Tavaly rendeltünk, mintha nem lenne holnap – de mi lesz idén?

Írta: Webshippy
Olvasási idő: 4 perc

Továbbra is a karácsony előtti utolsó hét volt a legforgalmasabb időszak a webshopok életében, bár a Black Friday már november elején bedurrantotta az év végi hajrát. Az előző évek lendülete után az infláció 2022-ben már javában tépázta az online vásárlásokat is, a feketeleves azonban csak idén jön.

Karácsony hagyományosan a kiskereskedelem legforgalmasabb időszaka. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az üzletek forgalma húsz százalékkal is meghaladhatja decemberben az előző hónapok bevételét.

Az e-kereskedelemben még fontosabb az év vége: a KSH „csomagküldő és internet” üzletkategóriában az elmúlt években

  • már szeptemberről októberre is jelentős, 10 százalékos forgalomnövekedést regisztrált,
  • amire a november további 35 százalékot tett rá,
  • hogy aztán ezt a szintet egész decemberben tartsa a szektor.

Az e-kereskedelem felívelése egyébként is folyamatos: 2015-2019 között évente bő harminc százalékkal nőtt az online lebonyolított forgalom, 2020-ban pedig a járvány adta újabb löketnek köszönhetően 45 százalékra kúszott fel a növekedési ütem. De még 2021-ben is 22 százalékos volt a bővülés.

Befellegzett az online vásárlásoknak is?

A 2022-es év nagy kérdése volt ugyanakkor az, hogy az e-kereskedelem lendületét megtöri-e a kibontakozó gazdasági válság.

Az eddigi adatok ellentmondásosak. A csendes nyár után ismét elkezdett élénkülni a forgalom, szeptemberben és októberben 8–9 százalékkal bővült az árbevétel tavaly őszhöz képest a KSH szerint. A növekedést ugyanakkor teljesen elviszi a húsz százalékot is meghaladó infláció: az emelkedő árak hatását kiszűrve inkább már enyhe visszaesés látszik a volumenben.

Madar Norbert, a GKID vezető tanácsadója, a Digitális Kereskedelmi Szövetség tagja 2022 utolsó negyedévére 10 százalék körüli nominális növekedésre számított, ami árhatás nélkül, a tranzakciószámok tekintetében stagnálást vagy akár kis mértékű csökkenést jelenthet.

„Mindenkitől azt hallottuk a piacon, hogy örül, ha a 2021-es forgalmát tudja hozni az év végén, vagy egy kicsit alatta teljesít.” – mondta a Forbes.hu-nak Perényi András, a webshopok kiszervezett logisztikájával foglalkozó Webshippy társalapítója és ügyvezetője.

A Webshippy ehhez képest a piaci átlag felett teljesített: novemberben a vállalat által kezelt csomagok száma (amit tehát nem torzítanak el az emelkedő árak) 29 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Ebben a cég növekedése is szerepet játszik, a forgalom 23 százalékát újonnan csatlakozott ügyfelek biztosították. „A forgalmunk még így is elmaradt az eredeti tervektől, de a piacot látva összességében azért örülök, hogy mi tudtunk növekedni.” (Az e-kereskedelmi startupról már több alkalommal is írt korábban a Forbes, köztük a 2020. decemberi és 2022. júliusi nyomtatott újságban is.)

Minden út a Black Fridayhez vezet

Az online vásárlások év végi hajrája nem is a karácsonnyal, hanem a novemberi Black Fridayjel kezdődik el, ez 2022-ben sem volt másként. A Webshippy forgalma októberről novemberre 57 százalékkal ugrott meg. Perényi András szerint

Magyarországon nem annyira köztudott, hogy pontosan mikor van Black Friday, így az akció időtartama egy napról lassan már egy hétre bővül.

Sőt, néhány nagyobb szereplő, mint például az Emag, az eredeti november 25. helyett egy héttel korábbra, 18-ra hirdette meg a maga Black Friday-leárazásait. A Webshippynél a november 18-i megrendelésszám duplájára nőtt egy átlagos novemberi péntekhez képest, a novemberi 25-i fekete pénteké pedig a triplájára.

De miért éri meg a webáruházaknak ilyen nagy leárazásokat meghirdetni egyre hosszabb időtartamra? Elsősorban persze a bevételnövekedés miatt, de a kereskedői árrés sem tűnik el teljes mértékben az akciózásokkal, tehát valamekkora hasznot azért még realizálni is tudnak. Nem beszélve a leértékelésen kívül eső termékekről. „Ha már Black Friday miatt betérsz egy áruházba, akkor lehet, hogy valami mást is vásárolsz, ami nincs leértékelve Black Friday-akcióban” – mondta Perényi.

„Ez pontosan olyan, mint hogy miért éri meg óriásplakáton reklámozni a 60 forintos kiflit. Azért, mert emiatt bemész abba az áruházba, ahol mást is meg fogsz venni.”

Novembertől már egyértelműen az ajándékvásárlások uralták a termékkört. A Webshippy által kezelt szegmensben:

  • a kozmetikumok és az egészséges életmódhoz köthető termékek (pl. HeliaD, Ilcsi),
  • az ékszerek (Ékszer TV)
  • és természetesen a játékok (Játéksziget) mentek jól.

Felkészülni a rohamra

A Black Friday bedurrantotta a novembert, aztán a pörgés meg sem állt egészen a karácsonyi ünnepekig. Az e-kereskedelmi szereplőknek nagy fejtörést szokott okozni, hogy pontosan mekkora rohamra készüljenek fel.

A Webshippy menet közben újabb, háromezer négyzetméternyi raktárt bérelt ki a fóti telephely mellett, így tízezer négyzetméterre bővült a hely, és a robotizált terület is megduplázódott. „Az előrejelzéseink alapján úgy tűnt, nagyjából elég lesz a kapacitás. Szerencsénk volt, hogy felszabadult a raktárterület, meg is töltöttük.”

Hely mellett szorgos kezekre is szükség volt. Nem elég, hogy a raktár nagy részében robotok szaladgáltak, a 80-90 fős dolgozói létszám 40-50 diákmunkással bővült, november elejétől pedig már megállás nélkül, hétvégén is folyt a munka.

„Sokan az utolsó pillanatokra hagyják az ajándékvásárlást, nálunk is a karácsony előtti egy-másfél hét a csúcsidőszak”

– fogalmazott András.

Budapesten átlagosan a rendelés utáni másnap délelőttre szokott megérkezni egy csomag. Egyre többször kérik a kiszállítást átvevőpontra vagy csomagautomatákba, novemberben már a 30 százalékot is megközelítette az arányuk. Ebben az is közrejátszik, hogy a házhoz szállítást vállaló cégek üzemanyagfelárában nagyon érződik az olaj áremelkedése, ami az átvevőpontos megoldások esetében kevésbé érzékelhető a vásárlók számára.

Ez már a hét szűk esztendő?

Perényi András szerint 2022-ben még nem igazán látszódott a gazdasági bizonytalanságok hatása. „Tavaly még kiköltekeztek az emberek, megvettek mindent, mintha nem lenne holnap.” A Webshippy-ügyvezető úgy számol, hogy 2023 második negyedévére lesz hatása a gazdasági változásoknak.

„Már éreznünk kellene a drágulásokat, nem is tudom, hogy az emberek miből költöttek ennyit, talán a tartalékaikat kezdik felélni. Félelmetes, hogy mennyire bennünk van az a berögződés, hogy karácsonykor vásárolni kell.”

A válasz valószínűleg az eladósodásban (is) rejlik: az Emagnál például novemberben csaknem kétszer annyian vásároltak áruhitelre, mint egy évvel korábban. Többségében okostelefon, televízió, laptop és háztartási nagygépek vásárlását finanszírozták belőle az igénybevevők.

A Webshippy ügyvezetője az e-kereskedelemben számít némi visszaesésre 2023-ban, ugyanakkor várakozása szerint a bolti és az online vásárlások aránya nem fog változni.

„Bizonyos alapvető használati cikkek vásárlása nem fog visszaesni, legfeljebb olcsóbb márkákra váltanak a fogyasztók. Talán kevesebbszer mennek el majd bulizni az emberek, de táplálékkiegészítőket és fehérjeporokat ugyanúgy fognak vásárolni, ha az az életmódjuk része.”

forrás: https://forbes.hu/uzlet/online-vasarlas-karacsony-webshippy/

Webshippy

Webshippy

Webshippy Content

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk