Elállási nyilatkozat minta (2019): mit jelent a vásárlástól való elállás? - Webshippy Fulfillments
Elállási nyilatkozat minta 2019

Elállási nyilatkozat minta (2019): mit jelent a vásárlástól való elállás?

Amennyiben webshopot üzemeltetünk, van néhány feltétel, aminek meg kell felelnünk. Ilyen például a megfelelő impresszum vagy az ÁSZF feltüntetése az oldalon. Ezekhez a dokumentumokhoz jön hozzá a felmondási jogot biztosító elállási nyilatkozat.

Mit jelent az elállási jog?

Az elállási jog hivatott kompenzálni azt, hogy a vásárlási döntés meghozatalakor nincs lehetősége az online vásárlónak a termék fizikai megvizsgálására, illetve kipróbálására – valamint csak az eladó által közölt, egyoldalúan megfogalmazott információkra hagyatkozhat.

Ez egyfajta garanciát ad a vásárlónak arra az esetre, ha nem elégedett valamilyen oknál fogva a megvásárolt termékkel. Ekkor egyoldalúan visszaléphet a vásárlástól, és követelheti a költségei megtérítését. Erre az esetre a webáruháznak egy elállási nyilatkozat mintát kell közzétennie, amit a vásárló kitöltve visszaküld a webshopnak.

Érdemes egy elektronikusan, űrlap formájában kitölthető, illetve egy nyomtatásra készült felmondási nyilatkozatot is közzétenni, így megkönnyítve a vásárlók dolgát. A hatályos kormányrendelet tartalmaz is egy ilyen mintát, amit akár a saját webshopunknál is használhatunk.

Elállási nyilatkozat minta (2019)

Elállási/Felmondási nyilatkozat minta

2. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez

(csak a szerződéstől való elállási/felmondási szándék esetén töltse ki és juttassa vissza)

Címzett: (1)

Alulírott/ak kijelentem/kijelentjük, hogy gyakorlom/gyakoroljuk elállási/felmondási jogomat/jogunkat az alábbi termék/ek adásvételére vagy az alábbi szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés tekintetében: (2)

Szerződéskötés időpontja /átvétel időpontja:

A fogyasztó(k) neve:

A fogyasztó(k) címe:

A fogyasztó(k) aláírása: (kizárólag papíron tett nyilatkozat esetén)

Kelt:

(1) Itt szükséges a vállalkozás nevének, postai címének, és – ha van – telefonszámának, telefax-számának és elektronikus levelezési címének megjelölése.

(2) A visszaküldendő termékek megjelelőse

Aláírás kizárólag papíron tett nyilatkozat esetén szükséges.

A vonatkozó törvény itt található: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1400045.KOR

Fogd és vidd

Ahogy a többi dokumentumnál, úgy itt is lehetőséged van az elállási nyilatkozat mintát letölteni PDF formátumban (a linkre kattintva).

Tudtad? A Webshippynél minden kiküldött csomagba helyezünk egy Visszaküldési formanyomtatványt, amit a vásárló kitöltve mellékelhet a visszaküldött csomagba, így adva meg a pontos instrukciókat és az igényeit.

Miért fontos ez a téma?

Mert azt ma már egyre többen tudják, hogy a fogyasztónak a termék kézhezvételét követő 14 napon belül joga van elállni a vásárlástól. Ilyenkor pedig a vásárló nem tartozik indoklással a webshop felé, hogy miért nem tart igényt a termékre. A vásárlástól való elállási folyamat pedig azzal kezdődik, hogy a fogyasztó bejelenti az elállási szándékát a webshopnak. Ezt jellemzően egy formanyomtatványon szokta az ügyfél megtenni, amit a weboldalon talál meg.

Egy másik cikkünkben részletesen megvizsgáltuk azt, hogy:

  • milyen kötelezettségei vannak a fogyasztónak és
  • milyen kötelezettségei vannak a webshop tulajdonosnak,

amikor a 14 napos elállásról van.

Az erről szóló cikkünket itt találod: https://webshippy.com/blog/14-napos-elallasi-jog/

Itt külön kitértünk azokra az esetekre is, amelyekre nem vonatkozik az elállás joga.

Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.