Sikertörténet – Ilcsi

Olvasási idő: 6 perc

Az Ilcsi egy több, mint 60 éve töretlenül sikeres, nemzetközileg elismert márka. Régóta kialakult, a kozmetikusokra alapozott értékesítési modelljüknek muszáj volt reagálnia az e-kereskedelem forradalmára, és ehhez fulfillment partnerként  a Webshippy segítségét vették igénybe. Különlegesen szép kihívás ez mindkét cég számára – úgyhogy leültünk megbeszélni Molnár Viktóriával, a webshop operatív vezetőjével és Nagy-György Zoltánnal, az Ilcsi ügyvezető igazgatójával, milyen is az, amikor a gyógynövények ereje találkozik a csúcstechnológiával.

Mi volt az a pillanat, amikor úgy éreztétek, hogy jól jönne, ha valaki átvenné tőletek a webshop logisztikát?

Viki: Alig pár hónappal a webshop indulása után, 2019 áprilisában már látszott, hogy ezt házon belül nem fogjuk tudni működtetni. A csomagok mennyisége gyorsan elérte azt a szintet, hogy az én munkaidőm nagy részét felemésztette a rendelések összekészítése. Gyakorlatilag nem maradt kapacitásunk az érdemi munkára. Úgyhogy augusztusban a webshop logisztika területén el is indult az együttműködésünk a Webshippy-vel. Így, hogy áll mellettünk egy prfesszionális fulfillment szolgáltató, sokkal több időnk maradt például a valódi ügyfélszolgálatra, amitől természetesen sokkal jobb lett annak a színvonala.

Zoltán: Csak azért kellett nyár közepéig várni a közös munka megkezdésével, mert volt egy akadály: a vállalatirányítási rendszerünkhöz külön interfészt kellett fejlesztenie a Webshippy-nek.

Ez egyébként tipikusan olyan dolog, amit kiemelnék a velük való munkával kapcsolatban: mindenre megkeresik a megoldást és el is végzik a feladatot. Nincsenek elvárások felénk, ügyfelekre nézve. Ez óriási kincs ma, amikor az informatikai kapacitások jellemzően szűkösek.

Emiatt körülbelül másfél hónapot kellett várnunk, ami teljesen vállalható, hiszen nekünk nem lett volna kompetenciánk a technikai feltételek megteremtéséhez. Márpedig én utálom a manualitást, tehát alapvető igényünk volt a teljesen automatizálható folyamat, a teljes integráció. Nálam egy riport akkor jó, ha csak egy gombot kell megnyomni ahhoz, hogy legenerálódjon. Mi krémet gyártunk, szakmailag támogatunk kozmetikusokat. Nincs arra szükségünk, hogy egy műhelyben öt ember csomagoljon, kettő számlázzon, három álljon készenlétben és az ő munkájukat nekünk kelljen koordinálni. Az együttműködésnek ezzel a részével is nagyon elégedettek vagyunk.

Együtt tervezünk és gondolkodunk a Webshippy fejlesztőivel: arra is van példa, hogy bennem felmerül egy igény, amire azt a választ kapom, hogy “éppen most lett kész, itt és itt találod” az alkalmazásban.

Az Ilcsi 2019-ben nyitott webáruházat, logisztikai partnere a Webshippy.

 

Az Ilcsi márka eredettörténete egészen elképesztő. A cég történetében a mitikus alapító, Molnár Dánielné “Ilcsi néni”  a nyomasztó ötvenes évektől kezdve és a Kádár-rendszeren át, mindig megtalálta a módját annak, hogy a lehetőségekhez mérten sikeres vállalkozást működtessen fiával, Molnár Ferenccel. Igazi fogalom a hazai kozmetika világában. Aztán 2006-ban a cég Dubai-ban nyit boltot és globálisan terjeszkedik. Viszont egészen 2019-ig nem volt webáruházatok. Ez hogyan alakult így, és mik a kilátások most?

Teljesen más volt az értékesítési struktúra. Az Ilcsi mindig is kizárólag kozmetikusoknál volt megvásárolható, ezzel biztosítva a megfelelően magas színvonalú szakmaiságot és a személyes, testreszabott értékesítést. Mára sok minden megváltozott: többek között a szabályozási környezet, illetve a vásárlói elvárások is. Váltani kellett. Létrehoztunk egy online tanácsadó rendszert, ez az Ilcsim. Az ügyfél kapcsolatba lép egy kozmetikussal, aki meghatározza a bőrtípusát, felveszi az adatait és küld neki egy számára optimális termékajánlót. Ha a vendég él az ajánlattal és vásárol a termékekből, a kozmetikus jutalékot kap ezután.

A karantén megtanított minket arra, hogy mennyire jól tud működni az Ilcsim, ami a személyes termékajánlás digitalizált formája; másrészt bevezettünk egy chat-szolgáltatást kozmetikusokkal, amelynek a segítségével a weboldalon lehetőség van szakmai tanácsot kérni úgy, hogy az ügyfél leírja a kérdéseit, az esetleges panaszait, akár fotót is küldhet és egyik szakértőnk segíteni fog neki.

Ilyen fejlesztésekkel el tudtunk érni egy olyan hatást, hogy kiléptünk az eddig minket meghatározó közegből anélkül, hogy bármit is meghazudtoltunk volna az értékeinkből. Nekünk az e-kereskedelem mindig egy fokkal nehezebb lesz azokhoz képest, akik egyszerűen csak el akarnak adni valamit online. Eleve a digitális marketing-eszköztárunkat behatárolja az, hogy szakértői márka vagyunk, mi nem forszírozhatjuk a sales tevékenységet, nálunk nem folyik le a reklám az oldalról. 

Viki: A webshop nyitásának nem az a célja, hogy minden vásárlót megszerezzünk magunknak, hanem az, hogy eljussunk olyanokhoz, akik egyébként nem járnak kozmetikába. Aki eddig is járt, az a jövőben is a kozmetikusától vásárolja a termékeket, de aki nem jár, azt más úton nem tudjuk elérni.  A számok alátámasztják, hogy valójában inkább sok új emberhez jutunk el és sok új vendéget szerzünk a kozmetikusok számára.

Zoltán: A webshop nyitásakor tapasztaltunk egy erős érdeklődési hullámot, meglepően tapasztalt és tudatos vásárlók felől. Ekkor arra gondoltunk, hogy lehet, hogy a kozmetikusok ügyfelei jönnek, de kiderült, hogy nem: azokról van szó, akik valamikor régen, akár 5-10 évvel ezelőtt, már jártak kozmetikusnál, vásároltak tőle terméket, de már nem járnak és most örülnek, hogy a termékek beszerzésére nyílt egy új lehetőségük. Sőt, igazából a kozmetikuson keresztüli vásárlás nem volt mindig zökkenőmentes; előfordulhat, hogy az adott termék nincsen nála raktáron vagy nem tudják könnyen egyeztetni a találkozót – hiszen a kozmetikusok nem kereskedők. Van aki ebben nagyon ügyes, de másoknak nem éri meg nagy készletet tartani. Az Ilcsim azért is jó, mert a webshop készletéből szolgálja ki a vásárlókat és mindemellett a kozmetikus abból is kap részesedést az Ilcsitől.

Még csak az út elején járunk, hiszen hatalmas tömegeket kezeltek le a kozmetikusok ilcsis termékekkel az elmúlt évtizedekben és sokan közülük már nem járnak kozmetikába. Az Ilcsit régóta ismerő ügyfélkör számára szinte felfoghatatlan, hogy a márka már elérhető online is.

És ha megkérdezel egy magyar nőt, hogy ismeri-e az Ilcsit, akkor egy kicsit könnybe fog lábadni a szeme, és azt fogja mondani, hogy “az a legjobb”. Érdemes kipróbálni, én magam sem hittem, de ez így van. Most fogják felfedezni, hogy már lehet ilyet vásárolni online is, nem csak a kozmetikusnál elérhető. Az Ilcsi feladata most az, hogy azt az értékrendet, amit Ilcsi néni közvetített és a cég is magáénak tudott évtizedeken át, azt az online értékesítés során is tudja biztosítani.

Bent vagytok a Webshippy online piacterén is, vagyis más webáruházak számára is lehetséges az Ilcsi termékeinek továbbértékesítése, ami az eddigiek fényében bátor lépésnek tűnik. Mik a tapasztalataitok?

Viki: Az fontos, hogy a termék minőségi köntösben legyen elérhető, ahol a szaktanácsadás lehetősége is biztosított. Az online piactér nálunk azért nagyon fontos lehetőség, mert így ha egy kozmetikus szeretné a saját webáruházában értékesíteni a termékeinket, akkor így megteheti. Nem kell nekiállni lefényképezgetni a termékeket, hogy csak egy példát mondjak; logisztikával sem kell foglalkozniuk, hiszen azt intézi a Webshippy.  Ebben biztosan több lehetőség van, mint amivel egyelőre élni tudtunk. Egy kiterjedt online jelenlétet megteremteni nem megy egyik pillanatról a másikra, de szerintem a márka további terjedésével egyre több dropshipping partnerrel is számolhatunk majd.

Az Ilcsi márka évtizedek óta ismert nemzetközi szinten. Az e-kereskedelem terén hogy álltok a külföldi piacok meghódításában?

Viki: Az Ilcsi számára aktuális projekt a nemzetközi nyitás, mely valójában 2019 novemberben kezdődött el. Sokkal gördülékenyebb volt úgy, hogy ekkor már a Webshippy kezelte az új weboldalunk, az Ilcsi.eu nemzetközi webshopjának logisztikáját is. Ennek a lengyel mutációja hamarosan elkészül. Lakossági értékesítés webshopon külföldre egyáltalán nem volt elérhető régebben. Tehát, ha te itthon Ilcsis termékeket használtál, akkor külföldre költözve nem volt lehetőséged továbbra is beszerezni azokat. Ma már a kinti magyarok kisebbségben vannak a vásárlóink között. Most azon dolgozunk, hogy a kozmetikusokat is kiszolgálhassuk EU-szerte, erről a weboldalról. Emellett német nyelven is elérhetővé tesszük az európai oldalt. 

Zoltán: Számunkra a Webshippy hosszútávú jövőjét az dönti majd el, hogy a nemzetközi terjeszkedésünket mennyire jól tudja kiszolgálni. Az itthoni raktárakból 3-7 napos szállítási idő jellemző, de például egy lengyel vásárlónak ennél gyorsabb kiszállításra lesz szüksége. A szakmai tanácsadással egybekötött termékértékesítéssel foglalkozó cégek esetében az európai disztribúciót sokan saját hatáskörben oldják meg – tehát a termék nem vált tulajdont, míg a vevőig eljut. Előbb-utóbb a célországban történő készletraktározást kell elérni. Remélhetőleg ezt a lépést is megteszi majd a Webshippy, és velük fejlődhetünk tovább. Bízom benne, mert jó együtt dolgozni, és az az igazság, hogy egyáltalán nem csak szűken vett logisztikai ügyekben szoktuk keresni őket. Viki is, én is kérdeztünk már valamilyen webes megoldás ügyében tőlük vagy, hogy mit vagy éppen kit tudnak javasolni egy bizonyos probléma megoldására. Felhalmoztak jelentős tapasztalatot és piacismeretet, és mi az ő ügyfelünkként ennek a haszonélvezői vagyunk partneri viszonyban. És hát ez sokszor legalább annyit tud érni, mint maga a jól kivitelezett logisztika.

Picture of Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek