A határon átívelő online kereskedelem áfa szabályai

Olvasási idő: 5 perc

Az e-commerce piac robbanásszerű növekedésével egyre nagyobb hangsúly kerül a nemzetközi értékesítésre. Míg a hazai webáruházak többnyire tisztában vannak a Magyarországra vonatkozó kereskedelmi jogszabályokkal és adózással, addig sokuk számára kérdéses, hogy mik a teendők a határokon átívelő kereskedelem során.

A Webshippy számára kiemelt fontosságú, hogy a partnerei számára minden pillanatban a legmodernebb fulfillment szolgáltatást biztosítsa, emellett szakmai együttműködések keretében teljes körű támogatást nyújtson számukra a hazai és a nemzetközi értékesítésben.

Jelen írásunkban beszámolunk a Webshippy és a Taxually stratégiai együttműködéséről, melynek célja, a hazai webáruházak nemzetközi értékesítése során felmerülő áfa-regisztráció és bevallás támogatása. Célunk, hogy minél könnyebben elérd vásárlóid, anélkül, hogy bármely országban problémáid adódnának az adóhatósággal.

Business valuation online service or platform. Appraisal services, selling and buying a company. Business investing. Online business. Isolated flat vector illustration

Webshippy – Taxually stratégiai együttműködés

Az aktuális trendekre válaszul 2022-ben megkezdődött a Webshippy nemzetközi terjeszkedése, melynek első lépéseként Szlovákiában nyílt meg legújabb teljesítési központunk.

A minél szélesebb körű támogatás legújabb lépéseként született meg a Webshippy és a Taxually stratégiai együttműködése. Ennek köszönhetően a hazai partner webáruházaknak a jövőben nem kell aggódnia a nemzetközi értékesítés során felmerülő áfa-regisztráció és bevallás miatt sem.

A szlovákiai teljesítési központ megnyitásával lehetővé vált a korábban tapasztalt nehézségek elengedése, hiszen a Webshippy segítségével gyorsan és kedvező áron juthatnak hozzá vásárlóid a webáruházban megvásárolt termékeikhez.

Mikor és miért kell az áfa regisztráció?

A külföldre terméket exportáló, vagy külföldről külföldre terméket értékesítő cégeknél több helyszínen is felmerülhet az áfa bejelentkezés kötelezettsége. Egyaránt fontos tényező, akár magyarországi, akár a szlovák raktárból szeretnél értékesíteni. 

Annak érdekében, hogy egyik esetben se okozzon számodra gondot az áfa regisztráció, mindenképp érdemes professzionális szakértők támogatását igénybe venni. A Webshippy és a Taxually együttműködése erre kínál teljes körű megoldást.

Néhány ilyen példa:

  • Céged az adott országban terméket értékesít vagy vásárol
  • Céged külföldre exportál terméket az EU területén kívülről vagy más EU tagállamból hoz be termékeket
  • Külföldi raktárakból értékesítesz termékeket
  • Saját termékeket mozgatsz határokat átlépve az unión belül (egyes kivételekkel)
  • Külföldi végfogyasztók részére szállítasz termékeket (B2C-áruszállítás)

Ezen kívül a külföldi áfa-nyilvántartás fő előnyei a következők:

  • Pénzt takaríthatsz meg az üzleti kiadásokon

Amikor áfára regisztrálsz, visszaigényelheted a külföldi országokban is az áruk és szolgáltatások után befizetett áfát.

  • A vásárolt áruk áfa visszaigénylése

Az áfa-regisztrációt követően ténylegesen igényelheted az előzetesen felszámított áfát a regisztrációt megelőző 5 évben vásárolt áruk és szolgáltatások után. Természetesen ennek feltétele, hogy a visszaigénylés időpontjában még használtad azokat.

Sajnos gyakran megesik, hogy az áfa-kötelezettségükről nem tudó vállalkozások éveken át üzleti tevékenységet folytatnak egy országban, és eközben nem tesznek eleget a kötelezettségüknek. 

Ilyen esetekben gyakran megesik, hogy a cégeknek komoly büntetési tételekkel kell számolniuk, amely különös hangsúlyt helyez a Webshippy – Taxually együttműködés által biztosított professzionális támogatásra.

  • Kedvezőbb szállítási feltételek 

A Webshippy szlovákiai terjeszkedésének köszönhetően webáruházad termékei gyorsabban és kedvezőbb áron jutnak el vásárlóidhoz az érintett régióban. A vonatkozó adózási és áfa kérdésekben pedig minden téren számíthatsz a Taxually professzionális támogatására.

Az együttműködésnek köszönhetően a nemzetközi értékesítés korábban sosem látott egyszerűséggel, könnyedén és kedvező feltételekkel megvalósítható webáruházad számára.

Tax payment. Businessman working at table with documents. Data analysis, paperwork, financial research, report. Calculation tax government, state. Calculation return. Flat design vector illustration.

Hogyan regisztrálj a Taxuallyvel? (Lépések és timeline)

A Taxually áfa regisztrációs és ügyviteli szolgáltatásokat nyújt Magyarországon és 40 más országban Európában és a világon.

Első lépésként a Taxually megvizsgálja, hogy a vállalkozásodnak  szükséges-e az áfa regisztráció, vagy vannak-e alternatív megoldások. Ha az áfa regisztráció a legjobb megoldás a vállalkozásodnak, akkor a nevedben elkészítik és benyújtják az összes szükséges dokumentumot annak érdekében, hogy az adószámokat a lehető leghamarabb megkapják.

A Taxually segít az adóregisztrációs eljárás lebonyolításában, az adóregisztráció fennállása alatt a külföldi társaságok összes kapcsolódó adókötelezettségek teljesítésében, szükség esetén pedig adótanácsadást is nyújt a regisztrált társaság részére.

Mindezek segítségével teljes körű támogatást biztosítanak webáruházad számára a nemzetközi értékesítésben, a Webshippy piacvezető fulfillment szolgáltatásával kiegészülve pedig lehetőséget teremtenek számodra, hogy minden idődet termékeid értékesítésére fordíthasd.

Vector illustration of Workers and laborers required to report and fill in income for annual tax payments and VAT claims. Can be used to web, website, poster, mobile apps, brochure, ads, flyer, card

Mire lesz szükség hozzá:

  • Illetőség igazolás: A székhely szerinti adóhatóság igazolása a cég áfa adóalanyiságáról. Eredetben szükséges.
  • Cégkivonat: Mely megnevezi a képviseletre és aláírásra jogosultakat. A cégkivonat eredeti példányban szükséges.
  • Alapító okirat: Amennyiben cégkivonat beszerzése nem lehetséges, az alapító okirat közjegyző által hitelesített másolata is elfogadható.
  • Útlevél másolat: Amennyiben aláírási címpéldány készítése nem lehetséges, úgy az aláírásra jogosultak útlevelének vagy személyi igazolványának közjegyző által hitelesített másolata is elfogadható.
  • Meghatalmazás: Meghatalmazás a Taxually számára a regisztráció megnyitásában való képviseletre.

Hogyan működik a tranzakciók bevallása?

Minden ország adóhatósága rendelkezik helyi adótörvényekkel, amelyeket be kell tartani. Sőt mi több, minden országnak van saját formanyomtatványa amit helyesen ki kell tölteni.

Ezt a folyamatot egységesíti a Taxually. Csupán havonta egyszer kell a kimenő és bejövő számlákat tartalmazó nyilvántartást feltölteni – pl. Shopifyből vagy egyéb rendszerből kinyert file-ok. Ezt a rendszer feldolgozza és egy pár percen belül lebontja, melyik országban milyen összegben kell az áfát rendezni. Pontos fizetési instrukciók mellett, viszonylag gyorsan a kötelezettség rendezhető is egy egy hónapra legalább nincs is más teendője.

Amennyiben szeretnéd igénybe venni a Taxually szolgáltatásait, az alábbi linken tudsz kapcsolatba lépni velük.

Balázs Tibor Balázs

Balázs Tibor Balázs

Content Manager - Webshippy

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

61 cikk