Sosem látott növekedés a román e-kereskedelmi piacon

Írta: Everigo.eu
Olvasási idő: 5 perc
Roman_piac_ekereskedelem

Az elmúlt másfél évben a koronavírus által előidézett válság világszerte sok iparág tevékenységére rányomta a bélyegét. Az e-kereskedelem azonban a járványhelyzetnek köszönheti azt, hogy korábban sosem látott fellendülésnek indult, és ez nem csak hazánkra, de a környező országokra is igaz.

Cikksorozatban mutatjuk be az e-kereskedelem helyzetét a környező országokban, amiben a külföldi terjeszkedés szakértője, az Everigo segít. A sorozat új részében Romániáról készítettünk egy elemzést.

Romániában a helyi online üzletek egyesülete (ARMO) becslései szerint az e-kereskedelmi szektor árbevétele 2020 végén meghaladta az 7 milliárd eurós küszöböt, ami a 2019-es eredményekhez képest 36 százalékos növekedést jelent.

Ez az mind a helyi kereskedők, valamint a külföldi online üzletek által generált tranzakciókat egyaránt magába foglalja, azonban kizárólag az interneten vásárolt, kézzelfogható termékekre vonatkozik.

Nem tartalmazza az online igényelt szolgáltatásokat, a virtuálisan befizetett közüzemi számlákat, a digitális tartalmat vagy épp az internetes platformon keresztül vásárolt jegyeket, foglalásokat, ami azt jelenti, hogy összességében a növekedés nagyon nagy arányú.

Ha az online áruházunkkal külföldi terjeszkedést tervezünk, a román piac szintén nagyon jó lépés lehet. Éppen ezért most összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, melyeket érdemes tudni a román e-kereskedelem jelenlegi helyzetéről, és arról, hogy milyen kilátások várnak ránk abban az esetben, ha a jelenleg szárnyaló román piacon szeretnénk szerencsét próbálni.

Növekvő piac: egyre jobban teljesít a román e-kereskedelem

Habár a román e-kereskedelem rohamos fejlődése valóban a járványhelyzet alakulásának is köszönhető, érdemes megemlítenünk azt is, hogy a piac már a COVID-19 válság előtt is komoly növekedést mutatott.

2019-ben az online kereskedők össz árbevétele 4,3 milliárd euró volt, ami az egy évvel korábbi adatokhoz képest több mint 22 százalékos növekedést jelentett. Ez azt jelenti, hogy ebben az évben a románok naponta átlagosan 12 millió euró értékben vásároltak elektronikus úton. 2018-ban a növekedés ennél is nagyobb volt, ekkor a mutatók egészen 30 százalékig ugrottak a 2017-es évhez képest.

Aztán tavaly, ahogy már fentebb is említettük, a koronavírus-járvány ismét óriási növekedést hozott. 2020-ban a PayU felmérései szerint a piac korábban sosem tapasztalt, 36 százalékos növekedést produkált, ami az éves bevétel 7 milliárd eurós növekedését jelenti. Ennek legfőbb okai közt a szakértők a következő okokat említik:

  • az online vásárlás egyre biztonságosabb az ügyfelek számára, hiszen a román szolgáltatók többsége a PayU szolgáltatásán keresztül garantálja a legfeljebb 30 napon belüli pénzvisszafizetést abban az esetben, ha nem lennének elégedettek a kiszállítás során érkező termékkel,
  • másrészt pedig az „egykattintásos” fizetés lehetősége rendkívül gyorssá és egyszerűvé teszi a vásárlás folyamatát.

Azt, hogy a kényelmes fizetési módot a vásárlók mennyire imádják, mi sem mutatja jobban, minthogy a PayU szerint az ezzel a lehetőséggel fizetett tranzakciók száma éves szinten 117% -os növekedést mutat, és 2020-ban sikerült a teljesített kártyás fizetések 38 százalékát kitennie.

Az online vásárlások terén a legnagyobb növekedést az ételrendelés mutatta, ez a szegmens a tavalyi adatokhoz képest 200 százalékkal teljesített jobban. Az otthoni kiegészítők iránti kereslet 150, az informatikai és műszaki cikkek iránt mutatkozó igény 120, míg a ruhaneműk piaca 60 százalékos emelkedéssel zárta a tavalyi évet. A piac egyik legnagyobb szegmense a divat, melynek előjelzett piaci volumene 2020-ban 943 millió dollár.

A GpeC adatai szerint divat kategóriáján belül például Románia legnépszerűbb webáruházai kiemelkedően jól teljesítettek. Az eMag 2020 októberére 66 százalékos, a H&M 40% százalékos, míg a Fashion Days pedig 34 százalékos növekedést produkált.

Ez is jól mutatja azt, hogy a kereslet szinte az e-kereskedelem minden ágában komoly gyarapodást mutat, és a jelenlegi helyzet kiváló lehetőséget biztosíthat azon webshopok számára, akik jelenleg szeretnének új termékkel vagy szolgáltatással belépni a romániai virtuális piacra.

Meghatározó szereplők

roman_piac_everigo

Forrás: EcommerceDB

A legnagyobb szereplő a romániai e-kereskedelmi piacon az emag.ro . Az üzlet bevétele 2020-ban: US $ 653 volt. Ezt követi fashiondays.ro US $ 103 millió bevétellel és az altex.ro US $ 94 millió bevétellel. Romániában az első három üzlet az online bevételek 35% -át adja.

A román piac egyik leggyorsabban növekvő üzlete a sanito.ro. Az üzlet 2020-ban mintegy 2,2 millió USD árbevételt ért el. Bevételeinek növekedése az előző évhez képest 111% -ot tett ki.

Nagyot ment a Black Friday

A tavalyi év során az egyik legnépszerűbb akciónak a romániai online kiskereskedők által hirdetett fekete péntek számított, melynek során a legtöbben jelentős forgalomnövekedésről számoltak be az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Románia legnagyobb online kiskereskedője, az eMAG a Romania Insider adatai szerint összesen 586 millió RON (120 millió EUR) árbevételt jelentett a fekete péntek után, ami 2019-es teljesítményéhez mérten nem kevesebb mint 17 százalékkal magasabb.

A platform ügyfelei összesen 1,7 millió darab árucikket rendeltek, 3000 kategóriából. Ez 30 százalékkal több termék eladását jelenti az előző évhez képest. Arról már nem is beszélve, hogy a kártyával, online fizetett megrendelések aránya rekordszintre, 54,6 százalékra ugrott, szemben a 2019-es, 42,6 százalékos aránnyal.

Népszerű a mobilos vásárlás

A GpeC korábban említett felmérése szerint az online vásárlók körében rendkívül népszerűnek számítanak a mobileszközök, hiszen bizonyos kategóriákon belül sokkal több rendelés érkezett róluk, mint asztali vagy hordozható számítógépekről. A legmagasabb arányt a babaholmik terén sikerült elérni, ahol a mobilos rendelések a vásárlások nem kevesebb mint 82 százalékát tették ki tavaly. Hasonlóak az arányok a szépségápolás és a divat terén is, hiszen előbbi kategóriában a felhasználók 73, utóbbiban pedig 72 százaléka vásárolt mobilját használva.

A legalacsonyabb értéket az elektronikai cikkeknek sikerült elérnie, itt a leadott rendeléseknek valamivel kevesebb mint fele, egész pontosan 47 százaléka érkezett mobileszközről.

Ezek az adatok mindenesetre kiválóan mutatják azt, hogy mielőtt egy webshop belépne a romániai piacra, mindenféleképp érdemes felületeit úgy optimalizálnia, hogy azok mobiltelefonról és tabletről is hatékonyan elérhetőek legyenek.

Átlagos kosár értékek különböző kategóriák szerint 2020-ban, attól az eszköztől függően, amelyről a vásárlás történt (EUR, ÁFA nélkül):

Everigo_roman_piac

Forrás: Gpec RO

Auto & Moto – 160,1 euró asztali számítógép és 136,1 euró mobil
Elektronika – 157,4 euró asztali számítógép és 113,5 euró mobil
Otthon és kert – 130,5 euró asztali számítógép és 105,7 euró mobil
Sport – 71,2 euró asztali számítógép és 56,4 euró mobil
Babaáruk és játékok – 71,2 euro asztali számítógép és 54,6 euró mobil
Divat – 45,9 euro asztali számítógép és 39,3 euro mobil
Pet Shop – 44,7 euró asztali számítógép és 36,9 euró mobil
Szépség – 40,6 euro asztali számítógép és 32,8 euro mobil
Egészség – 40,1 euró asztali számítógép és 31,2 euró mobil
Felnőtt – 39,4 euró asztali számítógép és 26,8 euró mobil
Pharma/Gyógyszerek – 37,9 euró asztali számítógép és 24,9 euró mobil
Könyvek, filmek, zene – 28,9 euró asztali számítógép és 23,6 euró mobil
Egyéb – 58,9 euro asztali számítógép és 46,2 euro mobil

Délkelet-Európa egyik legnagyobb e-kereskedelmi piaca

Az aktuális becslések mindent összegezve azt mutatják, hogy jelenleg Románia rendelkezik Délkelet-Európa egyik legnagyobb e-kereskedelmi piacával, így hatalmas potenciál rejlik benne. 2020-ban kimagaslóan pozitív eredményeket produkált és folyamatos mozgásban tartotta a román gazdaságot a világjárvány ideje alatt.

A pandémia rengeteg új vásárlót hozott az online üzletek számára, hiszen a fentebb már említett PayU kutatás szerint a legnépszerűbb román bank is megerősítette, hogy a járvány első hónapjaiban több mint 300.000 román fizetett először online felületen.

Ennek a vásárlóerőnek pedig a nagy része valószínűleg a járvány után is megmarad, hiszen a gyors és egyszerű fizetés lehetősége, valamint az egyre gyorsabb kiszállítás olyan, korábban elképzelhetetlennek tűnő kényelmet biztosít, melyről sokan a vírushelyzet lecsengésével sem szeretnének feladni.

Mit hoz majd a jövő?

Persze sokan mindezek ellenére is gondolhatják úgy, hogy a fellendülés ideiglenes és a járványhelyzet háttérbe szorulásával az e-kereskedelem iránti kereslet is megcsappanhat. Való igaz, hogy a vírus általi fenyegetettség elmúlásával egy újabb, a tavalyihoz hasonlópozitív csúcs elérése már kevésbé valószínű, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ha kissé kevésbé dinamikus módon is, de a növekedés ne folytatódna.

Elég csupán végig nézni az elmúlt három év adatain, és jól látható, hogy Romániában a webshopok iránti kereslet folyamatosan növekszik, a 2020-as hullám pedig rengeteg olyan fogyasztót győzött meg a virtuális vásárlás hasznosságáról, akik korábban talán nem is gondoltak volna arra, hogy a legfontosabb szükségleteket otthonról, csupán néhány kattintással is kielégíthetik.

A fentebb bemutatott számok tehát egyértelműen azt igazolják, hogy a román e-kereskedelmi piac óriási potenciált rejt magában. Nem véletlen, hogy az iparágban dolgozó szakemberek egyre bizakodóbbak, és az évről évre történő növekedés láttán 2021-ben az eddiginél is jobb eredményeket jósolnak.

Az online tranzakciók száma a becslések szerint 25 százalékkal nőhet, az online kártyás fizetés elterjedtségi rátája pedig várhatóan eléri a 39 százalékos küszöböt. Ennek tükrében bátran kijelenthető, hogy a következő években minden bizonnyal tanúi lehetünk annak, ahogyan a romániai e-kereskedelem 10 milliárd eurós nagyságú piaccá növi ki magát.

Fontos a telefonos ügyfélszolgálat

Annak ellenére, hogy könnyedén pár kattintással megrendelhető egy termék a webáruházból, a romániai vásárlók előszeretettel adnak le rendeléseket telefonon keresztül is. Ebből következik, hogy a romániai e-kereskedelmi sikeréhez elengedhetetlen, hogy egy anyanyelvi szinten beszélő kolléga kezelje az ügyfélszolgálatot.

Segítség a külföldi terjeszkedéshez

A piac telítettségének egy fontos mutatója, hogy jelenleg még csak 39% -os online penetráció Romániában; más szóval, a román lakosság 39% -a vásárolt legalább egy terméket online 2020-ban. A Románia felé történő terjeszkedés hosszútávon kifejezetten jó döntés lehet, hiszen nagy volumenű, hosszútávon is aktív vásárlóerőt hozhat a nemzetközi piac felé nyitó webshopok számára.

Érdemes minél előbb megvetni a lábunkat egy dinamikusan növekvő piacon, amihez az Everigo minden feltételt biztosítani tud a webáruházad számára. Nem csak vezetői szerepet játszanak a minőségi nemzetközi ügyfélszolgálat nyújtásában, de rendszeresen hasznos tanácsokkal és további kulcsfontosságú szolgáltatásokkal látnak el a siker érdekében. Ha úgy döntenél, hogy nemzetközi vizekre evezve szeretnéd meghódítani az egyre jobban teljesítő romániai piacot, keresd fel őket egy ingyenes konzultációra.

Everigo.eu

Everigo.eu

Az Everigo.eu csapata a külföldi terjeszkedés szakértője. A nemzetközi kapcsolataiknak köszönhetően, a webáruház tulajdonosok valós kulturális és üzleti információkat, tapasztalatokat, és teljes körű szolgáltatást kaphatnak a külföldi piacokon.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk