E-commerce trendek 2022-ben

Olvasási idő: 5 perc
e_commerce_trendek_2022

A 2020 – 2021 közötti időszakban a világjárvány komoly változásokat generált a kereskedelemben, melyek új trendek kialakulásához és a korábban megszokott játékszabályok átírásához vezettek.

Az e-commerce világa is jelentősen átalakult, egyes szereplők visszaeséssel, míg mások hatalmas növekedéssel számolhattak. Hazánkban a webáruházak közel 40%-a pozitív változásokat tapasztalt a járványhelyzet kapcsán.

Írásunkban igyekszünk rávilágítani, hogy milyen trendek várhatóak 2022-ben, alapul véve az elmúlt években tapasztalható tendenciákat.

Nyertesek és vesztesek

A COVID keltette hullámok idővel minden szereplőt elértek a kereskedelemben, ahol mára az alkalmazkodás képessége vált az egyik legfontosabb jellemvonássá. A jelenleg működő hazai webáruházak közel fele a világjárvány kitörését követően jött létre, ami jól mutatja az eltolódást az online értékesítés térnyerése felé.

A magyar webshopok közel 60%-a nem rendelkezik “offline” üzlettel és szinte elenyésző, 10% aki az országhatáron túlra is értékesít. A piaci szereplők főbb tevékenységi területeit figyelembe véve, a nemzetközi értékesítés egy olyan lehetőséget mutat a hazai webshopoknak, amely 2022-ben potenciális célkitűzés lehet.

A hazai webáruházak főbb tevékenységi területeinek rangsora 2021-ben:

  1. Ajándék
  2. Divat és ruházat
  3. Hobbi és kellék
  4. Építkezés, barkács, kert 
  5. Háztartási eszköz
  6. Bútor, lakberendezés
  7. Szépségápolás

Az online értékesítés térnyerését tovább erősíti, hogy jelentősen növekedett a mobil vásárlások száma, ami azt mutatja, hogy a vásárlók egyre inkább a kényelmet és a biztonságos vásárlást részesítik előnyben. 

A mobil commerce egy folyamatosan növekvő tényező, amely a közeljövőben könnyedén domináns szerephez juthat. A jelenlegi adatok szerint 2021 végére az e-commerce vásárlások közel 54%-át mobilon keresztül bonyolítják le az USA-ban, ami várhatóan az európai piacokon is hasonló értékeket mutat majd.

Az új és már meglévő webáruházaknak mindenképpen érdemes figyelembe venni a piaci változások szabta feltételeket, hiszen minél korábban alkalmazkodnak az új trendekhez, annál nagyobb előnyre tehetnek szert a versenytársakkal szemben.

Nemzetközi marketing trendek

Az online kereskedelemben domináns tényezővé vált a vásárlói igények maximális kiszolgálása. A nemzetközi tendenciák alapján az online értékesítés rohamosan fejlődik, így kizárólag a legmodernebb megoldásokkal biztosítható a piaci siker.

A nemzetközi piacon a termékek, szolgáltatások virtuális bemutatása, a “kiterjesztett valóság” biztosítása számít egyre népszerűbbnek. Már egy 2019-es felmérés azt mutatta, hogy a vásárlók több mint 70%-a többet vásárolna, ha az adott szolgáltató biztosítaná számára ezt a lehetőséget. 

A Google adatai szerint az európai vásárlók 42%-a használ hangalapú keresést napi szinten, míg az Egyesült Államokban már most 40 milliárd dolláros bevétellel számolnak 2022-ben ezen a területen. 

Mindezek mellett természetesen nagy hangsúly van a “tradicionális” marketing tevékenységeken is. Hazánkban például a hagyományos marketing eszközök széles tárházát használják a webáruházak. 

Ezek népszerűsége az alábbiak szerint alakult a 2021-es évben:

  1. Közösségi oldalak
  2. Facebook hirdetések
  3. SEO
  4. Google Ads
  5. Hírlevelek
  6. Kuponok
  7. Remarketing
  8. Ár összehasonlító oldalak
  9. Piacterek
  10. Banner hirdetések

A rangsor alapján nem meglepő, hogy komoly potenciál mutatkozik a social commerce területén, amely természetesen szorosan összekapcsolódik a korábban említett mobil vásárlással. 

Egy amerikai felmérés szerint – amely a tendenciák alapján az európai piacokon is hasonló értékeket mutat majd – 2019 és 2025 között közel 75%-os növekedés várható a mobil vásárlások számában. 

Mindezeket az adatokat látva az sejthető, hogy a marketing területén is folyamatos fejlődésre, digitalizációra van szükség annak érdekében, hogy hatékonyan elérhetőek legyenek a vásárlók a jövőben.

szallitasi_modok

A legnépszerűbb szállítási módok

A szállítás területén is egyértelműen a felhasználói elégedettség maximalizálásán van a hangsúly. A gyors és megbízható kiszállítás már alapelvárás a vásárlók részéről, ezért ennek biztosítása napjainkban már alapkövetelmény a webáruházak számára.

Hazánkban a szállítási módok közül toronymagasan a házhozszállítás jön ki győztesen, amelyet a személyes átvétel követ a rangsorban. A csomagpontok használata is egyre növekvő népszerűségnek örvend, ugyanakkor várhatóan nem fogja megközelíteni a házhozszállítás népszerűségét.

A csomagpontok az elmúlt évben a következő rangsort érték el hazánkban:

  1. GLS csomagpont
  2. MPL Postapont
  3. Foxpost
  4. Magyar Posta csomagautomata

A szállítási módok népszerűsége egyértelműen azt mutatja, hogy a vásárlók a kényelem mellett a biztonságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Az elmúlt évek tendenciái alapján ez várhatóan a jövőben sem fog változni.

Hazánkban jelenleg a webshopoknak közel 85%-a biztosít házhozszállítást, míg a személyes átvétel lehetősége nagymértékben csökkent 2021-ben. 

Ez egyrészt annak tudható be, hogy a világjárvány hatására számos offline üzlet bezárni kényszerült és működését kizárólag az online térbe helyezte át. Másrészt pedig pont ebből az okból, rengeteg webshop eleve úgy indult hódító útjára, hogy nem rendelkezett offline üzlettel.

Mindent összefoglalva elmondható, hogy napjainkban a webáruházak hozzávetőlegesen 40%-a rendelkezik offline üzlettel, melyek száma folyamatosan csökkent az elmúlt időszakban.

Nemzetközi értékesítés

Amint arról korábban szó esett, a magyarországi webáruházak döntő többsége kizárólag a hazai piacon értékesít. Érdekes adalék ugyanakkor, hogy a nemzetközi eladásokban érdekelt magyar vállalkozások általában több környező országban is jelen vannak. 

Mindez jól mutatja, hogy egy hatalmas, jelenleg kiaknázatlan lehetőséget kínál a nemzetközi értékesítés a hazai webáruházak számára. 2022-ben kétségtelenül az egyik legígéretesebb célkitűzés lehet a nemzetközi piacra lépés.

Ehhez természetesen számos feltételnek kell megfelelni, hiszen a webáruháznak figyelembe kell vennie a külföldi vásárlók igényeit is. 

Ilyen feltételek lehetnek:

  • A megfelelő nyelvek kezelése, hiszen a vásárló számára az a legkényelmesebb, ha saját anyanyelvén olvashatja a webáruház tartalmát.
  • Többféle, választható pénznem, annak érdekében, hogy a látogató a számára releváns adatokat jelenítse meg az oldal.
  • Gyors és pontos kiszállítás biztosítása az adott országban.
  • A vonatkozó áfa és adózási szabályok ismerete.
  • A marketingstratégiák kibővítése az adott régióra

A nemzetközi trendek hasonló irányba mutatnak, mint amit Magyarországon is tapasztalhattak 2021-ben a webáruházak. A COVID hatására az e-commerce szerepe folyamatosan erősödik és ez a tendencia várhatóan 2022-ben is tovább fog folytatódni. 

Éppen ennek köszönhetően a nemzetközi értékesítés hasonló feltételeket kíván majd mindenkitől és az aktuális trendek átfogó ismerete segítséget nyújthat a piaci lehetőségek kiaknázásában.

Természetesen a versenytársak is hasonló tervekkel köszöntik majd az új esztendőt, ezért érdemes folyamatosan figyelni a vásárlói szokásokat, ezáltal biztosítva, hogy minden pillanatban a legmodernebb és leghatékonyabb megoldások álljanak rendelkezésre.

Balázs Tibor Balázs

Balázs Tibor Balázs

Content Manager - Webshippy

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk