Webshippy szótár - hasznos logisztikai kifejezések - Webshippy Fulfillments

Webshippy szótár – hasznos logisztikai kifejezések

Olvasási idő: 5 perc

A logisztika világa tele van sajátos szakkifejezésekkel, rövidítésekkel és betűszavakkal. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, hogy ne kelljen keresgélned!

3PL(Third Party Logistics): Harmadik fél logisztikai szolgáltató. Eredetileg katonai kifejezésként használták a harmadik fél számára kiszervezett logisztikai szolgáltatások esetén. A 3PL vállalkozások sokfélék lehetnek, kezelhetnek többféle folyamatot a nagykereskedelmi disztribúciótó kezdve a csomagoláson át egészen a teljeskörű kiszervezett logisztikáig.

API: Az API (angol rövidítés eredete Application Programming Interface) alatt egy olyan programozási interfészt, programozási felületet és annak részletes dokumentációját értjük, amelynek segítségével egy rendszer egy másik programhoz csatlakozhat. A fulfillment szolgáltatók esetében ez jellemzően a logisztikai szoftver és a webáruház közötti kapcsolat alapja.

Dropshipping: A dropshipping rendszerben egy webáruház úgy értékesíthet termékeket, hogy nem kell előzetesen raktárkészletet vásárolnia, hanem más cégek termékeit listázza be a webshopjába. Csak azokat a termékeket vásárolja meg az eredeti tulajdonostól (nagykertől), melyeket már megrendeltek a vásárlói.

e-Commerce: Ez gyakorlatilag az elektronikus (internetes) kereskedelmet jelenti, de nagyon gyakran az angol kifejezést használják itthon is. 

Fulfillment:  Teljeskörű logisztikai szolgáltatás. Tartalmaz minden részfeladatot, a termékek bevételezésétől, raktározásától kezdve, a csomagok összekészítésén át egészen a kiszállításig, sőt a fulfillment szolgáltatók gyakran még a visszáru kezelését vagy akár a számlázást is vállalják.

m-Commerce: az e-commerce, azaz az online kereskedelem azon része, mely kifejezetten mobil eszközökön – telefonon, tableten – történik. Ma már olyan jelentőségű az e-kereskedelmen belül, hogy saját néven szokták említeni.

Pick and Pack: Magyarul összekészítést és csomagolást jelent, és pontosan ezt is takarja ez a kifejezés, a webáruházakban megrendelt termékek összegyűjtését a raktárból és becsomagolását, szállításra való előkészítését. Rövidsége és hangzása miatt használják gyakran az eredeti angol szavakat.

Sándor Ági

Sándor Ági

Head of Marketing, Webshippy

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

25 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

18 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

18 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

38 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

38 cikk