Hogyan építs eCommerce birodalmat napi 8 órás munka mellett

Olvasási idő: 5 perc

Sokan vágynak arra, hogy végre a saját lábukra állnak, belekezdenek saját online ecommerce vállalkozásukba és elindulnak az anyagi függetlenség és a passzív jövedelemteremtés irányába. Tudom milyen nehéz munka mellett “mellékállásban” vállalkozni. Jelentős időhiány mellett intézni minden, a webshopoddal kapcsolatos tennivalót úgy, hogy közben folyamatosan csesztet a főnököd. Nyilván ő az első, lelkiismeretes alkalmazott vagy így mindent elvégzel neki, munkaidőn kívül is. Ebbe bizony nehezen fér bele még egy saját vállalkozás felépítése is.

Viszont a jó hírem, hogy lehetséges sikeres, jólműködő webshopot működtetni, akkor is, ha még tolod a mókuskereket, mi több előtted is sikerült sok embernek, akkor neked miért ne sikerülne?

Az alábbiakban összeszedtünk néhány ötletet, amik megkönnyítik számodra az elindulást az álmaid irányába.

Az alap problémák

Aki a teljes munkaidős állása mellett, “mellékállásban” indít webáruházat, az első kérdéskör, amivel találkozhat, hogy mit is áruljon. Általában ugye kevés az idő, valami olyat kellene árulni, ami könnyen elérhető, gyorsan fogy, nem igényel hosszas előkészületet, karbantartást. Magyarán amivel alig van munkánk.

Habár ez így leírva nagyon csábítónak, könnyed bevételi forrásnak tűnhet, ha van egy dédelgetett álmunk, amit szeretnénk megvalósítani, mert hiszünk benne, hogy nagy sikereket hozhat, ne tántorítson el, hogy éppenséggel több energiát, vagy több utánajárást igényel. Viszont. A ló túloldalára se essünk át, mérlegeljünk, hogy a rengeteg belefektetett energia tényleg meghozza-e gyümölcsét.

Amint kitaláltuk, hogy mit is áruljunk a neten, a következő kérdés, amivel minden “sidepreneur” találkozik, hogy (milyen) időt szánjon a vállalkozására.
Értem a “milyen” alatt, hogy egy teljes idejű állás mellet minden mástól kell elvonni ezt az időt, amit a webshopodba szeretnél invesztálni. Bizony ez azt jelenti, hogy sokszor nem lesznek estéid, éjaszakáid, hétvégéid.

A webshippy segít az ecommerce céged működtetésében

Tudom, durván hangzik, de a lemondás hosszú távon kifizetődik, pláne, ha ezt az időt egy webshopba fekteted. Ezek a küzdelmek csak korlátok, amiket fogjunk fel kihívásként. A kihívások pedig erőssé tesznek bennünket. És az a legjobb az egészben, hogy ez teljesíthető. Nem egy embernek sikerült már.

Akkor hogyan lehetséges mégis?

Az, hogy valakinek teljes munkaidős állása van, még nem jelenti azt, hogy nincs ideje. Lassabb tempóban fog fejlődni a vállalkozás, mintha teljes időben ezzel foglalkoznál, az tény, de ugyanaz az eredmény így is elérhető. Dolgozz “darabokban”. Mivel akkor fogod elővenni a projektet amikor éppen időd van, mindent szedj apró részekre, és ezeket egyenként dolgozd ki. Ott vannak az estéid, a hétvégéid, hát használd ki őket. Mivel egyenként dolgozol az apró részeken, így a projekted is az elején apró részekben fog növekedni.

Előnyök

Bizony, ilyenek is vannak. Főként az, hogy neked van egy rendszeres bevételed, amit a vállalkozásodba fektethetsz. Ez azért jelentős előnyként írható le azokhoz a vállalkozókhoz képest, akik mindent eldobnak, hogy full-time foglalkozhassanak az álmaik megvalósításával, vagy akik munkanélküliként akarnak belekezdeni mindebbe.
Másik oldalról pedig sokkal kevésbé rizikós. Ha a számításaid nem is jönnek be, és mégsem lesz ez az egész annyira sikeres, mint gondoltad, ugyanúgy megmarad a munkád, a fizetésed, akár azonnal belekezdhetsz valami másba.

Tehát akkor hogyan is csináljam?

Fókusz

Ez a legfontosabb. Mivel az időd, energiád, az erőforrásaid limitáltak, ezért abból kell a maximumot kihoznod, amid van. Ne engedd meg magadnak, hogy felesleges dolgokra pazarolj időt.
Például sokan amikor elindulnak túl tág piacra targetálnak. Ahelyett, hogy a teljes szülő-társadalomra akarsz célozni, először vedd csak a gyerekkel otthon maradó anyukákra. Fókuszálj oda, ahol a terméked a leginkább hiánypótló!
A másik szempontja a fókuszálásnak a tudatos social media platformok használata. Tartsd magad ahhoz ami működik, és ahol eléred a célközönséged. Nincs idő arra, hogy az összeset teszteld, használd azt, ami a legtöbb potenciális vevőt hozza a házhoz. Működik a Google Adwords? Hasznád azt. Facebookon a lenagyobb az elérésed? Koncentrálj arra.

Gondolkozz nagyban, kezd el kicsiben

Ez az, amit nem győzök hangssúlyozni, hogy apró lépésekben haladjon előre a porjektnek a megvalósítása. Ahogy már fentebb említettem, apró részekre kell szedned a tennivalókat. A siker nem egyik napról a másikra születik meg, légy türelemmel!
Ezeket a nagyobb, nehezebb feladatokat egyébként azért is jó szétszedni, mert sokkal könnyebb, átláthatóbb lesz ezáltal a munka. Ha valami elromlik, még nem kerül kukába az egész projekt.

A fulfillment segítségével előre tervezhetsz.

Tervezz be mindent!

Ezt nem kell magyaráznom. Mivel az esték és hétvégék állnak rendelkezésedre, ezért nagyon pontosan meg kell tervezni előre mit, mikor csinálsz. A felelősségteljes időbeosztáshoz ma már rengeteg ingyenes applikáció rendelkezésedre áll. Van akinek átláthatóbb, ha egy naptárba vezeti a munkájával kapcsolatos teendőket, találkozókat, és egy másikba a mellék projetjét, és az azzal kapcsolatos munkákat. Szerintem viszont sokkal kiszámíthatóbb, ha mindent egy naptárba vezetünk, hiszen akkor biztosan nem ütköznek a tennivalóink.

Nem baj, ha az elején kicsit önző módon bánsz az idővel, hogy beinduljon a gépezet. A szeretteid, akik támogatnak, meg fogják érteni. Viszont figyelj arra, hogy ne boruljon fel a “work life balance”. Vannak időszakok, amikor a munkádat, vagy a szerelemprojekted megvalósítását a magánéleted elé kell helyezned, de azért figyelj arra, hogy ne menjen a minőségi idő rovására!
Ha beosztod az időd, akkor megfelelő egyensúlyt tudsz kialakítani. Ezért nagyon fontos ez a lépés.

Hagyj fel a pótcslekvésekkel

És hagyj fel mindennel, ami nem számít. Nem mentség a “nekem erre nincs időm” mikor hétvégente teljes évadokat nézel végig a kedvenc sorozatodból. Persze, legyen időd saját magadra, de ha tényleg komolyan gondolod ezt az eCommerce dolgot, akkor be kell szüntetned minden ilyen felesleges tevékenységet.
A másik dolog a halogatás kérdésköre. Időhúzás rengeteg időt fektetni a logó meg a megjelenés tervezésébe, ezek nem annyira fontosak, foglalkozz inkább a weboldalad tartalmával és az üzleti modellel.

Szervezd ki, amit lehet

Nem kell mindent egymagad megoldanod, rengeteg teendőre tudsz külsős személyt, vagy erre specializálódott cégeket találni. Sok infót találsz arról, hogyan kell jó social media kampányokat tervezni, vannak remek tanfolyamok a kulcsszó optimalizálásról. Ezek mind hasznosak, de az elején gyorsabban haladsz, ha találsz olyan embereket, cégeket, akik segítik a munkádat.

Egy webáruház üzemeltetése során a legtöbb időt a logisztikai problémák viszik el. Ahelyett, hogy te végzed a rendelések fedolgozását, a raktározást, a rendelések teljesítését, ezt az egész macerát rábízhatod egy fulfillment cégre, mint a Webshippy, akik mindent megoldanak helyetted a termékeid tárolásától kezdve, a rendelések feldolgozásán át, a számlázáson keresztül, egészen a csomagok kiszállításáig. Ezáltal rengeteg időt és fix költséget takaríthatsz meg, ami az elején mindennél többet ér és fordíthatod  a növekedésre, marketingre és az árukészleted finanszírozására.

Konklúzió

Sidepreneur-nek lenni folyamatos harc az idővel. Ez a küzdelem teszi azonban izgalmassá ezt az életformát. Rengeteg munka, lemondás, motiváltság és kitartás. Emlékeztesd magad minden nap, hogy miért csinálod amit csinálsz. Ha fontos neked, egyre több időt fogsz tudni belefektetni, és egy napon ez lehet az, amit teljes munkaidőben csinálni fogsz.

“Yes! I can, and I will do this!” Ennyit tarts észben!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is. Ha kérdésed van vagy szívesen elmesélnéd a saját történeted, várjuk szeretettel!

Ismerd meg, hogy a Webshippy Fulfillments milyen szolgáltatásokat kínál a számodra.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk