Árképzés felsőfokon: szerezz versenyelőnyt profi árazással!

Olvasási idő: 5 perc
arkepzes-felsofokon

A jó ár önmagában is elad. Az árazás azonban az e-kereskedelem egyik legbonyolultabb és legnehezebb részterülete, amit manuális munkával szinte lehetetlen naprakészen és dinamikusan elvégezni.

Az online kereskedők számára komoly kihívást jelenthet, hogy egy-egy termék és szolgáltatás ellenértékeként milyen árat érdemes meghatározni. Éppen ezért elemi tényező az online árképzés alapfeltételeinek az ismerete, illetve az, hogy olyan árakat tudjanak megadni, amelyek segítségével elérik a potenciális vásárlókat, tudják fedezni a kiadásokat és profitot termelnek.

Árképzési módszerek

A legtöbb kereskedő az eladási árait bizonyos előre meghatározott időközönként auditálja és igazítja ki. Az árazási gyakoriság erre az időkeretre vonatkozik, vagyis azt mutatja meg, milyen gyakran változik meg az adott termékek ára. Ezt a módszert nevezzük időszakos árazásnak.

Egy másik módszer a dinamikus árazás, ami azt jelenti, hogy az árak a rendelkezésre álló információk függvényében folyamatosan változnak. Ezt el lehet képzelni úgy is, hogy a webáruház adott alkalmazottai folyamatosan figyelik a versenytársak árait és azokhoz igazítják hozzá akár napi szinten a saját árakat. És kifinomult árazási szoftvert – például a magyar fejlesztésű PriceKitet – is lehet használni hozzá, ami valós időben elemzi a konkurencia ár- és készletváltozásait, ez alapján bemutatja a piac által nyújtott lehetőségeket, majd javaslatot ad arra, hogy mely termékeknél érdemes az árat módosítani.

Az árképzés automatizálása azt jelenti, hogy az árakat előre meghatározott szabályok vagy korlátozások alapján, egy szoftveres rendszer használatával, automatikus módon állapítjuk meg, nem pedig egy ezzel a feladattal megbízott személy dolgozik rajtuk. Az egyszer már beállított folyamatban a szükséges emberi beavatkozás minimális vagy egyáltalán nincs jelen.

Az automatikus árazás működési elve egyszerű: betápláljuk az adatokat, ezeket a rendszer feldolgozza, majd a folyamat végén kiadja az árakat. Az automatizálás felhasználói oldalról tulajdonképp a folyamat egyszerűbb része: összekötjük a különböző rendszereket, így azok adatokat cserélhetnek és kommunikálhatnak egymással.

A webshoppal összekapcsolt PriceKit árazás támogató szoftverrel az e-kereskedéshez a következő árképzési stratégiák állíthatók be:

  • elérhető legjobb pozíció – a megadott minimum árhoz képest elérhető legjobb pozíció
  • “legolcsóbb szeretnék lenni”
  • pozíció intervallum – ha nem a legolcsóbbak szeretnénk lenni
  • versenytárshoz képest elfoglalt pozíció- amelynél egy adott versenytársat tudunk figyelni (versenytárs után, előtt, vagy vele azonos szinten legyünk)
  • átlagár stratégia- piaci átlagárat néz (=, felette, alatta, hány százalékkal)

A fentieken kívül még két beállítási lehetőséget ad a PriceKit:

  • Csak az elérhető termékkel rendelkező versenytársakat vegye figyelembe
  • Csak a listaárat vegye figyelembe.

„A legolcsóbb szeretnék lenni”

A legalapvetőbb árképzési módszer, sokan használják. Mivel a lényege az, hogy ilyenkor lemondasz az árrésedről, vagy legalábbis veszítesz belőle, hosszú távon nem tartható fenn ez a stratégia. Csupán időszakosan, vagy a termékportfólió bizonyos kiszemelt kategóriájának akciós termékeire, vagy valamilyen logika alapján meghatározott csoportjára lehet jól alkalmazni.

Pozíció intervallum árstratégia

Ennél az árazási stratégiánál régiókat vagy intervallumokat választhatsz ki, és meghatározhatod, hogy az összehasonlított szereplők között te mindig a második, a harmadik vagy mondjuk az ötödik pozícióban szeretnél lenni.

Ez a beállítás akkor izgalmas, ha például sokan kínálják a webshopjukban ugyanazt a terméket. A pozíció beállításakor megadható, hogy amikor az árösszehasonlító oldalakon, ahol akár 30-40 üzletet is kilistáznak egy-egy termékre, a webshopod nem a legolcsóbb kíván lenni, de szeretne az élbolyban maradni, az első 10 között.

Versenytárshoz képest elfoglalt pozíció

A PriceKitben beállítható a versenytárs követése is, így a webshopodban elérheted, hogy minden esetben egy adott konkurenshez képest határozza meg az áraidat. A versenytárshoz képest elfoglalt pozícióban két inputot kell megadni: ki a figyelni kívánt konkurens, és milyen helyzetet foglal el hozzád képest. Beállítható, hogy a webshopod a konkurenciánál mindig akár 2 forinttal olcsóbban, 3 forinttal drágábban, vagy éppen a versenytárssal azonos áron értékesítse a termékeit.

Átlagár stratégia

A PriceKit rendszerében meg lehet határozni egy termékkategória átlagárat vagy akár egyes termékek átlagárát is. A monitorozási adatokból kiderül, hogy 7 versenytársadnál milyen áron található meg a te terméked, kinél van készleten, és a szoftver megadja, hogy mi ennek a terméknek a súlyozott átlagára. A webshopodban pedig ehhez képest határozod meg az árakat. Ennél az opciónál tehát a PriceKitben megadod például azt, hogy az piaci átlagárhoz képest X%-os kereteken belül térhet el az ár, a program pedig ennek alapján ad számodra árjavaslatot.

Ha felkeltette érdeklődésedet a lehetőség, hogy egy kifinomult szoftverrel állj neki az árképzésnek, akkor regisztrálj, és próbáld ki a PriceKit-et!

Vagy iratkozz fel hírlevelükre, hogy további árazási praktikákat ismerhess meg!

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk