Sosem látott növekedés a román e-kereskedelmi piacon

Írta: Everigo.eu
Olvasási idő: 5 perc
Roman_piac_ekereskedelem

Az elmúlt másfél évben a koronavírus által előidézett válság világszerte sok iparág tevékenységére rányomta a bélyegét. Az e-kereskedelem azonban a járványhelyzetnek köszönheti azt, hogy korábban sosem látott fellendülésnek indult, és ez nem csak hazánkra, de a környező országokra is igaz.

Cikksorozatban mutatjuk be az e-kereskedelem helyzetét a környező országokban, amiben a külföldi terjeszkedés szakértője, az Everigo segít. A sorozat új részében Romániáról készítettünk egy elemzést.

Romániában a helyi online üzletek egyesülete (ARMO) becslései szerint az e-kereskedelmi szektor árbevétele 2020 végén meghaladta az 7 milliárd eurós küszöböt, ami a 2019-es eredményekhez képest 36 százalékos növekedést jelent.

Ez az mind a helyi kereskedők, valamint a külföldi online üzletek által generált tranzakciókat egyaránt magába foglalja, azonban kizárólag az interneten vásárolt, kézzelfogható termékekre vonatkozik.

Nem tartalmazza az online igényelt szolgáltatásokat, a virtuálisan befizetett közüzemi számlákat, a digitális tartalmat vagy épp az internetes platformon keresztül vásárolt jegyeket, foglalásokat, ami azt jelenti, hogy összességében a növekedés nagyon nagy arányú.

Ha az online áruházunkkal külföldi terjeszkedést tervezünk, a román piac szintén nagyon jó lépés lehet. Éppen ezért most összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, melyeket érdemes tudni a román e-kereskedelem jelenlegi helyzetéről, és arról, hogy milyen kilátások várnak ránk abban az esetben, ha a jelenleg szárnyaló román piacon szeretnénk szerencsét próbálni.

Növekvő piac: egyre jobban teljesít a román e-kereskedelem

Habár a román e-kereskedelem rohamos fejlődése valóban a járványhelyzet alakulásának is köszönhető, érdemes megemlítenünk azt is, hogy a piac már a COVID-19 válság előtt is komoly növekedést mutatott.

2019-ben az online kereskedők össz árbevétele 4,3 milliárd euró volt, ami az egy évvel korábbi adatokhoz képest több mint 22 százalékos növekedést jelentett. Ez azt jelenti, hogy ebben az évben a románok naponta átlagosan 12 millió euró értékben vásároltak elektronikus úton. 2018-ban a növekedés ennél is nagyobb volt, ekkor a mutatók egészen 30 százalékig ugrottak a 2017-es évhez képest.

Aztán tavaly, ahogy már fentebb is említettük, a koronavírus-járvány ismét óriási növekedést hozott. 2020-ban a PayU felmérései szerint a piac korábban sosem tapasztalt, 36 százalékos növekedést produkált, ami az éves bevétel 7 milliárd eurós növekedését jelenti. Ennek legfőbb okai közt a szakértők a következő okokat említik:

  • az online vásárlás egyre biztonságosabb az ügyfelek számára, hiszen a román szolgáltatók többsége a PayU szolgáltatásán keresztül garantálja a legfeljebb 30 napon belüli pénzvisszafizetést abban az esetben, ha nem lennének elégedettek a kiszállítás során érkező termékkel,
  • másrészt pedig az „egykattintásos” fizetés lehetősége rendkívül gyorssá és egyszerűvé teszi a vásárlás folyamatát.

Azt, hogy a kényelmes fizetési módot a vásárlók mennyire imádják, mi sem mutatja jobban, minthogy a PayU szerint az ezzel a lehetőséggel fizetett tranzakciók száma éves szinten 117% -os növekedést mutat, és 2020-ban sikerült a teljesített kártyás fizetések 38 százalékát kitennie.

Az online vásárlások terén a legnagyobb növekedést az ételrendelés mutatta, ez a szegmens a tavalyi adatokhoz képest 200 százalékkal teljesített jobban. Az otthoni kiegészítők iránti kereslet 150, az informatikai és műszaki cikkek iránt mutatkozó igény 120, míg a ruhaneműk piaca 60 százalékos emelkedéssel zárta a tavalyi évet. A piac egyik legnagyobb szegmense a divat, melynek előjelzett piaci volumene 2020-ban 943 millió dollár.

A GpeC adatai szerint divat kategóriáján belül például Románia legnépszerűbb webáruházai kiemelkedően jól teljesítettek. Az eMag 2020 októberére 66 százalékos, a H&M 40% százalékos, míg a Fashion Days pedig 34 százalékos növekedést produkált.

Ez is jól mutatja azt, hogy a kereslet szinte az e-kereskedelem minden ágában komoly gyarapodást mutat, és a jelenlegi helyzet kiváló lehetőséget biztosíthat azon webshopok számára, akik jelenleg szeretnének új termékkel vagy szolgáltatással belépni a romániai virtuális piacra.

Meghatározó szereplők

roman_piac_everigo

Forrás: EcommerceDB

A legnagyobb szereplő a romániai e-kereskedelmi piacon az emag.ro . Az üzlet bevétele 2020-ban: US $ 653 volt. Ezt követi fashiondays.ro US $ 103 millió bevétellel és az altex.ro US $ 94 millió bevétellel. Romániában az első három üzlet az online bevételek 35% -át adja.

A román piac egyik leggyorsabban növekvő üzlete a sanito.ro. Az üzlet 2020-ban mintegy 2,2 millió USD árbevételt ért el. Bevételeinek növekedése az előző évhez képest 111% -ot tett ki.

Nagyot ment a Black Friday

A tavalyi év során az egyik legnépszerűbb akciónak a romániai online kiskereskedők által hirdetett fekete péntek számított, melynek során a legtöbben jelentős forgalomnövekedésről számoltak be az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Románia legnagyobb online kiskereskedője, az eMAG a Romania Insider adatai szerint összesen 586 millió RON (120 millió EUR) árbevételt jelentett a fekete péntek után, ami 2019-es teljesítményéhez mérten nem kevesebb mint 17 százalékkal magasabb.

A platform ügyfelei összesen 1,7 millió darab árucikket rendeltek, 3000 kategóriából. Ez 30 százalékkal több termék eladását jelenti az előző évhez képest. Arról már nem is beszélve, hogy a kártyával, online fizetett megrendelések aránya rekordszintre, 54,6 százalékra ugrott, szemben a 2019-es, 42,6 százalékos aránnyal.

Népszerű a mobilos vásárlás

A GpeC korábban említett felmérése szerint az online vásárlók körében rendkívül népszerűnek számítanak a mobileszközök, hiszen bizonyos kategóriákon belül sokkal több rendelés érkezett róluk, mint asztali vagy hordozható számítógépekről. A legmagasabb arányt a babaholmik terén sikerült elérni, ahol a mobilos rendelések a vásárlások nem kevesebb mint 82 százalékát tették ki tavaly. Hasonlóak az arányok a szépségápolás és a divat terén is, hiszen előbbi kategóriában a felhasználók 73, utóbbiban pedig 72 százaléka vásárolt mobilját használva.

A legalacsonyabb értéket az elektronikai cikkeknek sikerült elérnie, itt a leadott rendeléseknek valamivel kevesebb mint fele, egész pontosan 47 százaléka érkezett mobileszközről.

Ezek az adatok mindenesetre kiválóan mutatják azt, hogy mielőtt egy webshop belépne a romániai piacra, mindenféleképp érdemes felületeit úgy optimalizálnia, hogy azok mobiltelefonról és tabletről is hatékonyan elérhetőek legyenek.

Átlagos kosár értékek különböző kategóriák szerint 2020-ban, attól az eszköztől függően, amelyről a vásárlás történt (EUR, ÁFA nélkül):

Everigo_roman_piac

Forrás: Gpec RO

Auto & Moto – 160,1 euró asztali számítógép és 136,1 euró mobil
Elektronika – 157,4 euró asztali számítógép és 113,5 euró mobil
Otthon és kert – 130,5 euró asztali számítógép és 105,7 euró mobil
Sport – 71,2 euró asztali számítógép és 56,4 euró mobil
Babaáruk és játékok – 71,2 euro asztali számítógép és 54,6 euró mobil
Divat – 45,9 euro asztali számítógép és 39,3 euro mobil
Pet Shop – 44,7 euró asztali számítógép és 36,9 euró mobil
Szépség – 40,6 euro asztali számítógép és 32,8 euro mobil
Egészség – 40,1 euró asztali számítógép és 31,2 euró mobil
Felnőtt – 39,4 euró asztali számítógép és 26,8 euró mobil
Pharma/Gyógyszerek – 37,9 euró asztali számítógép és 24,9 euró mobil
Könyvek, filmek, zene – 28,9 euró asztali számítógép és 23,6 euró mobil
Egyéb – 58,9 euro asztali számítógép és 46,2 euro mobil

Délkelet-Európa egyik legnagyobb e-kereskedelmi piaca

Az aktuális becslések mindent összegezve azt mutatják, hogy jelenleg Románia rendelkezik Délkelet-Európa egyik legnagyobb e-kereskedelmi piacával, így hatalmas potenciál rejlik benne. 2020-ban kimagaslóan pozitív eredményeket produkált és folyamatos mozgásban tartotta a román gazdaságot a világjárvány ideje alatt.

A pandémia rengeteg új vásárlót hozott az online üzletek számára, hiszen a fentebb már említett PayU kutatás szerint a legnépszerűbb román bank is megerősítette, hogy a járvány első hónapjaiban több mint 300.000 román fizetett először online felületen.

Ennek a vásárlóerőnek pedig a nagy része valószínűleg a járvány után is megmarad, hiszen a gyors és egyszerű fizetés lehetősége, valamint az egyre gyorsabb kiszállítás olyan, korábban elképzelhetetlennek tűnő kényelmet biztosít, melyről sokan a vírushelyzet lecsengésével sem szeretnének feladni.

Mit hoz majd a jövő?

Persze sokan mindezek ellenére is gondolhatják úgy, hogy a fellendülés ideiglenes és a járványhelyzet háttérbe szorulásával az e-kereskedelem iránti kereslet is megcsappanhat. Való igaz, hogy a vírus általi fenyegetettség elmúlásával egy újabb, a tavalyihoz hasonlópozitív csúcs elérése már kevésbé valószínű, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ha kissé kevésbé dinamikus módon is, de a növekedés ne folytatódna.

Elég csupán végig nézni az elmúlt három év adatain, és jól látható, hogy Romániában a webshopok iránti kereslet folyamatosan növekszik, a 2020-as hullám pedig rengeteg olyan fogyasztót győzött meg a virtuális vásárlás hasznosságáról, akik korábban talán nem is gondoltak volna arra, hogy a legfontosabb szükségleteket otthonról, csupán néhány kattintással is kielégíthetik.

A fentebb bemutatott számok tehát egyértelműen azt igazolják, hogy a román e-kereskedelmi piac óriási potenciált rejt magában. Nem véletlen, hogy az iparágban dolgozó szakemberek egyre bizakodóbbak, és az évről évre történő növekedés láttán 2021-ben az eddiginél is jobb eredményeket jósolnak.

Az online tranzakciók száma a becslések szerint 25 százalékkal nőhet, az online kártyás fizetés elterjedtségi rátája pedig várhatóan eléri a 39 százalékos küszöböt. Ennek tükrében bátran kijelenthető, hogy a következő években minden bizonnyal tanúi lehetünk annak, ahogyan a romániai e-kereskedelem 10 milliárd eurós nagyságú piaccá növi ki magát.

Fontos a telefonos ügyfélszolgálat

Annak ellenére, hogy könnyedén pár kattintással megrendelhető egy termék a webáruházból, a romániai vásárlók előszeretettel adnak le rendeléseket telefonon keresztül is. Ebből következik, hogy a romániai e-kereskedelmi sikeréhez elengedhetetlen, hogy egy anyanyelvi szinten beszélő kolléga kezelje az ügyfélszolgálatot.

Segítség a külföldi terjeszkedéshez

A piac telítettségének egy fontos mutatója, hogy jelenleg még csak 39% -os online penetráció Romániában; más szóval, a román lakosság 39% -a vásárolt legalább egy terméket online 2020-ban. A Románia felé történő terjeszkedés hosszútávon kifejezetten jó döntés lehet, hiszen nagy volumenű, hosszútávon is aktív vásárlóerőt hozhat a nemzetközi piac felé nyitó webshopok számára.

Érdemes minél előbb megvetni a lábunkat egy dinamikusan növekvő piacon, amihez az Everigo minden feltételt biztosítani tud a webáruházad számára. Nem csak vezetői szerepet játszanak a minőségi nemzetközi ügyfélszolgálat nyújtásában, de rendszeresen hasznos tanácsokkal és további kulcsfontosságú szolgáltatásokkal látnak el a siker érdekében. Ha úgy döntenél, hogy nemzetközi vizekre evezve szeretnéd meghódítani az egyre jobban teljesítő romániai piacot, keresd fel őket egy ingyenes konzultációra.

Everigo.eu

Everigo.eu

Az Everigo.eu csapata a külföldi terjeszkedés szakértője. A nemzetközi kapcsolataiknak köszönhetően, a webáruház tulajdonosok valós kulturális és üzleti információkat, tapasztalatokat, és teljes körű szolgáltatást kaphatnak a külföldi piacokon.

Kapcsolódó cikkek