A webshop logisztika az e-kereskedők Achilles-sarka? A trendek már jelzik, mire számíthatunk 2023-ban

Olvasási idő: 4 perc
Webshop-logisztika-fulfillment

A webshop-tulajdonosok két típusával találkozni így év elején. Az egyik, aki arra panaszkodik, hogy a karácsonyi vásárlási láz közepette is hiába várta a felfutó megrendelésszámot. A másik, aki szinte összeroppant az operatív teendők súlya alatt, és éjt nappallá téve dolgozott a webshop logisztika optimalizálásán, hogy ki tudja szolgálni vásárlóit, szükség esetén csomagolt, kiszállított. Ha az e-kereskedők két rémálma közül az utóbbit élted át, akkor ez a cikk neked szól.

Nem a Te hibád, ha soknak érzed: éveket ugrottunk előre az időben

Szeretnélek megnyugtatni, hogy a helyzet, amivel az utóbbi hónapokban szembesültél, tulajdonképpen világtrend. Az utóbbi években a fizikai bolthálózatok, és vásárlóik is az internetre kényszerültek. Követték őket az éttermek, a kisebb vállalkozások, és mindenki, aki valamilyen formában megtehette, hogy így működjön tovább. 

Az online térbe “átköltözés” sokak számára 180 fokos fordulatot jelentett a napi működésben, és alapvető kihívásokat hozott magával. Hogy csak egyet említsünk, a személyes kiszolgálást felváltotta a házhozszállítás és az ún. rendelésteljesítés, avagy webshop logisztika, ami már önmagában is más kompetenciákat és technikai felkészültséget követel a vállalkozások oldaláról.

Visszatekintve, ez elmúlt évek arról szóltak, hogy a helyzet szorításában kellett evolúciós lépéseket megugrani. Ha egy e-kereskedelmi vállalkozásnál nem állt startra készen olyan infrastruktúra, ami jól kezeli az kilengéseket a rendelésszámokban, és extrém módon terhelhető, akkor az év végi hajrában már komoly akadozásokkal kellett szembesülnie.

Fájdalompontok a webshop logisztikában: hibás teljesítés, hosszú szállítási idő, visszáru kezelése

Egy csúcsra járatott webáruháznak ezeket a területeket árgus szemekkel kell figyelnie, és ha lehet, mindegyikre külön embert delegálnia. A rendelések kiszolgálása átlagosan az erőforrások 70%-át emészti fel, és a maradék 30% marad a más, fontos, jó esetben előremutató feladatokra. Ismerős szituáció, ugye?

Eljuttatni a rendelést a vásárlóhoz igen komplex feladat, és sok hibázási lehetőséget tartogat. Elveszett csomag, sérült csomag, hiányos csomag…  megannyi néven ismert a webáruház tulajdonosok fejfájásának legfőbb okozója: a PONTATLANSÁG. A nagy számok törvénye alapján, ha manuális folyamatokra hagyatkozunk, kisebb-nagyobb hibaszázalékkal számolnunk kell a teljesítések során. Aztán ott van még egy sor más “nyűg”, amivel muszáj valamit kezdenünk az év legforgalmasabb napjain is:

  • készletkezelés
  • készletfeltöltés csomagolási problémák (csomagolóanyagok, térkitöltők, futárcímke, stb.)
  • visszáru kezelés, csomag visszaküldés, csere
  • külföldi kiszállítás, külföldi utánvét

2022 csak a bemelegítés volt, a verseny most kezdődik

Gyors és pontos teljesítés, könnyedséggel és élményekkel átitatva. Néhány szóban összefoglalva: ez az, amit a vásárlók elvárnak a webáruházaktól, a netes vásárlástól.

A kényelem elsődleges tényezővé lépett elő. A megkérdezettek 63%-a azért dönt az online vásárlás mellett, mert házhoz szállítják neki az árut, és nem magának kell elmennie érte. 96%-uk egyáltalán nem hezitál a vásárláson, ha tudja, hogy automatikusan, néhány gombnyomással visszaküldheti a nem megfelelő terméket.

Szakértők szerint az e-kereskedelmi piactér a következő 4-5 évben minden eddiginél zsúfoltabbá fog válni, és ez a verseny kiéleződését jelenti. Hogy ki tud előretörni és ki szakad le, a trendek szerint ott fog eldőlni, hogy melyik vállalkozás lesz képes jobban kiszolgálni ügyfelei növekvő igényeit a termékminőség mellett a webshop logisztika területein is:

  • Automatikus rendelési folyamatok
  • Gyors és pontos kiszállítás (akár 24 órán belül)
  • Automatizált visszáru folyamatok
  • Környezetbarát, minőségi csomagolás
  • Mindez – ha egy mód van rá – a vásárlónak ne kerüljön semmibe

Be kell látnunk, hogy megváltozott a kommunikáció, és látszólag leszűkültek a lehetőségeink. A hangsúly mostantól a gyors és a hibamentes teljesítésen, személyes hangvételen, professzionális rendeléskiszolgáláson, egyszóval a webshop logisztikán van. Fizikai kapcsolat híján az ügyfélélmény az elsődleges benyomások alapján születik.

Webshop_fulfillment_trendek_csomagolás

 

Már biztos: 2023-24-ben az ügyfélkiszolgálás minősége fog dönteni a konkurensek közt

Az e-kereskedők a világ minden táján ugyanarra a kérdésre keresik a választ. “Hogyan fogok tudni a nagy cégek ügyfélkiszolgálásával versenybe szállni?” A megoldást a profi fulfillment partner jelenti. Ugyan számos tévhit él a köztudatban a kiszervezett webshop logisztika (azaz fulfillment) témájában, többet profitálhatsz a lehetőségből, mint azt elsőre gondolnád.

  • Átvesszük a webáruház kiszolgálás teljes terhét, felszabadul a kapacitásaid közel 70%-a, amit az foglalt le, hogy maradéktalanul teljesítsd a beérkező rendeléseket.

  • A Webshippy szoftvere összeköttetésben lesz a webáruházad motorjával, vagy CRM rendszerével, így azonnal látjuk a megrendeléseket, és rögtön elkezdjük az összekészítést. A szoftveres csomagolásvezérlés pontosan ellenőrzi, mi kerül a dobozba, és ezzel segít minimalizálni a hibák lehetőségét.

  • Megszűnnek a raktárbérlésből, illetve a raktári alkalmazottak béréből, járulékaiból származó fix költségeid.

  • Miután mentesülsz a magas fix havi költségek alól, a megtermelt bevétel szabadon átmozgatható olyan területekre, mint a marketing, a raktárkészlet-növelés, vagy akár a külföldi terjeszkedés.

  • A jó fulfillment szolgáltatás emeli a terméked/márkád/vállalkozásod megítélését, és növeli a vásárlói bizalmat, elköteleződést. Ez már rövid távon is tetten érhető a konverziós ráta növekedésében.

  • Olyan szállítási díjakat érhetsz el futár partnereinknél, melyeket csak a legnagyobb csomagszámmal rendelkező webáruházak tudnak.

Időt, pénzt, és korlátlan lendületet nyersz. A fulfillment előnyeiből fakadóan a versenyképességed jelentősen megnő a konkurens társaidhoz képest. A webshop logisztikáért könnyen kalkulálható formában, a kiküldött csomagok számának arányában fizetsz, ezért a növekedésed skálázhatóvá válik.

Szabadítsd fel kapacitásod 70%-át kiszervezett webshop logisztika segítségével, és fókuszálj az előtted álló lehetőségekre!

Az, hogy kapacitás problémákkal küzdesz, önmagában elismerésre méltó, hiszen annak bizonyítéka, hogy működik a marketinged, és sikerült olyan termékpalettát összeállítanod, amire igény mutatkozik. Viszont az elmúlt évek az ékes példái annak, hogy milyen gyorsan változó időket élünk. Aki a weben képzeli el jövőjét, annak illik jövőbe mutató döntéseket hoznia. Ha úgy érzed, hogy az összetett, túl sok erőforrást igénylő, házon belüli folyamatok gátolnak a fejlődésben, akkor elérkeztél ahhoz a ponthoz, amikor érdemes a fulfillment szolgáltatás felé lépned.

Ne feledd: a rendelésteljesítés kiszervezése alapvetően egy nagy lépés, de nagy mértékben hozzá tudja segíteni a céged a növekedéshez. Ne legyél felszínes a kutatásban, nyugodtan kérj tanácsot, kérd ki mások véleményét és rá fogsz találni a tökéletes partnerre!

Ez nekünk nagyon-nagyon pozitív irányba befolyásolta a webshop fejlődését, a kolleganők tényleg arra tudnak koncentrálni, amire kell.” 
Scharbert Edina, a Butlers ügyvezetője

“Én annak örülök a legjobban a Webshippy-vel való közös munkában, hogy nem kell izgulnom azon, hogy azok a termékek, amiket nálunk megvesznek, azok gond nélkül pár napon belül ott lesznek a vevőinknél. Hogyha a mennyiségeink a duplájára, triplájára emelkednének a következő hónapban, akkor nekem gyakorlatilag semmit sem kellene csinálnom, mert a Webshippy végzi a dolgát.”
Kovács Máté, a Nanushka operatív vezetője. 

“ Nincsen téves csomagolás, 24 órán belül elhagyják a raktárat a csomagok és a költségeink sem emelkedtek.”
Sasvári Anna, a Helia-D Kft. Ecommerce menedzsere.

„ A mai korban nagy tanulság: az ember ma már jobban jár, ha megbízik a szakértőkben, és kiszervezi nekik a munkát, mintha saját maga csinálná”
Forgács Szilveszter Gyula, www.viseljmaszkot.hu

„Együtt tervezünk és gondolkodunk a Webshippy fejlesztőivel: arra is van példa, hogy bennem felmerül egy igény, amire azt a választ kapom, hogy “éppen most lett kész, itt és itt találod” az alkalmazásban. „
Nagy-György Zoltán, Ilcsi

Ismerd meg, hogy a Webshippy Fulfillments milyen szolgáltatásokat kínál a számodra.

Válóczy Edina

Válóczy Edina

PR és kommunikációs szakember, szárnyait próbálgató dropshipper. Éppúgy hisz a történetmesélés erejében, mint az adatvezérelt digitális marketing szemléletben.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk