Webshippy szótár – hasznos logisztikai kifejezések

Olvasási idő: 5 perc

A logisztika világa tele van sajátos szakkifejezésekkel, rövidítésekkel és betűszavakkal. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, hogy ne kelljen keresgélned!

3PL(Third Party Logistics): Harmadik fél logisztikai szolgáltató. Eredetileg katonai kifejezésként használták a harmadik fél számára kiszervezett logisztikai szolgáltatások esetén. A 3PL vállalkozások sokfélék lehetnek, kezelhetnek többféle folyamatot a nagykereskedelmi disztribúciótó kezdve a csomagoláson át egészen a teljeskörű kiszervezett logisztikáig.

API: Az API (angol rövidítés eredete Application Programming Interface) alatt egy olyan programozási interfészt, programozási felületet és annak részletes dokumentációját értjük, amelynek segítségével egy rendszer egy másik programhoz csatlakozhat. A fulfillment szolgáltatók esetében ez jellemzően a logisztikai szoftver és a webáruház közötti kapcsolat alapja.

Disztribúció:  Az a teljes folyamat, melynek során a termék eljut a termelıtıl a végsıfogyasztóhoz

Dropshipping: A dropshipping rendszerben egy webáruház úgy értékesíthet termékeket, hogy nem kell előzetesen raktárkészletet vásárolnia, hanem más cégek termékeit listázza be a webshopjába. Csak azokat a termékeket vásárolja meg az eredeti tulajdonostól (nagykertől), melyeket már megrendeltek a vásárlói.

e-Commerce: Ez gyakorlatilag az elektronikus (internetes) kereskedelmet jelenti, de nagyon gyakran az angol kifejezést használják itthon is. 

Fulfillment: Teljeskörű logisztikai szolgáltatás. Tartalmaz minden részfeladatot, a termékek bevételezésétől, raktározásától kezdve, a csomagok összekészítésén át egészen a kiszállításig, sőt a fulfillment szolgáltatók gyakran még a visszáru kezelését vagy akár a számlázást is vállalják.

Ecommerce bekötés: Az e-kereskedelmi funkció segítségével a Google Analytics-ben pontosan tudni fogod, hogy a webáruházadban miből mennyit vásárolnak, milyen értékben. Ezt a “Konverziók”/”Elektronikus kereskedelem” almenüpont alatt találod az Analytics fiókban, melynek bekötéséhez kell valamennyi fejlesztői tudás, vagyis kódban kell turkálni hozzá.

m-Commerce: Az e-commerce, azaz az online kereskedelem azon része, mely kifejezetten mobil eszközökön – telefonon, tableten – történik. Ma már olyan jelentőségű az e-kereskedelmen belül, hogy saját néven szokták említeni.

Pick and Pack: Magyarul összekészítést és csomagolást jelent, és pontosan ezt is takarja ez a kifejezés, a webáruházakban megrendelt termékek összegyűjtését a raktárból és becsomagolását, szállításra való előkészítését. Rövidsége és hangzása miatt használják gyakran az eredeti angol szavakat.

P.D.: Partial delivrey – részszállítás.

ROI: Return on Investmen: A befektetett tőke megtérülése.

Rugalmas elosztási rendszer
: A közvetett és a közvetlen elosztás előnyeit egyesíti. Akkor valósítható meg, ha megvannak a közvetett elosztás feltételei, ugyanis ekkor egy rendszeren belül létezik egyszerre a közvetett és közvetlen elosztás. 

Időmenedzsment: A logisztikában a szállítási idő lerövidítését célzó tevékenységek összessége.

Input: Anyagáramlási szempontból a rendszer bemenete.

Integrált logisztikai menedzsment: Amikor az anyagi javak és információk áramlása a források és a felhasználók között koordinált, szervezett módon megy végbe.  

Ipari logisztika: A beszerzés és a fogyasztói piacok közötti kapcsolatot, az anyag és az információáramlások létrehozását, valamint fenntartását jelenti.

JIT: Just in Time – éppen időben.

JIT-elvű ellátás: Termelés és elosztás az aktuális lehívások alapján „éppen időben”, azaz Just In Time

Készlet-elérhetőség: Azt mutatja, hogy adott időpontban a kereslet hány százaléka elégíthetı ki készletből.

Készletezési mechanizmus: A készletezésnek az a leírása, amely a rendelés mennyiségére és idejére vonatkozó paramétereket rögzíti.

Komissiózás: Az áruk előre megadott megrendelések szerinti kigyűjtését és összeválogatását megvalósító folyamat. Alfolyamatai: áru előkészítése – árukivétel – árumozgatás – áruleadás.

Kötött helyfoglalásos rendszer: Kijelölt helyeken történő tárolás.

Közvetett elosztási rendszer: Az elosztási folyamat legalább egy készletezési pont beiktatásával valósul meg.

Közvetlen elosztási rendszer: Ebben az esetben készletezési pont beiktatása nélkül valósul meg az árueljuttatás termelı és felhasználó között.

Lead-time: A logisztikában az időntervallum, amely alatt a megrendelés pénzzé tehető.

Mrazs: A kapott és teljesített kamatok különbségeként keletkező kamatrés.

5M vagy 7 M: Megfelelő terméket, a megfelelő minőségben, a megfelelő mennyiségben, megfelelő helyen, a megfelelő időben, a megfelelő felhasználónak a megfelelő költségek mellett.

SC: Supply Chain – Ellátási lánc.

Shipped on board: Hajóra rakva, ez a státusz igazolja az áru átvételét, hajóban történő elhelyezését.

Shipper: Fuvaroztató.

Szezonális készlet:  A szállítás, felhasználás, termelés ingadozásai miatt szükséges készletek.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk