Megrendeléskezelés újragondolva – ráncfelvarrások és ami mögöttük van

Olvasási idő: 4 perc
Megrendelések részletei

A startupok világában közhely, hogy a termék sosincs “kész”, hiszen amikor eléri azt az állapotot, amit eredetileg megálmodtunk, addigra számtalan új ötlettel és kihívással találkozunk. A Webshippy-t a működés során számtalan visszajelzés erősíti és gazdagítja, egyrészt a raktárunkban dolgozók, másrészt az ügyfeleink irányából.

A Webshippy rendszerében a megrendeléskezelés az egyik legfontosabb, központi része a szoftvernek. Az elmúlt évek során egyre több és több új funkció került bevezetésre, amiket az eredeti, három éve megálmodott alapokra halmoztunk. Most azonban elérkezettnek láttuk az időt, hogy újragondoljuk a teljes rendeléskezelést működését és kinézetét, hogy ezáltal egy gyorsabb, átláthatóbb és könnyebben kezelhető felhasználói élményt alkossunk meg.

Megújult lista oldalak

Egységesség és rendezettség. Ezek az irányelvek határozták meg a különféle rendelési és termék listák megjelenésének újragondolását, melynek eredményeképp kevesebb, de annál lényegesebb elemet jelenítünk meg, egy szellősebb, átgondoltabb kialakításban. Bizonyos oszlopokat eltüntettünk, másokat összevontunk, így sokkal könnyebb eligazodni a megrendelések tengerében.

Webshippy megrendelések oldal

A listák tetejére egy gyorskereső sávot alakítottunk ki, melynek segítségével a Részletes szűrő lenyitása nélkül találhatjuk meg a keresett elemeket. Kereshetünk a megrendelésazonosítóban vagy a vásárló nevében is.

Az egyes rendelésekre húzva az egeret, egy új típusú betekintő ablakot alkottunk, ami az előzőnél sokkal átláthatóbban mutatja meg a csomagban található termékeket, valamint tájékoztatást ad az esetleges hibás, vagy megakadt állapotú rendelések állapotáról.

Webshippy rendelések tooltip

Egy státusz mind felett

Az egyik legszembetűnőbb strukturális változás a megrendelések státuszában figyelhető meg. Korábban minden tételhez tartozott egy státusz, mely egy általános állapotot szemléltetett, valamint tartozott egy csomagolási engedélyező státusz, amivel engedélyezni vagy tiltani lehetett egy adott rendelés feldolgozási folyamatát. Utóbbinak a működését a Csomagfeldolgozás módjai között lehetett szabályozni, ami szerint ez vagy automatikusan történt vagy manuálisan kellett állítani. Utóbbi nem változott, de felismertük, hogy a két státusz összevonható, és ezáltal egy sokkal egyértelműbb állapotot tükröz.

Átláthatóbb részletek

A legnagyobb változás mindezek mellett a rendelések részletes adatait megjelenítő oldalon történt, ahol a legnagyobb káosz kezdett kialakulni. Az évek alatt megjelenő új funkciók segítették a munkánkat és az ügyfeleink kényelmét, azonban ezek megjelenítése a rendeléseknél kártyavár mintájára rakódott egymásra és érezhető volt, hogy a korábbi oldalkialakítás már nem bír el több terhet. Ezért döntöttünk az oldal teljes újrastrukturálása mellett, amit az előzőekhez hasonlóan az átláthatóság és légiesség határoz meg.

Webshippy rendelések részletes nézete

Szellősebb megjelenés

Első ránézésre az érzékelhető, hogy minden a helyén van és minden elfér. Fontos szempont volt, hogy a lényeges információk akár kisebb képernyőkön is szem előtt legyenek, ezért blokkosítottunk. A megrendelői, szállítási, számlázási adatok és a kiegészítő szolgáltatások az oldal bal oldalán, a tartalommal kapcsolatos adatok a jobb oldalon kaptak helyet, lenyitható és kapcsolgatható kártyákra szétbontva.

Összevont státusz egyértelműen, szem előtt

A lap tetején egy egyértelmű széles sáv mutatja a csomag aktuális állapotát, azaz a már fentebb említett összevont státuszt, ami ezúttal kiegészítő magyarázó szöveggel egyértelműsíti, hogy mi is történik pontosan a rendeléssel. A csomagolhatóság engedélyezését, azaz a csomag folyamatból való kivételét, vagy folyamatban tartását, a sáv jobb oldalán található legördülő gomb segítségével tudjuk állítani vagy későbbre halasztani.
A sáv felett láthatók az egyes állapotok, amik sárga, vagy szürke színnel jelölik, hogy a csomaghoz generáltunk-e már címkét, számlát, megtörtént-e a fizetés vagy az utánvét beszedése.

Webshippy megrendelések státusz sáv

Rendelésadatok szerkesztése

A korábbi “egy oldalon minden mező” stílusú szerkesztő felület helyett a megrendelés egyes részei, elemei blokkosítva, az egyes blokkok melletti “módosítás” gombokra kattintva változtathatók, és a szerkeszthető mezők egy sokkal átláthatóbb felugró ablakban kerülnek elénk. Így tudjuk módosítani a számlázási adatokat, vagy a kiszállítás módját, legyen szó házhoz szállításról vagy csomagpontra történő kézbesítésről. A pénzügyi adatoknál szerkeszthetjük a fizetési módot, és módosíthatjuk az utánvét összegét is, amennyiben szükséges.

Szállítási adatok felugró ablak

Csomagtartalom szerkesztése

A megrendelés tételeit egy sokkal átláthatóbb és intelligensebb felületen módosíthatjuk, ahol egy szűrhető legördülő lista segítségével kereshetünk a termékeink adatbázisában, vagy adhatunk hozzá még nem létező elemet. A virtuális termékek rögzítésére is itt van lehetőségünk, így a fizikai termékek mellett könnyen adhatunk hozzá vagy szerkeszthetünk olyan tételeket, mint a szállítási díj vagy egyedi kedvezmények, amik logisztikai szempontból kevésbé fontosak, de a számlázást jelentősen befolyásolják.

Rendelési tételek szerkesztése

Az egyes tételeknél szerkeszthetjük az árakat, valamint az adókulcsokat, melyből a bruttó értékeket a rendszer automatikusan kalkulálja. Ha manuális rendelés összeállítást alkalmazunk, akkor célszerű a termékek eladási árait a termék adatbázisban rögzíteni, így azok automatikusan kalkulálásra kerülnek, mi több, utánvétes fizetés esetén az utánvét összegét is számolja a rendszer.

Nyomtatható csatolmányok

A megrendelésekhez mostantól nyomtatható csatolmányok is kapcsolhatók, amiket PDF formátumban lehet feltölteni a Csatolmányok fülön. Ezeket az állományokat a csomag záráskor nyomtatjuk és helyezzük a csomagokba a nyomtatandó számlákkal együtt. Amennyiben az aktuális webáruházhoz manuális számlafeltöltés tartozik, a nyomtatandó számlát is ezen a felületen lehet feltölteni.

Extra szolgáltatások kezelése

A képernyő bal alsó területén kaptak helyet a ki-be kapcsolható extra szolgáltatások, melyek állapota színes címkefelhő képében ad visszajelzést. Szerkesztésük egy felugró ablakban lehetséges, ahol bővebb információ ad a rendszer, hogy mely szolgáltatás mit takar pontosan.

Webshippy kényelmi szolgáltatások

Rendelések duplikálása

Sokszor fordul elő, hogy egy megrendelőnek egy, az eredetivel nagyban azonos csomagot szeretnénk manuálisan elkészíteni. Erre ad egy egyszerű módot a Rendelés duplikálása funkció, amit a Műveletek legördülő menüjéből érünk el. Ez egy, az eredetivel teljesen megegyező, piszkozat státuszú rendelést hoz létre, amit szabadon szerkeszthetünk és átalakíthatunk.

Rendeléslétrehozás varázsütésre

A megrendelések szerkesztése mellett egyértelmű igény volt, a manuális rendelés létrehozás újragondolására is. Amennyiben egyedi webáruházzal is rendelkezünk, felmerülhet az igény, hogy a nulláról alkotunk meg egy megrendelést. Ezt mostantól könnyedén, egyértelmű lépésekre bontva, “varázslósítva” tehetjük meg a megrendelések listaoldaláról.

Új megrendelés létrehozása a Webshippy rendszerében

Új rendelés létrehozásakor a megrendelés véglegesítéséig piszkozat státuszban van a csomag, így a raktári logisztikai folyamatokat nem befolyásolja. Amikor minden a helyére kerül, egy gombnyomással élesíthető és véglegesíthető a folyamat.

Bízunk benne, hogy mindezen újdonságok könnyebben kezelhetővé és szerethetővé teszik a rendszerünket.

Picture of Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek