Milyen lehetőségeket kínál a szlovák e-kereskedelmi piac?

Írta: Everigo.eu
Olvasási idő: 5 perc

A világjárvány hatalmas változásokat generált az e-commerce területén, amely természetesen a szlovák piac bővülését és a szlovák webáruházak számának növekedését hozta magával. 

Örvendetes hír, hogy a szlovák piac rengeteg lehetőséget kínál a nemzetközi értékesítésben érdekelt magyar webáruházak számára is. A bevételnövekedés mellett a nemzetközi terjeszkedés számos más előnnyel is kecsegtet, ezért írásunkban igyekszünk górcső alá venni a szlovák e-kereskedelmi piac főbb jellemzőit.

A régió e-commerce helyzetét bemutató cikksorozatunkban az Everigo lesz szakértő partnerünk, akik Szlovákiáról készítettek nekünk részletes elemzést. Az Everigo szakértői kifejezetten a magyar webáruházak európai terjeszkedését támogatják alapos piaci ismereteikkel és széleskörű, személyre szabott szolgáltatásaikkal.

A szlovák piac számokban

Szlovákia lakossága csaknem 5,5 millió fő
– egy nem zavarba ejtően nagy, mégis jelentős piac ez a terjeszkedésben gondolkozó hazai cégek számára. Az e-kereskedelem szempontjából kellően vonzó adottságokkal rendelkezik az ország: az emberek 85 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal, évről évre növekszik a szlovák webshopok értékesítési aránya, a netes piacon így 2025-re a jelenlegi 2,6 milliónál is jóval több, várhatóan 3,1 millió felhasználó lesz jelen.

Folyamatosan növekszik az elektronikus kereskedelem piaca

A szlovákok egyre jobban szeretik az online vásárlást – az adatok szerint évente átlagosan 34 alkalommal vásárolnak ezen a módon. Ezt támasztja alá az e-üzletekben elért éves értékesítés 20%-os növekedése is. Elsősorban mobiltelefon segítségével shoppingolnak, amely során az utánvéttel vagy kártyával történő fizetést részesítik előnyben.

Több mint 12 ezer szlovák webshop működik az országban, a szegmens bevételei pedig már idén átlépik az 1,4 milliárd eurót – ez pár éven belül 1,7 milliárdra is emelkedhet

A legjelentősebb szlovák webáruházak:

 1. alza.sk
 2. mall.sk
 3. itesco.sk
 4. glami.sk
 5. ikea.com

A legnagyobb szereplő az alza.sk, amely tavaly csaknem 300 millió eurós bevétellel zárt, ez több mint a duplája a másodiktól az ötödik helyig következő mall.sk, itesco.sk, glami.sk, ikea.com négyes összteljesítményének. A szlovák piac jelenleg egyik leggyorsabban növekvő üzlete pedig az izlato.sk.

Forrás: Heureka.sk

A statisztikák azt mutatják, bevételeik nagy része, pontosabban

 • 40% elektronikai cikkekből származik
 • 16% a házhoz és a kerthez köthető vásárlások aránya 
 • 9% az autóiparhoz
 • 8% a divathoz
 • 7% pedig a sporthoz köthető. 

Ennek némileg ellentmond a DPD Barometer, amely egy összesen 1013 szlovák válaszadó visszajelzései által készített mutató. Ebben a legnépszerűbb kategóriának a divatot jelölték meg 48%-al, a második helyre pedig a kozmetikumok fértek oda 37%-al.

Forrás: Heureka.sk

Ami viszont az árukategóriák növekedését illeti

 • 38%-al a hobbi áll az élen
 • 35% a divat aránya
 • 30%-al pedig az ételek és az italok fértek még oda a képzeletbeli dobogóra. 

Érdekesség, hogy az erotikus segédeszközök iránti érdeklődés is egyre nagyobb, ez az adat harmadik éve exponenciálisan növekszik.

Forrás: Heureka.sk*

Magasabb kosárérték, olcsó logisztika

A szlovák piac tehát továbbra is növekvő tendenciát mutat, amelybe minden előrejelzés szerint érdemes beszállni. Ez különösen így van a magyar cégek tekintetében, hiszen hasonló kultúráról beszélünk, azaz könnyebben megszólítható a helyi piac és érdemi sikerek érhetőek el a szlovák webshopok mellett. Ki kell emelni a történelmi változásokból eredő tényt, miszerint a magyarság aránya minimum 8,5 százalék az országban, ez közel félmillió magyart jelent.

A szlovákok 2009. január 1-jén csatlakoztak az eurózónához, ez a hivatalos pénznemük, amelyhez bátrabb költekezés is társult az elmúlt bő évtizedben. Szeretik a minőséget, és a tapasztalatok szerint hajlandók is azt megfizetni. Ezt bizonyítja az is, hogy az Everigo ügyfelei jelentősebb növekedést tapasztaltak a kosárértéket illetően, mint Magyarországon.

Magyar cégként ráadásul a logisztikától sem kell félni: a Webshippy ügyfelei a mennyiségi kedvezmények miatt a megszokottnál jóval alacsonyabb árakon férnek hozzá a szomszédos országok piacaihoz. Mindez azt jelenti, hogy akár 956 forintos csomagáron eljuttathatók a termékek Szlovákiába.

A vásárlók 73 százalékának számít a környezettudatosság

Szlovákiában a vásárlók 73 százaléka kedveli a környezettudatos termékeket és szolgáltatásokat, 48 százalék pedig hajlandó többet fizetni az ilyen termékekért. Érdemes testre szabni a termékeket és szolgáltatásokat a piac igényeinek megfelelően.
Használj újrahasznosítható csomagolásokat, takaríts meg papírt a számlák nyomtatásakor, biztosítsd az áruk környezetbarát szállítását. És ami a legfontosabb: tájékoztasd a vásárlóidat az e-boltban található összes környezetvédelmi tevékenységről.

A karácsony és a fekete péntek dominál

A fenti adatok, illetve a mindennapi életben tapasztalt tendenciák azt mutatják, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend az online vásárlás a szlovák piacon. Nem meglepetés, hogy ebből a szempontból náluk is a karácsony, valamint a Black Friday dominál, ilyenkor érkezik be a szlovák webshopok bevételeinek jelentős része. Ez az időszak november közepén már érezhető, innentől kezdve nő a vásárlások száma, a tetőzést a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelölő fekete pénteken, illetve december második hetében érik el a számok.

Fontos az országspecifikus marketing

Ahhoz, hogy egy magyar webáruház háttérrel, egyben eredményesen szálljon be a szlovák piacra, biztosan országspecifikus marketingre lesz szüksége. A szlovák vásárló számára kiemelkedően fontos, hogy az anyanyelvén kommunikálhasson, igaz ez az írásos felületekre, valamint az ügyfélszolgálatokra is. A versenyelőnyt a megkérdezett vezetők szerint utóbbiak, azaz az ügyfélszolgálatok színvonala jelentheti a cégek számára.

Jól monitorozható az árverseny

A PPC hirdetések ára hasonlóan alakul, mint hazánkban, a webáruház kezelésére és a marketingre szánt kiadások szinte azonos szinten mozognak, a CPC pedig bizonyos kulcsszavaknál még olcsóbb is lehet, mint Magyarországon.

Az árversenyben is érdemes jól pozicionálni a céget, ebben, valamint felhasználóként a vásárlásban segítenek az árakat összehasonlító oldalak.

A legnépszerűbb oldalak rangsora:

 1. Heureka
 2. Najnakup
 3. Pricemania

Mindhárman igyekeznek lefedni a szlovák webáruházak által kínált legnépszerűbb ajánlatokat és termékeket. A szlovák piacon természetesen további oldalak is elérhetőek, melyek főként a termékspecifikus keresések során bizonyulnak hatékonynak.

A Glami kifejezetten a divatiparra specializálódott, a Favi a bútorokra, lakberendezési tárgyakra, a Biano pedig az otthon kategóriájának összehasonlítója, amely öt országban működik. A Biano nem csupán bútorokat, kiegészítőket és dekorációkat kínál, de rendszeresen ad tanácsokat a lakberendezéshez is.

Ha te is szeretnéd külföldi piacra vinni a webáruházad, az csak az álmaidon és bátorságodon múlik – a megvalósítás adott hozzá. www.everigo.eu

A nemzetközi értékesítéssel kapcsolatos logisztikai kérdésekkel kapcsolatban a Webshippy tanácsadói örömmel állnak a rendelkezésedre az alábbi elérhetőségen.

* A Heureka.sk az egyik legnagyobb interaktív vásárlási tanácsadó Szlovákiában, amely közel 1.5 millió felhasználó adataival gazdálkodik és szolgáltat információkat azok vásárlási szokásaival kapcsolatban.

Everigo.eu

Everigo.eu

Az Everigo.eu csapata a külföldi terjeszkedés szakértője. A nemzetközi kapcsolataiknak köszönhetően, a webáruház tulajdonosok valós kulturális és üzleti információkat, tapasztalatokat, és teljes körű szolgáltatást kaphatnak a külföldi piacokon.

Kapcsolódó cikkek