Termékfotózás lépésről lépésre – minden, amit az otthoni termékfotózásról tudni szeretnél

Olvasási idő: 15 perc
Webáruház tulajdonosként az egyik legnehezebb feladat áthidalni a vásárló és a termék közti távolságot. A vásárló nem tudja megfogni, megnézni a terméket. Néhány kép alapján kell döntenie. Ebben a cikkben annak járunk utána, hogy milyen a jó termékfotó, és hogyan tudsz akár Te magad is nagyon jó képeket csinálni. Akár otthon. Egy nemzetközi kutatás alapján a vásárlási folyamatban a képeknek az emberek 67%-a tulajdonít nagy jelentőséget, megelőzve ezzel a 63%-ot elérő termékleírásokat. Vagyis az emberek a vizualitást előrébb helyezik, mint a szöveges tartalmat. A feladat tehát adott: olyan termékfotókat kell készíteni, amik közelebb hozzák a terméket. Tartsd észben, hogy az első benyomás mennyire meghatározó és a vizuális elemek azok, amik először megragadják a látogató tekintetét. Egy szép, minőségi termékfotó értéket közvetít, megbízhatóságot sugall és pozitív képet alakít ki a webáruházról. Egy jó minőségű termékfotó ráadásul növelheti a konverziódat. A kérdés már csak az, hogyan juthatsz hozzá minőségi fotókhoz:
  • Ha szerencséd van, akkor a gyártó tud adni jó minőségű termékfotókat. Ez viszont nem mindig tökéletes megoldás. Egyrészt ha több gyártó termékét is árulod, akkor nagyon különbözőek lehetnek ezek a fotók. Ugrik az egységes dizájnról alkotott elképzelésed. Másrészt nem tudsz egyedi lenni. Ugyanezeket a fotókat nyilván más webáruházak is felhasználhatják.
  • Profi fotósra is bízhatod a fotózást. Biztos lehetsz benne, hogy ezek minőségi, jól felhasználható fotók lesznek. És az egységességgel sem lesz probléma. Ennek viszont komoly költségvonzata van és nem biztos, hogy ez minden webáruház költségvetésébe belefér.
  • A harmadik megoldás, ha saját kézbe veszed a termékfotózás kérdését. Anyagilag jobban jársz, mintha profira bíznád a feladatot. De tény, hogy sok időt fog elvenni, főleg akkor ha rendszeresen megújul a választékod.
Mérlegeld az anyagi és időbeli lehetőségeid és ezek alapján hozd meg a neked megfelelő döntést. Ebben a cikkben segítséget nyújtunk neked ha úgy döntenél, hogy házilag készíted el a fotókat. Megtudhatod, hogy állítsd össze a házi stúdiód, készítsd el a saját fotóboxod, miket érdemes beállítani a kamerádon és hogyan varázsolj egy nyers fotóból egy kiváló termékfotót.

Termékfotózás tippek – Milyen a jó termékfotó?

Kezdjük azzal, hogy milyen is egy jó termékfotó. A tökéletes termékfotóhoz elsőként a termék jellegéből indulj ki és az alábbi szempontokat mérlegelve kezdj neki a fotózásnak.

Tárgyfotózás alapjai

Méret: A méretnél figyelembe kell venni a webáruház dizájnt. Nem a fotó az egyetlen, ami egy termékaloldalon fontos. Legyen meg az egyensúly az oldalon a kép és a többi tartalom között. Ha szükség van nagyobb képre, akkor használj nagyítási funkciót vagy fotózd be közelebbről a részleteket. Szín: Vannak olyan termékek, ahol az élethű szín nem annyira fontos, de néhol igenis számít. Sőt, akár döntési faktor is lehet, ha ugyanazon termék különböző színárnyalatai közül kell választanunk. Bármennyire is igyekszel, nem biztos, hogy a nyers fotók jól visszaadják majd a valós színt. Ilyenkor segítenek a képszerkesztő programok. Többféle nézőpont: Minden olyan szögből érdemes fényképet készíteni, ami a termék releváns tulajdonságát megmutatja. A termék jellege dönti el, hogy ehhez hány fotóra lesz szükség. Gondolj arra is, hogy nem csak a termék külsejét kell megmutatnod, hanem például magát az anyagát is. Aszerint próbálj dönteni, hogy ha te magad vennéd meg az adott terméket, akkor mi lenne fontos számodra. Mit szeretnél közelebbről, részletesebben látni. Lehet, hogy ehhez elég lesz 2 kép, de akár ennél sokkal többre is szükség lehet. Fókusz: A különböző termékfotók más-más felhasználási lehetőségeket rejtenek magukban. Lássuk milyen termékfotók léteznek:
  • A termékfotón csak és kizárólag a terméket mutatod meg. Nincs semmi más, ami elvonja a figyelmet róla, vagyis klasszikus fehér háttér, fókuszban a termékkel. Ezek ideálisak a webshopodban a termékoldalakra. Informatívak, kialakítanak egy képet a vásárlóban.
  • A terméket használat közben mutatod meg. A termékfotón nem a terméken van a hangsúly, hanem egy életérzésen, amit akkor élhetsz át, ha megveszed azt. A termék és a márka iránti elköteleződésben segít. Használhatod ezeket marketing célokra, megoszthatod a közösségi médiában.
  • Más mellett fotózva a terméket a méretarányokból a terjedelemre lehet következtetni. Ezek a képek informatív funkciót látnak el. A termékleírásban szereplő méretek felett könnyű átsiklani. A vizuális elemek jobban megragadnak a látogatóban.
  • A termék egy-egy apró részletét kiemelő termékfotók. Azokat a részleteket érdemes kiemelni egy terméken, ami vagy funkcionálisan vagy esztékailag szempont lehet a vásárlásnál. Például ruháknál anyagminta, elektronikai cikkeknél a vezérlés stb.
  • Csoportképek, ahol ugyanahhoz a márkához tartozó termékeket látod egyetlen termékfotón. Márkahű vásárlóknál cross-selling marketing megoldás, mivel felkeltheti a vásárló érdeklődését más termékek iránt.

Fotóstúdió felszerelések termékfotózáshoz

Ha már tudod, hogy milyen képekre van szükséged, akkor nincs más hátra, mint maga a fotózás. Ehhez szükséged lesz néhány felszerelésre:
  • helyszín
  • asztal
  • háttér
  • csipesz/ragasztó
  • derítő lap/megvilágítás
  • fényképezőgép és objektív
  • okostelefon
  • fényképezőgép állvány

Termékfotózás házilag

Helyszín

Kezdjük a legelején: a helyszínválasztás. Ha nem szeretnél külön megvilágítással foglalkozni, akkor válassz nagy ablakkal, ablakokkal rendelkező szobát, ahova sok természetes fény jut. De ugyanolyan jó lehet egy nyitott garázs is, ha nincs nagy ablakos szobád. Ha külön világítást szeretnél használni, akkor magának a szobának a világossága nem döntő tényező.

Asztal

Itt nem kell semmi különlegesre gondolni. Bármilyen normál méretű, egyenes felületű asztal a célnak tökéletesen megfelel.

Háttér / Fotó háttér házilag

Van helyszínünk, van asztalunk, a következő lépés a megfelelő háttér kiválasztása, felállítása. Itt sem kell túlbonyolítani a dolgokat. Egy univerzális fehér háttér minden termékhez jól illik. Erre a célra legegyszerűbb megoldás egy elég széles és hosszú fehér papírtekercs. Ezt a legtöbb papír-írószer boltban megtalálod. Nagy termék esetén már egy fokkal nehezebb dolgod van. Vagy keresel egy megfelelő méretű papírtekercset vagy ilyenkor egy fehér textil is megteszi. De azzal számolni kell, hogy ez sokkal nagyobb odafigyelést igényel a könnyebb gyűrődés miatt. Papírtekercs helyett direkt erre a célra szánt felszerelést is használhatsz. Ezek strapabíróbb megoldások, így ha várhatóan sok fotót kell készítened érdemes lehet elgondolkodnod a beszerzésükön. Egy olcsóbb megoldást képvisel ez az egyszerű váz, amire csíptetni lehet a különböző háttereket. színes fotó háttér Vagy ott van ez az ún. Cyclorama. Ez már egy drágább megoldás, viszont mivel ez térben ívelt, ezért a különböző szögből való fotózás ezzel sokkal könnyebb. Cyclorama

Csipesz/ragasztó

Kétoldalú vagy sima ragasztószalaggal, esetleg csipeszekkel tudod a legkönnyebben rögzíteni a háttered.

Derítőlap

A minél jobb kép érdekében a derítőlap segít eltüntetni a terméked körüli árnyékokat. A fény erről visszaverődve világítja meg az árnyékos oldalt is. Nem muszáj profi derítőlapot vásárolnod, egy sima habkarton/polisztirol lap is tökéletesen megfelel erre a célra. Két dologra kell figyelned. Az egyik, hogy olyan anyaga legyen, ami visszaveri a fényt. A másik pedig a mérete: legyen legalább olyan magas és háromszor olyan széles, mint a terméked.

Megvilágítás

Ha nincs elég természetes fény, akkor marad a mesterséges megvilágítás. Ehhez több irányból kell megvilágítanod a terméket valamilyen asztali lámpával. Akkor tudsz szép képeket készíteni, ha nem közvetlenül a terméket világítod meg, hanem egy boxban helyezed el a terméket, aminek az oldalfalait át tudod világítani a lámpákkal, így csak közvetetten éri a fény a terméket. Nem csillan meg rajta a fény, hanem sokkal egységesebb lesz az eredmény. Érdemes hideg fehér fényű, legalább 5000 Kelvines égőket használni, vagy akár egy házilag készített softbox is megoldás lehet.

Fényképezőgép állvány

Ahhoz hogy ugyanabból a szögből fotózd az összes terméked, szükséged lesz egy állványra/tripodra, ami végig stabilan tartja a kamerádat. Miközben a kamera fixen az állványodon van, tudod igazítani a beállításod többi elemét. A tripodokon általában találsz egy vízmértéket. Ez segít, hogy pontosan beállíthasd a fényképezőgépet.

Fényképezőgép és objektív

Kétségkívül a legnagyobb tételt a fényképezőgép és a megfelelő objektív vásárlása jelenti. Itt a határ a csillagos ég. Sok százezer forintot elkölthetsz fényképezőgépre és súlyos tízezrekbe kerülnek az objektívek is. De termékfotózáshoz nem kell a legdrágább készüléket megvenned. Már a 100-200 ezer forintos sávban is találhatsz megfelelő kamerát. Az interneten nagyon sok fényképezőgép tesztet találsz, ami alapján tudsz választani. Ne feledd: a kamera egy fontos alap, de legalább annyi múlik a megfelelő beállításokon, mint magán a készüléken. Sőt! A fotózás során talán a legnehezebb feladat az ideális beállítás megtalálása. És itt nem csak a kamera konfigurálási lehetőségeiről van szó, hanem a megfelelő világítás, tematika, nézőpont stb. megtalálásáról is.

Objektív választás

Ha egy komolyabb fényképezőgép vásárlása mellett döntünk, objektívre is szükségünk lesz, mert ezek jellemzően nem beépített, hanem cserélhető objektívvel használhatóak. Léteznek fix és zoom objektívek. Előbbiek egy adott fókusztávolságra, utóbbiak pedig egy tól-ig tartományra jók. A fix objektívek mellett szól, hogy gyorsabbak és általában szebb képet lehet velük csinálni. A zoom objektívek viszont a változtatható fókusztávolság miatt többféle beállítás fényképezésre is alkalmasak anélkül, hogy objektív cserélgetéssel kellene foglalkozni. A csere nem csak időbe telik, de nagy odafigyelést is igényel, nehogy közben szennyeződés kerüljön a házba. Az 50 mm fókusztávolságú objektívek felelnek meg nagyjából az emberi szem fókusztávolságának is. Az ennél nagyobbak az ún. teleobjektívek, amik lényegesen közelebb hozzák a tárgyakat. Az apró részleteket jól meg lehet velük örökíteni. Az 50 mm alatti objektívek a nagy látószögű objektívek. Ezek inkább tájkép fotózásra alkalmasak. Akkor érdemes használni, ha a cél, hogy minél több minden ráférjen a képre. A fókusztávolság mellett a fényerősség alapján is lehet csoportosítani az objektíveket. Egy objektív F értéke azt mutatja meg, hogy mi az a legkisebb rekeszidő, amit az adott objektívvel használhatunk. Fix objektíveknél ez egy adott szám, zoom objektíveknél pedig egy tól-ig tartomány. A kisebb érték a kisebb fókusztávolságra, a nagyobb pedig a nagyobb fókusztávolságra vonatkozik. Minél kisebb az F érték, annál jobb az objektív, de ezzel arányosan annál drágább is.

Okostelefon

Manapság a felső kategóriás okostelefonok kamerájával igazán jó minőségű képeket tudsz készíteni. A megfelelő beállításokkal akár egy hagyományos fényképezőgép által készített fotóval is felér az elkészült kép. Ha emellett döntesz, szükséged lesz egy mobilra szerelhető külső objektívre és egy fotó alkalmazásra. Összegyűjtöttünk néhány alkalmazást, amikkel bátran kísérletezhetsz:

Stúdió beállítás lépésről lépésre

Most, hogy mindent beszereztünk, vegyük végig pontról pontra, hogyan is kell összeállítanod a mini stúdiódat ha a fotózás során természetes fényre támaszkodsz. 1. Tedd közel az asztalod az ablakhoz, hogy minél több természetes fény érje a terméked. Ha lehet, akkor egyúttal told a falhoz is, így könnyebb lesz a hátteret rögzítened. De akkor sincs gond, ha erre nincs lehetőség. Csinálj egy keretet, egy vázat, amihez tudod majd a hátteret fixálni. Ez fogja helyettesíteni a falat: függőleges falak fotózáshoz Ha elég nagy az ablakod, elegendő természetes fény szűrődik be, így nem lesz szükséged más fényforrásra. Kapcsolj is le minden más lámpát, mert csak rontja a fényviszonyokat. Ha nagyon erős közvetlen fény éri a terméket, tompíts egy kicsit rajta, mert ez is zavaró lesz a végeredményre. Fényáteresztő lapot ragassz az ablakra: fényforrás 2. Ezután a háttér rögzítése következik. Fogj egy nagy fehér papírtekercset, az egyik végét rögzítsd az asztallapra, a másik végét pedig vagy a falhoz, ahova az asztalt toltad, vagy egy derékszögű vázhoz. A lényeg az, hogy ne hajtsd meg, hanem szépen ívesen simuljon hozzá függőlegesen a falhoz/állványhoz, vízszintesen pedig az asztalhoz. Valahogy így: papírtekercs fotózáshoz 3. Helyezd el a terméket az előbb rögzített papírtekercs alsó részére. Állítsd be a megfelelő szögben. Figyelj arra, hogy ne legyenek rajta ujjlenyomatok. 4. Most jöhet a derítőlap. Akár egy profi derítőlapot akár egy egyszerű habkartont használsz úgy állítsd az asztalra, hogy szemben legyen az ablakkal és a terméked a habkarton és az ablak között legyen. Ha nagyjából megvan a helye, utána tudod még pontosabban igazgatni. Az lesz a tökéletes helye, ahol a termékre annyi fény verődik vissza róla, hogy az árnyéka szinte teljesen elhalványul. 5. A fotóállványt és a kamerát egyszerre állítsd be. A fotózás során ne használj digitális zoomot, az rontja a kép minőségét. Helyette az állványt hozd közelebb az asztalhoz. Ha megvan a megfelelő távolság állítsd be a vízszintet. Ehhez segítségedre lesz a vízszintmérő, ami a legtöbb állványon szokott lenni.

Néhány hasznos tanács a stúdió beállításához

  • Ha nincs elegendő természetes fény vagy szeretnél konzisztens lenni és végig ugyanolyan fényviszony mellett fotózni, akkor dolgozhatsz fényáteresztő falú fotóboxszal is. Felülről és a két oldalról világítsd meg a dobozt. Az oldalakhoz használj pauszpapírt, ami kívülről megvilágítva szórt fényt vet a fotóbox belsejében lévő termékre. Úgy helyezd el a lámpákat, hogy minél kevesebb árnyékot vessen a termék:
fotós lámpa és fény
  • Ha nincs affinitásod ilyen fotóbox összeállításához, vehetsz is egyet. Csak számolj azzal, hogy ezek kisebb méretű termékekhez jók. Már találhatsz olcsóbb verziókat is, amikben LED csík biztosítja a világítást. Ezeket a kezdők is könnyebben tudják használni, mint a saját készítésű boxokat, mert ott a lámpák beállítása nagyobb szakértelmet igényel.
fotóbox
  • Nagy méretű termékek fotózásakor az asztal helyett helyezd a padlóra a terméked. Minden mást ugyanúgy kell itt is beállítani csak éppen nagyobb termék, nagyobb hátteret, nagyobb derítőlapot igényel.
derítőlap
  • Eddig végig fehér háttérről volt szó, mert az univerzálisan használható. De ha változatosabb dolgot szeretnél, természetesen más hátteret is használhatsz. Csak arra figyelj ilyenkor, hogy ha egységes dizájnt szeretnél, akkor a kiválasztott háttér az összes termékedhez illeszkedjen.
természetes háttér fotózáshoz

Kamera beállítási lehetőségek

Megvannak a felszerelések, kész a stúdiód. Nincs más hátra, mint maga a fotózás. Ahogy korábban már írtam, sok mindenen múlik, hogy egy termékfotó jól sikerüljön. Fényképezőgép típusától függ, hogy mit és hogyan tudsz beállítani, de igyekszünk olyan támpontokat adni, amiket a legtöbb esetben alkalmazhatsz, ha otthon vágnál neki ennek a feladatnak. Képről képre figyeld, hogy a fényviszonyok módosításával, a derítőlap és a termék áthelyezésével milyen apróbb változásokat tudsz elérni. A kamera képernyője korántsem adja vissza tökéletesen a képet, mint a számítógép, így érdemes ott is ellenőrizni. Az biztos, hogy sok fotót kell majd készítened, mire a tökéletes kamera és stúdió beállításokat megtalálod. Vegyük sorra, hogy milyen beállítási lehetőségeid vannak, amivel tudod alakítani a fotó minőségét.

Fájlméret

A méret beállításától függ, hogy az elkészülő fájl mérete mekkora lesz. Aranyszabály, hogy a lehető legnagyobb méretet állítsd be. Későbbiekben, az utómunka során lesz lehetőséged és kell is csökkenteni a méretet. A weboldaladra mindenképpen optimalizált méretű képet érdemes feltölteni. Viszont a szerkesztéshez a legjobb a legnagyobb méret.

RAW

Nem biztos, hogy a fényképezőgéped tud ilyen beállítást, de ha igen, akkor használd. A kamerád ezzel a beállítással tudja elkészíteni a legnagyobb fájlméretű képeket, mert a teljes bitmélységet kihasználja.

JPG

Ha a fényképezőgéped nem tud RAW beállítást, akkor a JPG esetén válaszd a lehető legnagyobb fájlméretet. Ilyenkor jellemzően a megszokott S (small), M (medium), L (large) méretekből lehet választani. Állítsd be az L, azaz large méretet.

Minőség

Akárcsak a fájlméretnél, itt is a lehető legjobb minőségben készüljenek a nyers fotóid. Ez nyújt majd jó alapot a további szerkesztésekhez.

Expozíció

Fotózás során a kamerád folyamatosan elemzi, hogy mennyi fény érkezik be egy beállításról. Ha lenyomva tartod az exponáló gombot a képernyőn látni fogod, hogy a fény mennyiségével változik az ISO érték, a záridő, és a rekesznyílás is. Ezek együttes kombinációja adja az expozíciót. Az expozíció befolyásolásával teheted világosabbá vagy éppen sötétebbé a képeket. A fényképezőgéped tud automata vagy manuális módban is exponálni. Manuális módban lehetőséged van rekeszidőt, záridőt és ISO-t állítani.

Rekeszidő (F-stop)

A rekeszidő állításával befolyásolni tudod a kamera érzékelőjére jutó fény mennyiségét. Az objektíven található rekesz adja annak a lyuknak a méretét, amin keresztül a fény az érzékelőhöz jut. A rekesz értéke az ún. F szám. Minél nagyobb az F értéke, annál kisebb a lyuk, azaz annál kevesebb fény jut az érzékelőre. Minél nagyobb az F szám, annál nagyobb a lyuk és több a fény. Az F értékei a következők lehetnek: F1 F1,4 F2 F2,8 F4 F5,6 F8 F11 F16 F22 F32. Mindig eggyel növelve az F értékét a bejutó fény mennyisége rendre feleződik. A bejutó fény mennyisége egyúttal meghatározza a kép mélységélességét vagyis azt a távolságot a képen, ami az éles tartományba esik. Nagy rekesznyílásnál (kis F érték) a kép kis mélységélességű lesz, kis rekesznyílásnál (nagy F érték) pedig nagy mélységélesség. Nagy mélységélességnél gyakorlatilag csak a fókuszban lévő tárgy lesz éles, minden más elmosódik. Kis mélségélességnél a fókusz előtt és mögött lévő tárgyak is élesek lesznek. Termékfotózásnál minél nagyobbra érdemes állítanod az F értéket, ezzel csökkented az érzékelőre jutó fény mennyiségét és nagy mélységélességet érsz el, több minden lesz éles a képeden. rekeszidő fotózásnál

Záridő (Shutter speed)

Fényképezés közben a kamerában egy zárszerkezet befolyásolja, hogy mennyi ideig jut fény az érzékelőre. Ez az ún. záridő. Másodpercben kifejezve ezek a szabványos záridők: 1/1000 1/500 1/250 1/125 1/60 1/30 1/15 1/4 1/2 1 2 4 8 Logikusan következik, hogy minél tovább marad nyitva ez a zárszerkezet, annál tovább éri fény az érzékelőt és lesz világosabb a kép. A rövid záridő rövidebb megvilágításával a kép is sötétebb lesz. A záridő és a mozgás megörökítése között is van összefüggés. Minél hosszabb a záridő a mozgó elemek a képen elmosódva kerülnek megörökítésre. A rövid záridőnél pedig gyakorlatilag egy mozdulatlan pillanat kerül megörökítésre és élesen látszódnak az egyébként mozgó elemek. Termékfotózáshoz alkalmazz 1/15 körüli záridőt, így világosabb képet kapsz. De mindenképpen érdemes letesztelned az egyes záridőket és kiválasztani az ideálisat köztük. Bemozdulás ellen pedig használj állványt.

Rekeszidő és záridő

Bár más módon, de a rekeszidő és a záridő is ugyanúgy a kamera érzékelőjére jutó fény mennyiségét szabályozza. Előbbi szűkíti vagy tágítja azt a lyukat, amin keresztül bejuthat a fény, utóbbi pedig a rendelkezésre álló időt módosítja. Egy adott stúdió beállításra nézve létezik egy ideális rekeszidő-záridő kombináció. Ebből a kombinációból kiindulva jól lehet kísérletezni. Fény mennyiséget tekintve ugyanazt a hatást érjük el, ha az ideális rekeszidő-záridő értékekhez képest a rekeszidőt növeljük miközben a záridőt csökkentjük, vagy fordítva ha a rekeszidőt csökkentjük és a záridőt növeljük. Ezekkel a kísérletezésekkel alapvetően mindig jó képeket kapunk, mert az expozíción nem változtattunk. Csupán a kép jellegében (mélységélességben, mozgás megörökítésében) különböznek majd a képek. Példaként itt van ugyanaz a kompozíció 4 különböző rekeszidő és záridő beállítással: rekeszidő és záridő

ISO

Az ISO-val a kamera fényérzékenységét állíthatod be. A szabványos ISO értékek: 100, 200, 400, 800, 1600, stb… Ha magas ISO értéket választasz túlságosan szemcsés lesz a képed, ami elég zavaró. Ezért érdemes a legalacsonyabb értékre állítani.

Zoom

Kétféle zoomolás létezik: optikai és digitális. Ahogy már korábban írtam, lehetőleg kerüld el a digitális zoomolást, csak az optikai zoomot használd. Inkább vidd közelebb az állványt, mert a digitális közelítés automatikusan rontja a kép minőségét.

Fehéregyensúly

A fehéregyensúly változtatásával a cél, hogy a fehér szín az elkészült képen is fehér legyen, mert ilyenkor feltételezhetően a többi szín is a valósághű lesz. A fehéregyensúlyt állítsd AWS-re, azaz automatikus fehéregyensúlyra. Ezzel a beállítással a fényképezőgép szoftvere maga ismeri fel a színhőmérsékletet és automatikusan beállítja a fehéregyensúlyt. Fotózz RAW formátumban, így ha nem leszel elégedett az eredménnyel, akkor képszerkesztő programban tudsz utólag változtatni a fehéregyensúlyon. Ha van kedved kísérletezni, akkor próbáld ki a többi beépített beállítást is. A fényképezőgépen az AWS opción kívül valószínűleg találsz még napfény, árnyék, felhős, izzólámpa, vaku beállításokat is. Előfordulhat, hogy ezekkel szebb képeket tudsz készíteni mint az automata módban.

Vaku

Nem lesz szükséged vakura, nyugodtan kikapcsolhatod.

További fotós tippek és trükkök

  • Legyél konzisztens! Ha megvan az ideális beállítás jegyezd le minden elemét, hogy máskor is tudd reprodukálni.
  • Mielőtt nagyon belemerülnél a termékfotózásba gondold át hogyan fogod feldolgozni, felhasználni a képeket. Ne feledkezz meg az adminisztációról, különben rengeteg plusz munkába kerül, mire minden egyes termékedhez megtalálod a megfelelő termékfotót. Egy listában vezesd, hogy melyik termékedről melyik fotó készült, így később gyorsan megy majd az azonosítás.
  • Ha a terméked nem áll meg magában, szükséged lesz valamilyen rögzítésre. Gondolkozz, hogy mivel tudod ilyenkor rögzíteni a terméked a termékfotózás idejére. Damil vagy kétoldalú ragasztó mindig jól jöhet. Egy táska fotózásánál például a táska fülét egy damillal tarthatod, hogy ne essen le. De vannak olyan termékek, mint például az ékszerek, amiknél érdemes meggondolnod, hogy egy külön bemutatóállványt veszel. Már pár ezer forintból vehetsz ilyeneket és könnyebb lesz velük dolgoznod, mintha más rögzítéssel bajlódnál. Ruhák fotózásánál szintén jól jön egy próbababa.
  • Az apró részletek fényképezéséhez használd a kamerád makro módját. Ezzel a szokásosnál sokkal közelebbi fotókat tudsz készíteni.
  • Egy termék színét nagyon nehéz pontosan visszaadni egy fotón, főleg ha a fénybeállítások nem voltak ideálisak. Márpedig vannak termékek ahol nagyon is fontos, hogy pontosan azt a színt kapja a vásárló, amit megrendelt, ami a termékfotón szerepelt. Ezért az utómunka során csinálj színkorrekciót, hogy valósághű legyen a termékfotó. Ezzel csökkentheted a szín miatt visszaküldésre került megrendelések számát.
  • Nagyon sok webáruház termékenként csupán 1-2 termékfotót tölt fel. Ez azért hiba, mert ha belegondolsz egy fizikai üzletben is megfogod, forgatod a terméket, megnézed az apró részleteket. Az online térben, ahol a fizikai kontaktus eleve kizárt még nagyobb hangsúly van azon, hogy jól megfigyelhesse a látogató a terméked. Ezért egy termékről legyen több termékfotó feltöltve. Minden olyan szögből készíts képet, ami érdekelheti a vásárlót. Ha bizonytalan vagy hogy milyen irányból kellene elkészíteni a termékfotókat nézz szét a versenytársaid webáruházában. Látni fogod, hogy mi az a minimum, amit a vásárlók vélhetően elvárnak majd tőled is és hol van az a pont, ahol te többet nyújthatsz nekik.
  • Térj el időnként a megszokott középre igazított, szimmetrikus beállítástól és alkamazd a harmadolós szabályt. Ehhez a kompozícióhoz a fotót 2 függőleges és 2 vízszintes vonallal kell harmadolni, így kapsz 4 metszéspontot. A harmadolós szabály szerint a fotóhoz a terméket ezen metszéspontok egyikére érdemes pozicionálni. Valahogy így:
metszéspont

Legszebb termékfotók

Összegyűjtöttünk nektek néhány webáruházat, akiktől érdemes tanulni, mert nagyon szép termékfotókat készítenek. Nanushka // nanushka.com nanushka termékfotó Butlers // butlers.hu butlers Best Made // bestmadeco.com best made Made // made.com made H&M // hm.com hm fotók Fitbit // fitbit.com fitbit Sonos // sonos.com sonos Hardgraft // hardgraft.com hardgraft Pilgrim // pilgrimcollection.com pilgrim Ethnotek  // ethnotek.com ethnotek Mulberry // mulberry.com mulberry

Összefoglalás

Bár első olvasatra bonyolultnak tűnhet az otthoni termékfotózás, de korántsem olyan ördöngösség. A támpontokat már ismered hozzá. Viszont mint sok egyéb esetben, itt is gondolkozz a saját webáruházadban. Mérd fel, hogy belefér-e anyagilag és időt tekintve egy ilyen otthoni projekt vagy inkább profihoz fordulsz. Ha már van egy termékfotózáshoz megfelelő kamerád vagy okostelefonod, esetleg kölcsön tudsz kérni valakitől, akkor szerintem megér egy próbát, hogy házilag készítsd el a termékfotókat.
De egy jó tanács: a spórolás ne menjen a minőség rovására.

A Webshippy Akadémia hírlevelei segítenek, hogy még sikeresebb legyen vállalkozásod!

Tapasztalt szakértőink és külső partnereink osztják meg Veled tudásukat blog cikkek, videós tartalmak és webinarok keretében. Ne maradj le, iratkozz fel!

Picture of Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk