Webshippy szótár – hasznos logisztikai kifejezések

Olvasási idő: 5 perc

A logisztika világa tele van sajátos szakkifejezésekkel, rövidítésekkel és betűszavakkal. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, hogy ne kelljen keresgélned!

3PL(Third Party Logistics): Harmadik fél logisztikai szolgáltató. Eredetileg katonai kifejezésként használták a harmadik fél számára kiszervezett logisztikai szolgáltatások esetén. A 3PL vállalkozások sokfélék lehetnek, kezelhetnek többféle folyamatot a nagykereskedelmi disztribúciótó kezdve a csomagoláson át egészen a teljeskörű kiszervezett logisztikáig.

API: Az API (angol rövidítés eredete Application Programming Interface) alatt egy olyan programozási interfészt, programozási felületet és annak részletes dokumentációját értjük, amelynek segítségével egy rendszer egy másik programhoz csatlakozhat. A fulfillment szolgáltatók esetében ez jellemzően a logisztikai szoftver és a webáruház közötti kapcsolat alapja.

Disztribúció:  Az a teljes folyamat, melynek során a termék eljut a termelıtıl a végsıfogyasztóhoz

Dropshipping: A dropshipping rendszerben egy webáruház úgy értékesíthet termékeket, hogy nem kell előzetesen raktárkészletet vásárolnia, hanem más cégek termékeit listázza be a webshopjába. Csak azokat a termékeket vásárolja meg az eredeti tulajdonostól (nagykertől), melyeket már megrendeltek a vásárlói.

e-Commerce: Ez gyakorlatilag az elektronikus (internetes) kereskedelmet jelenti, de nagyon gyakran az angol kifejezést használják itthon is. 

Fulfillment: Teljeskörű logisztikai szolgáltatás. Tartalmaz minden részfeladatot, a termékek bevételezésétől, raktározásától kezdve, a csomagok összekészítésén át egészen a kiszállításig, sőt a fulfillment szolgáltatók gyakran még a visszáru kezelését vagy akár a számlázást is vállalják.

Ecommerce bekötés: Az e-kereskedelmi funkció segítségével a Google Analytics-ben pontosan tudni fogod, hogy a webáruházadban miből mennyit vásárolnak, milyen értékben. Ezt a “Konverziók”/”Elektronikus kereskedelem” almenüpont alatt találod az Analytics fiókban, melynek bekötéséhez kell valamennyi fejlesztői tudás, vagyis kódban kell turkálni hozzá.

m-Commerce: Az e-commerce, azaz az online kereskedelem azon része, mely kifejezetten mobil eszközökön – telefonon, tableten – történik. Ma már olyan jelentőségű az e-kereskedelmen belül, hogy saját néven szokták említeni.

Pick and Pack: Magyarul összekészítést és csomagolást jelent, és pontosan ezt is takarja ez a kifejezés, a webáruházakban megrendelt termékek összegyűjtését a raktárból és becsomagolását, szállításra való előkészítését. Rövidsége és hangzása miatt használják gyakran az eredeti angol szavakat.

P.D.: Partial delivrey – részszállítás.

ROI: Return on Investmen: A befektetett tőke megtérülése.

Rugalmas elosztási rendszer
: A közvetett és a közvetlen elosztás előnyeit egyesíti. Akkor valósítható meg, ha megvannak a közvetett elosztás feltételei, ugyanis ekkor egy rendszeren belül létezik egyszerre a közvetett és közvetlen elosztás. 

Időmenedzsment: A logisztikában a szállítási idő lerövidítését célzó tevékenységek összessége.

Input: Anyagáramlási szempontból a rendszer bemenete.

Integrált logisztikai menedzsment: Amikor az anyagi javak és információk áramlása a források és a felhasználók között koordinált, szervezett módon megy végbe.  

Ipari logisztika: A beszerzés és a fogyasztói piacok közötti kapcsolatot, az anyag és az információáramlások létrehozását, valamint fenntartását jelenti.

JIT: Just in Time – éppen időben.

JIT-elvű ellátás: Termelés és elosztás az aktuális lehívások alapján “éppen időben”, azaz Just In Time

Készlet-elérhetőség: Azt mutatja, hogy adott időpontban a kereslet hány százaléka elégíthetı ki készletből.

Készletezési mechanizmus: A készletezésnek az a leírása, amely a rendelés mennyiségére és idejére vonatkozó paramétereket rögzíti.

Komissiózás: Az áruk előre megadott megrendelések szerinti kigyűjtését és összeválogatását megvalósító folyamat. Alfolyamatai: áru előkészítése – árukivétel – árumozgatás – áruleadás.

Kötött helyfoglalásos rendszer: Kijelölt helyeken történő tárolás.

Közvetett elosztási rendszer: Az elosztási folyamat legalább egy készletezési pont beiktatásával valósul meg.

Közvetlen elosztási rendszer: Ebben az esetben készletezési pont beiktatása nélkül valósul meg az árueljuttatás termelı és felhasználó között.

Lead-time: A logisztikában az időntervallum, amely alatt a megrendelés pénzzé tehető.

Mrazs: A kapott és teljesített kamatok különbségeként keletkező kamatrés.

5M vagy 7 M: Megfelelő terméket, a megfelelő minőségben, a megfelelő mennyiségben, megfelelő helyen, a megfelelő időben, a megfelelő felhasználónak a megfelelő költségek mellett.

SC: Supply Chain – Ellátási lánc.

Shipped on board: Hajóra rakva, ez a státusz igazolja az áru átvételét, hajóban történő elhelyezését.

Shipper: Fuvaroztató.

Szezonális készlet:  A szállítás, felhasználás, termelés ingadozásai miatt szükséges készletek.

Sándor Ági

Sándor Ági

Head of Marketing, Webshippy

Kapcsolódó cikkek