Mely országok felé érdemes webáruházaddal terjeszkedni

Olvasási idő: 3 perc

Elhatároztad, hogy belevágnál a külföldi terjeszkedésbe, de nem tudod, hogy melyik országot válaszd? Segítünk!

Ebben a cikkben azon környező országok e-kereskedelmi jellemzőit mutatjuk be, amelyeket a leggyakrabban választják célpontként a hazai vállalkozók. Rávilágítunk néhány érdekes tényre, sőt, azt is bemutatjuk, hogy az adott országba mennyiért szállíthatsz csomagot a Webshippy Crossborder szolgáltatása segítségével.

A cikk az Everigo jóvoltából készült, mely magyar e-kereskedőknek nyújt támogatást külföldi terjeszkedésben, személyre szabott szolgáltatásokkal. Tarts velünk!

Melyek a legnépszerűbb célországok?


A Webshippy 2024-es felmérése szerint, melyben 20 külföldre már értékesítő ügyfelet interjúvoltak meg, a legnépszerűbb export desztinációk közé tartozik Csehország, Szlovákia, Románia és Lengyelország, de említésre került Németország, Ausztria, Horvátország és Szlovénia is.

Csehország


Egy korábbi cikkünkben már részletesen írtunk a cseh piacban rejlő lehetőségekről, de lássuk újra a legfontosabb adatokat;

  • 10,7 millió lakos
  • közel 6 millió ember már vásárolt online
  • 2022-ben 8 milliárd dollár értékűre becsülték a cseh e-kereskedelmi piacot
  • becslések szerint 2025-re a netes vásárlók aránya kissé 65% fölé emelkedik
  • élvonalban járnak az online vásárlói kultúrában
  • a vásárlók számára a legfontosabb a minőség és a megfizethető ár

Aktuális trendek a piacon


Csehországban is fontos a vásárlók számára a vevőközpontúság, a minőség, a gyors és pontos szállítás, valamint a testre szabott marketing. Ám ezeken felül megfigyelhető az is, hogy a csehek egyre nyitottabbak arra, hogy számukra külföldi webáruházakban vásároljanak annak reményében, hogy nagyobb választékot és jobb árakat érjenek el. 

Viszont ezért cserébe kiváló ügyfélszolgálatot és online biztonságot várnak el. Ezért is fontos, hogy nemzetközi terjeszkedésnél egy olyan megbízható partnert válassz, mint például az Everigo, ami a webshop megnyitásától kezdve egészen az ügyfélszolgálat felállításáig és üzemeltetéséig támogatni tud téged.

A Trade.gov beszámolója szerint a cseh határokon átnyúló e-kereskedelemben a legkeresettebbek a digitális termékek és az elektronikai cikkek, majd a ruhák, ékszerek/órák és a kozmetikumok.

Mennyiért szállíthatsz Csehországba?


A Webshippy nemrégiben indult Crossborder szolgáltatásával már €4,27-tól küldhetsz csomagokat ebbe az országba. Ráadásul azt is kiválaszthatod, hogy a csehek által ismert PPL vagy a WeDo futárszolgálat szállítsa házhoz a megrendelést, hogy még nagyobb bizalma legyen a vásárlóknak feléd.

Tekintsd meg itt a teljes árlistát.

Szlovákia


A Webshippy blogon már olvashattál arról, hogy milyen lehetőségeket kínál számodra a szlovák piac, de foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat;

  • 5,43 millió lakos
  • az emberek 85%-a rendelkezik internetkapcsolattal
  • 2025-re várhatóan 3,1 millió felhasználó lesz jelen a netes vásárlásban
  • az e-kereskedelmi szegmens bevétele már átlépte az 1,4 milliárd eurót
  • 2023-ban 4,9 millió fölé emelkedett a leadott rendelések száma
  • a legerősebb hónap a november, amit a december, majd az október követ

Aktuális trendek a piacon


A Trade.gov összefoglalója azt mutatja, hogy a szlovák nők többet vásárolnak, mint a férfiak (68% vs. 32%). Az online vásárlás legnépszerűbb termékkategóriái Szlovákiában a ruházat, a lábbeli, az elektronika, a kozmetika, valamint a drogéria és a sportcikkek.

Továbbá azt is érdemes tudni erről a piacról, hogy számos online marketinget alkalmazó webáruház használja már a mesterséges intelligencia erejét a potenciális ügyfelek célzása érdekében. 

Csakúgy mint hazánkban, a szlovák fiatalok már nem a tévéből informálódnak, hanem a YouTube, az Instagram és a TikTok a legfőbb forrásuk. Ezzel ellentétben a Facebook inkább a negyvenes éveikben járó és annál idősebb szlovákok körében népszerű. A szlovák online áruházak azonban elsősorban a Facebook-ot használják elsődleges közösségi média felületként, így a kereslet és kínálat közötti rés jó lehetőséget rejt egy szemfüles, frissen piacra lépő márkának.

Ráadásul az is jól látható, hogy a szlovákok szívesebben választanak több szállítási és fizetési lehetőség közül. 

Mennyiért szállíthatsz Szlovákiába?


Ha már szállításról beszélünk, akkor fontos megemlíteni, hogy a Webshippy Crossborder szolgáltatásával választhatsz a Slovenska Posta és a GLS SK futárszolgálat közül, ráadásul egy 1 kilós csomagot akár már €3,9 áron is elküldhetsz a szlovák vásárlóidnak!

Tekintsd meg itt a teljes árlistát.

Románia


A román piacon látható növekedésről írtunk már egy korábbi beszámolónkban, de érdemes újra felelevenítenünk a legfontosabb adatokat erről a piacról;

  • 19,05 millió lakos
  • Románia a 3. helyen áll a Kelet-Közép-Európai tagállamok között az értékesítési volumen ranglétráján (Lengyelország és Csehország után)
  • 2023-ban 9,95 milliárd euróra becsülték az e-kereskedelmi árbevételt
  • az e-kereskedelmi szektor árbevétele 2020 végén meghaladta az 7 milliárd eurós küszöböt
  • 2020-ban a piac 36%-os növekedést produkált

Aktuális trendek a piacon


Az European E-commerce 2023 jelentés azt mutatja, hogy a román vásárlók 94%-a szívesebben rendel online romániai üzletekből, míg 21%-uk akár külföldi üzletekben is leadja a rendelését. Ez a statisztika azt mutatja, hogy ha Romániát választod célországként, maximálisan törekedned kell arra, hogy helyi érzetet nyújts a vásárlóknak. Ebben van segítségedre a lokalizálás és az anyanyelvi fordítókkal való együttműködés, amit az Everigo is biztosít számodra.

A legfrissebb elemzések szerint a leggyakrabban vásárolt termékkörök a ruházati cikkek, az elektronikai cikkek, a kozmetikumok és háztartási kiegészítők. 

Emellett azt is fontos megemlíteni, hogy az  elmúlt években jelentősen javult a romániai logisztikai és szállítási infrastruktúra, hogy ezáltal megfeleljen a változó e-kereskedelmi igényeknek. A vállalatok hatékony kézbesítési hálózatokat alakítottak ki, beleértve az aznapi vagy másnapi kézbesítést a nagyobb városi területeken. Ennek tudatában pedig még hangsúlyosabb egy olyan logisztikai partner fontossága, mint a Webshippy, ami ezt a külföldre értékesítő webáruházaknak is biztosítani tudja.

Mennyiért szállíthatsz Romániába?


A Webshippy Crossborder szolgáltatását igénybe vevő ügyfelek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy 4 lokális futárszolgálat közül tudják kiválasztani a számukra legmegfelelőbbet. Akár már €2,78 áron szállíthatsz Te is 1 kg-os csomagot ebbe a célországba!

Tekintsd meg itt a teljes árlistát.

Lengyelország


Rohamos növekedés és óriási lehetőségek jellemzik a lengyel e-kereskedelmi piacot, melyről hosszabban is írtunk korábbi cikkünkben. Mégis most elevenítsük fel a legfontosabb adatokat, amelyeket érdemes tudnod erről a piacról;

  • 36,8 millió lakos
  • 2023-ban a lakosok 79%-a vásárolt már online
  • a felhasználók 75%-a a lengyel webáruházakat választja vásárláskor
  • a fogyasztók 30%-a külföldi webáruházakban vásárol
  • 2021-re az ország e-kereskedelme már 28,9 milliárd dolláros összértéket produkált
  • a lengyel piac összértéke 2026-ra eléri majd a 42,3 milliárd dollárt
  • 2021-ben az összes háztartás 92,4%-a, a gyermekes háztartások 99,5%-a rendelkezett internet-hozzáféréssel

Aktuális trendek a piacon


Az online vásárlás fő mozgatórugói változatlanok maradtak Lengyelországban: 24/7 hozzáférés, kényelmes fizetési és szállítási lehetőségek, valamint visszatérítés. A Covid-járvány miatt az e-kereskedelem iránti megnövekedett érdeklődés mellett az online üzletek továbbra is profitálnak abból, hogy Lengyelországban vasárnaponként szigorúan korlátozzák a kiskereskedelmi vásárlást. 

Ezen felül azt is érdemes tudni a lengyel vásárlókról, hogy több mint 70%-uk használ ár-összehasonlító szolgáltatásokat, mint például az Allegro tulajdonában lévő Ceneo. A legtöbb vásárló a rendelés véglegesítése előtt általában keresztbe-kasul átnézi a piactereken, üzletekben és a közösségi médiában található ajánlatokat, így kijelenthetjük, hogy a lengyel vásárlók nagyon árérzékenyek.

A fentebbi érdekességek is jól mutatják, hogy bár vannak hasonlóságok a lengyel és a magyar piac között, mégsem ugorhatsz bele egy nemzetközi webáruház nyitásába anélkül, hogy tüzetesen megismerkednél az adott piac kultúrájával és a vásárlók szokásaival. Ebben van segítségedre a piackutatás, melynek terhét az Everigo leveszi a válladról, ha olyan partnerrel szeretnél együtt dolgozni, aki kifejezetten a nemzetközi terjeszkedésre szakosodott.

Mennyiért szállíthatsz Lengyelországba?


Ha Lengyelországot akarod megcélozni, akkor a Webshippy Crossborder szolgáltatásával választhatsz az InPost és az InPost Lockers futárcégek közül, akik házhoz viszik a csomagodat, akár már €3,8-ért!

Tekintsd meg itt a teljes árlistát.

Ha a cikkben található információ nem volt elég


Több mint valószínű, hogy sok érdekes információt találtál ebben a cikkben, de lehet, hogy ezek még mindig nem elegek ahhoz, hogy egyedül kiválaszd azt az országot, ahová ki szeretnéd terjeszteni a webáruházad, vagy ahol egy teljesen új webshopot szeretnél nyitni. Ne aggódj, tudjuk, hogy ez egy nagy lépés, és a célország meghatározása az egyik legnehezebb döntés mind közül.

Pont ezért dolgozik az Everigo csapata, hogy olyan nemzetközi piacra vágyakozó vállalkozóknak segítsen mint Te! Szolgáltatásainkkal támogatunk az adatvezérelt döntések meghozatalában, elvégezzük helyetted a kutatómunkát, elkészítjük a stratégiát, és a kivitelezésben is segítünk, mint például a marketing, fordítás, lokalizálás, vagy a helyi ügyfélszolgálat felállítása.
Kérj tőlünk díjmentes konzultációt még ma, hogy átbeszéljük a részleteket!

Picture of Vendégcikk

Vendégcikk

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk