Keresőoptimalizálás (SEO)

Olvasási idő: 5 perc
seo

A keresőoptimalizálás azért az egyik leghatékonyabb (ha nem a leghatékonyabb) marketing csatorna, mert nem te zavarod meg a leendő vásárlóidat, hogy “HÉ, itt vagyok, vedd meg X terméket”, miközben ő csak macskás képeket ment fel nézegetni a Facebookra. Ez push taktika, vagyis neked kell nyomulnod.

Ezzel ellentétben a SEO pull taktika, vagyis azt jelenti, hogy behúzod a leendő vásárlókat az oldaladra úgy, hogy éppen azt adod nekik, amire szükségük van (rákerestek valamire, tehát éppen az jár a fejükben). Nem szakítod félbe őket, míg éppen mást csinálnak.

Tehát röviden:

Nem te futsz utánuk, hanem ők jönnek hozzád!

Első lépésként fontos értened, hogyan is működnek a keresőmotorok, és mi a legfőbb céljuk.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

Hogyan működnek és mi a legfőbb céljuk a keresőmotoroknak?

A Google és más keresők egy adott keresésre a legjobb, legmegfelelőbb találatokat akarja adni a keresést végző felhasználónak. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó minden kérdésére kielégítő választ kap, és nem megy át egy másik keresőoldalra. A legtöbben a Google keresőjét használják, ezért a SEO is nagyrészben a Google algoritmusaira irányul.

keresők piaci részesedése

Na de hogyan dönti el a Google, hogy melyek a legmegfelelőbb találatok?

A keresőmotorok rengeteg faktort vesznek figyelembe, mikor a találatokat rangsorolják.

Ilyen faktor lehet, hogy milyen régóta létezik a domain, milyen hosszú a tartalom, vagy hogy hány link mutat az oldalra. Ezeken kívül még több száz faktort figyel és értékel, de célszerű fókuszálni.

A top 3 faktor a következő:

  • Linkek
  • Tartalom
  • Rankbrain

Ha egy kicsit más szemmel vizsgáljuk, akkor érthetőbbé válik a dolog:

  • Tetszen a tartalom más oldalak szerkesztőinek (linkek)
  • Be tudja járni az oldalt a keresőrobot és tetszen neki, amit talál (tartalom)
  • Tetszen a tartalom (legyen hasznos) a keresést végző felhasználónak

Linkek

Tehát ez a faktor arról szól, mennyire tartják érdekesnek más szerkesztők a tartalmadat. Ennek a legjobb kifejeződése az, ha linkelnek rád. Hiszen így annyira értékesnek találják, hogy az általuk nehezen felépített követőbázisnak hajlandóak megmutatni, és átküldeni őket a saját cikkükből a tiédhez.

Fontos, hogy a linkek minél természetesebbek legyenek. Ez nem jelenti azt, hogy nem építhetsz te magad linkeket, de a lényeg, hogy természetesnek tűnjön

Például ez a cikk végén található leírás kevésbé lesz hatékony, mert a Google tudja, hogy nem természetes linkelés, hanem vendégcikk. Amikor valamit értékesnek tart a szerkesztő, akkor nem így linkel rá – ezért a link sem fog túl sokat érni.

rövid bio

Ilyen egy linkelés, mikor valójában értékes tartalomról van szó:

on page seo elemek

A szövegben van (az oldal közepén, és nem a legtetején vagy a legalján), értelmes, természetes mondatokkal körülvéve.

Alapvetően akkor lesznek természetesek a linkjeid, ha nem te építed fel őket, hanem más tartja értékesnek a tartalmadat, ezért hivatkozik rá.

Mik azok a lépések, amikkel elősegítheted a természetes linkek begyűjtését?

  • Legyél egyedi, különböző, adj valami teljesen új dolgot a követőidnek!
  • A tartalmad legyen hasznos, váltson ki az emberekből valamit, segítse a mindennapjaikat, egy új szemszögből világítson rá dolgokra!

Egy tökéletes világban ennyi elég lenne ahhoz, hogy linkeljenek rád, de a valóságban sajnos sosem leszel 100%-ig hatékony, ha nem kezdesz el aktívan te magad linkeket építeni.

Keress fel más szerkesztőket (pl.: cseréltesd le vele az egyik más oldalra mutató linkjét a tiédre, mert a tiéd egyszerűen több, jobb, értékesebb). Ezernyi ügyes taktika van, hogyan keress meg szerkesztőket, hogyan építs linkeket. Ha jobban érdekel a téma, ásd bele magad – megéri!

Tartalom (keresőrobotok)

A Google-nek fontos, hogy a tartalmad kielégítse a kereső információhiányát.

Ehhez elsőként megpróbálja kitalálni, hogy miről szól az adott tartalom, ezért megnézi a kulcsszavaidat, a kulcsszavak szinonimáit, a képeid leírását, stb.

Ha beazonosította a témát, amiről írsz, akkor utána azt nézi meg, vajon alkalmas-e arra a tartalom, hogy kielégítse a felhasználók kiváncsiságát. Ilyenkor szerepet játszik a tartalmad hossza, szerepel-e benne a keresett kulcsszó, linkelsz-e egyéb, tudományos forrásra, stb.

Itt tulajdonképpen a keresőrobotoknak optimalizálod az oldalt, hogy azok be tudják járni, felismerjék, miről is szól, és így a megfelelő helyen és módon tudják tálalni az arra kereső embereknek.

A harmadik fontos dolog, amire nagyon fókuszált figyelmet szentelnek a keresőrobotok (és ezért neked is muszáj), az a felhasználók szándékai, vágyai, cselekvései.

Rankbrain (felhasználók)

Azt gondolom, hogy a három pont közül ez a legkritikusabb. Lehet akármennyi linked, akármennyire jól lehet optimalizálva a tartalmad a keresőmotoroknak, de ha az embereknek nem az kell, amiről írsz, vagy nem élvezik, ahogyan írsz – akkor szempillantás alatt a süllyesztőben találod a tartalmadat.

Itt egyrészről arra érdemes koncentrálni, hogy mi lehet a kereső szándéka, és azt mindenképpen megtalálja a cikkedben:

  • Navigáció (pl.: “Facebook”)
  • Információgyűjtés (pl.: “Mennyi idős Barack Obama”)
  • Kutatás és felfedezés (pl.: “X termék vagy Y termék a jobb?”)
  • Vásárlás (pl.: “X ár”, “X vásárlás”)

A navigációnál konkrét célja van a keresőnek, neki az első és legpontosabb egyezésre van szüksége. Ilyenkor a márkádra fog keresni, mert konkrét helyre akar eljutni a keresésből.

Az információgyűjtéshez, a kutatás és felfedezés, és a vásárlás szakaszhoz viszont tartalomra van szüksége, amit megadhatsz neki.

Az infogyűjtésnél és a kutatás és felfedezés szakaszban a blogoddal tudsz a legjobban segíteni. Ekkor még nem áll készen a vásárlásra (vagy még nem is tudja, hogy vásárolni akar), ezért információt adsz neki. Mivel tőled kapja ezt meg, ezért jó első benyomás alakul ki köztetek, elkérheted az email címét a listádra, és később vásárlóvá teheted.

A vásárlási szakasznál valószínűleg a webshopodra lesz kíváncsi, hogy lássa az árakat, a szállítást és az egyéb infókat. Ez azért fontos szakasz, mert ekkor már nyitva a pénztárcája.

Tehát a tartalmaidnak az a legfőbb célja, hogy minél jobban eltalálja és kielégítse a kereső igényét a fent említett kategóriákban.

Ha eltalálod, mi érdekli a keresést végző felhasználókat, már csak egyetlen dolgod van: élvezetessé tenni a tartalmat. Ezt többféleképpen elérheted:

  • Használj sok fajta formátumot, multimédiát (képek, videók, infografika, podcast, stb.).
  • Könnyen érthetően, egyszerűen, a célcsoportod nyelvezetén írj.
  • Adj valamit, amiért hálás lesz. Egy új nézőpontot, érdekességet, hasznos tanácsot (vagy egy ingyen letölthető tartalmat).

A SEO hosszútávú játszma, minimum hónapok telnek el, amíg eredményeket látsz belőle, de ha a fent leírtakat a tökélyre fejleszted, hatalmas ingyen látogató-forgalmat, és később pénzforgalmat könyvelhetsz majd el.

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk