A magyar webshopok 69%-a érzi veszélyben a jövőjét

Olvasási idő: 5 perc
gazdasági válság webshopok

A gazdasági nehézségek, a negatív tendenciák a magyar webshopokat sem kerülik el. A Webshippy által végzett felmérésből képet kaphatunk arról, hogyan vélekednek a kis és közepes méretű online kereskedők az előttünk álló időszakról. A webshopok nagy része borúlátó vagy bizonytalan, de nemcsak negatív intézkedéseket terveznek. A legnagyobb félelem a megrendelés-állomány csökkenése, és további áremelések is biztosan lesznek.

A webshopok nagy része borúlátó

A válaszadók 69%-a nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi gazdasági folyamatok jelentős vagy közepes mértékben, de negatívan befolyásolják a vállalkozását, 10% pedig bizonytalannak érzi a helyzetet. Ugyanakkor 15 százalék bizakodva néz a jövőbe, szerintük akár még pozitív eredményt is hozhat a válság.  Minden gazdasági krízisnek vannak nyertesei, valószínűleg a pozitív üzleti gondolkodás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egy webshop sikeres évet zár-e idén.

A legnagyobb félelem a megrendelés-állomány csökkenése

A megkérdezettek 67%-a számít arra, hogy csökken a megrendelés-állománya, ezzel összefüggésben pedig 62 százalék attól tart, hogy csökken a profitja. A félelmek közötti válaszokban nagy százalékban fordult elő a kisebb kosárérték, de a válaszadók 38 százaléka a termékek beszerzésének lassulását is prognosztizálja. Az ellátási gondokat új beszerzési források felkutatásával tudják ellensúlyozni a webshopok.

Az infláció miatti béremeléssel is kalkulálnak a megkérdezettek, illetve arra számítanak, hogy a kintlévőségeik nőhetnek. A felmérésben résztvevők harmada fél attól, hogy nem tudja kitermelni a megnövekedett költségeket, ami egyet jelenthet a megszűnésükkel.

Nemcsak negatív intézkedéseket terveznek

webshop válság

A felmérés rákérdezett a jövőbeli intézkedések mibenlétére is, amiből egészen összetett képet kaphatunk. 46,5 százalék tervezi, hogy megszabadul a nem jövedelmező termékektől vagy projektektől, és 45% az egyéb, nem közvetlenül a működéshez kapcsolódó költségeit fogja csökkenteni.

A beruházások és a marketingköltések csökkentése szinte azonos arányban szerepel a válaszadók tervei között, de hasonló mértékben nyilatkoztak úgy a válaszadók, hogy nem terveznek negatív irányú intézkedéseket, ami reményre ad okot. A munkavállalóknak feltétlenül jó hír, hogy a felmérés szerint csupán 3% tervezi a bérköltségek csökkentését.

A résztvevők 65,5%-a jelölte meg, hogy áremelést foganatosít a közeli jövőben, ami a legklasszikusabb reakció minden gazdasági válságban. Mindemellett a webshop tulajdonosok keresik, hogyan tudhatnának kedvezőbb feltételeket nyújtani a vevőknek. A pozitívumok sorát tovább erősíti, hogy a megkérdezettek 68,5%-a tervezi új értékesítési csatornák felkutatását, például az olyan piacterek felé való nyitással, mint az eMag, illetve több mint felük gondolja úgy, hogy érdemes komolyabb értékesítési tevékenységbe fogni.

Egy gazdasági válságban érdemes innovációba fektetni, beruházni, mert így versenyelőnybe lehet kerülni a következő gazdasági fellendülés kezdetére. Így vélik azok a válaszadók, akik pluszszolgáltatások bevezetésében és termékek fejlesztésében gondolkodnak (47%), illetve akik a külföldi terjeszkedést tűzték ki célul (36,5%).

A marketingköltségeket 43% tervezi növelni, érdemes ezt összevetni azzal a 22%-kal, akik úgy válaszoltak, hogy csökkenteni fogják az ilyen típusú költéseket. Egy gazdasági válság természetes velejárója, hogy a cégek azonnali döntéseket hoznak annak érdekében, hogy elkerüljék a legrosszabbat, de a krízisidőszakok tanulsága szerint a negatív intézkedések negatív spirált indítanak el.

Profitmentő csomag webshopoknak

A Webshippy célja a felméréssel kettős volt: nemcsak azt kívánták felmérni, hogy mivel terveznek a magyar webshopok tulajdonosai, hogyan látják a vállalkozásuk jövőjét, hanem azt is, hogy ők miképpen tudnak segíteni a cégeknek, hiszen régóta deklarált céljuk az online kereskedők támogatása.

A kutatás eredményéből is kiderült, mennyire fontos a webshopok túlélésének, illetve növekedésének támogatása. A Webshippy profitmentő csomagja a felmérésből kimutatható három legnagyobb problémára nyújt megoldást webshopoknak: a megnövekedett költségekre, az értékesítési csatornákra, illetve a termékpaletta kibővítésére.

Kampányuk keretében a cég most még nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a webshopok a lehető legtöbb csomagküldő szolgálatból választhassanak, kedvező áron. Továbbá technológiai megoldásokkal segíti ügyfeleit abban, hogy más értékesítési csatornák felé is nyithassanak. A nagykereskedelmi piactérrel pedig több mint hatvanezer terméket tesz azonnal elérhetővé ügyfelei számára, így a webshopok egyszerűbben tudják bővíteni a szortimentjüket.

A részleteket a www.webshippy.com/mentocsomag-webshopoknak/ oldalon találják az érintett webshop-tulajdonosok.

Perényi András

Perényi András

Kapcsolódó cikkek