Mit javasolnak a sikeres e-kereskedelmi exportőrök?

Írta: Webshippy
Olvasási idő: 4 perc

A külföldi értékesítés alapjaiban hasonlít a hazaihoz, itt is két dolog szükséges: a vásárlók elérése és a megrendelések teljesítése. A piacra lépés előtt persze javasolt alaposan felmérni az adott ország e-kereskedelmi jellemzőit, adottságait. Nézzük, mit javasolnak a külföldön már sikeres magyar webshopok.

A felkészüléshez pár kérdést érdemes alaposan körbejárni.

Kik a versenytársak?

A piac felmérésének egyik fontos eleme a konkurencia elemzése. Érdemes alaposan tanulmányozni, hogy kikkel kell majd ott versenyezni, ők mit csinálnak jól, miért szeretik őket, valamint milyen hibáik, gyengeségeik vannak, amelyekben jobb lehetsz náluk.

Milyenek a vásárlói elvárások, szokások, preferenciák? Milyen szállítási és fizetési módot részesítenek az ottani vevők előnyben?

A vásárlók minden piacon szívesebben használják az anyanyelvüket. Ezért eredményesebb, ha nem egy angol nyelvű, univerzális weboldal, hanem lokális, az adott ország nyelvén elérhető rendelési felület szolgálja ki a felhasználókat. Ebben ma már a mesterséges intelligencia is segítségedre lehet, amivel lényegesen kevesebb pénzből és rövidebb idő alatt lokalizálható a legtöbb tartalom.

A logisztikát érdemes kiszervezni egy hazai fulfillment szolgáltatónak, mert így a készleteket egy helyen kell csak kezelni, és már az induláskor kedvező szállítási költséggel lehet számolni. A mérlegelés során érdemes olyat választani, akinek nagy tapasztalata van a külföldi csomagküldésben is, és akin keresztül elérhetők a célország népszerűbb kézbesítési módjai és kézbesítő cégei.

Van-e valamilyen jogi korlátozás vagy előírás az adott piacon?

Ezekkel kapcsolatban érdemes lehet megkeresni az adott ország illetékes szerveit (pl. kereskedelmi kamarát, helyi e–kereskedelmi szervezeteket) vagy az online is elérhető statisztikákat böngészni (pl. statista.com, shopify blog stb.).  És itt is érvényes az aranymondás: „a Google a barátod”. Keress rá az adott ország e-kereskedelmi sajátosságaira.

Célravezető stratégia az induláskor

Az induláskor az elsődleges cél a piacszerzés, ezért a vásárlók számára kedvezőbb árazással a mennyiségre érdemes rámenni, és minél több jó vásárlói véleményt, értékelést, visszajelzést begyűjteni. Ilyenkor fontos figyelni a kritikákra, építő jellegű észrevételekre, amik segítségével a szolgáltatás minőségén lehet javítani.

A vásárlók megszerzésében a leghatékonyabbak a PPC hirdetések, a válaszadók 81%-ánál ez hozza a legjobb eredményeket.

Ezen kívül a tartalommarketing (pl. TikTok), az influencer marketing működik sikeresen (62%), és az árösszehasonlító oldalakon, piactereken történő megjelenés (56%) tudja biztosítani nagy számban a megrendeléseket.

A legtöbben azt javasolják, hogy el kell kezdeni. Nem kell túlgondolni. Az idő megy, minél előbb kezdi el valaki a terjeszkedést, annál hamarabb lehet meg az eredménye.

Webshippy Crossborder – Új szolgáltatásunk segít a külföldi terjeszkedésben

Terjeszkedj webshopoddal a külföldi piacokon: a Webshippy közvetlen napi gerincjárataival, 20+ országba, 30+ csomagküldő szolgáltatójával, akár másnapi kézbesítéssel! Évente több mint 100 magyar webshop 500 000 külföldi megrendelését szolgáljuk ki, neked is segítünk.

Ha érdekel a külföldi terjeszkedés, mindenképpen ismerd meg új szolgáltatásunk részleteit >>> további információ

Picture of Webshippy

Webshippy

Webshippy Content

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk