Négy technika, ami segít betartani az újévi fogadalmad

Olvasási idő: 3 perc
ujévi-fogadalom

Tudtad, hogy az újévi fogadalmak többségét 20 napig sem tartják be? Most mégsem az akaraterőd edzésére, vagy a motivációd felébresztésére adunk tippeket. Épp ellenkezőleg. Olyan technikákat mutatunk be, amiket arra használhatsz, hogy az akaraterő kérdését teljesen kivonhasd a siker képletéből. Előbb azonban nézzünk rá az időzítés és a motiváció kérdéskörére, mert mindkettő akadályozhat rögtön a kezdeteknél.

A motiváción múlik

Amikor a fogadalmak kerülnek szóba, legtöbben a következetességet, a motivációt, a kitartást emlegetjük. Persze jó, ha ezek megvannak, de tudnod kell, hogy a motiváció szintje mindenkinél folyamatosan változik, és ez előbb vagy utóbb gondot okozhat.
A témában született könyvek* éppen ezért azt tanácsolják, a motivációkeresés helyett válassz üzembiztosabb megoldást. Törekedj olyan napi rutinok, új szokások kialakítására, amik megtarthatnak az elhatározásodban, és segítenek a keretek között maradni. A jó hír az, hogy csupán 4 hét szükséges ahhoz, hogy egy-egy dolog szokásként rögzüljön az életünkben, így ezt viszonylag könnyen kivitelezheted.

Nem a motiváción múlik, hogy következetesen végig tudod-e vinni a tervedet, sokkal inkább azon, hogy milyen rutinokkal bástyázod körbe magad.

Az időzítésen múlik

Amikor az emberek változni szeretnének, általában igyekeznek rágyúrni, valamilyen értelemben rákészülni a változásra.
“ Nem a legjobb az időzítés…”
“ Még nem készültem fel…”
“ Meg fogom csinálni, csak…”
“ Akarom csinálni, de előbb…”

Voltak már hasonló gondolataid? Akkor kezdj el gyanakodni, hogy – mint sokan mások – te is besétáltál a halogatás csapdájába. A elodázás az egyik legerősebb és egyben legtipikusabb önszabotázs program, amivel meggyűlhet a bajod egy fogadalom kapcsán. Tartsd észben, hogy nincs szükséged a bolygók tökéletes együttállására, sem felkészülésre ahhoz, hogy belekezdj abba, ami számodra fontos. Nincs jobb a spontán kezdeteknél.

Nem az időzítésen múlik, hogy sikeres leszel-e. A túlzott előkészületek csak eltávolítanak a célodtól, és felnagyíthatják a benned lévő szorongást.

No.1
A kreatív füllentés technikája

A kreatív füllentés, más néven az önámítás technikáját arra használhatod, hogy egy-egy kritikus helyzetben 100%-ban kiiktathasd a motiváció kérdését.
Nem akaródzik az előirányzott napi 10 km-es futást teljesíteni? Akkor kapóra jöhet a következő füllentés: “Csak átmozgatom magam, aztán majd meglátjuk, hogyan alakul.” Mint látod, a módszer lényege, hogy ne érezd, hogy bármit magadra kellene erőltetned, vagy muszáj lenne megcsinálnod. A tény, hogy adott pillanatban hozhatsz egy döntést arról, hogy mennyit vállalsz, kibillent az ún. passzív ellenállás állapotából, és tovább fogsz tudni haladni.

No.2
A minifogadalmak technikája

“Akkor megyünk át a hídon, amikor odaérünk” – tartja a mondás, avagy foglalkozz mindig az előtted álló kihívással. A minifogadalmak önámításhoz hasonlóan abban segítenek, hogy eltereld a figyelmedet a távoli, végső célról. Ha sikerül az erődet 24 órás etapokra mozgósítani, folyamatos haladásban és ismételődő sikerélményekben lesz részed.

No.3
Az együttműködés technikája

Számtalan előnye van annak, ha van melletted egy “sorstárs”. Azon túl, hogy osztozhatsz valakivel a fogadalmad terhén, az ő beléd vetett bizalma visszatart majd attól, hogy csődöt mondj. Lássuk be, két ember közül az egyik mindig kicsit agilisabb, elszántabb, vagy egyszerűen csak jobb passzban van, és képes magával húzni a másikat. Keress valakit a környezetedben, akivel társulhatsz, és lesz melletted valaki, aki nehéz helyzetekben a „jobbik énedként” tud hatni rád.

No.4
A nézőpontváltás technikája

Erre a technikára lesz a legnagyobb szükséged, ezért a végére hagytam, hogy biztosan emlékezz rá. A nézőpontváltást akkor alkalmazd, amikor hirtelen túl ambiciózusnak kezded látni az újévi fogadalmad, és ettől elcsüggedsz. Időnként mindannyian hajlamosak vagyunk felnagyítani a dolgokat, ne ostorozd magad emiatt. Ez egyszerűen azért van, mert olyan világban élünk, ahol a legegyszerűbb dolgot is olyan vágykeltően tálalják elénk, hogy azonnal úgy érezzük, fel akarunk érni hozzá, dolgozni akarunk érte.

Az alsó perspektívából szemlélődő nézőpont nem lesz hasznodra hosszútávon, ezért tudatosan le kell válnod róla. Először is, ne fantáziálj előre a nehéz időkről. Törekedj mindent annak látni, ami, és ne túlozd el a jelentőségét. Például, ha van egy nehezebb napod, ne címkézd fel azonnal mélypontnak, és főleg ne kezeld úgy! Válts olyan nézőpontra, ahol azonos szinten látod magad a kitűzött céllal, csak térben és időben vagytok elválasztva egymástól.

Összefoglalva a fenti technikákat: ha újévi fogadalomra adod a fejed, ne a lehetetlenre vállalkozz. Ne misztifikáld túl, és haladj olyan léptékekben, ami kényelmes. Sok apró lépés messzire visz.

*Ha jobban elmélyednél a témában, néhány idevágó olvasmány:
A szokás hatalma
Mini habits
High performance habits

Válóczy Edina

Válóczy Edina

PR és kommunikációs szakember, szárnyait próbálgató dropshipper. Éppúgy hisz a történetmesélés erejében, mint az adatvezérelt digitális marketing szemléletben.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

61 cikk