Dropshipping után, Webshippy előtt? A Prince webshop-sztori

Olvasási idő: 4 perc
Prince.shop.hu

A Webshippy online piacterének legkorábbi ügyfelei közé tartozik a Prince webshop. Herceg Krisztián az alap termékköre mellé bővítésként veszi igénybe a dropshipping kínálta lehetőségeket, és a szolgáltatásunk indulásának első hónapjaiban ő adott el a legtöbbet mások termékeiből. Kíváncsiak voltunk, hogy mi az ő története, hiszen az alig egyéves e-kereskedelmi vállalkozás esete mások számára is tanulságos lehet…

Hogyan indult a Prince története?

2019 novemberben volt egy olyan ötletem, hogy egy beszállítással foglalkozó ismerősöm termékkörére készítsek egy dropshipping webáruházat. Így indultam el. Ez egy szerencsés helyzet volt, mert a nálam keletkező rendeléseket a partnerem csomagolta és küldte ki, én meg csak kaptam utánuk a jutalékot. Gyakorlatilag a Webshippy online piacterének rendszerét valósítottuk meg, kicsiben, kétszereplős modellben.

Milyen termékkörrel indultál el?

Szinte mindennel, mert a beszállítónak 14.000 feletti terméke volt raktáron, amit én mind át is vettem. Az egész rendszernek így csak annyi a hátránya, hogy a többi webáruházhoz képest kicsit lassabb a kiszolgálás, és árban nem könnyű versenyképesnek lenni a dropshipping miatt. Amikor akár két hétre nyúlik egy kiszállítási idő, azt azért megszenvedi egy induló webáruház, jöttek a panaszok. Nem sokkal ezután találkoztam a Webshippy dropshipping szolgáltatásával, és elkezdtem megtervezni a váltást. Sok esetben kedvezőbbek voltak az árak beszállítói oldalról, de ami igazán megfogott, az a csomagküldés ideje, mivel általában maximum 2-3 nap alatt megérkeznek a rendelések a vásárlókhoz. A forgalom nagyobb részét a saját termékek generálják, mivel rájuk helyezem a hangsúlyt a reklámozás során. A dropshipping termékek a készlet színesítése, vonzóbbá tétele miatt fontosak elsősorban.

Mi a fő fókusz a termékeidben, és hogy válogatsz?

Mivel 14.000-nél több termékem volt az indulásnál, ami szinte minden kategóriát lefedett, ezért ez már így is maradt, ezt meg is tartottam. Mindig figyelem az új beszállítókat és egyéni mérlegelés alapján döntök. Lakbrendezés, kerti cuccok, műszaki dolgok leginkább, de igazából “mindent is” árulok.

Ha ennyiféle terméked van, milyen stratégiával oldod meg a marketinget?

Nem költök rá sokat, mert rengeteg pénzt elvisz. Dolgoztam az elején marketinges csapattal, de nem voltam elégedett az eredményekkel, úgyhogy én hirdetgetem Facebookon az újabb vagy szezonális termékeimet. Ezen kívül árukereső oldalakon vagyok fent. A Google hirdetésekkel megpróbálkoztam, de az egy kicsit magasabb szintet képvisel…

Mi most a fő kihívás a továbbfejlődésben?

A kihívás az, hogy mivel egyedül csinálom az egészet, ezért minden feladat rám hárul, és ez most már elérte azt a szintet, hogy az egész napomat kitölti. A napirendem úgy néz ki, hogy reggel az előző napi rendeléseket összekészítem, nyomtatom a címkéket, csomagolok, délután ellátom az ügyfélszolgálati teendőket, és nagyjából ennyi, pedig így az ünnepek előtt lenne mivel foglalkozni… Ráadásul az Emagon is értékesítek, oda pedig kézzel kell írnom a számlákat, nem generálja le a rendszer automatán, mint a saját webshopomban és az online piactéren lévő termékek esetében.

Talán tudod, hogy a Webshippy alapszolgáltatása a kiszervezett webshoplogisztika, vagyis pontosan az, amire neked szükséged lenne ebben a fázisban. Gondoltál már arra, hogy behozod a termékeidet hozzánk?

Mindenképpen tervben van, mivel a vállalkozásom most már havi 300-400 csomagnál tart, és én intézem a beszerzést, én megyek el az áruért is. Ha a rendelésteljesítést át tudnám adni a Webshippy-nek, a napom majdnem fele felszabadulna, és nem lenne hibás kiküldés, ami nálam azért néha előfordul, főleg most, hogy egyre nagyobb a terhelés.

Azért is jó lesz a Webshippy, mert a futárcég nekem jóval drágábban végzi el a szállítást, mint nektek. De ehhez még össze kellene hoznom előbb egy vonalkódos rendszert, mert csak úgy fogadjátok be az árut. Értelemszerűen, teszem hozzá, ezt máshogy nem is lehetne. Na ezt kéne megcsinálnom, csak az ünnepi hajtásban nincs rá időm.

Mi kell ahhoz, hogy vonalkód kerüljön a termékeidre?

Ahogy Krisztián is említi, a Webshippy csak vonalkódos termékeket tud befogadni. Ez egyébként nem bonyolult folyamat, az alábbi lépéseket kell végrehajtani hozzá:

1. Ha beszállított terméked van, akkor lehet, hogy van vonalkódja, vagy ha nincsen, akkor a beszállítódat sok esetben meg lehet kérni arra, hogy lássa el vonalkóddal a termékeket.

2. Ha ez nem megoldható, vagy például saját magad állítod elő a termékeket, akkor érdemes létrehoznod egy mestertáblázatot, ez egyébként jól jön a webshop nyilvántartásához is, amelyben a termékeid más adatait is egy helyen tárolhatod: beszerzési ár, árrés, fogyár, stb… A táblázat tartalmazza a termékek vonalkódjait is.

3. Dolgozz ki egy rendszert, ami alapján az új termékek automatikusan megkapják a kódot. Erre a táblázatban makrót létrehozva gyakorlatilag automatizálhatod az azonosító kódok létrehozását. Javaslat: a vonalkód lehetőleg csak nagybetűket és/vagy számokat tartalmazzon, és ne legyen végeláthatatlan hosszú – a 6-8 karakter bőven elég.

4. Ha megvannak a kódsorok, akkor konkrét vonalkódcímkét kell gyártanod belőlük. Ezt egy vonalkódnyomtatóval lehet megoldani (CODE128 formátumban nyomtatva), egy ilyen gép költsége újonnan 30-40 ezer forint. A címkék nyomtatását és ragasztását be kell építeni a munkafolyamatba, hogy a beszállítás során már felcímkézve érkezzen a termékeid hozzánk.

5. Az EAN kód is egy vonalkód fajta, de használata nemzetközi engedélyhez kötött, melyet a GS1 irodánál kell kérvényezni. Az általuk biztosított vonalkódok használatáért kell egy egyszeri csatlakozási díjat és a vonalkódok mennyiségétől függő éves díjat fizetni. Cserébe viszont termékeid ezzel akár a boltok polcain is meg tudnak jelenni.

Ebből az összefoglalóból mindent megtudhatsz, amit a vonalkódok használatáról tudni kell!

Február környékére tervezem a váltást, abban a csendesebb időszakban több időm lesz, illetve addigra jobban fogom látni, hogy milyen termékeket lenne érdemes bevinnem, mik fogynak legjobban, hogy ne foglalják feleslegesen a polchelyet a Webshippy-ben.

Ezen kívül, ha sikerülne feltornáznom a termékeim számát ezerre, akkor elindulnék a dropshipping szolgáltatásban, mint beszállító is. Ha már bent van a termék, akkor mindenképpen érdemes ezt meglépni.

Szinte egyik pillanatról a másikra oldottad meg a megélhetésedet egy új webshop elindításával, különösebb kereskedelmi tapasztalat nélkül. Mit tanácsolnál annak, aki most szeretne belevágni?

A kezdéshez legyen pár saját húzóterméked, ami a vevőket becsalogatja az áruházba. Egyébként pedig türelemmel kell hozzáállni. Idő kell ahhoz hogy mindent kikísérletezz és a szükséges dolgokat kitanuld. Én úgy ugrottam bele, hogy egyáltalán nem értettem hozzá, és jópárszor majdnem feladtam. Egyszerűen csak volt némi tőkém és vállalkozni akartam. Fizikai boltban nem láttam potenciált főleg ebben a kisebb városban, amire rálátásom van: sorban zár be mindenki. Az e-kereskedelemben viszont láttam jövőt, és még nagyon nincs kiforrva, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy még fejlődni is fog.

Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek