Hogyan válassz fulfillment céget?

Olvasási idő: 4 perc
webshop_logisztikai_cég_választása_ webshippy

Elkezdted az ecommerce vállalkozásodat és olyan jól kezd menni, amilyen eladásra még te magad sem számítottál. A termékedet viszik, mint a cukrot, így nem nagyon marad raktáron termék. Egy árnyoldala azonban van ennek a nagy sikernek, méghozzá az, hogy a vállalkozásod fejlesztése helyett az időd nagy részét csomagolással és postára rohangálással töltöd.

Ha magadra ismertél ebben a pár sorban, el kellene gondolkodnod, hogy kiszervezed a rendeléseid kezelését, hogy időt, energiát és pénzt takaríts meg.

De mégis hogy találd meg ehhez a legmegfelelőbb céget? Elvégre ők csinálnak majd a készlet tárolásától a pakk csomagolásáig és kiszállításáig mindent. Arról nem is beszélve, hogy a vevői elégedettség mekkora része nyugszik a profizmusukon.

Két fontos lépcsőfoka van a tökéletes fulfillment cég megtalálásának:

1. Fogalmazd meg magadnak, hogy pontosan mire van szükséged;
2. Kutass, kutass, kutass! Ja, és ha nem mondtam volna még, akkor KUTASS! Néhány kulcsfontosságú pontban összeszedtük, hogy mik azok, amikre oda kell figyelni a tökéletes fulfillment partner kiválasztásánál.

Technológia és integráció

A mostani ecommerce kiskereskedők elvárják, –megjegyzem joggal- hogy minden automatizálva legyen, a legújabb integrációkkal, a lehető leggyorsabban. Az általad keresett cég integrálható a webshopmotoroddal? Könnyű a rendelési adatok átadása? Rálátsz részletesen a csomagállapotokra? Hát az utánvétekre? Hozzáférésed van a valós idejű adataikhoz? Ezek igen fontos szempontok lesznek, ha felgyorsul a business.

Ügyfélszolgálat és ügyféltámogatás

Ez nagyon fontos: nem tudod elképzelni hány olyan ügyfelünk van, akik rossz tapasztalattal fordulnak hozzánk korrábban alkalmazott cégekkel kapcsolatban. A kulcs a jó és erős kapcsolatban rejlik a kiválasztott partnercéggel. Amikor körbenézel és találsz egy céget, kérdezz a manager után, kérj segítséget és figyeld meg, hogy mennyire segítőkészek veled. Ne feledd, rájuk fogod bízni a bizniszed oroszlánrészét: a kezükbe adod a leltárat, az ügyfélkapcsolataid és legfőképp a megítélésed, nagyon fontos, hogy tudd, hog ha szüksége lesz a vevődnek valami segítségre, akkor lesz-e ott valaki, aki segít neki.

Tapasztalat és a cég hátterének ellenőrzése

Mióta vannak a piacon? Épp, hogy csak elindultak, vagy azért már van tapasztalatuk a témában? Papíron jól mutat a 15 éves tapasztalat, de vajon egy régi cég fel tudja venni tempót az ecommerce világ gyorsan változó új trendjeivel? A másik oldalon viszont egy fiatal startup vállalkozás még nem biztos, hogy fel van készülve váratlan helyzetekre. A legjobb, ha Te magad látogatsz el és ellenőrzöd, hogy mennyire felkészültek a modern kor elvárásaira.

Helyszín

A fullfillment center hely szerinti kiválasztása sok tényezőtől függ. A világ minden tájáról vannak vásárlóid vagy csak egy helyre koncentrálódnak? Nyilvánvaló, hogy ha például szörfdeszkákat árulsz, akkor azt lehetőleg olyan helyen raktározd, ahol a releváns vevői köröd él és ahol rendelik/használnák is a terméked.

De a lokáció egy másik aspektusából nézve a másik felmerülő kérdés, hogy mennyire megközelíthető a központ? Autópálya mellett vagy központi helyen helyezkednek el? Jól meközelíthető? Egy szállítónak napi pár óra plusz utazás is hatványozódik, erre oda kell figyelned.

Átláthatóság és a költségek

Itt álljunk meg egy pillanatra. Mielőtt aláírsz valamit, bármit, szépen járj utána minden rejtett költségnek (Ha van. De mivel az esetek 90 %-ban van, csak kutass nyugodtan.) Menj végig minden pontján a folyamatnak: bevételezés, tárolás, csomagolás, csomagoló anyag, számlázási díjak stb. Nézz bele a szerződési feltételekbe, hogy ne érjen semmilyen meglepetés. Az átláthatóság egy olyan dolog, ami nagyon pozitív és sokat elmond a cég karakteréről úgy általánosságban is.

Fontos kérdés az is, hogy a szállítási díjak és a csomagkezelési díjak külön vannak e választva, illetve ami még fontosabb: a szállítási árakat listaáron adják, vagy kedvezményeket is érvényesítenek. Ha csupán a csomagolás és tárolás nyűgjét veszik le a válladról, attól még nem leszel versenyképesebb a piacon.

Szállítási díjak és desztinációk

Fontos odafigyelni, hogy milyen szallítási díjakat alkalmaz az általunk kiválasztott fulfillment cég a saját szolgáltatásainak díjain kívül. Mi a helyzete a szállítási díjakkal? Lehetséges, hogy szimplán továbbszámlázza a futárdíjakat, de ha profi céggel van dolgod, ott ők átadják a kedvezményeiket a klienseiknek (nagy mennyiségű szállítmányozás felett ezek a cégek kedvezményeket kapnak a csomagok után). Azonban az sem mindegy, hogy milyen alvállalkozói kapcsolata van; egy alvállalkozói futárcéget alkalmaz, vagy megversenyezteti őket és a legjobbat kiválasztva annak legolcsóbb árait kínálja-e neked. Ha aktuális nálad a külföldre való tereszkedés, ebben mennyire áll a cég rendelkezésedre? Nézz utána, hogy kezelik-e az utánvétes csomagokat, ebből lehet később nehézség, ha nem profin, például a külföldi csomagoknál, ha nem megfelelő áron oldja ezeket meg.

Vélemények

Az internet nagyon jó arra, hogy az összes cégről találj partnerek, vásárlók által írt visszajelzéseket. Nagyon kell vigyázni azonban, hogy ezek valódi emberek által írt véleméynek legyenek. Ennek kicsit profibb kivitelezése lehet, ha direkt véleményt kérsz a cégek egy-egy korábbi ügyfelétől.

Átfutási idő

Ez a másik gyakran feltett kérdés egy webshopnak: mennyi idő alatt fut ki a terméked? Nyilván nem arra gondolunk, hogy mennyi idő alatt történik a becsomagolás és a szállítás, hanem, hogy milyen gyakorisággal folyik a termékfeltöltés és készletezés a raktárban. Emellett persze az is szempont, hogy a befutó rendelésekre milyen gyorsan tudnak reagálni. Élő adatokat látnak és azonnal csomagolnak? Vagy a folyamat akár több napot is ígénybe vehet?

Összegzés

Miután a potenciális partnerektől begyűjtötted az árakat, költségeket, készíts egy körülbelüli becslést egy hónapra. Nagyjából látni fogod, hogy bizonyos rendelés mellett mennyibe fog kerülni neked a kiszervezett szolgáltatás. Az biztos, hogy ha jó fulfillment céget választasz, akkor a fix költségeidet csökkentheted és még a szállítási díjakon is spórolhatsz.

Ne feledd: a rendelésteljesítés kiszervezése alapvetően egy nagy lépés, de nagyon hozzá tudja segíteni a céged a növekedéshez. Ne legyél felszínes a kutatásban, nyugodtan kérj tanácsot, kérd ki mások véleményét és rá fogsz találni a tökéletes partnerre!

Ismerd meg, hogy a Webshippy Fulfillments milyen szolgáltatásokat kínál a számodra.

TOVÁBBI CIKKEINK
Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk