuális részek mindenképp kövessék le, ha valamin változtat. Például színváltásnál a képek mindenképp cserélődjenek az adott színűre. Tudjuk, hogy ezek apróságnak tűnhetnek, de hidd el, a részletekben bújik meg az ördög.

Tiéd a figyelem, tiéd a győzelem!

Amennyiben a terméked vizuálisan és szöveges megjelenítésében is vonzó a látogatód számára, elnyerted a bizalmát és úgy dönt, hogy megvásárolja a termékedet, a közös utatok végén lennie kell egy jól látható, ám nem tolakodó gombnak, amire közérthető és egyenes „utasítást” véstél fel: Megveszem!

Tipp: Az, hogy konkrétan mi a gomb szövege, egy érdekes tesztelési lehetőség. De az üzenetének minden esetben egyértelműnek kell lennie.

Dilemmát jelent, hogy mekkora és milyen legyen az a bizonyos vásárló gomb?

  • a méretre nincs aranyszabály, általában a termékoldal tartalmától függ,
  • ha sok információt tartalmaz az oldal, akkor a gomb legyen kisebb, de még mindig elég nagy ahhoz, hogy magára vonja a figyelmet,
  • ha kevesebb információt tartalmaz az oldal, egy vonzó színű, nagyobb méretű gomb alkalmasabb arra, hogy felkeltse a Látogatóból éppen Vásárlóvá érő figyelmét,
  • a gomb színe harmonikusan illeszkedjen a weboldalad színvilágához, de legyen elég feltűnő. Fontos a kontraszt! És itt határozottan nem a piros gomb a jó megoldás. 🙂

Tipp: a gombok színeihez használj meleg színárnyalatokat, vagy a háttérhez képest erőteljes kontrasztot!

Gombok elhelyezése

Csatornázd be a termékoldalt!

Magától értetődőnek kell lennie, hogy a termékoldaladat átkötöd a közösségi média felületeidre is. A Facebook alapértelmezett beállítás, de sose bízd magad egyetlen csatornára. Az algoritmusok jönnek-mennek, Neked viszont biztos kézzel kell átvezetned a weboldaladat az online marketing változékony sodrású vizein. Erre az a legegyszerűbb módszer, ha nem egyetlen hajót indítasz el, hanem egy egész flottát.

Tiéd a Pinterest, az Instagram, a Flickr és társaik. Sőt egy Messenger megosztás gomb csodákra képes, ha terjeszteni szeretnéd a híredet. A lényeg, hogy minél több releváns lehetőséget adj a látogatódnak arra, hogy másokkal is megossza a nálad szerzett tapasztalatait.

Jutalmul, ahogy nő a csatornáid látogatottsága, forgalma, úgy fog nőni a konverziód is, ha a megfelelő csatornákat használod és a megfelelő felhasználót éred el a számára megfelelő tartalommal, így csökkenteni tudod a felesleges szórást.

Tipp: Tedd lehetővé a látogatód számára, hogy szövegesen és/vagy csillagpontokkal, de értékelhesse a terméked.

Az ügyfélvélemény és elégedettség mérése kétélű fegyver, de alkalmas arra, hogy a terméked elfogulatlan felülvizsgálatát kommunikálja a külvilág felé. Sőt! Egy gyakran véleményezett termékoldalakkal bíró weboldalt a Google is pozitívan értékel, így közvetetten még a keresőoptimalizálási eredményeket is javítani tudod vele!

Tesztelj és tesztelj és tesztelj

Mindent megtettél azért, hogy létrehozd a tökéletes termékoldalt és a látogatód mégsem vásárol? Néha megtörténik …

Ebben az esetben az életképes megoldás lehet:

  • cross- vagy upsell termékek/lehetőségek biztosítása, lehet csak más típusú termék az, ami neki a legmegfelelőbb, vagy abból már van neki és a mellé venne mást
  • A/B tesztelj! Új színek, más fotók, más leírás, másmilyen gomb, stb. De egyszerre csak egy dolgot!

Meg kell tudnod birkózni azzal a ténnyel, hogy a célközönségedre optimalizált marketingkampányodnak mindenképpen lesz – már csak statisztikailag is- némi szórása, ugyanakkor ez egy tökéletes lehetőség arra, hogy gyakorolod a keresztértékesítést.

+1) A személyes kapcsolat

Az online kereskedelemben az találja meg a Bölcsek Kövét, aki személyes elköteleződést tud elérni a látogatóinál; ennek a professzionális ügyfélgondozás elengedhetetlen feltétele.

Teremts élő, interaktív kommunikációs kapcsolatot a látogatóddal, például integrálj a weboldaladba élő chatszolgáltatást. Ezzel lehetőséget nyújtasz neki arra, hogy kérdéseket tegyen fel, Te pedig azonnal válaszolni tudsz, kezelheted a felmerülő problémákat, személyre szabott megoldásokat kínálhatsz a számára. Ilyen applikáció pl. a Smartsupp vagy akár a piacvezető Zendesk. Használd okosan!

Tipp: haladó IT-megoldás az, ha chatbot-ot használsz. Ez hasonló az élő chatszolgáltatáshoz, de nem igényli az aktív jelenléted. Ilyen pl. a Pandora, mely elég érzékeny MI integrációval rendelkezik ahhoz, hogy ellásson egy ilyen feladatot.

Ha mindezekkel megvagy, akkor a termékoldalak hatékonyságában biztos lehetsz, ami egy kiemelkedően fontos pontja minden webshopnak.

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

61 cikk