A legjobb domain név nyomában: Útmutató kezdőknek és haladóknak

Olvasási idő: 4 perc
domain-nev-valasztas

Nincs új a nap alatt… Sokszor érezhetjük így, amikor e-kereskedőként valami teljesen újat szeretnénk kitalálni. Persze ez nem csak a termékek és szolgáltatások terén van így, hanem a különböző domain név és webshop név ötletek kapcsán is. Sok vállalkozó vagy csapat esik bele abba a hibába, hogy a versenytársaihoz hasonló vagy teljesen ötlettelen, esetleg a céljainak ellentmondó név mellett teszi le a voksát.

Pedig az egyik legfontosabb lépés, hogy olyan egyedi nevet találjunk márkánknak, amely hosszú távon hozzájárul eredményes működésünkhöz. Ehhez viszont sokféle szempontot kell szem előtt tartanunk, miközben nincs olyan fix formula, amellyel garantált a siker.
Cikkünkkel szeretnénk neked segítséget nyújtani abban, hogy az előtted vagy előttetek álló kreatív névadó folyamat élvezetes és eredményes legyen. Olvass tovább, ha érdekelnek azok a trükkök és szempontok, amelyeket követve kiemelkedhetsz a versenytársaid közül!

Domain név vs. webshop név

A kettő nem ugyanaz, vagy mégis? Erről neked kell döntened, de azt mindenképp vedd figyelembe, hogy weboldalad címe, vagyis domain neve a „kapu”. Ha ez a kapu teljesen mást hirdet, mint a márkaneved, akkor a látogatóid összezavarodnak. Tehát a domain névnek összhangban kell állnia a céges értékekkel, fel kell keltenie a célcsoportod figyelmét, ugyanakkor megjegyezhetőnek (könnyen kiejthetőnek és leírhatónak) kell lennie. És persze szabadnak…

Ami rövid, az foglalt, ami hosszú, az unalmas?

Az Egyesült Államokban például szinte minden 5 vagy annál kevesebb betűből álló, .com-ra végződő domain nevet lefoglaltak. Ennek részben az az oka, hogy ha egy új vállalkozás kijön egy könnyen rövidíthető márkanévvel, drágábban adhassák el neki az egyébként nem is használt domaint. Szerencsére Magyarországon, a .hu-s végződéseket tekintve nem ilyen siralmas a helyzet, de mindenképp le kell ellenőrizned, hogy a kiszemelt nevek szabadok-e még.

Először is érdemes beírni minden ötletet a Google-be, és ha találkozol azonos vagy hasonló nevű versenytárssal – aki ugyanazon a piacon tevékenykedik, mint te – akkor az érintett domain név ötletek átköltözhetnek a kukába. (Legalább nem kell annyit pontozni a végén.)
Ha már szóba jött a Google, erről a márkanévről is érdemes fellebbenteni a fátylat. Eredetileg Googol lett volna, ami a matematikában a 10100 szám nevét jelzi. Csakhogy véletlenül rosszul jegyezték be, így lett a világ leghíresebb keresőmotorjának neve: Google.

Viszont alaposnak is kell lenni: egy sima „guglizással” még nincs vége a folyamatnak, mert a hivatalos domain nyilvántartóban is ellenőrizned kell, hogy foglalt-e a kiszemelt név. Amennyiben a domain név nem szabad, a rendszer figyelmeztet. Továbbkattintva pedig megtalálod a domain-használó adatait. Ez akkor lehet hasznos, ha olyan oldalról van szó, amit (már/még) nem használnak, és mindenképp szeretnéd megvásárolni. Amennyiben pedig nemzetközi piac a cél, akkor itt tudod ellenőrizni, hogy .com-tól .store-ig mi a helyzet a kiszemelt domain név ötletekkel.

domain

 

Így vágj bele az ötletelésbe!

Több irányba is elindulhatsz, ha egyedi nevet szeretnél webshopodnak.
Az egyik lehetséges út a fantázianevek világába vezet (pl. Trulia), ahol az a szabály, hogy nincs szabály. Bármilyen furcsa, de jól csengő szó nyerő lehet, amelyről leendő vásárlóidnak az az (élet)érzés ugorhat be, amelyet képviselni szeretnél márkáddal és termékeiddel.

Egy másik lehetőség, hogy két egyszerű szó összeolvasztásából alkotsz egy új, összetett szót (pl. Face + book = Facebook). De úgy is dönthetsz, hogy ezeknek csak egy-egy részét gyúrod egybe, mert például úgy hangzik jobban (pl. Instant + telegram = Instagram).
Természetesen úgy is dönthetsz, hogy valódi, létező szavakat használsz (pl. Apple), de ha nincs arra allokálható erőforrásod, hogy egy tekintélyes marketingkampánnyal vezesd be a márkát, akkor érdemes már itt kulcsszó-optimalizáltan gondolkodnod (pl. játék: Régió Játék, regiojatek.hu). Ha már a domain nevedben olyan kulcsszó szerepel, amit értékesítesz is, az lépéselőnyt jelenthet a versenytársaidhoz képest. Amennyiben ezt túl „kitettnek” találod, a kapcsolódó USP-kből (egyedi terméktulajdonságokból) is építkezhetsz. Természetesen ezzel is érdemes óvatosan bánni, mert a legkönnyebbenösszeszerelhetőbútorokazorszagban.hu jellegű domain vagy márkanév biztosan nem lesz a vásárlók kedvence.

Elnevezheted egy emberről (például magadról) is a webáruházadat, de ezt a lehetőséget csak akkor érdemes megfontolni, ha a szóban forgó név nagyon egyszerű, rövid és már ismert a célcsoport körében. A másik opció a nevek kapcsán az, hogy olyan „névadót” találsz, akinek a neve egyet jelent a márkaértékeiddel (pl. Niké: Nike). Amikor névadásra kérnek fel, gyakran átgondolom, hogy az ókori görög (vagy római), esetleg kelta istenek és mitológiai hősök közt, nem akad-e olyasvalaki, aki alkalmas lehet a márka vagy termék előnyeinek tolmácsolására.

Az is eredményes lehet, ha a célcsoportod körében népszerű állatok és növények között keresel „hőst” (pl. Mustang, Dodge Viper (vipera)). Sőt, akár valamilyen pozitív jelzővel is elláthatod, ami utal a termékekre.
A rímelő, alliteráló kifejezések is működhetnek, mert a vásárlók könnyen megjegyzik ezeket (pl. MediaMarkt), de itt nagyon kell ügyelned arra, hogy a név „jövőbiztos” legyen. Ez alatt azt értem, hogy skálázódás esetén is érvényes maradjon. (Például egy „Karola faloda” nevű ételkiszállító sokat veszítene az erejéből, ha a hirtelen sikertől vezérelve a prémium célközönség felé fordulna.)

Láthatod, hogy tengernyi lehetőséged és irányod van az ideális domain, illetve webshop nevek kapcsán. De mi van akkor, ha a múzsa nem jelenik meg az ötletelésen? Olyankor jöhet a mesterséges intelligencia!

Segítség, ha nem megy egyedül (és csapatban sem)

Fontosnak tartom leszögezni, hogy a legtöbb domain név generátor, illetve névadó szoftver angol szavakkal működik igazán. A legcélszerűbb úgy tekinteni ezekre a lehetőségekre, mint inspirációs forrásokra.

Kezdjük a kedvencemmel, a Namelix-szel! Ez az AI által támogatott „ötletgyár” azért nagyon hasznos, mert a számodra fontos kulcsszavak megadását követően beállíthatod, hogy milyen hosszú (vagyis rövid) neveket dobjon ki a rendszer, illetve azt is, hogy milyen stílusban gondolkodjon. Vigyázz, előfordul, hogy létező márkát vagy domain nevet ad ki, ha az illeszkedik az általad megadott szavakhoz.

A nem túl fantáziadús névvel operáló, ám annál hasznosabb Business Name Generator azért lehet kiváló választás, mert lehetőség van külön blog-, márka-, termék-, podcast-, startup-, felhasználó-, üzlet- és domain név ötletek generálására. Ráadásul az alapot szolgáló szavak (usp-k, kulcsszavak, márkaértékek) megadása után lehetőség nyílik az iparágak és néhány hasznos filter beállítására is, amivel finomíthatsz a találatokon.

Amennyiben szívesen használnál angol szavakat, kifejezéseket (mert például nemzetközi piacon szeretnél érvényesülni), van egy kreativitásgerjesztő felület, amiről tudnod kell! Ez a Visuwords. Nem lexikon, nem szinonimaszótár, hanem egy interaktív platform, amin keresztül látványos hálózatba rendeződnek az általad betáplált kifejezéshez kapcsolódó szinonimák és lehetőségek. Az egeret érdemes a megjelenített szavak fölé húzni, mert így megjelennek az angol nyelvű magyarázatok is, amelyek újabb inspirációs löketet jelenthetnek.

Ha pedig mindenképp magyar szavakból szeretnéd felépíteni a webshop és/vagy domain nevet, akkor a legjobb szinonimákra, antonimákra (ellentétekre) és rímekre lesz szükséged.

A legjobb domain név:

Kifejező, egyszerű leírni és kimondani, utal a termékekre (vagy kategóriákra), amiket árulsz, „nem zár be egy szűk térbe” (a célcsoport vagy a piac terén), egyedi, összhangban áll a márkaértékekkel és a vállalati filozófiával, valamint kellőképpen ötletes.

Ez nem kevés elvárás és bizony nem is lehetséges teljesen objektíven megvizsgálni, hogy a különböző webshop nevek vagy domain nevek mennyire felelnek meg egy-egy kritériumnak. De muszáj megpróbálnotok.

A siker a szűrésben (is) rejlik

Szándékosan használtam többes számot az előző blokk végén, ugyanis a legtöbb cégvezetőben kialakulhat „farkasvakság” a témában. Annak érdekében, hogy a kiválasztott márka- és domain név mélységet adhasson a vállalkozásodnak, és biztosíthassa a szükséges növekedési potenciált – amihez szájreklámra is szükség lesz –, nem árt több embert is bevonni a szűrési fázisba.

Az ügyvezetőn és a csapattagokon kívül érdemes olyan ismerősöket is felkérni, akik a kiszemelt célcsoportba tartoznak. Ha összeállt a zsűri, jöhetnek a szempontok, amelyek mellé minden „versenyző” pontszámait – célszerű 1-5-ig pontozni, mint az iskolában – felírhatják a zsűritagok. A legfontosabb szempontok listája a következő:

  • Könnyen kiejthető
  • Egyszerűen leírható
  • Megjegyezhető
  • Kreatív (egyedi)
  • Szerethető
  • Jól hangzik
  • „SEO-barát”
  • Egyezik a céges misszióval
  • „Jól dizájnosítható”
  • Hosszú életű
  • Magában hordozza a legfontosabb márkaértéket

Ez a lista természetesen tetszőlegesen szűkíthető, bővíthető. Ha van olyan szempont, ami kiemelkedően fontos a számodra, akkor azt elláthatod szorzóval a pontozásnál. Ha mindenki, minden jelöltre szavazott, akkor már csak össze kell adni a pontokat.
És a nyertes: a vállalkozásod.

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk