Impresszum minta 2022: jelentése, kötelező tartalma (Útmutató)

Olvasási idő: 3 perc
impresszum minta

A webshop üzemeltetés feltételei közé tartozik az impresszum, amelyről most mindent megtudhatsz: a jelentésétől a kötelező tartalmáig.

Bevezetés

A webshop üzemeltetés egyik alapfeltétele 2022-ben, hogy a vásárló könnyen és folyamatosan megtalálja az impresszumot az oldalunkon, amely tartalmazza a webáruház impresszumok kötelező elemeit.

A legtöbb helyen csak 1-2 kapcsolatfelvételi információt találunk, de nem teljes körű a tájékoztatás. Ez törvénybe ütközik, és súlyos bírságot vonhat maga után: kis- és középvállalkozások számára 2 millió Ft, de a nem kkv cégek számára ez akár 500 millió Ft is lehet.

Aggodalomra semmi ok, itt a megoldás!

A cikkből megtudhatod, hogy melyik kötelező elemeket kell tartalmaznia az impresszumnak, és milyen formában.

Fontos megjegyzés: Bár az impresszum nem olyan hosszú és nehéz nyelvezetű, mint az ÁSZF, azért mégis egy jogi dokumentum, amit érdemes helyesen szerepeltetni az oldalon. (Az ÁSZF-ben kötelezően szerepelniük kell ezeknek az adatoknak).

Mint minden minta esetében, úgy itt is igaz: a cikk csak iránymutatást ad, de a webáruház tulajdonosoknak egyedi, saját adatokkal kell kitölteniük.

Ezért azt ajánljuk, hogy ha valahol elakadtál, mindenképp kérj segítséget egy internetjogi ügyvédtől (pl. Virtualjog.hu)!

A konkrét törvény

2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről
4. §32 A szolgáltató köteles elektronikus úton közvetlenül és folyamatosan, könnyen hozzáférhető módon legalább a következő adatokat közzétenni:

a) a szolgáltató nevét,
b) a szolgáltató székhelyét, telephelyét, ennek hiányában lakcímét,
c) a szolgáltató elérhetőségére vonatkozó adatokat, különösen az igénybe vevőkkel való kapcsolattartásra szolgáló, rendszeresen használt elektronikus levelezési címét,
d) ha a szolgáltató létrejöttét vagy tevékenysége gyakorlásának megkezdését jogszabály nyilvántartásba való bejegyzéshez köti, a szolgáltatót a nyilvántartásba bejegyző bíróság vagy hatóság megnevezését, és a szolgáltató nyilvántartásba vételi számát,
e) ha a szolgáltató tevékenységének gyakorlása jogszabály alapján engedélyköteles, ezt a tényt az engedélyező hatóság megnevezésével és elérhetőségi adataival, valamint az engedély számával együtt,
f) ha a szolgáltató az általános forgalmi adó alanya, a szolgáltató adószámát,
g) a szabályozott szakmák gyakorlásának körében:
ga) annak a szakmai érdek-képviseleti szervnek (kamarának) a megnevezését, amelynek a szolgáltató akár kötelező előírás alapján, akár önkéntesen tagja;
gb) a természetes személy szolgáltató szakképzettségének, illetve szakmai, tudományos fokozatának, valamint annak a tagállamnak a megjelölését, ahol ezt a szakképzettséget, illetve fokozatot megszerezte;
gc) hivatkozást a szabályozott szakma gyakorlásának a szolgáltató letelepedési helye szerinti államban alkalmazandó szakmai szabályaira, és az azokhoz való hozzáférés módjára,
h) a szolgáltató részére a tárhelyet biztosító, a 2. § l) pont lc) alpontjában meghatározott szolgáltató székhelyét, telephelyét, az elérhetőségére vonatkozó adatokat, különösen az igénybe vevőkkel való kapcsolattartásra szolgáló, rendszeresen használt elektronikus levelezési címét, kivéve, ha a szolgáltató részére nyújtott tárhelyszolgáltatás jellegéből adódóan ezek az adatok egyébként is megismerhetőek.

Impresszum minta (2022)

Cégnév: Sablon Kft.

Cím: 1234 Város, Sablon utca 123.

Telefon: 36 30 123 4567

E-mail: [email protected]

Internet: sablonwebshop.hu

A céget bejegyző hatóság: Fővárosi Törvényszék, egyéni vállalkozó esetén a NAV

Cégjegyzékszám: 12-34-567890

Adószám: 12345678-9-01

Hatósági engedély: 123456

Kamara: Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)

Tárhelyszolgáltató: Tárhely Szolgáltató Kft. (1234 Város, Minta utca 123., [email protected])

Amennyiben szeretnéd letölteni, ide kattintva találod pdf kiterjesztésben: impresszum minta

Szeretnél még több értéket kapni?

A webshop üzemeltetésének több feltétele is van 2019-ben. A helyes impresszum csak egy közülük.

Amennyiben szükséged van a friss Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) mintára is, a linkre kattintva megtalálod vagy akár le is töltheted PDF-ben.

Meg szeretnél felelni a többi feltételnek is?

Iratkozz fel hírlevelünkre, ahol még több fontos és érdekes információval fogunk ellátni, hogy webshopod egyre nagyobb forgalmat hozzon.

A Webshippy Akadémia hírlevelei segítenek, hogy még sikeresebb legyen vállalkozásod!

Tapasztalt szakértőink és külső partnereink osztják meg Veled tudásukat blog cikkek, videós tartalmak és webinarok keretében. Ne maradj le, iratkozz fel!

Picture of Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk