Analitika

Olvasási idő: 5 perc
Google_analitika

Mérni, mérni és mérni

Egy webáruház üzemeltetésénél az egyik legfontosabb dolog, hogy értsd, mi miért történik.

A legjobb módja az, ha mérsz. Méred a látogatószámod, méred a lepattanás mértéket, mérsz mindent, amit csak mérni lehet. Enélkül ugyanis az egész csak találgatás.

Ebből aztán következtetéseket tudsz levonni a jövőre vonatkozóan, feltételezéseket tudsz alátámasztani és tesztekkel kikísérletezni a működő formulákat.

Ehhez azonban kell egy eszköz, ami mindezt méri neked, és aztán pofás diagramokon és grafikonon ábrázolja és vizualizálja neked.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

Google Analytics

Google Analytics

A Google Analytics a legelterjedtebb JavaScript alapú web analitikai megoldás.

Rengeteg dolgot mér, mint például:

  • Geográfia (pl.: melyik városból/országból vásárolnak tőled)
  • Viselkedés (pl.: mennyi időt töltenek az oldaladon a látogatók)
  • Konverzió (pl.: honnan jött az oldaladra az a személy, aki megvette X termékedet)
  • Érdeklődés (pl.: Mi az, ami a leginkább érdekli az oldaladra látogatókat)

És még sok más egyéb, nagyon hasznos dolgot.

De mire érdemes figyelned a kezdetektől?

Fontos adatok

Bounce rate

Az egyik ilyen adat a Bounce rate (lepattanás). Ez a mérőszám azt mutatja meg, hogy a látogatóid hány százaléka hagyta ott az oldaladat a megtalálása után azonnal (azonnal: anélkül, hogy bármilyen interakcióba lépett volna az oldaladdal)

analitika

Ha ezt le akarjuk fordítani, akkor azt jelenti, hogy a látogató nem találta meg azt, amit keresett – illetve nem tetszett neki az, amit talált.

Ez több ok miatt is megtörténhet. Ha pl. a webshopod termék oldaláról van szó, akkor jelentheti azt, hogy:

  • több webáruház árait hasonlítgatja össze, megnézi a tiédet, majd megy a következőre,
  • nem nyújtottál elég információt számára ahhoz, hogy vásárolni tudjon tőled,
  • nem tetszett neki a termékajánlatod, ezért inkább máshol szeretné megvenni.

Ez ellen többféleképpen tudsz tenni. Az egyik módja, hogy megkérdezed őket, miben tudsz segíteni. Ezt meg tudod tenni egy felugró kérdőívvel, live chattel, vagy botokkal.

Átlagos vásárlási érték

Egy másik fontos adat az átlagos vásárlási érték. Webshop tulajdonosként ahhoz, hogy növeld a bevételeidet, fontos, hogy minél nagyobb értékben, vagy minél több terméket adj el.

Az átlagos vásárlási érték megmutatja, mennyire működik jól az upsellinged (az eredeti termék mellé eladsz más terméket is, így növelve a kosárértéket), vagy, hogy mekkora értékű terméket vásárolnak tőled általában. Ezeken érdemes dolgozni, hiszen ha nagyobb értéket adsz el, egy helyett többet, és többször (gyakrabban), azzal tudod a leggyorsabban maximalizálni a bevételeidet.

Landing oldal

Érdemes figyelni a landing oldalaidat is. Ezek azok az oldalak, ahova a látogatóid megérkeznek egy másik forrásból. Azért nagyon fontos ezeket mérni, mert itt alakul ki az első benyomás. Vízválasztó lehet, hogy a leendő vásárlód egy lojális követővé válik (az évek alatt többhavi fizetését hagyva a webáruházadban), vagy pedig megnyomja a “vissza” gombot a böngészőjében, és soha többet nem tér vissza.

Érdemes figyelni, hogy mennyire tetszik nekik a landing (mennyi időt töltenek rajta, továbblépnek-e onnan, vagy milyen százalékban hagyják el az oldalt), honnan érkeztek a landing oldalra (így kiderítheted, melyik a leghatékonyabb marketing csatornád), vagy mennyire győzi meg őket (vásárolnak-e, elkezdenek-e követni).

Fejlettebb mérőadatok

Ha ezek megvannak, érdemes lehet beleásni magad a kicsit fejlettebb adatokba, mint például a valós idejű mérések (amik egyből megmutatják, ha valami hiba van az oldaladon), lifetime value adatok (mennyit költenek összesen nálad az ügyfeleid, amíg az ügyfeleid maradnak (és meddig maradnak az ügyfeleid általában), vagy a konverziós tölcsérek (például a vásárlási folyamatod is egy ilyen tölcsér, amikor a vásárló a kosárba rak termékeket, onnan továbblép, kitölti az adatait, megadja a bankkártyáját, és végül megrendeli a terméket).

Mindenképpen érdemes beleásnod magad az adatok és a Google Analytics világába, mert ahhoz, hogy ne csak találgass, hanem céltudatos és adatvezérelt döntéseket hozhass, szükséged lesz ezekre.

A Google Analytics-hez egyébként bátran merem ajánlani a Google saját akadémiáját, ahol rengeteg tananyagot találsz hozzá, lépésről-lépésre végighaladva a program működését és az alapelveket. Akkor is el tudod végezni, ha még egyáltalán nincs is weboldalad, hiszen a Google betekintést enged a saját boltjába, így azon tudod elvégezni a feladatokat.

 

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk