Nyírd le a webshopod lappangó költségeit és tartsd is alacsonyan!

Olvasási idő: 3 perc
webshop-koltsegcsokkentes

A webshop pénzügyi tervezése és menedzsmentje során könnyű a költségkalkulációban hibákat véteni. Vannak olyan tételek, amelyekkel sokan nem számolnak előre, illetve elfeledkeznek róla, ha nehéz nyomonkövetni.

Ebben a blogposztban bemutatjuk, milyen költségtípusok szokták a webshop-tulajdonosok figyelmét elkerülni, és konkrét javaslatokat is írunk arra, hogyan kell ezeket a kiadásokat minél jobban lefaragni.

Íme néhány példa ezekre a lappangó költségekre:

1. Csomagolóanyag költsége – a rendelések teljesítéséhez a terméket be kell csomagolni, amihez be kell szerezni a megfelelő csomagolási megoldásokat. Ez néha külön művészeti ág már az e-kereskedelem világában.

2. A csomagolás munkaerő-költsége – a munkádnak akkor is van költsége, ha egyszemélyes vállalkozó vagy, mert az idő véges, tehát mindig lehetne valamilyen más munkatevékenységet is végezni ahelyett, amivel éppen foglalkozol. Valamilyen segítségre szinte biztosan szükséged lesz, ami bizony költséggel jár.

3. Árumozgatás költsége – minden árumozgatás kerül valamennyi időbe és energiába, amit elő kell teremteni. A rendelések teljesítése során ezt a mozgatást el kell végezni, ez adja az egyik komponensét azoknak a költségeknek, amelyek az alapanyagok beszerzési költségén túl a tágan értelmezett leltár- és raktárköltségeket jelentik.

Hogyan lehet ezeket az ún. “beszállítási költségeket” csökkenteni?

1. Pontos Leltár

Az árukészleted aktuális összértékének számításakor be kell kalkulálni a leltárban folyamatosan lezajló változások költségét is. Ez csak akkor fog menni, ha naprakész adataid vannak a szállítási és mozgatási költségekről.

Ezek összetevői az alábbiak:

– bérleti díjak
– bérköltség
– biztosítás
– egyéb raktározási folyamatok költségei

Ha ezeket a költségeket egybeveted az állandóan készleten lévő termékek (egységek, SKU-k) számával, akkor tudsz pontos képet alkotni a termékeid mozgatási költségeiről.

2. Pontos profitkalkuláció

Az üzleti nyereségedet akkor tudod pontosan felmérni, ha a készleted menedzsmentjének költségét is tisztán látod. Ha egy bizonyos terméket 1000 forintért szerzel be, és 1800 forintért adod el, az 800 forint profitnak tűnik, ha nem számolod bele a tárolási, szállítási és egyéb költségeket, amelyek mondjuk 400 forintot jelentenek termékenként. Könnyen kiderülhet, hogy magasabb árat kéne kérned a kívánt profitráta eléréséhez.

3. Hatékonyságnövelés

Ha pontos leltári adataid vannak tehát, akkor pontosabban tudsz árat képezni. De a leltáradatok abban is segítenek, hogy beazonosítsd, hogy hol vannak olyan pontok az üzletmenetben, ahol vissza lehetne nyesni ezekből a költségekből.

Nyilvánvaló, hogy a raktárköltségeken úgy tudsz csökkenteni, ha rövidebb ideig áll a termék a raktárban, kevesebbszer kell mozgatni. Így be tudod azonosítani azokat a termékeket, amelyek lassan fogynak, sokáig állnak, tehát érdemes lehet készletkisöpréssel megszabadulni tőlük, vagy lassan kifázisolni a kínálatodból őket. Ha pontosan látod a raktárköltségeidet, akkor jobban tudsz keresni esetleg másik raktárat, amely számodra jobb feltételeket kínál.

Mik azok a költségek, amikkel már a tervezésnél érdemes számolnod?

1. Tárolási költség

Ez az egyik legnagyobbra rúgó a beszállítási költségtípusok között. Ide tartozik a bérleti díj vagy a tárolási költségdíj kiszervezett logisztika esetén. Sokféle piaci lehetőség van: lehet, hogy láda, raklap vagy polchely után kell fizetned, de előfordulhat az is, hogy darabonként, változatos kedvezmény-lehetőségekkel. Ezek a költségek különösen el tudnak szállni szezonális termékek esetén.

2. Munkaerő

Mint említettük, a rendelésmenedzsment-feladatok ellátását folyamatosan biztosítani kell, amihez munkaerőt kell rendelni. Ezt a költséget úgy tudod lefaragni, ha optimalizálod a folyamatokat a bevételezés, raktározás, mozgatás, picking, csomagolás és minden egyéb munkafázis mentén. Sok lehetőség van ebben, egy bizonyos árumennyiség felett nagyon nem mindegy, mennyire tudatos módszereket használsz, szóval érdemes profi segítséget, tanácsadást igénybe venni hozzá.

3. Biztosítási költségek és cserék

A beszállítási költségeid közé tartozik, hogy az operáció során előfordulhatnak sérülések, lejáró szavatosság, vagy menthetetlenül szezonból kifutott termékek. Nem kívánjuk senkinek, de időnként előfordulnak katasztrofális készletsérülések is, ezért is kell biztosítást kötni, aminek azonban szintén költsége van.

Mit tesz a Webshippy a beszállítási költségek alacsonyan tartásáért?

Mivel mi mások számára biztosítunk rendeléskezelést és raktározást, ezért a mi versenyképességünk attól függ, hogyan tudunk teljesíteni a beszállítási költségek alacsonyan tartásában.

A raktárköltség-minimalizálását úgy oldjuk meg, hogy nálunk csak azért a raktárterületért kell fizetni, amit valóban használ az ügyfél. Az online alkalmazás pedig időben értesíti a webshop tulajdonosát, ha az előre megadott darabszám alá esik valamelyik termék készlete, ezért nem kell egyszerre sok árut tárolnod, de nem is fogsz kifogyni a készletből.

Mint látható, jelentős profitszázalékok múlhatnak azon, hogy mennyire optimalizálod a beszállítási költségeidet, ezért érdemes a fentieket átgondolva egy jó rendszert kiépíteni. A fulfillment ennek a munkának a nagy részét elvégzi helyetted, ezért ha konkrétan ismered a saját vállalkozásaid beszállítási és logisztikai sarokszámait, akkor 100% pontosságú döntést tudsz arról is hozni, hogy megérné-e neked ennek a munkafolyamatnak a kiszervezése, vagy sem.

Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk