Mi jellemző a környező országok ünnepi e-kereskedelmére?

Írta: Webshippy
Olvasási idő: 5 perc

A karácsonyi időszak közeledtével itt az ideje, hogy kitekintést tegyünk a szomszédos közép-európai országok ünnepi e-kereskedelmi statisztikáira. Azok a hazai e-kereskedők, akik már sikeres webáruházat üzemeltetnek, egyre gyakrabban játszanak egy újabb piac meghódításának ötletével, amihez nélkülözhetetlen, hogy megismerjék a helyi szezonális sajátosságokat.

Ebben a tartalomban minden fontos adatot összefoglalunk számodra a szlovák, cseh, lengyel és román karácsonyi szezonról, amelyeket tudnod kell, ha webáruházad egy új országba szeretnéd kiterjeszteni.

A cikk az Everigo jóvoltából készült, mely magyar e-kereskedőknek nyújt támogatást külföldi növekedésben, személyre szabott szolgáltatásokkal.

Szlovákia

A szlovák piac folyamatos fejlődés alatt áll, ami nem csak az e-kereskedelem területére érvényes. 2021-re már 94,1 milliárd euró az ország GDP-je, amiből az e-kereskedelem 1,16%-ot tesz ki. Az Eurostat felmérése szerint a szlovák népesség 94%-a már használja az internetet, akiknek a 68%-a már vásárolt valamilyen terméket vagy szolgáltatást online.

Minden, amit a szlovák karácsonyi szezonról tudnod kell

Marek Ivančík, a szlovákiai Basta Digitális Ügynökség PPC Specialistája 2020-ban az alábbiak szerint nyilatkozott a helyi karácsonyi kampányokról:

„Az online vásárlás népszerűsége évről évre erősödik. A koronavírussal kapcsolatos kiszámíthatatlan helyzet felerősítette ezt a tendenciát. Jelentős forgalomnövekedést regisztráltunk, különösen az első hullámban, amikor a fizikai boltok zárva voltak. Az év fő e-kereskedelmi eseménye a karácsony. A legtöbb ügyfélnél minden évben megkezdődik a karácsony előtti vásárlási láz, amire szolgáltatóként igyekszünk reagálni. Szlovákiában az ár még mindig fontos tényező a karácsonyi vásárlási döntésekben.

Egy másik 2020-as kutatás pedig azt mutatta ki a szlovák karácsonyi szezonról, hogy más szegmensekkel ellentétben, amelyeket jelentősen érintett a világjárvány, a helyi e-kereskedelem továbbra is ugyanolyan pozitív hangulatban van, mint a megelőző években. A szlovákiai webáruházak 60%-a a 2019-es évhez képest forgalomnövekedésre számított, ami akár 20%-os is lehet.

Ezen kívül a szlovák karácsonyi szezonról azt is érdemes tudni, hogy ez az országban november közepén kezdődik a Black Friday kedvezményekkel, viszont az e-kereskedelem december második hetében éri el a legmagasabb számokat, amikor a vásárlóknak már kevesebb esélyük arra, hogy karácsony napjáig kézhez kapják a termékeket.

Románia

A román GDP már 2021-ben elérte a 164 milliárd eurós értéket, amelynek a 4,19%-át az e-kereskedelem generálja. Az Eurostat eredményei szerint a román lakosok 87%-a használja az internetet, amelyből 54% vásárolt már valamilyen terméket vagy szolgáltatást online legalább egyszer.

Minden, amit a román karácsonyi szezonról tudnod kell

A Statista 2020-ban készített egy felmérést arról, hogy a közel 2000 megkérdezett hol tervezi beszerezni a karácsonyi ajándékokat. Bár a válaszadók legnagyobb százaléka (35%) a hipermarketeket és a szupermarketeket választja elmondása alapján, a második helyen ott virítanak az online áruházak 31%-kal, megelőzve ezzel a plázákat, a helyi kiskereskedőket és a karácsonyi vásárokat is.

(Forrás: https://www.statista.com/statistics/1195883/romania-christmas-shopping/)

Beszámolók szerint a romániai vásárlási láz egyeseknél (13,3%) már novemberben elkezdődik, de a legtöbb válaszadó (30,2%) december második hetében kezd neki a bevásárlásnak, vagy akár még annál is később, december harmadik hetében (24,2%).

Milyen összegekből és milyen elemekből áll egy átlag romániai polgár karácsonyi költségvetése?

Egy 2020-as felmérés szerint egy átlagos vásárló karácsonyi büdzséje 217 euró volt, amiből 110 eurót ételre és italra költött el, 81 eurót ajándékokra, majd 26 eurót pedig dekorációra. Ezen kívül azt is megtudhatjuk, hogy a legnagyobb költekezők ebben az időszakban a családok 263 euróval, majd a fiatal munkavállalók 229 euróval és utánuk következnek az idősek és az egyedülálló fiatalok, akik 205-175 eurót szánnak a karácsonyi ünneplésre.

Amennyiben szimpatikus számodra a szlovák vagy a román piac, kérd az Everigo segítségét, hogy a külföldi terjeszkedés Neked is gördülékenyen menjen!

Lengyelország

Az említett négy ország közül Lengyelország rendelkezik a legnagyobb gazdasággal. 2021-ben már 461 milliárd euró volt az ország GDP-je, amiből 5,37%-ot tesz ki az e-kereskedelem. Fontos tudni, hogy a teljes lengyel népesség 87%-a internetfelhasználó, amelyből 74% számít online vásárlónak.

Minden, amit a lengyel karácsonyi szezonról tudnod kell

A Kantar kutatóintézet által és a FedEx Express megbízásából készített 2020-as karácsonyi felmérés szerint a lengyelek közel 40%-ának növekedett az online vásárlási kedve a COVID-19 hatására. Hatvanöt százalékuk szándékozik online vásárolni a karácsonyi ajándékokat, míg további 20 százalékuk fontolgatja ezt.

Mégis miért gondolkodik ilyen sok lengyel polgár azon, hogy online vásárolja meg a karácsonyi ajándékokat?

A felmérés szerint:

  • 66%-uk időspórolás miatt.
  • 56%-uk szereti a lehetőséget, hogy a szokásos nyitvatartási időn kívül is vásárolhat.
  • 54%-uknak tetszik az online elérhető termékek széles választéka.
  • 52% inkább házhozszállítást vagy más kiválasztott helyre történő kiszállítást választ.

Továbbá már arról is láthatunk statisztikákat, hogy a lengyelek kétszer többet költenek karácsonykor elektronikai eszközökre gyerekek számára, mint felnőtteknek.

A karácsonyi vásárlások során a vizsgált vásárlók két árkategóriából választanak termékeket: 100 és 200 PLN, illetve 400 és 500 PLN közöttiekből. A karácsonyi ajándék kiválasztása és ára attól függ, hogy ki kapja az ajándékot – felnőttek vagy gyerekek. A 400 és 500 PLN közötti árkategóriába tartozó termékek között leginkább olyan elektronikus eszközök vannak, amelyeket nagy valószínűséggel gyerekeknek adnak. A 200 PLN körüli árkategóriában a vásárolt termékek kevesebb mint fele alkalmas gyermekek számára.

Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy amikor felnőtt barátnak vagy családtagnak keresnek ajándékot, a vásárlók nagyobb valószínűséggel választanak kis méretű, inkább szimbolikus ajándékot. De, amikor a gyermekeknek szóló meglepetést választják – más megközelítést alkalmaznak.

Egy Statista kutatásból az is kiderül, hogy összességében évről-évre többet költenek a lengyelek a karácsonyra, viszont ez a többletkiadás leginkább az ételek és italok terén jelenik meg.

(Forrás: https://www.statista.com/statistics/1073209/poland-christmas-spending-by-type/)

 

Csehország

Kis ország létére, Csehország 195 milliárd eurós GDP-jéből 6,4%-ért az e-kereskedelem felel. 2021-ben a cseh állampolgárok 90%-a használja már az internetet, amelyből 85% e-kereskedelmi vásárlónak is számít. A cseh piac óriási lehetőségeket kínál azoknak, akik hazai sikerek után új országba terjesztenék ki termékkínálatukat.

Minden, amit a cseh karácsonyi szezonról tudnod kell

2021-ben a helyi Tesco szóvivője azt állította, hogy „a vásárlói magatartás idén hasonló a 2019-eshez. Mára egyértelművé vált, hogy a 2020-as világjárvány okozta online vásárlási növekedés idén is hatással lesz a vásárlási szokásokra, a legtöbb webáruházban jelentősen nő az értékesítés volumene.”

Mivel a pandémia hatására sok vásárló áttért az online rendelésre, úgy tűnik, hogy sokan a megszokás miatt továbbra is ezt a módszert választják a karácsonyi ajándék megvásárlásakor.

Érdekes tény, hogy a nagyvárosokban élő, magas jövedelemmel rendelkező vásárlók nagyobb valószínűséggel fordulnak az online bevásárláshoz, mint a vidéki közösségekben élők, akiknek korlátozottabb a hozzáférésük a fizikai üzletekhez. Ez azt jelenti, hogy Csehországban a karácsonyi e-kereskedelem nagy része a nagyvárosok, például Prága köré összpontosul.

Azt is meg kell említeni, hogy Csehországban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek a csomagpontok. Az átvételi pontok növekvő használata az egész országban megfigyelhető, nem csak a nagyvárosokban. A Zásilkovna, a WeDo, a PPL és más szolgáltatók a fizikai üzleteket átvételi pontokká alakították. (2020 karácsonya előtt a csehek 45%-a ezt a szállítási módot választotta az APEK e-kereskedelmi kamara szerint).

Kéne egy kis segítség, hogy megvesd a lábad egy új piacon?

Ha Te is e-kereskedő vagy és azon gondolkozol, hogy szeretnél terjeszkedni a webáruházaddal egy másik országba, tudd, hogy nem kell az egész folyamatot egyedül végig csinálnod. Sok e-kereskedőnek ijesztő lehet egy új, ismeretlen piacon való megjelenés, ám ez könnyen áthidalható professzionális asszisztenciával.

Szerencsére már hazánkban is vannak olyan vállalatok, mint az Everigo, akik arra specializálódtak, hogy támogassák a hazai e-kereskedőket a külföldi terjeszkedésben. Ha úgy érzed, hogy a fenti statisztikák alapján szívesen kipróbálnád a vállalkozásod az említett országok egyikében, kérj szakszerű segítséget a külföldi terjeszkedés szakértőitől!

Webshippy

Webshippy

Webshippy Content

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk