1 év alatt két külföldi országba tereszkedni? Fulfillmenttel lehetséges – Smartwatcherz esettanulmány

Olvasási idő: 4 perc

A külföldi terjeszkedés a digitalizáció és az e-kereskedelmi szolgáltatások fejlődésének köszönhetően már nem csak a nagyobb vállalkozások eszköze. A kis- és középvállalkozások is egyre inkább felismerik, hogy a külföldi piacokon való jelenlétnek komoly potenciálja van. Ám ennek ellenére még mindig a legtöbb hazai e-kereskedő fél a külföldi terjeszkedéstől annak ismeretlensége és vélt veszélyei miatt. Ezt a gátat szeretnénk áttörni egy hazai vállalkozás, a Smartwatcherz történetének bemutatásával, hiszen ők nagyon jó példa arra, hogy a kisebb cégek is képesek nemzetközi sikereket elérni a megfelelő segítséggel.

Az esettanulmány az Everigo jóvoltából készült, mely magyar e-kereskedőknek nyújt támogatást külföldi növekedésben, személyre szabott szolgáltatásokkal.

A kezdet sosem könnyű…

Horváth Bálint és felesége, Kata 2020-ban a Covid-19 járvány miatt elvesztették a munkájukat. Ez az időszak azonban egy merész döntésre ösztönözte őket: úgy döntöttek, hogy átképzik magukat az e-kereskedelem területére. Látva azt, hogy az üzleti élet egyre inkább az online térbe költözik, egy webáruház nyitásában látták a jövőbeli sikereik forrását.

2020 elején egy baba-mama krémeket és olajokat forgalmazó webáruházzal próbálkoztak egyéni vállalkozóként, de ez nem hozta meg a várt eredményeket, így a bolt bezárása mellett döntöttek. Azonban, 2020 augusztusában ráleltek az Apple óraszíjakra és Apple Watch kiegészítőkre, amelyekben nagy lehetőséget láttak. Erre alapozva indították el a Smartwatcherz nevű magyar webáruházukat.

Terjeszkedni, de mikor és hogyan?

Bálint bevallása szerint már az első perctől fogva céljuk volt legalább egy külföldi piac meghódítása, mivel nem szerettek volna kizárólag a magyar piac gazdasági helyzetétől függeni. Az elvégzett képzéseknek köszönhetően tudták, hogy minél több embert érnek el online marketing megoldásokkal, annál több rendelést élvezhetnek majd a webáruházban. Ez pedig egyet fog jelenteni a megnövekedett bevétellel is.

A vállalkozók tisztában voltak vele, hogy szükségük lesz segítségre olyan szolgáltatóktól, akik már rendelkeznek tapasztalattal a külföldi terjeszkedés folyamatában és évek óta foglalkoznak külföldre exportáló magyar kereskedőkkel. Ezért fordultak az Everigo-hoz, ahol Füssi Gábor segítségével az első konzultáció után kidolgoztak egy akciótervet a román és cseh piacok meghódítására.

Hogyan nézett ki a külföldi terjeszkedés folyamata a Smartwatcherz-nél?

Elsőként a román piacot célozták meg termékeikkel. Az Everigo helyi csapatának segítségével duplikálták a magyar webáruházat, átültették a teljes tartalmat és bevezették a fő termékeket. Különösen ügyeltek a lokalizációra, hogy a szöveg ne csak egy vegytiszta fordítás legyen, hanem természetesen hasson és átadja a jelentését a külföldi vásárlók számára is. A megfelelő online fizetési és számlázási szoftverek kiválasztására is ügyeltek, ugyanis ezeknek is kritikus szerepe van a leadott rendelések számában és az ügyfélelégedettségben. Előkészítették a helyi marketing kampányokat, létrehozták a hírleveleket, melyek segítségével sikerült bevonzani a potenciális vásárlókat.

De hogyan jut el a csomag Magyarországról a célországba?

Bálint az egyik nehézséget abban látta, hogy hogyan garantálja ugyanazt a gyors és megbízható szállítást a külföldi ügyfelei számára, mint a hazaiaknak. A külföldi szolgáltatók ismeretlenek, sokszor drágák, a nyelvi gátról nem is beszélve. Viszont nélkülözhetetlen volt számukra az, hogy a külföldi vásárlók is pár napon belül kézhez kapják a rendelésüket, mivel az ottani vásárlók is elvárják ezt az e-kereskedőktől. Ebben a tekintetben sem akartak alul maradni a konkurensekkel szemben.

Ekkor jött képbe a Webshippy fulfillment szolgáltatásai. Bálint felvette cégünkkel a kapcsolatot, majd megismertettük velük azt, hogy hogyan dolgozunk, és hogyan működünk együtt sikeresen már számos hazai e-kereskedővel, akik külföldre exportálnak. A vállalt szállítási idő és az országonként változó szállítási díjak megismerése után Bálint és Kata hamar rájött, hogy logisztikai elképzeléseik teljesítése nem is annyira bonyolult és költséges, mint ahogy gondolták. 

A Webshippy fulfillment szolgáltatása megfizethető és reális áron biztosítja a környező országokba való szállítást, ráadásul gondoskodunk a pár napon belüli pontos kiszállításról is. Ezen felül még a termékek raktározását és csomagolását is vállaljuk igény szerint, hogy ezt a terhet is levegyük partnereink válláról. Ezek hallatán a Smartwatcherz tulajdonosai pedig megnyugodhattak, hogy nem kell külföldi, ismeretlen szolgáltatókkal egyeztetniük.

Bálint és Kata esete tökéletes példa arra, hogy ma is még rengeteg hazai e-kereskedő gondolja azt, hogy ha külföldi webáruházat nyit, akkor az törvényszerűen többszörös költségekkel és külföldi szolgáltatókkal való együttműködéssel jár. Szerencsére már hazánkban is egy olyan széles szakértői spektrum érhető el, beleértve a Webshippy-t és az Everigo-t, ami valamennyi modern igényt képes kielégíteni.

Az eredmények megjelenése

A román webáruházban elég hamar pozitív visszacsatolást kaptak a vállalkozók. Már 1-2 hét leforgása alatt a magyar webáruházzal azonos ROAS-t (Return On Ad Spend) produkáltak a Google Ads és Facebook kampányok, majd ez 3 hónap után érte el azt a volument, amikor már érdemes volt skálázásról beszélni. Ezután döntöttek úgy közösen az Everigo csapatával, hogy a cseh piac felé is elindulnak.

Duplázás és rekord bevétel 1 év után

1 év alatt 2 külföldi országban is sikerült megnyitniuk a webáruházukat, melyekben összesen 10.588 rendelést adtak le, ami az összes bevétel 40-50%-át tette ki. Bálint szavaival élve, ha nem lett volna a külföldi terjeszkedés, most fele ekkora lenne a cégünk.  

A csúcs pedig 2022 karácsonyakor érkezett el, mikor is 1 hónap alatt 3000x véglegesítették a rendelésüket a külföldi vásárlók, ami 40 millió Forint értékű vásárlást jelentett. Ilyen eredményeket ilyen gyorsan Bálinték még remélni sem mertek…

Az ekkora volumenű megrendelések teljesítése gondot okozhat a kisebb logisztikai vállalatok számára, akik nem rendelkeznek a megfelelő folyamatokkal és háttérrel. A Webshippy-vel együttműködve a Smartwatcherz csapata sikeresen kézbesítette az összes decemberi megrendelést a román és a cseh megrendelők számára is, így mindenkinél boldogan és elégedetten telhetett az ünnepi szezon.

Szakmai támogatás minden pillanatban

A sikerükhöz, beszámolójuk szerint, nagyban hozzájárult az is, hogy a megfelelő csapatot választották ebben a grandiózus projektben. Így stabil és professzionális háttérrel rendelkeztek akkor is, amikor a felmerülő nehézségekkel kellett szembe nézniük. Bálint számára a pontos, gyors és megfizethető szállítás mellett az is fontos volt, hogy a külföldi vásárlók a saját nyelvükön érhessék el a Smartwatcherz ügyfélszolgálatát. Ebben az Everigo csapata volt a segítségükre. Az Everigo biztosítja számukra a többnyelvű kollégákat, akik beszélik az adott nyelvet, ismerik a termékeket és segítenek a vásárlók ügyes-bajos problémáinak megoldásában.

Ez azért is egy kardinális pont, mert az ügyfélszolgálaton kívül szinte az összes webshop üzemeltetéssel járó kiadás a költségekkel arányosan mozog. Egy többnyelvű ügyfélszolgálat fenntartása nagy és folyamatos kiadás, ami megterhelő lehet egy frissen indult webshop számára. Ezért is volt olyan nagy segítség az, hogy az Everigo egy teljes állású munkavállaló bérének töredékéért biztosított számukra egy dedikált ügyfélszolgálatos kollégát. Így már a kezdetektől ki tudták szolgálni a beérkező külföldi kéréseket.

A legkisebb apróságokra is figyelni kell

Sokan nem is gondolnák, hogy egy webáruház külföldi terjeszkedése és annak sikere milyen “apró” dolgokon is múlhat. A Smartwatcherz csapatát ugyanis a kommunikációs terv elkészítése során figyelmeztette az Everigo, hogy Romániában ortodox húsvét van, ami más dátumra esik, mint a miénk. Emiatt a húsvéti kampányokat teljesen máshogy kellett időzíteni, mint azt már megszokták a hazai áruházban. Erre Bálinték maguktól nem is gondoltak volna, de az Everigo-nak hála elkerültek egy kellemetlen szituációt és néhány bosszankodó feliratkozót.

A végtelenbe és tovább…

A Smartwatcherz tulajdonosainak nem titkolt célja, hogy még nagyobb sikereket érjenek el a külföldi terjeszkedés által, és új országokban nyissák meg webáruházukat, miközben növelik a piaci helyzetüket a jelenlegiekben. A közeljövőben a lengyel és a szlovák piac felé szeretnének nyitni.

Reméljük, hogy Bálinték történetének megismerésével benned is áttörtük a külföldi terjeszkedés elé állított gátakat. A cikkből megtudhattad, hogy az exportálás nem csak a nagy vállalatok megoldása, hanem kis cégeknek is elérhető, sőt, ajánlatos is, ha nem akarnak függeni 1 ország helyzetétől.

Ha több információt szeretnél arról, hogy milyen áron szállíthatsz csomagokat külföldi országokba, akkor nézd meg ezt az oldalt vagy keress fel minket. Ha pedig szeretnél egy ingyenes tanácsadást arról, hogy hogyan tudnál új országokba terjeszkedni, keresd fel az Everigo csapatát!

Picture of Perényi András

Perényi András

Kapcsolódó cikkek