Szállítási módok Magyarországon – egy online kereskedő lehetőségei

Olvasási idő: 15 perc
szallitasi_modok_Magyarorszagon

A webshop marketing egyik fő célja, hogy eljussunk a potenciális vásárlóinkhoz. Ha ez olyannyira sikerül, hogy vásárlásra is tudjuk ösztönözni őket, akkor a termék eljuttatásáról is gondoskodnunk kell. Ilyenkor különböző szállítási módok közül lehet választani. Eladóként az a feladatunk, hogy ideális szállítási portfóliót alakítsunk ki, amiből a vevők válogatni tudnak.

Milyen szállítási módok, lehetőségek vannak? Mitől lesz ideális a szállítási portfóliónk? Ezekre a kérdésekre adunk választ ebben a cikkben.

Szállítási módok A-tól Z-ig

A hazai palettán az alábbi szállítási módok közül lehet választani:

  • házhozszállítás
  • személyes átvétel az üzletben
  • átvételi pontok használata
  • csomagautomaták

Házhozszállítás

Az online kereskedelemben az egyik, ha nem a leginkább klasszikus szállítási mód a házhozszállítás, amikor a termék a vásárló által megadott címre érkezik meg. Ezen belül létezik saját alkalmazott és futárszolgálat általi házhozszállítás. Vásárlói szempontból a kettő között nincs különbség. A termék ugyanúgy a kívánt címre érkezik. Eladói oldalon viszont annál nagyobb az eltérés.

A házhoszállításnak két lehetősége van:

  • futárszolgálatos házhozszállítás
  • saját alkalmazottal történő házhozszállítás

Míg a futárszolgálatos házhozszállításnál a kézbesítést egy harmadik fél, egy logisztikai szolgáltató végzi, addig a saját alkalmazott általi kiszállításnál a kézbesítés is házon belül, saját erőforrással történik. Saját kézbe venni a házhozszállítást igazi kihívás anyagi és szakmai értelemben is. Már önmagában a raktározás is komoly anyagi hozzájárulást igényel, egy géppark beszerzése és fenntartása tovább fokozza ezt. Ha csak ezt az oldalt nézzük nem tűnik logikusnak, hogy vannak webáruházak, amik saját maguk intézik a házhozszállítást. Mégis vannak olyan helyzetek, amikor egy webáruház egyszerűen nem tehet mást.

A hűtést igénylő termékeknél gyakran ez a felállás. Ezeknél az áruknál a szállítási lánc – amíg a raktárból a vevőhöz érkezik – végig hűtött környezetet, hűtőkocsikat igényel. Az még akár elvárható is lenne egy futárszolgálattól, hogy legyen hűtésre alkalmas gépjárműve, de például egy Tesco méretű webáruház megrendeléseinek kiszállítása ennél jóval nagyobb eszközigényt jelentene. Ilyenkor nincs más teendő: házon belül kell megoldást találni a kiszállításra.

Ha nincs a fentihez hasonló extra igényünk, célszerűbb futárszolgálattal leszerződni. Ők kifejezetten ezzel foglalkoznak, megvan az eszközállományuk, a szakértelmük és a munkaerő is ahhoz, hogy a házhozszállítást elvégezzék helyettünk. A teljesség igénye nélkül Magyarországon ezek a legnagyobb futárszolgálatok ABC rendben:

  • DHL
  • DPD
  • Express One
  • Gepárd
  • GLS
  • MPL
  • Sprinter.

Ez az egyik legnépszerűbb kézbesítési forma. Olyannyira elterjedt, hogy egy hazai kutatás szerint 10-ből 9 webáruháznál elérhető ez a fajta szállítási mód.

De miért szeretik ennyire? A legkézenfekvőbb magyarázat a kényelem érzet. Hiszen nincs más teendőnk, mint várni, hogy a futár egyszer csak csenget és meghozza a megrendelt árut. De gondolkodjunk egy picit. Vásárlóként tényleg ez számunkra a legkényelmesebb, legjobb választás?

Bár kétségtelenül jól hangzik, hogy ki sem kell mozdulnunk otthonról, mert van más, aki házhoz hozza a terméket anélkül, hogy bármilyen erőfeszítést kellene tennünk, azért a helyzet nem mindig ennyire ideális. Kezdjük azzal, hogy mivel a futárszolgálatok munkanapokon, többnyire munkaidőben szállítanak ki, ezért hiába kérjük az otthoni címünkre a szállítást. Ha nem home officeban dolgozunk vagy nem vagyunk éppen szabadságon nem fogjuk tudni átvenni a csomagot. A szerencsésebbek megtehetik, hogy a munkahelyükre kérik a szállítást. Igen ám, de akkor ugyanúgy meg kell oldani a hazavitelt, csak éppen nem az üzletből, hanem a munkahelyről. Bár tegyük hozzá, hogy ez igazán csak a nagyobb csomagoknál szokott gondot okozni.

Ha mégis úgy döntünk, hogy otthon maradunk és várjuk a csomagot, akkor nagy segítség, ha legalább azt tudjuk előre, hogy melyik 2-3 órás időablakban lehet a futár érkezésére számítani. Így nem kell egész nap otthon ülve várakozni, hogy vajon a 8 órás intervallumban melyik 5 perc lesz az, amikor ténylegesen otthon kell tartózkodnunk. Sajnos ez még 2019-ben sem minden futárszolgálatnál alapfunkció, pedig ez nagy mértékben növeli a vásárló kényelemérzetét.

Sokan azért is szeretik a házhozszállítást, mert amellett, hogy nem kell cipekedni, a futárnál is fizethetünk (már ha a webáruház nem ragaszkodik az előre fizetéshez). Bár hosszú éveken keresztül csak készpénzzel lehetett a futároknál fizetni, de az utóbbi pár év újdonságaként már egyre több futár kap banki terminált, megnyitva az utat a bankkártyás fizetés előtt.

Bár általában a házhozszállítás díja a legmagasabb a szállítási módok között képest, ennek ellenére a legelterjedtebb  mind közül. A magyar online vásárlók ha tehetik szívesen el is kerülik a szállítási díjat: vagy olyankor vásárolnak, amikor ingyenes szállítási díjjal kecsegtetnek a webáruházak vagy olyan értékben vásárolnak, hogy elérjék az ingyenes szállítást. A futárszolgálatos kiszállítás magasabb díja főleg az alacsonyabb árfekvésű termékeknél jelent problémát. Ezeknél a szállítási költség arányaiban túl nagy lesz a termék árához képest, így már meggondolandó, hogy esetleg más, olcsóbb kézbesítési módot választana inkább a vásárló.

Az ekereskedelem bővülésével a házhozszállítás biztosítása komoly kapacitásokat igényel a jövőben is. Az évvégi időszakban akár a Black Friday, akár a karácsonyi ajándék dömping igen komolyan próbára teszi a futárszolgálatokat. A hazai ekereskedelem növekedésének szűk keresztmetszetét minden bizonnyal a hazai futárszolgálatok kapacitásai jelentik.

Előnyöket és hátrányokat is mérlegelve szállítási módok között egy abszolút megkerülhetetlenről van szó. Ez az egyedüli, amelyik az ország bármelyik pontjára el tudja juttatni a csomagot. A földrajzi távolságok miatt a hazai és a külföldi potenciális vásárlókat leginkább a futárok segítségével tudjuk kiszolgálni.

A házhoszállítás előnyei

  • kényelmes, gyors
  • jellemzően többféle fizetési mód is elérhető
  • több futárszolgálatnál lehet szállítási időpontot kérni és módosítani
  • legkevésbé korlátozott a szállítható áruk köre

A házhoszállítás hátrányai

  • a  szállítási módok között a legdrágább 
  • többnyire csak munkaidőben érhető el a kiszállítás

Személyes átvétel üzletben

A személyes átvételnél a vásárló veszi fel a csomagot egy előre megadott címen. Ez lehet egy offline üzlet, hagyományos nyitva tartással, de lehet akár a webáruház telephelye is. Utóbbinál csak megrendelés átvétel van, nincs helyszíni értékesítés. Ez tehát pont a házhozszállítás ellenkezője, hiszen itt a vevő megy a csomaghoz és nem fordítva.

A vásárlók általában két okból szeretik ezt a megoldást: nagyobb a szabadság, nagyobb a mozgástér és általában nem kell érte külön fizetni. Ha a személyes átvételi lehetőség útba esik vagy egy kis kitérővel útba ejthető, akkor sokszor egyszerűbb ha mi magunk elmegyünk a csomagért akkor, amikor szeretnénk, ahelyett, hogy négy fal között várjunk a futárra. És ezzel sokszor pénzt is meg lehet spórolni.

Vásárlói oldalról az üzletekben való átvétel mellett szól, hogy ha bolti készletről is teljesítenek online megrendelést, akkor ez a leggyorsabb módja hogy valaki rövid időn belül hozzájuthasson a rendeléséhez.  Már ha nem akar expressz szállításért magasabb szállítási költséget fizetni. Persze ehhez arra is szükség van, hogy a rendelések feldolgozási ideje – a rendelés leadásától, az átvételi értesítő kiküldéséig – a lehető legrövidebb legyen.

Ha egy webáruháznak amúgy is van hagyományos üzlete, akkor pro-kontra érdemes elgondolkodni, hogy legyen-e személyes átvételi lehetőség. Bár vásárlóként örülünk, ha van lehetőség személyes átvételre, de webáruházként azért ez sok “áldozatot” igényel. Sokan kérdés nélkül azt mondják, hogy ha van üzlethelyiséged, akkor biztosíts személyes átvételi lehetőséget is, de azért ez nem feltétlenül ennyire egyértelmű. Kezdjük azzal, hogy megosztja a boltban dolgozók figyelmét. Ha túl nagy a forgalom, akkor akár egy teljes ember kapacitását is elvonhatja a megrendelések átadása. Ráadásul biztosítani kell a megrendelések üzletbe szállítását is. De kétségtelenül akár forgalmat is generálhatunk a csomagért betérő vásárlóknak köszönhetően. Az ilyen helyzetek a cross-selling értékesítés egyik legjobb táptalaját adják. A személyes kapcsolat nagyon meggyőző tud lenni.

Mérlegeljük, hogy milyen lehetőségeink vannak, mi az, amit meg tudunk oldani és mi az, amit nem érdemes vállalni. Egy könnyebben megközelíthető, frekventált helyen lévő üzletnél a személyes átvétel valószínűleg nagy sikert fog aratni a vásárlók körében.

A személyes átvétel előnyei

  • általában térítésmentes
  • bolti készletről gyors átvételi lehetőség

A személyes átvétel hátrányai

  • előfordulhat, hogy az átvevőpont nehezen megközelíthető
  • ha nem esik útba az üzlet, akkor sok időt elvesz az átvétel

Átvételi pontok használata

A személyes átvételhez legközelebb álló szállítási módról van szó az átvételi pontok esetében. Ugyanúgy a vásárló megy a csomagért, ugyanúgy egy alkalmazott nyújtja át a csomagot. A különbség csak abban van, hogy ki üzemelteti ezt az átvételi pontot. Itt nem az eladó, hanem egy harmadik fél, egy logisztikai szolgáltató végzi ezt a feladatot. Az eladónak csupán annyi a dolga, hogy átadja az előkészített csomagot a logisztikai szolgáltatónak, aki a vásárló által kért átvételi pontra szállítja ki a csomagot. És itt jön a lényeg, vagyis, hogy mi a nagy előnye ezeknek az átvételi pontoknak. A kulcs az országos kiterjedésű hálózatban van. Az egész országra kiterjednek, több száz helyszín közül választhatnak a vásárlók: hírlapüzletek, benzinkutak, posták, üzletek.

Jelenleg Magyarországon több átvételi pont hálózat is megtalálható. A két legnagyobb a a Sprinterhez köthető Pick Pack Pont és a Magyar Postához köthető PostaPont. Míg a Pick Pack Pontok elsődlegesen az Inmedio és Relay üzleteire támaszkodnak, addig a PostaPontok gerincét a Posták adják. Mindkét hálózat nem csak Budapesten, hanem vidéken is nagy lefedettséget biztosít, így széles közönség számára elérhető szállítási módról beszélhetünk.

Az átvételi pontok népszerűsége nem csak annak köszönhető, hogy viszonylag könnyen találhatunk hozzánk közel eső helyszínt, hanem annak is, hogy egyes pontok a megszokott nyitva tartáson kívül is elérhetőek. A benzinkutak 0-24 órás nyitva tartása remek lehetőséget nyújt azoknak, akik munkaidőben nem tudják megoldani a csomagok átvételét. Az autóval közlekedőknek pedig kimondottan kényelmes, hogy egy-egy tankolással egybekötve a csomagátvételt is el tudják intézni.

Ami egy kicsit levon az átvételi pontok értékéből, hogy nem minden terméknél lehet igénybe venni. Nagy méretű, nagy súlyú termékeket, mint amilyen egy hűtőszekrény egyszerűen helyhiány miatt nem lehet egy hírlapárusnál vagy egy benzinkúton elhelyezni. Ezért a szolgáltatók jellemzően súlykorlátot szabnak ki a feladásra.

Pick Pack Pontok

A Pick Pack Pont elnevezés szinte egybeforrt az átvételi pontok fogalmával. Nem véletlen, hiszen úttörők voltak ezen a piacon és jelenleg is az egyik vezető szereplői az átvételi pontos kézbesítésnek. A Pick Pack Pontok hálózatának gerincét a Lapker hálózata, az Inmedio és a Relay üzletek adják. Ezek bevásárlóközpontokban, vásárlóutcákon, közlekedési csomópontokban helyezkednek el, így bárki számára könnyen megközelíthetőek. Minden második csomagátvételük ezeken a pontokon történik. Az autóval közlekedőknek a MOL, az OMV, az AVIA és az Avanti benzinkutak jelentenek kiváló lehetőséget átvételre. De a hálózathoz tartozik a Playersroom nagyjából 90 és a Coop közel 3000 üzlete is.

A csomagfeladástól számítva Budapesten 1-3 munkanapon, vidéki kézbesítésnél 2-4 munkanapon belül történik a kiszállítás a kívánt Pick Pack Pontra. Amint a csomagok az átvételi pontba érkeznek erről a címzett SMS-ben és/vagy emailben kap értesítést. Innentől az átvételre 7 naptári nap (5 munkanap) áll rendelkezésre. A csomag átvételéhez szükség van személyazonosságot igazoló okmányra. Készpénzzel mindenhol, bankkártyával az átvételi pontok többségénél rendezhetjük az utánvétet.

Magánszemélyként a Pick Pack Pontokon nem lehet csomagot feladni, erre csak cégeknek és egyéni vállalkozásoknak van lehetősége. A csomagfeladás díja 1140-1520 forint között változik a csomag méretétől és súlyától függően. Legfeljebb 20 kg súlyú csomagok adhatók fel. Terjedelemben a csomag hosszúságának, szélességének és magasságának az összege nem haladhatja meg a 180 centimétert.

PostaPontok

A Pick Pack Pontok mellett a másik nagy és idehaza a legkiterjedtebb átvételi pont hálózattal rendelkezik a PostaPont, a Magyar Posta hálózata. A PostaPontok tagadhatatlan előnye, hogy az országos postai hálózatra épül, így mintegy 2600 postán elérhető a PostaPont szolgáltatás. Ezt a már eleve tekintélyes méretű hálózatot további átvételi helyszínekkel bővítették. Az autóval utazók számára akár egy tankolással egybekötve a MOL benzinkutak jelentenek kiváló átvételi lehetőséget. Amellett, hogy ezek autóval könnyen elérhetőek, a 0-24 órás nyitva tartással rugalmas átvételt biztosítanak. Közel 190 benzinkút egyben PostaPontként is funkcionál. A Coop üzletek közül körülbelül 270 szintén a hálózat tagja. A csomagok átvételi pontra érkezésekor a címzett SMS vagy email értesítést kap. Ezután az átvételre 5 vagy 10 munkanap áll rendelkezésre.

A feladható csomagok súlya 30 kg-ban van maximalizálva. A díjszabás a csomag súlyától függ: a legkönnyebb csomagok (2kg-ig) 1355 forintért, a legnagyobbak (20 és 30 kg között) 2655 forintért adhatóak fel.

Az tehát jól látható, hogy a PostaPontok a legkiterjedtebb hálózattal rendelkezik és ez főleg a vidéki kis városokban, községekben élők elérésében jelent nagy előnyt. Azokon a településeken, ahol egyetlen más piaci szereplő sincs jelen.

GLS CsomagPontok

Cégek vagy magánszemélyek előtt is adott a lehetőség, hogy GLS csomagpontokon adjanak fel vagy éppen vegyenek át csomagokat. Magyarországon jelenleg körülbelül 750 GLS pont áll az ügyfelek rendelkezésére. A díjszabás során kizárólag a csomag mérete számít: az 5 ár, 5 féle méretkategóriát jelent XS-től XL-ig. A csomag méretét a leghosszabb és a legrövidebb oldalának az összege adja. Az egyes méretkategóriákhoz ezt az értéket maximalizálták. A legkisebb csomagokat (XS méret) 1270 forintért, a legnagyobbakat (XL méret) 3061 forintért lehet feladni.  Legfeljebb 40 kg súlyú és maximum 3 méter körméretű csomag adható fel náluk.

Belföldre akár utánvétes csomag is feladható a csomagpontokon. Ebben az esetben a futár csak az utánvét megfizetése után nyújtja át a címzettnek a csomagot. Ennek a szolgáltatásnak a díja 985 forint. Kényelmi szolgáltatásként lehet kérni rugalmas kézbesítést 127-204 forintért, Ez a címzett csomagátvételi lehetőségeit bővíti. A címzett ennek keretében módosíthatja a kézbesítési címet, a kézbesítési időt és a házhozszállítás helyett kérheti a csomag GLS CsomagPontba vagy depóba való szállítását.

DPD Pickup

A DPD Pickup hálózata Magyarországon közel 180 helyszínen érhető el országszerte, ebből körülbelül 50 van Budapesten. A csomagpontok jellemzően frekventált helyszíneken, bevásárlóközpontokban vagy nagyobb üzletek közelében várják az ügyfeleket. Akár DPD Classic belföld, akár a DPD Classic nemzetközi szolgáltatásokat is el lehet érni ezeken a pontokon. A DPD csomagpontok nagy előnye, hogy nemzetközileg kiterjedt hálózattal rendelkeznek: Európa 20 országában több mint 22 ezer csomagponttal. A díjszabás a csomag súlyától függ: belföldi kézbesítés esetén eseti ügyfeleknek a díj 1355 és 5240 Ft között alakul. Legfeljebb 50 kg súlyú csomagot lehet feladni.

Az átvételi pontok előnyei

  • akár 0-24 elérési lehetőség
  • könnyű megközelíthetőség
  • saját időbeosztáshoz jól igazítható átvétel

Az átvételi pontok hátrányai

  • forgalmasabb pontokon várakozni kell
  • korlátozott csomagméret (nagyméretű, nagy súlyú termékek kizárva)

Csomagautomaták, mint innovatív szállítási módok

A magyar piacon jelenleg a leginnovatívabb szállítási megoldásról van szó. 2014-ben jelentek meg az első csomagautomaták idehaza. A kezdeti 3 piaci szereplő közül, mára már csak kettő: a Foxpost és a Magyar Posta maradt talpon. A Foxpost ugyanis felvárásolta a Webox-ot. Országos szinten jelenleg 103 FoxPost és 50 Magyar Posta csomagautomata van kihelyezve. Emellett közel 20 GLS csomagautomata is van az országban, de ezek csak csomagátvételre szolgálnak.

A csomagautomatás átvétel és feladás kiváló lehetőséget nyújt azoknak, akik szereti az innovatív megoldásokat. Általában forgalmas csomópontoknál, bevásárlóközpontoknál vannak, így könnyen megközelíthetőek. 0-24 órában át lehet venni a csomagokat és mivel nincs személyzet, így a szállítási módok között legdiszkrétebbről van szó. Egyedüli hátrányként a terjedelmi korlátokat lehet említeni, hiszen az automaták rekeszeinek mérete behatárolja, hogy mekkora dolgokat tudunk ott átvenni.

Foxpost

A Foxpost automatahálózata jelenleg 49 városra, 103 helyszínre terjed ki. A csomagot a kiválasztott csomagautomatába vagy a megadott címre kézbesítik. Tehát nem csupán csomagautomatából csomagautomatába irányuló szállítást lehet kérni, hanem házhozszállítást is. A díjszabás méretfüggő, automatába való kézbesítésnél 800-1100 forint, házhozszállításnál 1300 és 1900 forint közti. A csomagfeladás minden esetben csomagautomatánál történik. Kétféleképpen lehet csomagfeladást kezdeményezni:

  • Rövid online regisztráció után, az online csomagkezelő felületen a csomagvarázslón keresztül indítható a csomagfeladás. Nincs más teendő, mint
    • kiválasztani a csomag méreteit és hogy hova kérjük a szállítást: automatába vagy házhoz.
    • megadni a címzett adatait (név, email cím, telefonszám), házhozszállításnál címet is.
    • ha utánvétes kézbesítést kérünk, annak az összegét,
    • igény esetén extra szolgáltatást választani (címkenyomtatás, törékeny árukezelés).

Amint elmentettük a csomagot, kapunk egy feladási kódot. Az automatánál csupán ezt a kódot kell megadni, majd kifzetni a feladás díjat, amit még a csomagvarázsló felületén kalkulált a rendszer. Ezután az automata kinyíló rekeszébe kell helyezni a csomagot.

  • Online regisztráció nélkül közvetlenül az automatánál is intézhetjük a csomagfeladást. Itt is választani kell csomagméretet, meg kell adni a kézbesítési adatokat és ezt követően lehet fizetni és elhelyezni a csomagot a megfelelő rekeszbe.

Nagyjából ugyanazokon a lépéseken kell végigmenni akár a csomagvarázslón keresztül, akár az automatánál intézzük a feladást. Az online felület előnye, hogy már előre el tudjuk végezni a szükséges lépéseket és az automatánál már csak minimális időt kell tölteni.

Ha utánvét kezelést kértünk, akkor az utánvét összegét a megadott bankszámlaszámra fogják utalni számunkra.

Magánszemélyek mellett üzleti ügyfelek számára is elérhető szolgáltatásról van szó. Ehhez csupán online szerződéskötésre van szükség. Náluk különösen jól jön a tömeges csomagfeladás funkció. Egy csv fájl importálása után pillanatok alatt feldolgozza a rendszer a feladandó csomagok adatait. A magánszemélyeknél opcionális címkenyomtatás üzleti ügyfeleknél kötelező. A címkével ellátott csomagokat az automatába lehet elhelyezni. Egy rekeszbe akár több csomagot is. A csomagok feladására a címkenyomtatástól számított 7 nap áll rendelkezésre.

Mi történik a címzett oldalán?

A csomag automatába érkezésekor a címzett egy SMS értesítőt kap, ettől számítva 3 munkanap van az átvételre. Ebben szereplő egyedi kód segítségével tudja kinyitni a csomagot rejtő rekeszt. Utánvétes csomagnál az automatánál tudsz bankkártyával fizetni.

Magyar Posta csomagautomata

A hazai piacon a Magyar Posta volt a csomagautomatás kézbesítés úttörője. Jelenleg mintegy 50 csomagautomatájuk van kihelyezve az ország számos nagyvárosának frekventált helyszínein, bevásárlóközpontok, nagy élelmiszerláncok közvetlen közelében. A működési elv hasonló az előbb bemutatott Foxpost automatáihoz: a címzett itt is kap egy egyedi kódot SMS-ben és emailben. Az automatánál ezt a kódot és a telefonszámát megadva hozzájuthat a csomagjához. Ha esetleg utánvétes csomagja érkezett, a banki terminálnál kifizetheti a csomag ellenértékét. Sikeres fizetést követően a csomagot rejtő rekesz kinyílik.

A díjszabás meglehetősen egyszerű. Csomagmérettől függetlenül jelenleg akciósan 889 Ft-ba kerül egy csomagot feladni, ami nagyjából a Foxpost XS és S méretű csomagfeladási díjával egyezik meg.

A Magyar Posta csomagautomatáinak egyik hátránya a versenytárshoz képest, hogy nincs lehetőség tömeges csomagfeladásra abban az értelemben, hogy minden egyes csomagot külön-külön rekeszekbe kell elhelyezni. Ez némileg nehézkessé teszi ha valaki egyszerre több csomagot is szeretne feladni. A másik jelentős különbség a Foxposthoz képest, hogy csak automatából automatába való kézbesítés lehetséges. Csomagautomatás feladással nem lehet házhozszállítást kezdeményezni, még akkor sem, ha egyébként a Magyar Posta kézbesítési portfóliójában házhozszállítás is elérhető. Arra viszont van lehetőség, hogy postákon adjunk fel csomagot csomagautomatába címezve. Ez pedig egy olyan funkció, amit a Foxpost nem tud.

Csomagfeladáshoz szükség van egy regisztrációmentes online címiratkitöltéshez, ami a kézbesítéshez szükséges legfontosabb adatokat tartalmazza. A kitöltést követően a feladó email címére egy 8 jegyű feladási kód és egy QR kód érkezik. Az automatánál megadhatjuk a feladási kódot vagy beszkennelhetjük a QR kódot. Az automata mindkét esetben felismeri a kézbesítésre szánt csomagot és kinyomtatja a feladáshoz szükséges öntapadós címiratot. Ezt felragasztva és a rajta szereplő vonalkódot leolvassa már csak választani kell a felkínált rekeszek közül. Az automata lehetőség szerint több rekeszt is felajánl, így próbálja figyelembe venni ha például valaki csak alacsonyabban elhelyezkedő rekeszt tudna használni. A feladás díját ezután a banki terminálnál bankkártyával lehet rendezni.

A csomagokat az automata 2 munkanapig tárolja, ezt követően a címzett SMS értesítést kap, hogy további 5 vagy 10 munkanapon belül hol, melyik közeli postán veheti át.

GLS Csomagautomaták

Bár a hazai csomagautomatás kézbesítés elsősorban a fentebbi két szereplőhöz, a Foxposthoz és a Magyar Postához köthető, ne feledkezzünk meg egy harmadik szereplőről, a GLS-ről. A GLS jelenleg közel 20 automatával van jelen Magyarországon. Ezek az az automaták csomagátvételre szolgálnak kiegészítve ezzel a GLS portfólióját. Hagyományos futárszolgálatos kézbesítés esetén ha a címzett az előzőleg megjelölt időpontban és helyen nem tudja átvenni a csomagját, kérheti, hogy azt egy GLS automatába kézbesítsék, ahonnan utána 0-24 átveheti azt.

A csomagautomaták előnyei

  • 0-24 elérési lehetőség
  • diszkrét csomagátvétel -feladás
  • kedvező díjszabás
  • saját időbeosztáshoz jól igazítható átvételi, feladási lehetőség

A csomagautomaták hátrányai

  • korlátozott csomagméret
  • nincs készpénzes fizetési lehetőség

Szállítási módok megválasztása, ideális szállítási portfólió kialakítása

Most, hogy láttuk, hogy milyen szállítási módok vannak és ezek milyen előnyökkel, hátrányokkal bírnak ideje azt is megbeszélni, webáruházként hogyan dönts. Melyik mellett tedd le a voksod, melyiket hanyagold. Ahogy az a legtöbb esetben itt is igaz, hogy nincs egyetlen jó megoldás. Abban viszont tudunk segíteni, hogy mik azok a kérdések, amiket nem árt feltenni mielőtt meghozod a döntést:

  • Mekkorák a termékeim? Nagy méretű, nehéz termékeknél a csomagautomatás átvételnek nem sok értelme van, hiszen nem valószínű, hogy beférnek a rekeszekbe. A személyes átvételt és az átvételi pontokat érdemes mérlegelni. De ezek is csak akkor jöhetnek szóba, ha nem túl nehéz termékekről van szó, mert autó nélkül nem fognak cipekedni a vásárlók. Vagy ha benzinkutas átvétellel számolunk, akkor be kell férjen az autóba. A házhozszállítás viszont mindenképpen egy releváns megoldás ilyen helyzetben.
  • Hol élnek a vásárlóink? Ha sok a vidéki megrendelés, akkor az országos lefedettség miatt az átvételi pontok jó szolgálatot tehetnek. És bár a Pick Pack Pontok is országos szintűek, de a postáknak köszönhetően a PostaPontok több vidéki kistelepülésen érhetőek el.
  • Kik a vásárlóink? Ez egy nagyon tág szempont, de tudnunk kell, hogy mit szeretnének a vásárlóink. Ha mindenkinek nem is, de a vásárlóink többségének nyújtsunk számukra kedvező szállítási módot. Ehhez érdemes perszónákat kialakítani. Könnyebben átláthatóak a vásárlói igények. Biztos lesznek akik költségtől függetlenül a futárszolgálatokat fogják választani. Aztán lesznek akik időt, energiát nem kímélve akár a város másik végére is elmennek, csak hogy ne kelljen szállítási díjat fizetni. Életkor alapján is lehetnek különbségek. Míg a fiatalok feltehetően szívesen kipróbálják a csomagautomatákat, addig az idősebb korosztály szívébe nem biztos, hogy belopják magukat. Bár könnyen kezelhetőek, de nem érzik magukénak az ilyen technológiai újításokat. Ezekről a preferenciákról a vásárlói szokások megismerése után fogsz tudni érdemben nyilatkozni.
  • Mennyire árérzékenyek a vásárlók? Szinte minden e-kereskedelemmel kapcsolatos cikkben el lehetne mondani, hogy a magyar online vásárlók mennyire árérzékenyek. Eleve az az egyik oka a népszerűségének, hogy a hagyományos vásárlásnál olcsóbban tudnak vásárolni. Így nem meglepő, hogy a szállítási díj mértéke sem mindegy. Főleg akkor nem, ha egy egyébként viszonylag alacsony árfekvésű termékről van szó. Itt egy magasabb szállítási díj a megrendelt termék árához képest arányaiban túl nagy lesz.

Bár nincs kőbe vésve, de vásárlói szempontból a legdrágábbtól a legolcsóbbig általában ez a szállítási módok sorrendje: házhozszállítás, átvételi pontok, csomagautomaták, személyes átvétel. Félreértéseket elkerülve: egy-egy webáruházra lebontva nem feltétlen áll fenn ez a fenti sorrend. Sok esetben például a házhozszállítás költségét átvállalják a webáruházak vagy sikerül olyan kölcsönösen előnyös megállapodást kötniük a futárszolgálatokkal, hogy nagyon kedvező díjakkal tudják biztosítani a házhozszállítást.

Bárhogy is dönts, mindenképpen vedd figyelembe a vásárlói igényeket és időről időre vizsgáld felül megfelel-e még azoknak. Olyan kézbesítési portfóliót alakíts ki, ami a lehető legtöbb vásárló igényeit lefedi és fenntartása gazdaságos. Bár nagyon jól hangzik, ha a webáruházunkban mindenféle szállítási módok elérhetők, de annak adminisztrációja, mindennapos kezelése, díja összességében megterhelőbb lehet egy webáruháznak, mintha csak szűkebb portfóliót vállalna be.

Merre tart a logisztikai piac? Hogyan változhatnak a szállítási módok?

Bár külföldön már a drónos kiszállítással is kísérletezgetnek, ez itthon még meglehetősen távolinak tűnik. Az itthoni fejlesztések jelenleg egyrészt a csomagautomatás hálózatok fejlesztésében mutatkoznak meg, másrészt a már meglévő, hagyományosabb szállítási módok fejlesztésében, szolgáltatási színvonalának javításában. Ezek a fejlesztések új funkciók bevezetésére irányulnak, mint amilyen például a bankkártyás fizetési lehetőség elterjedése a futároknál.

Sok dolgot fel lehet sorolni, aminek a vásárlók biztosan örülnének ha bevezetésre kerülne, de azt látni kell, hogy egy-egy fejlesztés megvalósítása komoly anyagi befektetést, szervezeti átalakítást hoz magával és egy bizonyos szolgáltatási színvonal felett már nagyon nehéz látványos eredményt elérni.

A Webshippy Akadémia hírlevelei segítenek, hogy még sikeresebb legyen vállalkozásod!

Tapasztalt szakértőink és külső partnereink osztják meg Veled tudásukat blog cikkek, videós tartalmak és webinarok keretében. Ne maradj le, iratkozz fel!

Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk