Hogyan csinálták? Nemzetközi sikereket elért magyar webáruházak esettanulmánya

Írta: Webshippy
Olvasási idő: perc

Szeretnénk a piacon olyan pozitív példákat, sikertörténeteket bemutatni, amelyek külföldi nyitásra ösztönzik a magyar webáruházakat. Ennek érdekében meginterjúvoltunk olyan cégeket, akik jelen vannak külföldi piacokon. 20 céget kértünk meg, hogy válaszoljanak meg egy kérdéssort, amely alapján most összegezzük a tanulságokat, segítséget nyújtva a többi hazai webáruháznak, aki külföldi terjeszkedésben gondolkodik.

Melyek a legnépszerűbb célországok?

A Webshippy felmérése szerint jelenleg Csehország, Szlovákia, Románia és Lengyelország a legnépszerűbb célpontok, de Németországból, Ausztriából, Horvátországból és Szlovéniából is sok megrendelés érkezik.

Ha ma valaki a külföldi terjeszkedést választja, elkezdhet ezekkel az országokkal tervezni, de akár olyan, kevésbé népszerű, de jó potenciállal rendelkező piacokat is megcélozhat, mint például Spanyolország, Franciaország, a Benelux államok vagy Skandinávia, hiszen az online vásárlóerő ezekben az országokban is jelentős.

Az EU határain túl elsősorban az Egyesült Államok irányába megy nagy mennyiségű csomag, de például Kanada (51 milliárd dollár, 37 millió vásárló), vagy az olyan ázsiai országok, mint Törökország (20 milliárd dolláros e-kereskedelmi forgalmával és 50 millió online vásárlóval) szintén jó lehetőséget rejtenek a terjeszkedés szempontjából.

Milyen nehézségekkel kell számolni?

A megkérdezett webáruházak a külföldi piacralépés során jellemzően 3 nehézséggel szembesültek.

  • 50% mondta azt, hogy a helyi vásárlási szokások, a márkaépítés   és    a vásárlói bizalom megszerzése, valamint a weboldalak fordítása jelentették a legnagyobb kihívást.
  • 38%-nak a logisztika megszervezése okozott problémát, és vagy nehezen talált megfelelő szolgáltatót, vagy az árak voltak magasak.
  • 12% problémája pénzügyi és finanszírozási, valamint jogi jellegű volt.

Arra a kérdésre, hogy volt-e olyan ország, ahol a sikertelenség miatt be kellett fejezni az értékesítést, a válaszadók fele egyértelműen azt mondta, hogy nem, és csak 18% volt, akinek valamelyik ország nem hozta a várt eredményeket, ezért megszüntették ott a működést (itt Románia, Szlovákia, Törökország, illetve India került megemlítésre). De ezek a webshopok más országokba továbbra is sikeresen értékesítenek.   

Olyan is előfordulhat, hogy a csomagkiküldést csak átmenetileg, valamilyen esemény miatt kell felfüggeszteni. Ilyen helyzet volt az ukrán vagy az izraeli konfliktus.

Webshippy Crossborder – Új szolgáltatásunk segít a külföldi terjeszkedésben

Terjeszkedj webshopoddal a külföldi piacokon: a Webshippy közvetlen napi gerincjárataival, 20+ országba, 30+ csomagküldő szolgáltatójával, akár másnapi kézbesítéssel! Évente több mint 100 magyar webshop 500 000 külföldi megrendelését szolgáljuk ki, neked is segítünk.

Ha érdekel a külföldi terjeszkedés, mindenképpen ismerd meg új szolgáltatásunk részleteit >>> további információ

Picture of Webshippy

Webshippy

Webshippy Content

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk