Inspiráló a szlovák e-kereskedelmi piac helyzete - Webshippy Fulfillments

Inspiráló a szlovák e-kereskedelmi piac helyzete

Írta: Everigo.eu
Olvasási idő: 5 perc

Ha akadt még olyan, aki 2020-ban megkérdőjelezte az e-kereskedelem létjogosultságát, jelentőségét, annak a koronavírus-járvány hozta helyzet egészen biztosan megváltoztatta a véleményét. Ha pedig e-kereskedelem, akkor már csak egy lépés a külföldi terjeszkedés, amellyel nemcsak a bevételeidet növelheted, hanem segít a cégednek is egyszerre több lábon állni. Hogy ehhez bátorítást adjunk, cikksorozatban mutatjuk be a környező országokban az eCommerce helyzetét, ebben pedig szakértő partnerünk, az Everigo lesz segítségünkre. Ők kifejezetten azzal foglalkoznak, hogy magyar webshopok európai terjeszkedését segítik elő, alapos piaci ismereteikkel és széleskörű, személyre szabott szolgáltatásaikkal. A sorozat első részében Szlovákiáról készítettek nekünk részletes elemzést.

Szlovákia lakossága csaknem 5,5 millió fő – egy nem zavarba ejtően nagy, mégis jelentős piac ez a terjeszkedésben gondolkozó hazai cégek számára. Az e-kereskedelem szempontjából kellően vonzó adottságokkal rendelkezik az ország: az emberek 85 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal, évről évre növekszik az online eladások aránya, a netes piacon így 2025-re a jelenlegi 2,6 milliónál is jóval több, várhatóan 3,1 millió felhasználó lesz jelen.

Folyamatosan növekszik az elektronikus kereskedelem piaca

A szlovákok egyre jobban szeretik az online vásárlást – egy átlagos polgár 34 vásárlást hajt végre évente. Ezt támasztja alá az e-üzletekben elért éves értékesítés 20 százalékos növekedése is. Elsősorban mobiltelefon segítségével shoppingolnak, amely során az utánvéttel vagy kártyával történő fizetést részesítik előnyben.

Több mint 12 ezer webáruház működik az országban, a szegmens bevételei pedig már idén átlépik az 1,4 milliárd eurót – ez pár éven belül 1,7 milliárdra is emelkedhet. A legnagyobb szereplő az alza.sk, amely tavaly csaknem 300 millió eurós bevétellel zárt, ez több mint a duplája a másodiktól az ötödik helyig következő mall.sk, itesco.sk, glami.sk, ikea.com négyes összteljesítményének. A szlovák piac jelenleg egyik leggyorsabban növekvő üzlete pedig az izlato.sk.

Forrás: Heureka.sk

A Heureka statisztikái azt mutatják, bevételeik nagy része, pontosabban a 40 százaléka elektronikai cikkekből származik, 16 százalék a házhoz és a kerthez köthető vásárlások aránya, 9 százalék az autóiparhoz, 8 százalék a divathoz, 7 százalék pedig a sporthoz köthető. Ennek némileg ellentmond a DPD Barometer, amely egy összesen 1013 szlovák válaszadó visszajelzései által készített mutató. Ebben a legnépszerűbb kategóriának a divatot jelölték meg 48 százalékkal, a második helyre pedig a kozmetikumok fértek oda 37 százalékkal.

 

Forrás: Heureka.sk

Ami viszont az árukategóriák növekedését illeti, a Heurekánál a hobbi áll az élen 38 százalékkal, a divat 35, az ételek és az italok pedig 30 százalékkal fértek még oda a képzeletbeli dobogóra. Érdekesség, hogy az erotikus segédeszközök iránti érdeklődés is egyre nagyobb, ez az adat harmadik éve exponenciálisan növekszik.

Magasabb kosárérték, olcsó logisztika

A szlovák e-kereskedelem tehát továbbra is növekvő tendenciát mutat, amelybe minden előrejelzés szerint érdemes beszállni. Ez különösen így van a magyar cégek tekintetében, hiszen hasonló kultúráról beszélünk, azaz könnyebben megszólítható a helyi piac. Ki kell emelni a történelmi változásokból eredő tényt, miszerint a magyarság aránya minimum 8,5 százalék az országban, ez közel félmillió magyart jelent.

A szlovákok 2009. január 1-jén csatlakoztak az eurózónához, ez a hivatalos pénznemük, amelyhez bátrabb költekezés is társult az elmúlt bő évtizedben. Szeretik a minőséget, és a tapasztalatok szerint hajlandók is azt megfizetni. Ezt bizonyítja az is, hogy az Everigo ügyfelei jelentősebb növekedést tapasztaltak a kosárértéket illetően, mint Magyarországon.

Magyar cégként ráadásul a logisztikától sem kell félni: a Webshippy ügyfelei a mennyiségi kedvezmények miatt a megszokottnál jóval alacsonyabb árakon férnek hozzá a szomszédos országok piacaihoz. Mindez azt jelenti, hogy akár 956 forintos csomagáron eljuttathatók a termékek Szlovákiába.

A vásárlók 73 százalékának számít a környezettudatosság

Szlovákiában a vásárlók 73 százaléka kedveli a környezettudatos termékeket és szolgáltatásokat, 48 százalék pedig hajlandó többet fizetni az ilyen termékekért. Érdemes testre szabni a termékeket és szolgáltatásokat a piac igényeinek megfelelően. Használj újrahasznosítható csomagolásokat, takaríts meg papírt a számlák nyomtatásakor, biztosítsd az áruk környezetbarát szállítását. És ami a legfontosabb: tájékoztasd a vásárlóidat az e-boltban található összes környezetvédelmi tevékenységről.

A karácsony és a fekete péntek dominál

A fenti adatok, illetve a mindennapi életben tapasztaltak egyértelműen bizonyítják, hogy a szlovákok szeretnek a neten vásárolni. Nem meglepetés, hogy ebből a szempontból náluk is a karácsony, valamint a Black Friday dominál, ilyenkor érkezik be az online bevételek jelentős része. Ez az időszak november közepén már érezhető, innentől kezdve nő a vásárlások száma, a tetőzést a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelölő fekete pénteken, illetve december második hetében érik el a számok.

Fontos az országspecifikus marketing

Ahhoz, hogy egy cég stabil háttérrel, egyben eredményesen szálljon be a szlovákiai e-kereskedelembe, biztosan országspecifikus marketingre lesz szüksége. Egy szlovák számára kiemelkedően fontos, hogy az anyanyelvén kommunikálhasson, igaz ez az írásos felületekre, valamint az ügyfélszolgálatokra is. A versenyelőnyt a megkérdezett vezetők szerint utóbbiak, azaz az ügyfélszolgálatok színvonala jelentheti a cégek számára.

Jól monitorozható az árverseny

A PPC hirdetések ára hasonlóan alakul, mint hazánkban, a webáruház kezelésére és a marketingre szánt kiadások szinte azonos szinten mozognak, a CPC pedig bizonyos kulcsszavaknál még olcsóbb is lehet, mint Magyarországon.

Az árversenyben is érdemes jól pozicionálni a céget, ebben, valamint felhasználóként a vásárlásban segítenek az árakat összehasonlító oldalak. Ezek között a már említett Heureka a legjelentősebb, a Najnakup a második, a Pricemania pedig a harmadik legnépszerűbb. Mindhárman igyekeznek lefedni a legnépszerűbb kategóriákat és termékeket. A Glami kifejezetten a divatiparra specializálódott, a Favi a bútorokra, lakberendezési tárgyakra, a Biano pedig az otthon kategóriájának összehasonlítója, amely öt országban működik. A Biano nem csupán bútorokat, kiegészítőket és dekorációkat kínál, de rendszeresen ad tanácsokat a lakberendezéshez is.

Ha te is szeretnéd külföldi piacra vinni a webáruházad, az csak az álmaidon és bátorságodon múlik – a megvalósítás adott hozzá. www.everigo.eu

Everigo.eu

Everigo.eu

Az Everigo.eu csapata a külföldi terjeszkedés szakértője. A nemzetközi kapcsolataiknak köszönhetően, a webáruház tulajdonosok valós kulturális és üzleti információkat, tapasztalatokat, és teljes körű szolgáltatást kaphatnak a külföldi piacokon.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

38 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

29 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

56 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

49 cikk