Hogyan tudsz külföldre terjeszkedni webáruházaddal?

Olvasási idő: 4 perc

A GKID és Mastercard Digitális Kereskedelmi Térképe kimutatta, hogy hazánkban csupán az e-kereskedők 14%-os értékesít külföldre. Ez egy megdöbbentő szám, ugyanis ez azt jelenti, hogy a hazai webshoposok 86%-a kihagyja azt a lehetőséget, hogy függetlenítse webáruházát a magyar piactól és meghódítsa a környező országokat.

Ha Téged is elképeszt ez az adat, akkor ez a cikk biztosan érdekelni fog. Bemutatjuk, hogy a nemzetközi terjeszkedés (és annak logisztikája) már közel sem is olyan nehéz, mint amilyennek gondolnád.

  • Mennyibe kerül a külföldi szállítás? 
  • Milyen gyorsan érkezik meg a csomag Magyarországról a címzetthez?
  • Hogyan lehetek megbízható eladó, ha nem külföldi logisztikai szállítóval dolgozom közvetlenül?

Többek között ezekre a kérdésekre is megmutatjuk a választ ebben az anyagban. A cikk az Everigo jóvoltából készült, mely személyre szabott szolgáltatásokkal a magyar e-kereskedőknek nyújt támogatást a külföldi növekedésben.

Valóban annyira nehéz lenne a külföldi terjeszkedés, hogy a hazai e-kereskedők 86%-a inkább bele sem kezd?


A külföldi terjeszkedés valóban egy nagy projekt, ami befektetést és komoly elhatározást igényel, viszont már egyáltalán nem annyira nehéz a kivitelezése, mint 5-10 évvel ezelőtt. Ma már nemcsak rengeteg jó példa van a kereskedők előtt, hanem számos tudásanyag és tanfolyam is elérhető ebben a témában. 

De ami még ennél is nagyobb támogatás, hogy már hazánkban is elérhetők olyan szolgáltatók, akik testre szabott segítséget nyújtanak a külföldi terjeszkedés teljes folyamata során. Így a domain regisztrációtól kezdve a lokalizáción át egészen a külföldi support felállításáig számíthatunk a segítségükre. Ilyen vállalat az Everigo is, ami több éves tapasztalattal rendelkezik a külföldi terjeszkedés terén a környező országokban.

Bár sokan elakadnak a raktározás kérdésénél is, ma már saját raktárral sem kell rendelkeznünk ahhoz, hogy ki tudjuk szolgálni a megnövekedett keresletet. A Webshippy fulfillment szolgáltatása átlátható megoldást nyújt a problémára. A fulfillment szolgáltatás azt takarja, hogy a raktárkészletet a fulfillment szolgáltatónál – mint a Webshippy – raktározzák, rendelés esetén becsomagolják, majd feladják. Az eladó pedig egy online platformon követheti a csomagokat, valamint a raktárkészlet állapotát. Ezzel a megoldással rengeteg idő, energia és pénz spórolható meg, ráadásul még a 0,03%-os hibahatárt is garantáljuk.

A tévhitekkel ellentétben, más országok meghódítása érdekében nem kell külföldi céget alapítani. Csupán el kell intézni az OSS regisztrációt, amiben egy tapasztalt könyvelő lehet a segítségünkre.

Mennyibe kerül a külföldi szállítás?


Mindez elég jól hangzik, de még mindig számos kérdés övezi a logisztika részleteit, mint például a csomagküldés költsége. Hiszen ez az a kérdés, ami valóban mindenkit érdekel.

A Webshippy 2024. elején elindította a Crossborder szolgáltatását, mellyel az eddigieknél is könnyebben, olcsóbban és gyorsabban szolgálhatjuk ki a külföldi vevőket. 

De mennyibe kerül pontosan?


Az alábbi táblázat egy 1 kg-os csomag küldésének árait mutatja be.

Ausztria5,55€
Horvátország3,69€-tól
Németország5,64€
Csehország4,27€-tól
Románia2,78€-tól
Olaszország6,09€
Szlovénia3,78€-tól
Szlovákia3,9€-tól
Bulgária2,36€-tól

A teljes szállítási árlista itt tekinthető meg.

Láthatjuk, hogy több ország esetében a csomagküldés ára egyáltalán nem haladja meg a hazai csomagküldés árát, sőt, néhány esetben még kevesebb is. 

Mennyi időbe telik a szállítás?


Az ár mellett a szállítási idő a másik kardinális pont a logisztikával kapcsolatban. Sokan tartanak attól, hogy a külföldre szállítás jelentősen több időbe telik, mint a hazai csomagküldés, így labdába sem rúghatnak más, az adott országban jelen lévő webáruházak szállítási idejével.

A Webshippy Crossborder megoldása ezt is áthidalja, mivel már akár másnapi kézbesítést is lehetővé tesz!

A Webshippy ugyanis már a rendelés leadása napján szortírozza a terméket a magyar raktárában, majd a gerincjárattal eljuttatja a csomagokat a célország saját logisztikai szállítójához, aki a címzetthez viszi, vagy csomagponton, csomagautomatában helyezi el a küldeményt. Ezzel a megoldással gyorsan és megfizethetően küldhetünk a környező országokba csomagot, akár 1-2 nap alatt!

Ez mind jól hangzik, de hogyan lehetek megbízható eladó, ha olyan logisztikai szolgáltatóval küldöm a csomagot, amiről a címzett még sosem hallott?


Erre is választ ad a Webshippy Crossborder szolgáltatás. A hazai e-kereskedőknek lehetősége van arra, hogy kiválasszák azt a helyi futárszolgálatot, amely házhoz fogja vinni a csomagot, és aminek a Webshippy gerincjárata adja át azt.

Mivel számos országban több helyi futárszolgálat közül is választhatunk, így az eladónak megvan a lehetősége arra, hogy a leggyorsabb, vagy a legolcsóbb szállítót válassza ki, miközben a vevőt az a helyi futárszolgálat keresi fel, amelyiket már jól ismer.

Néhány példa országonként:

BulgáriaSameDay BG, Econt Home, Econt PuDo
HorvátországGLS HR, GLS HR PuDo, DPD HR, Overseas
RomániaCargus, FAN, Sameday RO, EasyBox Locker
LengyelországInPost, InPost Lockers
SzlovákiaSlovenska Posta, GLS SK
SzlovéniaDPD SI, Posta Slovenje
GörögországGeniki,Speedex

Ezzel a megoldással megvan a lehetőség arra is, hogy utánvéttel, helyi devizában fizessenek a vevők, hiszen nem csak Magyarországon választják előszeretettel ezt a fizetési megoldást.

Ezzel kapcsolatban fontos kitérnünk a technikai megvalósításra is, mivel a legtöbben rettegnek attól, hogy bonyolult integrációkat, összekötéseket, több féle bővítményt kell alkalmazni ahhoz, hogy ez a rendszer működőképes legyen. Szerencsére attól függetlenül, hogy mely országba értékesítünk és mely lokális futárszolgálatot választjuk, elég a Webshippy API-ját használni, ami megkönnyebülést hozhat sokak számára.

Nem vagyunk egyedül, a támogatói és a technológiai háttér is megvan hozzá


Remélhetőleg azok, akik a cikk elején még szkeptikusan álltak a külföldi terjeszkedés előtt, már egy kicsit közelebb kerültek a témához.

A cikkből kiderült, hogy még ma is sok téveszme övezi a külföldi terjeszkedést, mint például az, hogy mindenképpen külföldi céget kell hozzá alapítani, helyi szakmai csapatokat kell keresni a megvalósításhoz és helyi logisztikai szolgáltatókkal kell szerződni.

A Webshippy új, Crossborder szolgáltatása közelebb visz minket a külföldi vevőkhöz, hirtelen olyan, mintha át sem léptük volna az országhatárokat. Ez az érzés pedig teljesen érthető, ugyanis a szolgáltatás szlogenje az, hogy Külföldön is érezd magad otthon!.

Egy ilyen logisztikai megoldás kiegészítve az Everigo szakmai és technológiai hátterével már minden kritikus lépést felölel, amire szükségünk van a siker megalapozásához! 
Most már tudjuk, hogy a logisztikai megoldások adottak, a következő lépéssel kapcsolatban pedig vedd fel a kapcsolatot az Everigo-val, hogy egy ingyenes konzultáció keretében minden kérdésedre megadhassák a választ.

Picture of Vendégcikk

Vendégcikk

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk