A legjobb szoftverek bármilyen online vállalkozás működtetéséhez

Olvasási idő: 5 perc
vállalkozás-szofver

Ma már számtalan ingyenes, vagy igen gazdaságosan hozzáférhető alkalmazás könnyíti meg a vállalkozás vezetését. Ebben a posztban összeszedtük azokat, amelyek szerintünk a legjobbak, illetve amelyeket a Webshippy ügyfelei is sikeresen használnak az e-kereskedelmi tevékenységük támogatására.

 

Az online vállalkozás felépítése

E-kereskedelmi szolgáltatóként kezdjük a webshop motorokkal:

1. Shopify

A webshopmotorok azért is fontos kiindulópontot jelentenek, mert a felhasználók számára csokorban kínálnak számos, úgynevezett “integrációt”, online szolgáltatásokat és szoftvereket, amelyeket így néhány kattintással “be lehet kötni”.

E-kereskedelmi tevékenységet ma már minden egyes online vállalkozás be tud építeni a jelenlétébe, például fellogózott bögrék és hasonló márkázott termékek árusításával, amelyeket akciókkal lehet kombinálni az alaptevékenységgel. Lehet szó könyvelőirodáról, kozmetikusról vagy autómosóról: a jövőben valószínűleg egyre több olyan weboldalat látunk, amelyben csak egy menüpontként szerepel a webshop a főszolgáltatás mellett.

A szolgáltatásokkal talán legjobban felszerelt webshop motor az amerikai Shopify, különösen akkor ajánlható, ha nemzetközi piacra is árulható a termékünk. Már hat éves az a poszt, amiben András összefoglalta, hogy indította be saját online vállalkozásait, és miért döntött a Shopify mellett – a cikkben megfogalmazottak időtállók.

2. Shoprenter

Ha nincsenek globális ambícióink, és emellett fontos, hogy magyar nyelvű ügyfélszolgálat álljon rendelkezésünkre, akkor érdemes lehet magyar webshop motort választani. A hazai szolgáltatók további előnye, hogy jobban összhangban tudnak maradni a magyarországi viszonyokkal, sajátosságokkal, mint egy amerikai cég. Az integrációk számára és minőségére a Shoprenternél sem lehet panasz.

3. UNAS

A másik népszerű választás a magyar kínálatból az UNAS. Az ősidőknek számító 2006 óta fejlesztik a szolgáltatást, együtt fejlődtek az e-kereskedelem globális hullámaival. (A cég érdekes történetét itt ismerheted meg)

4. Squarespace

A webáruház általában egy különálló weboldalba van építve. A legnépszerűbb megoldás a WordPress, a legegyszerűbbek közé tartozik a Wix, mi most ez utóbbira mutatunk egy esztétikus, jól kezelhető alternatívát. A Squarespace “drag and drop” rendszerben működik, kényelmesen építhetünk vele látványos weboldalakat, kódolás nélkül.

5. Ha készen vennéd: Exchange Marketplace

Webáruházat nem csak építeni lehet, hanem vásárolni is, és akár el is lehet adni. Erre van kitalálva ez a szolgáltatás.

Marketing támogatás

6. HubSpot

Nincs sok olyan komplex, csomagba gyűjtött marketingszolgáltatás, mint a HubSpot, könnyedén felállíthatod benne saját CRM-rendszeredet is.

7. Business Name Generator

Sokak számára nagy kihívás jó nevet kitalálni az üzletnek, és számtalan példát láthatunk arra is, hogy jó lett volna még egy kicsit gondolkodni rajta… Nem csoda, hogy a Business Name Generator a Shopify integrált szolgáltatásai közé tartozik. Az angol nevek egyébként is eléggé elfogadottak, így ez az alkalmazás hazai piacra fókuszáló vállalkozóknak is hasznos lehet.

8. Campaign Monitor

A Campaign Monitor lassan a legnagyobb e-mail marketingszoftverré nőtte ki magát, szinte minden online vállalkozás használja, nem csak a webáruházak. Ez valószínűleg részben az intuitív, drag-and-drop kezelőfelületnek is köszönhető.

9. Buffer

A webáruházak legalább két közösségi média-felületet használnak, jellemzően a Facebook és az Instagram az alap. A Buffer segítségével egy közös felületen lehet beállítani és időzíteni a posztokat, ahelyett, hogy minden platformnak a saját irányítópultján vesztegetnéd az idődet. Ez csak az alap, a Buffer egyéb extrákkal is rendelkezik.

10. Google Analytics

Csak a kötelességtudat hajt minket arra, hogy az Analyticset szerepeltessük ebben a cikkben, NEHOGY véletlenül valaki elfeledkezzen róla. Gyakorlatilag a weboldal elkészítése után ez az első és legfontosabb eszköz, amit be kell állítani, és gyűjteni az adatokat.

11. Canva

A Canva valószínűleg egyedül demokratizálta a marketing-grafikák készítését: szuperegyszerű, könnyen használható, teljesen online, ingyenes alapverzióval, rengeteg sémával. A Canvával nem kell grafikus után kapkodni az egyszerűbb feladatok ellátásához, pár perc alatt remek grafikákat lehet összedobni közösségi média posztokhoz, vagy egyéb célokra.

Vállalkozás-szoftver

 

A vállalkozás életének megszervezése

13. Slack

Ha nem egyszemélyes a vállalkozásod (vagy igazából az, de rendszeresen dolgozol együtt a projekteden másokkal) érdemes lehet meghívni a többieket Slackre. A Webshippy-ben is használjuk. Áttekinthetőbb, és a csatornák miatt jobban szervezhető a kommunikáció az e-mailezésnél.

14. Trello

A vizuális típusok kedvenc feladatkezelő alkalmazása a Trello, a könnyen áttekinthető “kártyás” rendszere miatt.

15. Basecamp

Az egyik első projektmenedzser szoftver, ami meghódította a világot. Kicsit háttérbe szorult, de még mindig egy megbízható és felhasználható választás.

16. Asana

A mindentvivő egyeduralkodó, a Webshippy is használja. Funkciógazdag és robusztus, de már 2-3 fős csapatoknak is jól jöhet, annyira jól kezelhető. Asanával nincs elfelejtett feladat, egyértelműek a határidők, jól rendszerezhetők a feladatok.

17. Boomerang

Az e-mail persze a belső kommunikációban továbbra is megkerülhetetlen, de miért ne lehetne egy kicsit “felokosítani”? A Boomerang egy Gmail alkalmazás, amivel lehet e-maileket időzíteni, illetve emlékeztetőket állíthatsz be azokra a fontos kimenő mailjeidre, amikre választ vársz.

E-kereskedelmi információk

18. Google Trends

Az e-kereskedelmi vállalkozás vezetőjének abszolút képben kell lennie a trendekkel, így lehet új termékeket választani, célközönséget beazonosítani és lépést tartani a marketing trendekkel. A Trends inkább egy weboldal, mintsem egy app, de fontos megemlíteni. Sokrétűen használható, érdemes rajta tartani a szemünket.

19. Niche Scraper

A Niche Scraper olyan, mint egy kifejezetten dropshipping termékekre optimalizált Google Trends. Az elsőszámú termékkereső eszköz, de azért ne hagyatkozz rá kizárólagosan, fontos, hogy többféle forrásból tájékozódj.

20. Camel Camel Camel

Itt az Amazon termékeinek árait követheted nyomon, árazás és trendfigyelés szempontjából kulcsfontosságú szolgáltatás.

szoftver-vallakozoknak


Szolgáltatások kiszervezése

Ha magányos harcosként építed a vállalkozásod, akkor biztos, hogy van olyan részfeladat, amiben nem vagy jó, és amit érdemes lenne megrendelned másoktól. A pénzkiadással jobban jársz, mintha a figyelmedet és munkaerődet pazarolnád. Inkább azt csináld, amiben igazán jó vagy, vagy ami a legnagyobb értéket generálja a vállalkozásodnak.

Ebben segíthetnek az alábbi szolgáltatások:

21. Váltsd Valóra!

Magyar freelancer piactér, ahol grafikust, közösségi médiamenedzsert, fotóst és egyéb szakembereket találhatsz.

22. Briefly

A Briefly a profi reklámügynökségek működését kínálja kisvállalkozások számára: adnak projektmenedzsert is, ők keresik meg a számodra megfelelő szakembereket, és a végrehajtás minden lépését kézben tartják, amíg az általad megrendelt feladat elkészül, akár egy új weboldalról, akár egy komplex marketing kampányról van szó.

23. Fiverr

Ha a nyelvi különbség nem akadály, vagy ha éppenséggel külföldi piacra kell előállítani valamit, akkor a Fiverrt lehet ajánlani, mint az egyik legrégebbi freelancer piacteret. A Fiverr “gig”-alapon működik, vagyis konkrét feladatokat rendelhetsz meg fix áron, ami gyorssá és kényelmessé teszi a folyamatot.

Ez volt tehát a gyűjtésünk a legjobb szoftverekből és online szolgáltatásokból. Reméljük, hasznosnak találtad és jól fog jönni néhány a Te vállalkozásodban is.

Picture of Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk