Hogy telt az év vége a Webshippyben? Összegzés, tapasztalatok és évértékelés

Olvasási idő: 3 perc
Plüssflamingó a picking folyamatban - webshop logistics fulfillment

Szinte minden kereskedelmi vállalkozónak nagy hajrát jelent az évvégi ünnepi időszak, így tehát nekünk, a webshopok számára fulfillment szolgáltatást nyújtó cégnek is nyilvánvalóan az. Örömmel jelenthetjük, hogy sikeresen teljesítettük a feladatot, és büszkén kezdhetjük is a beszámolónkat a legfontosabb adattal: minden egyes csomag időben kiment!

Nem túlzás azt mondani, hogy gyakorlatilag augusztus óta az év végi forgalomnövekedésre készülünk. Ilyenkor a webáruházak általában megháromszorozzák az átlagos havi csomagszámukat. Természetesen a rendszer fejlesztése egész évben, megállás nélkül zajlik, de az év vége az, amikorra mindennek össze kell érni, és az egész éves terhelés sokszorosát kell üzembiztosan átvészelni. Ebben a posztban összegezzük a tapasztalatokat és betekintést engedünk a színfalak mögé.

A skálázhatóság a kezdetektől fogva kulcsfontosságú elv számunkra, azaz ami működik 100 csomaggal, annak később mennie kell 40 000 csomaggal is – ez nálunk alapvető design filozófia. Ennek szellemében ősszel új csomagolóállomásokat állítottunk csatasorba, párhuzamosan a raktárterületünk növekedésével.

Folyamatosan optimalizálunk, igyekszünk a rendszer működését simábbá tenni, de nyár vége óta az lebeg a szemünk előtt, hogy hogyan tudjuk a kitűzött decemberi csomagszám célját tartani úgy, hogy az ügyfelek és a megrendelők egyaránt maradéktalanul elégedettek legyenek ebben a különösen fontos időszakban. Hiszen ha egy csomag elvész év közben, az kellemetlen, de ha egy karácsonyi ajándék nem ér oda a fa alá, az bizony családi katasztrófa.

Dóra, az IT fejlesztési koordinátorunk szerint az év vége kiemelkedő szakmai kihívás egy ilyen csapatnak, de mindenki megállta a helyét:

Benyák Dóra

“Egész évben készültünk a Black Friday és a karácsonyi időszak logisztikai szempontból igen kemény kihívásaira, és szerintem jól megugrotta a csapat, az informatikai feladatok megoldása várton felüli eredménnyel járt. Ez nagyban köszönhető annak, hogy időben megvalósultak olyan stratégiai sarokpontok, mint a szerver költöztetése, vagy a hibakezelési metódus továbbfejlesztése. Sok projekt futott egy időben, több szálon, hatalmas volumenű munkát pörgettek ki a srácok. Sok fejlesztés van, ide ilyenkor a legnagyobb fókusz a hatékonyság növelés támogatásán van szoftveres oldalról. Mindig azt keressük, hogyan lehet újabb másodperceket faragni a picking és packing folyamatokon, minden apróságnak van jelentősége.”

“A feladatköröket mindig dinamikusan igazítottuk az igényekhez.” – meséli Dávid, a raktár vezetője, azzal kapcsolatban, milyen kihívások elé állította az év vége a csapatát.

Bardóczky Dávid

“Ez azt jelenti, hogy az ünnepeket megelőző hetekben az ügyfeleink jellemzően nagy hangsúlyt fektettek a készleteik feltöltésére, akár kétszeresen, háromszorosan meghaladva a szokásos mértéket. Ez számunkra bemeneti oldalon, az érkeztető állomásokon jelentett extra terhelést – erre úgy készültünk, hogy más területekről irányítottunk ide embereket. Az ünnepek előtt pedig nyilván kifelé ment az áru nagyobb mennyiségben, akkor a pickerek és packerek kapacitását növeltük. Dicséretet érdemel a csapat amiatt, hogy folyamatos kommunikációval és rugalmassággal, nagyon ügyesen kezelte mindenki ezt a helyzetet.

Az egész időszakra persze már időben elkezdtünk készülni, ezek nem ad hoc megoldások voltak. Heti megbeszéléseket tartunk a menedzsmenttel, itt tudunk visszajelzéseket adni, amelyek alapján olyan szoftveres és hardveres megoldások készülnek, amelyek hatékonyabbá teszik a munkánkat. Nagy segítséget jelentett az új bevételezési eljárás, amivel egy helyszínre vittük és nagyon leegyszerűsítettük ezt a munkafázist, háromszoros gyorsulást érve el: ez a fejlesztés már készen volt az évvégi hajtás előtt. Ezúton szeretném megköszönni a fejlesztők hozzáállását is, mert minden, akár menet közben felmerülő hibákra is extrém gyorsan reagáltak. Ennek, és a tudatos előkészületeknek is köszönhető, hogy az ünnepi időszak alatt végülis kevesebb túlórára volt szükség, mint amire számítottunk eredetileg.”

A karácsony előtti 30 napban összesen 42 000 csomagot szállított ki a Webshippy. Tavaly ilyenkor ez a szám 4000 volt, és ennek a megtízszerezése volt a célunk, szándékosan nagyon magasra állítottuk a lécet, hogy motiváljuk magunkat, és őszintén szólva igazán kellemes meglepetés, hogy nem csak megközelíteni, de megugrani is sikerült ez a számot.

2019-ben hasonló léptékű fejlődés a célunk… de a számok nem mondanak el mindent: a lényeg, hogy a lehető legjobb színvonalú szolgáltatást nyújthassuk az ügyfeleinknek, hogy a webshop-üzemeltetés egy boldog, kreatív, jövedelmező, önkiteljesítő folyamat legyen – a technikai feladatok minél nagyobb részét próbáljuk levenni minden Webshippy partner válláról.

Perényi András

“Én személy szerint nagyon büszke vagyok az egész csapatra. Hálás vagyok azon ügyfeleinknek, akik a kezdetek óta hisznek bennünk és annak a 150 webáruháznak, akik az elmúlt év folyamán fektették belénk a bizalmukat. Tízszeres növekedést elérni egy év alatt nagyon megterhelő, sok területre kellett fókuszálnunk és a legfontosabb az volt, hogy emellett ne essen a szolgáltatásunk színvonala. A 2019-es évben még jobban szeretnénk strukturálni és szabályozni a folyamatainkat, illetve szeretnénk tovább növelni a hatékonyságot. Emellett tartogatunk egy hatalmas meglepetést azok számára is, akiknek gondot okoz a logisztikai folyamatok kézben tartása, de a kiszervezés valamiért nem járható út.”- így összegzi az évet András, a Webshippy CEO -ja.

Ezek után mi mást is kívánhatnánk, mint azt, hogy a ti kijelölt mérőszámotok is legalább tízszeres növekedést érjen el 2019 végére? Boldog új évet mindenkinek, az e-commerce világán innen és túl!

Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

61 cikk

Kedvező árú csomagküldés itthon és külföldön?
A Webshippy szolgáltatja!

Már a DPD is elérhető kínálatunkban, versenyképes árakkal és akár másnapi szállítással. Így már 7 futárcég közül választhatnak webshop partnereink és az ügyfelek.