5 jel, ami arra utal, hogy ideje kiszervezned a logisztikát

logisztika kiszervezés lépései webshippy

Az e-commerce világ virágzását éljük, vagyis egy olyan területét, amely folyamatosan növekszik, ha elhisszük, ha nem. Nagyon sok webshop tulajdonos tapasztalhatta meg, hogy az éves forgalma akár dupláját, de néha még a tripláját is meghaladhatta az előző évi forgalomnak. Ennek ugyanakkor velejárója az a tény, hogy az ember egyre elfoglaltabbá és elfoglaltabbá válik. Nyilván ezt vállalkozóként képesek vagyunk a siker „kötelező, de kellemetlen velejárójaként” felfogni, vagy akár úgy, hogy elfoglaltnak lenni egy komplett életforma. Pedig ezen lehet változtatni; méghozzá úgy, ha nem csak keményen, de okosan is dolgozunk – mind a webáruház rendelések megszerzése, mind a rendelések teljesítése közben. Ettől elválaszthatatlan a webáruház logisztikai folyamatok optimalizálása.

Összegyűjtöttük azt az 5 dolgot, amit ha tapasztalsz, mindenképp érdemes kiszervezned a webáruházadhoz tartozó logisztikai folyamatokat egy külső fulfillment partner számára.

1. Nincs elég időd… semmire!

Hány értékes órát töltöttél el te, vagy valamelyik munkatársad azzal, hogy a szállítást és kézbesítést intéztétek? Mit nem adnál azért, hogy visszakapd ezeket az értékes órákat és valami olyan projektre fordíthasd, amit például azóta sem tudtál befejezni? A logisztikát és minden ezzel járó teendőt cégen belül intézni óriási időpocsékolás. Ugyanis az ezzel járó mindennapi rutinmunka elveszi az időt attól, ami ténylegesen előre viszi a céget és annak fejlődését. Sőt, még ami ennél is rosszabb, hogy olyan tevékenységektől is elveszi az időt, amelyek a legnagyobb hatással vannak a céged alapjaira. Jelen esetben aktuális a régi közmondás: „Az idő pénz.”, illetve, hogy: „Az idő a legértékesebb árucikk”. Miután kiszervezted a teljes rendelésteljesítést, meglátod, hogy az „új” szabadidődet rögtön fel fogod használni valami más folyamatban.

Csináld azt, amihez a legjobban értesz, a többit pedig szervezd ki.

Ne érezd azt mindennap, hogy amellett, hogy viszel egy jól működő céget, még a logisztikához is kell értened: bízd rá ezt azokra, akik profik benne, hogy te is profivá válhass abban, amit csinálsz, amihez a legjobban értesz.

Mennyi időt töltesz az alábbi feladatokkal?

 • Készletellenőrzés
 • Raktárszervezés, tervek készítése
 • Szállítás lebonyolítása
 • Raktár – és szállítóeszközök rendben és tisztán tartása
 • Szállítási ártárgyalások, ezeknek a megszervezése
 • Személyzet felvétele, képzése
 • Komissziózás (rendelés összeválogatása)
 • Csomagoló anyag beszerzés
 • Csomagolás
 • Számlázás
 • Cím ellenőrzés
 • Címkenyomtatás
 • Utánvétek ellenőrzése
 • Visszáruk kezelése
 • Visszatérítési folyamatok fejlesztése
 • Export csomagok esetén vámügyintézés

2. A szállítási díjaid magasak

Te talán nem gondoltad volna, de a szállítási költség az egyik legnagyobb költsége a cégednek. Ennek az az oka, hogy a nagy szállítási költség mellett valószínűleg a vevő kevesebbet (vagy egyáltalán nem) fog tőled rendelni.

 • Hova szállítasz? Csak országon belül? Vagy export küldeményeid is vannak? Esetleg a tengeren túlról is rendelnek tőled?
 • Mekkora a csomagok pontos mérete? Súlya? Milyen mennyiségi kedvezményeket tudtál eddig kiharcolni?

Ha kiszervezed a logisztikát, azonnal hozzá fogsz férni sokkal kedvezőbb szállítási árakhoz, mint amilyenekkel ma dolgozol sőt, nem csak egy, hanem több szolgáltató megversenyeztetett árai állnak rendelkezésre.

A harmadik fél bevonásával biztos, hogy a piac legkedvezőbb árát kapod meg, hiszen ezek a cégek mennyiségi kedvezményt kapnak a szállítási szogáltatótól, mivel több ezer csomagot szállítanak naponta, így ezek az árak a legversenyképesebbek a piacon, és ők ezt az árat tovább kínálják neked.

Mik az előnyei a harmadik féllel való együttműködésnek?

 • Alacsonyabb belföldi és nemzetközi szállítási díjak
 • Szállítási biztosítás, ami tovább csökkenti a szállítási költségeidet
 • Csomagolóanyagok biztosítása a szolgáltatásuk részeként, mint például dobozok, borítékok,
  egyéb csomagolási tartozékok
 • Nincs többbé felesleges aggodalom a készletezés és a készletek tárolása miatt
 • Végleg visszakapod azt a helyet az irodában vagy az otthonodban, amit a raktáron lévő
  termékek foglaltak el

A saját nyugalmadat nem tudod beárazni, vagyis amikor kiszervezed a teljes logisztikát, nem kell többé a magas árak miatt stresszelned, arról nem is beszélve, hogy az egész folyamatot egy profi csapat kezében tudhatod. Te pedig nyugodtan foglalkozhatsz azokkal a dolgokkal, amik igazán fontosak a céged számára.

3. Ha a raktárhelyiséged jobban hasonlít egy katasztrófasújtotta területre, mint egy raktárra

Amikor a raktár személyzetének irányítására kerül a sor, megint csak előkerülhetnek olyan feladatok, amelyek sok időt igényelnek.

 • A megfelelő személyzet megtalálása, betanítása, és nem utolsósorban megtartása
 • A csúcsidőszakok alatt a személyzet motiválása, a munka színvonalának megtartása; a
  terheltebb munkatempó helyén kezelése
 • A személyzet folyamatos, konzisztens igazgatása

A fulfillment cégek általában (méretüktől függően) egy nagyon profi, tapasztalt alkalmazotti körrel dolgoznak, így biztosak lehetünk azok megfelelőszínvonalú munkájában.
Sok online kereskedő követi el azt a hibát, hogy kiválasztva a legkisebb raktárhelyiséget, annak méretén próbál meg spórolni. Azt azonban nem veszik számításba, hogy ez egy kicsi, túlzsúfolt, rendezetlen, rendetlen raktárhoz vezet, ahol nincsenek megteremtve a megfelelő munkakörülmények, ami további hibákat eredményezhet a rendelés teljesítésének folyamatában.
A fulfillment cégek annyi helyet biztostanak a cég számára, amennyire csak szüksége lehet az áru tárolására.
Rendelkeznek a szükséges szakértelemmel, arra vonatkozóan, hogy a termékeidet tisztán és rendezetten tartsák, illetve hogy úgy tárolják, ahogy azt a leggyorsabb idő alatt tudják komissziózni és becsomagolni.

4. A magas szállítási költségek visszafogják az eladást, a lassú kiszállításért pedig a vásárlóiddal fizetsz

Nem titok, hogy akik online vásárolnak, több webshopot is végigböngésznek, hogy megtalálják a legalacsonyabb árat, illetve a legjobb feltételeket. A magas szállítási és kézbesítési költségek a legelterjedtebb okai annak, amikor valaki a „kosárba tétel”után szakítja félbe a vásárlását. Viszont belátható okokból, nehéz versenyezni a nagy mennyiségek miatt nagyon kedvező árakon szállító webshopokkal.
A második legjellemzőbb ok, amiért félbeszakítják (vagy talán meg sem kezdik) a vásárlást, az a lassú kézbesítés. 6-8 napig terjedő intervallum nagyon sok idő egy vásárlónak, ha a csomagjára vár; és van, hogy még ennél is többet kell várakoznia.
A vásárlók általában elvárják, hogy ingyenes, vagy nagyon csekélyszállítási díj mellett maximum 2-3 nap alatt érkezzen meg a rendelt árucikk.

A megoldás erre is a fulfillment cégek lehetnek, amelyek olcsó szállítási költségek mellett is maximum 2 napos szállítási időt ígérnek.

Ha naponta egy órát szánsz is fulfillmentre, az egy hónapban pontosan 20 órát jelent. Vagyis azt jelenti, hogy ha kiszervezed, akkor havonta egy fél munkahétnyi időt kapsz vissza! Mire fogod használni azt a visszakapott 20 órát?

5. Ha értékes vevőket veszítesz el azáltal, hogy hiba kerül a rendelésbe, és ez egyéb bajokat is okoz

Nincs más, ami jobban idegesíthet egy online vásárlót, mint az, ha rossz terméket kézbesítenek neki. 30%-a a vevőkörnek nem tér vissza ahhoz az eladóhoz, akinek a rendelésteljesítése nem volt 100%-ig pontos. Mindegy, hogy a mérete vagy a színe, vagy a komplett termék különbözik… ha nem azt szállítod a vevődnek, amit rendelt, azt fogja érezni, hogy semennyire nem törődsz vele, vagy szimplán amatőr vagy és nem értesz ahhoz, amit csinálsz. Ráadásul a rossz rendelések korrigálása újabb időt vesz el, és még több pénzbe kerül. A költség, amibe a korrigálás kerül összeadódva a súlyos veszteséggel, amelyet az elvesztett vevők jelentenek, együttesen egy profitelnyelő egyenletet tesznek ki. Nagyon kell vigyázni a rosszul teljesített rendelésekkel, mert akár a cég bukását is eredményezhetik.

Összegezzük: mikor szervezd ki a logisztikát?

Ahogy a fenti példákból is láthatjuk, tökéletesen megfelelni a rendelésteljesítés minden feladatának nem könnyű. Főleg elfoglalt online értékesítő üzletembereknek, akik próbálják megalapozni és növelni a cégük sikerét.

Ha azt szeretnéd, hogy már kis mennyiségnél is versenyképes szállítási árakon tudj dolgozni, utánvét kezeléssel akár külföldön is, valamint megszabadulnál az egész logisztikai macerától és szeretnéd, ha megbízhatóan, költséghatékonyan és időt spórolva történjen a termékek kézbesítése, a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy ezt a tevékenységet kiszervezed egy fulfillment cégnek.

Ismerd meg, hogy a Webshippy Fulfillments milyen szolgáltatásokat kínál a számodra.

TOVÁBBI CIKKEINK

Érdekelnek hasonló tartalmak? Iratkozz fel a Webshippy Tudástárra!

AUTHOR

Perényi András

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett. Ma, a Webshippy Fulfillments vezetőjeként társaival a régió leginnovatívabb kiszervezett logisztikai cégét építik.

All stories by: Perényi András