Forgalomnövelés extra költségek nélkül – Így csináld!

Olvasási idő: 5 perc
forgalomnövelés_extra_költségek_nélkül

Az online hirdetések drágák, és sajnos egyre drágábbak lesznek. De ne aggódj, van pár apró trükk, amellyel jelentős többletbevételre tehetsz szert, és nem kerül egy forintodba sem!

Ezek közül néhány banálisan egyszerű, és ha szisztematikusan betartod őket, garantáltan meglesz az eredménye. A Maileon csapatának szakértője olyan tippeket hozott, amik a te webshopodban is be fognak válni!

Facebook csoportok


A Facebook csoportok nagy előnye a hagyományos Facebook oldalakkal szemben, hogy 100%-os elérést biztosítanak a közzétett tartalmakról. A bennük rejlő lehetőséget többféleképpen ki tudod aknázni.Készíts saját Facebook csoportot vásárlóid számára. Itt lásd el őket értékes infókkal és releváns tartalommal, válaszolj a feltett kérdésekre, néha-néha egy promóciós üzenet is belefér, amit garantáltan megkapnak.

  1. Készíts saját Facebook csoportot vásárlóid számára. Itt lásd el őket értékes infókkal és releváns tartalommal, válaszolj a feltett kérdésekre, néha-néha egy promóciós üzenet is belefér, amit garantáltan megkapnak.
  2. Csatlakozz te magad is a webshopod tevékenységi köréhez kapcsolódó Facebook csoportokhoz. Ez lehet pl. egy kismama Facebook csoport babaruha webáruház esetén, vagy autós csoportok, ha autóalkatrészek értékesítésével foglalkozol. Ügyelj rá, hogy ne csak promóciókat posztolj, inkább igyekezz szakértői státuszt kialakítani, és saját termékeidet megoldásként tálalni a csoportban felmerülő problémákra.

Google Ads free listings

A Google Shopping árösszehasonlító szolgáltató a Google Ads felületén keresztül használható fizetős szolgáltatás. A termékek tallózásakor azonban már olyan termékeket is megjelenít a rendszer, amelyek nem licit alapon, hanem ingyenesen kerülnek bele a Google adatbázisába.

forgalomnövelés-google-ads-free-listing

Ehhez nem kell mást tenned, mint készíteni egy Google merchant center fiókot, szinkronizálni a termékeidet (ez legtöbb esetben egy pár kattintásos bővítménnyel lehetséges, érdeklődj a webáruházad fejlesztőjénél) és engedélyezni a “Free product listings” szolgáltatást. A szolgáltatás bejelentéséről bővebben itt olvashatsz: List your products on Google Shopping for free.

Pinterest

Olyan termékeid vannak, amelyeknek fontosak a vizuális tulajdonságai? Ha valaki bútort, ruhát stb. keres, elsősorban arra lesz kíváncsi, hogy az adott termék hogy néz ki. Igaz ez abban az esetben is, ha termékeid használatához valamilyen képi inspirációra van szükség (pl. lakberendezés).

Ilyen esetekben nagyon sokan keresnek Pinteresten, sőt!
A Google találatai között a “legszebb ….”, “….. ötletek” kifejezésekre is gyakran jönnek fel Pinterest oldalak.

Az alábbi képen látható Pinterest oldal a “legszebb konyhabútorok” kifejezésre az első oldalon jelenik meg:

 

forgalomnövelés-konyhák

Te is tudsz hasonló “inspirációs” táblát összerakni a termékeidből? Akkor irány a Pinterest!

 

YouTube

A YouTube használata is magától értetődő megoldásnak tűnhet, azonban sokan elmennek mellette. A Google keresései között arányában egyre több a videómegosztón történő keresés, sőt! Nagyon sok esetben a Google videós találatokat jelenít meg keresőjének főoldalán.

A potenciális vásárlók szeretnének minél többet megtudni termékeidről, és ezt sok esetben bemutató videón keresztül teszik meg. Nem kell profi videónak lennie, elkészítéséhez gyakran elég egy mobiltelefon és egy megfelelő állvány. Csomagold ki a terméket, mutasd meg minden oldalról, mondj pár szót a funkciókról és már mehet is fel a YouTube csatornádra.

Email marketing

Az email marketing sokszor külső szolgáltatót, programot igényel, azonban kis email mennyiség esetén ingyenes megoldásokkal is találkozhatunk. A legegyszerűbb a Mailchimp használata, amely 2000 feliratkozóig ingyenes, és a legtöbb webáruházba pár kattintással integrálható.

Ha nem is fektetsz különösebb hangsúlyt az adatbázis építésére, a feliratkoztatásra, a vásárlóidat (természetesen beleegyezés után) fel tudod iratkoztatni, ezt a legtöbb webáruház tudja. Innentől kezdve pedig megnyílt egy ingyenes kommunikációs csatorna.

Tipp: Átlépted a 2000-es feliratkozó számot? Töröld az inaktív feliratkozóidat! Azok, akik az elmúlt hónapokban (aktív kommunikáció mellett) egyetlen leveledet sem nyitották meg, törölhetők az adatbázisodból, így könnyedén 2000 alatt tudod tartani a lista méretét.

Content marketing és SEO

A tartalommarketing, azon belül is a blogolás szintén a népszerű eszközök közé tartozik. Azonban kevesen csinálják tudatosan! Van egy trükk, amivel megsokszorozhatod a blog tartalmaidra érkező forgalmat.

A Google algoritmusa a találatokat keresési szándék szerint rendszerezi. Ha pl. natúr szappanokkal foglalkozó webáruházad van, akkor logikusnak tűnik különböző natúr szappanokról blogcikket írni. (pl. a “levendulás natúr szappan” kulcsszó köré.)

Tegyél egy próbát! Írd be a Google-be a “levendulás natúr szappan” keresési kifejezést. A találati eredmények termék hirdetéseket, és sok-sok termékkategória oldalt fognak tartalmazni. Így látható, hogy a Google nem úgy gondolja, hogy információt keresünk a levendulás natúr szappanokról.

Keress hát olyan témát, ami kapcsolódik a termék / szolgáltatás körödhöz, és a Google találati listája blogcikkeket ad eredményként. (Ilyenek általában az információ keresésére utaló kifejezések).

A fenti példa alapján egy jó blogcikk cím lehet a “Milyen a jó natúr szappan?”. A találati lista így már egyértelműen blogcikkeket tartalmaz, tehát a Google a blogcikkek között keresi a választ. Ez lesz a jó választás a releváns célközönség eléréshez.

Összegzés

Hirdetési költségek nélkül egy webáruház forgalmának növelése nehéz, de nem lehetetlen feladat. Azt azonban tartsd szem előtt, hogy míg a hirdetések hatását azonnal érzed, addig az organikus megoldások beéréséhez idő kell. Ne add fel: ha kitartóan és konzisztensen csinálod, meglesz az eredménye!

 

 

Picture of Rétvári Balázs

Rétvári Balázs

A Maileon Digital az e-mail marketing, a PPC, a CRO, a SEO, a közösségi média és a tartalommarketing innovatív megoldásaival segíti ügyfeleit abban, hogy digitális vásárlói útjuk minden pontján a lehető legjobb eredmények szülessenek. Csapatuk neves hazai márkák mögött és külföldi piacokon is bizonyított.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk