Külföldi terjeszkedés: 3 kardinális pont, amire figyelni kell

Írta: Webshippy
Olvasási idő: 8 perc

Sok hazai e-kereskedő játszik a nemzetközi terjeszkedés gondolatával, de még mindig csak töredékük valósítja meg ezt a lépést. Az ekerstat 2022-es felméréséből kiderült, hogy a megkérdezett webáruházak csupán 11%-a értékesíti termékeit külföldre is. Ez meglehetősen alacsony szám, ha azt vesszük figyelembe, hogy hazánkban milyen gyorsan és milyen nagy számban törnek előre a külföldi tulajdonú piacterek és online áruházak.

A cikk az Everigo jóvoltából készült, mely magyar e-kereskedőknek nyújt támogatást külföldi terjeszkedésben, személyre szabott szolgáltatásokkal.

A Webshippy 2022 nyarán nagyszabású felmérést készített hazai partnereik e-kereskedelmi tapasztalatairól. Ebből kiderült, hogy csupán 17%-uk folytat export tevékenységet más országba. Emellett 69% érezte veszélyben a bolt jövőjét, és 33%-ot fenyegette a bezárás. A megkérdezettek 36%-a vélekedett úgy, hogy problémáik egyik potenciális megoldását a külföldi terjeszkedésben látja.

Ezért is kritikus, hogy sokkal többet beszéljünk erről a témáról. Ma már egyáltalán nem olyan nehéz külföld irányába növekedni, mint jó pár évvel ezelőtt, ami a hazai szolgáltatók széles körű és testre szabott megoldásainak is köszönhető.

Külföldi szállítás hazai partnerrel

Az egyik legismertebb gátja a külföldi értékesítésnek az, hogy az e-kereskedők nem tudják, hogy hogyan tudnák gazdaságosan és gyorsan kiszolgálni egy másik országban lévő vevőiket. Sokszor elkezdenek külföldi cég létrehozásán és külföldi raktár fenntartásán gondolkodni. Pedig szerencsére ma már ezek egyáltalán nem szükségesek ahhoz, hogy egy új piacra lépjünk be.

Hazánkban már több logisztikai cég is vállal külföldi szállítmányozást és házhoz szállítást, mint például a Webshippy, ráadásul versenyképes áron.

A Webshippy-nél a külföldi szállítás árak például a következőképpen alakulnak egy 1 kg-os átlag súlyú csomag esetén:

Románia 765 Ft/csomag
Lengyelország 1309 Ft/csomag
Szlovákia 759 Ft/csomag
Szlovénia 1925 Ft/csomag
Csehország 825 Ft/csomag
Ausztria 2151 Ft/csomag
Bulgária 1364 Ft/csomag
Horvátország 1892 Ft/csomag

Jól láthatjuk, hogy a csomagok szállításának ára sok esetben alig tér el a hazai postázási költségektől. Vagyis a Webshippy stabil, kiszámítható és tervezhető megoldást nyújt azok számára, akik egy másik országban is értékesíteni szeretnék a termékeiket.

Fulfillment saját raktárkészlet helyett

A fulfillment, azaz a kiszervezett logisztika ideális választás lehet azoknak az e-kereskedőknek, akik nem szeretnének saját raktárat bérelni, vagy csökkenteni szeretnék a raktározással, csomagolással és kiszállítással járó költségeiket. 

A Webshippy például ebben is ideális társ. Szolgáltatásuk igénybevételével a webáruházak mentesülnek a logisztika terheitől, a raktározás, csomagkezelés magas fix költségeitől. Hozzáférnek olyan szállítási árakhoz, amiket csak több-százezres csomagszámoknál érhetnének el. 

Ezzel a megoldással egyszerűen kiszolgálhatóvá válik több ország vásárlója is, mivel a raktárkészletünket már alapvetően az a cég menedzseli, aki a hazai és külföldi szállítást is elvégzi számunkra.

Arról nem is beszélve, hogy a Webshippy nem csupán egy logisztikai vállalat, hanem egy tech cég, mivel egy 50 fős IT csapat gondoskodik a robotizált raktármegoldások mögött húzódó modern technológiáról.

Mire érdemes figyelni külföldi terjeszkedésnél?

Annak ellenére, hogy a csomagok külföldre szállítása egészen egyszerűen megoldható hazai szolgáltatókkal is, léteznek más kérdéskörök vagy buktatók, amelyek gyakran elakaszthatják az e-kereskedőket ebben a folyamatban.

1. Melyik országba értékesítsek?

Az egyik legalapvetőbb dilemma, amivel valaki szembesül a külföldi növekedés kezdetén az az, hogy melyik országot célozza meg elsőként termékeivel. Bár a lengyel, cseh, szlovák, osztrák vagy román piacok is mind jó alternatívát biztosítanak, fontos, hogy alapos piackutatás után válasszuk ki a számunkra megfelelő célpiacot.

Románia

A romániai e-kereskedelmi piac 26%-os növekedéssel járult hozzá 2021-ben a globális 15%-os növekedéshez. Ez igazán elképesztő szám. Alapvetően Románia egy 20 milliós lakosú ország, viszont jelenleg kevesebb webáruház van ott, mint hazánkban, emiatt óriási a benne rejlő e-kereskedelmi potenciál.  

Tudj meg többet a román piacról korábbi exportról szóló cikkünkben.

Lengyelország

Lengyelország közel 40 milliós lakosságára – ami a régióban a legnagyobb piaccá teszi -, arányaiban sokkal kevesebb webáruház jut, mint a többi szomszédos országban. Viszont érdemes itt megemlíteni, hogy a lengyel vásárlók kiemelten ragaszkodnak a hazai vállalkozásokhoz és termékekhez, emiatt külföldi webáruház tulajdonosként elkerülhetetlen, hogy helyi webáruház érzését keltsük.

Az export cikksorozatunk korábbi részében többet is olvashatsz a lengyel piac rohamos növekedéséről.

Csehország

Csehország lakossága szinte megegyezik a magyarral. Viszont ők rendelkeznek Európában az egyik legfejlettebb webáruház kultúrával. A 10 milliós lakosságot közel 45.000 webáruház szolgálja ki, ami Magyarországon csupán 37.400 volt 2021-ben. Ezen kívül az eCommerce DB által készített felmérés szerint a Cseh Köztársaság lakosságának több mint fele vásárolt legalább egyszer online üzletben, ami jócskán meghaladja a hazai statisztikákat.

Tudj meg többet a cseh piacban rejlő lehetőségekről az erről szóló cikkünkből.

Szlovákia

Bár a szlovák lakosság csak 5,5 millió fő körül van, mégis kiemelkedő e-kereskedelmi aktivitással rendelkezik. Adatok is alátámasztják, hogy a szlovákok egyre jobban szeretik az online vásárlást, ugyanis évente átlagosan 34 alkalommal adnak le rendelést webes áruházakban. Ez természetesen a webáruházak forgalmában is meglátszik, mivel az éves értékesítés volumene csaknem 20%-os növekedést mutat.

Ismerkedj meg a Szlovákia adta e-kereskedelmi potenciállal előző cikkünkből.

Ausztria

Ausztria lakossága folyamatosan gyarapszik, lassan eléri a 9 millió főt. Ami ennél még kecsektetőbbnek hangzik az az, hogy háromból két osztrák rendszeresen vásárol a neten, így máris 6 millió potenciális vásárlóval állunk szemben. Az eCommerce DB szerint 2019-ben az osztrákok 6 milliárd forintot költöttek el online áruházakban, miközben a piac értéke további 18,6%-kal fog növekedni 2023-ban.

Olvass el még több részletet az osztrák piacról korábbi tartalmunkból. 

Ahogy a fentebbi rövid összefoglalóból is láthatjuk, minden országnak és célközönségnek megvannak a maga sajátosságai, így nélkülözhetetlen, hogy csak alapos elemzés és tervezés után vágjunk bele ebbe a projektbe. 

Bár a nemzetközi terjeszkedés során minden lépésnél jól jöhet egy erre szakosodott partner, a piac kiválasztásánál talán az egyik legfontosabb, hogy egy szakértő, mint például az Everigo, támogasson minket a döntés meghozatalában.

2. Hogyan hozzam létre a külföldi webáruházam?

Amennyiben már van egy hazai webáruházunk, akár heteken belül is létre lehet hozni az új, külföldi webshopot. Ehhez természetesen elkerülhetetlen, hogy a választott kivitelező jártas legyen a témában és A-Z-ig ismerje az ezzel járó feladatokat és esetleges nehézségeket.

A meglévő webáruházat egyszerűen lehet duplikálni egy új domain név alá, viszont a rajta lévő tartalmat mindenképpen le kell fordítani és lokalizálni kell az adott piac igényeinek és sajátosságainak megfelelően. Itt nem csupán a szöveges tartalmak fordításáról van szó, hanem az ott elterjedt fizetési és számlázási megoldások integrációjáról is.

3. Hogyan biztosítsak helyi ügyfélszolgálatot?

Egy másik gyakori gátja annak, hogy a hazai e-kereskedők más országban értékesítsék termékeiket az az, hogy nem tudják, hogy hogyan biztosíthatnák helyi nyelvű ügyfélszolgálatot az új vevőiknek.

A legtöbben ilyenkor egy, vagy akár több teljes állású kolléga felvételében gondolkodnak, akik kiválóan beszélik az adott nyelvet és más szakmai követelményeknek is megfelelnek. Az Everigo például többnyelvű ügyfélszolgálatot is biztosít, de akár a külföldi vásárlók kiszolgálása mellett a hazai közönség támogatását is el tudják vállalni. Az árakat teljes mértékben az igényeinkre szabják, így az folyamatosan párhuzamban van a céged növekedésével.

Ez a konstrukció hosszú távon költséghatékonyabb, kevesebb energiabefektetést és kockázatot igényel, mint a saját csapat építése, így jó megoldás lehet minden külföldre vágyó e-kereskedő számára.

Ma már sokkal egyszerűbb, mint évekkel ezelőtt volt…

A fenti táblázatban jól látható, hogy több hazai szolgáltató kínál már megoldást a nemzetközi terjeszkedéssel járó valamennyi feladatra, ezzel megugorhatóvá és egyszerűbben elérhetővé téve ezt a törekvést. Így a külföldi értékesítéstől való félelem inkább a vállalkozók bizonytalanságából és információ-hiányából fakad, mintsem a kivitelezéssel járó törvényszerű küzdelmekből.

Hazánkban a Webshippy egy olyan stabil és megbízható logisztikai partner, ami maximálisan ki tudja szolgálni azoknak az igényeit is, akik Magyarország mellett megcéloznának egy, vagy több másik országot is.

Az Everigo pedig egy olyan külföldi terjeszkedésre specializált vállalat, mely a folyamat alatt teljes körű támogatást és tanácsadást biztosít az e-kereskedők számára. Keresd fel őket bátran egy ingyenes konzultációra, ha tudni szeretnéd, hogy milyen lehetőségeid vannak, és hogyan tudnak Téged ebben támogatni.

Picture of Webshippy

Webshippy

Webshippy Content

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk