Csomagszállítás a koronavírus árnyékában

Olvasási idő: 3 perc
Kézbesítés koronavírus idején

A koronavírus járvány körül rengeteg megválaszolatlan kérdés van. A hétköznapi emberek bizonytalansága és a bennük felmerülő kérdések száma egyre csak nő. A külföldről érkező híreket folyamatosan pásztázó emberek szeretnék tudni, hogyan hat ez a járvány az ő életükre és vállalkozásukra. Bár Magyarországon még nem vezettek be átfogó karantént, de a nem messzi Olaszországot teljes egészében lezárták.

Nem tudunk minden általánosságban felmerülő kérdésre válaszolni, de a mostani blogposzt célja, hogy válaszoljunk azokra a kérdésekre, amik jogosan merülhetnek fel a csomagok szállításával kapcsolatban.

Meddig fognak működni a futárszolgálatok?

Hazánkban egyelőre semmiféle korlátozás nem akadályozza a futárszolgálatok munkáját. Szerződött partnereink (mint a GLS, DHL, Foxpost) továbbra is gondtalanul végzik a csomagok szállítását idehaza és külföldre. Még a vírus által olyan súlyosan érintett országokban is, mint Olaszország, a megrendelt áruk kiszállítása munkafeladatnak minősül, vagyis a csomagok kézbesítését még ott sem akadályozzák, persze a legszigorúbb karantén alatt lévő olasz települések esetében késések és visszafordítások előfordulhatnak. 

Milyen intézkedéseket vezettek be a futárszolgálatok?

A futárszolgálatok az Egészségügyi Minisztérium és a WHO által kiadott megelőző intézkedéseket maradéktalanul betartják, a futárjaikat kézfertőtlenítővel látják el, valamint az általuk használt scannerek fertőtlenítésére törlőkendőket használnak.

Lehet-e fennakadásokra számítani?

A Webshippynél a nálunk lévő közel 400 webshop forgalma alapján azt látjuk, hogy a megrendelések száma egyre növekszik, az emberek ilyen helyzetben előszeretettel vásárolnak online. Erre Kína a jó példa, ahol a járvány jóval korábban kezdődött, és a lezárások hatására egyértelmű eltolódás mutatkozott az online vásárlások irányában. Mi is erre számítunk, ezért az emelkedő rendelésszám miatt a kapacitásainkat folyamatosan bővítjük, ám nem kizárt, hogy a megnövekedett forgalom miatt a későbbiekben előfordulhat némi csúszás a rendelések teljesítésében. A csomagokat kiszállító futárszolgálatok az adott körülményekhez képest mindent megtesznek, de ennek ellenére lehetnek fennakadások a kézbesítésben. Ez leginkább a szállítási határidők meghosszabbításában nyilvánulhat meg. Probléma a későbbiekben még a készletekkel lehet, miszerint a forgalmazó webáruházak be tudnak-e szerezni megfelelő mennyiségű terméket, hogy kielégíthessék a rendeléseket.

Garantált-e a kiszállítás?

A mostani körülmények mellett a futárszolgálatok mindent megtesznek a csomagok maradéktalan célba juttatásáért. Viszont fontos megjegyezni, hogy a helyzet napról napra, vagy akár óráról órára változhat.

Címzettként mit tehetek?

Mint ahogy azt a mindennapok többi helyzetében, a csomagok átvételénél is azt ajánljuk, hogy lehetőleg kerüld a közeli fizikai kontaktust a futárral (ő is kerülni fogja veled), saját tollal írd alá az átvételt, és csomagátvétel után alaposan moss kezet.

Ügyfélként mit tehetek?

Az áruk raktárba történő beszállításakor is azt ajánljuk, hogy a közeli fizikai kontaktust lehetőleg kerüld. Emellett érdemes értesíteni a webáruházadban rendelést leadó vásárlókat, hogy a járvány miatt előfordulhat némi csúszás a teljesítésben. Jobb ha erről előre értesülnek, mintha meglepetésként érné őket.

A Webshippy működését mennyiben befolyásolja a járvány?

Mivel a Webshippynél a csomagok kiszállítását futárszolgálatok végzik, így minden őket érintő esemény a Webshippyre is hatással van. Természetesen most is minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a címzettek zökkenőmentesen jussanak hozzá rendelésükhöz. Amíg a kormány engedélyezi, igyekszünk mindenféle fennakadás nélkül végezni a feladatunkat a raktárban és az irodáinkban, és ehhez prevenciós szinten az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlását követjük. 

Fertőtlenítési eszközök

  • A raktár területén és az irodáinkban kézfertőtlenítőket, és eldobható papírtörölközőt helyeztünk ki.
  • Amennyiben bármely dolgozónk külföldre utazik, akkor azt előre jeleznie kell, és hazaérkezése után két hétig önkéntes karanténba kell vonulnia, nem léphet be a cég területére.
  • Amint bármely dolgozónk a fertőzés első jeleit észleli magán, azonnal otthoni tartózkodásra utasítjuk, illetve szorgalmazzuk, hogy rögtön forduljon orvoshoz.
  • Az országot átszelő, halaszthatatlan megbeszéléseket telefonhívással, illetve videókonferenciával helyettesítjük.

Honnan értesülhetek, ha fennakadás lesz a csomagszállításban?

Indokolt esetben szerződött ügyfeleinket hírlevélben tájékoztatjuk. Ezen kívül a közösségi média felületeinken is folyamatosan kommunikálunk, amint ennek szükségét látjuk.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk