Milyen lehetőségeket kínál a szlovák e-kereskedelmi piac?

Írta: Everigo.eu
Olvasási idő: 5 perc

A világjárvány hatalmas változásokat generált az e-commerce területén, amely természetesen a szlovák piac bővülését és a szlovák webáruházak számának növekedését hozta magával. 

Örvendetes hír, hogy a szlovák piac rengeteg lehetőséget kínál a nemzetközi értékesítésben érdekelt magyar webáruházak számára is. A bevételnövekedés mellett a nemzetközi terjeszkedés számos más előnnyel is kecsegtet, ezért írásunkban igyekszünk górcső alá venni a szlovák e-kereskedelmi piac főbb jellemzőit.

A régió e-commerce helyzetét bemutató cikksorozatunkban az Everigo lesz szakértő partnerünk, akik Szlovákiáról készítettek nekünk részletes elemzést. Az Everigo szakértői kifejezetten a magyar webáruházak európai terjeszkedését támogatják alapos piaci ismereteikkel és széleskörű, személyre szabott szolgáltatásaikkal.

A szlovák piac számokban

Szlovákia lakossága csaknem 5,5 millió fő
– egy nem zavarba ejtően nagy, mégis jelentős piac ez a terjeszkedésben gondolkozó hazai cégek számára. Az e-kereskedelem szempontjából kellően vonzó adottságokkal rendelkezik az ország: az emberek 85 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal, évről évre növekszik a szlovák webshopok értékesítési aránya, a netes piacon így 2025-re a jelenlegi 2,6 milliónál is jóval több, várhatóan 3,1 millió felhasználó lesz jelen.

Folyamatosan növekszik az elektronikus kereskedelem piaca

A szlovákok egyre jobban szeretik az online vásárlást – az adatok szerint évente átlagosan 34 alkalommal vásárolnak ezen a módon. Ezt támasztja alá az e-üzletekben elért éves értékesítés 20%-os növekedése is. Elsősorban mobiltelefon segítségével shoppingolnak, amely során az utánvéttel vagy kártyával történő fizetést részesítik előnyben.

Több mint 12 ezer szlovák webshop működik az országban, a szegmens bevételei pedig már idén átlépik az 1,4 milliárd eurót – ez pár éven belül 1,7 milliárdra is emelkedhet

A legjelentősebb szlovák webáruházak:

  1. alza.sk
  2. mall.sk
  3. itesco.sk
  4. glami.sk
  5. ikea.com

A legnagyobb szereplő az alza.sk, amely tavaly csaknem 300 millió eurós bevétellel zárt, ez több mint a duplája a másodiktól az ötödik helyig következő mall.sk, itesco.sk, glami.sk, ikea.com négyes összteljesítményének. A szlovák piac jelenleg egyik leggyorsabban növekvő üzlete pedig az izlato.sk.

Forrás: Heureka.sk

A statisztikák azt mutatják, bevételeik nagy része, pontosabban

  • 40% elektronikai cikkekből származik
  • 16% a házhoz és a kerthez köthető vásárlások aránya 
  • 9% az autóiparhoz
  • 8% a divathoz
  • 7% pedig a sporthoz köthető. 

Ennek némileg ellentmond a DPD Barometer, amely egy összesen 1013 szlovák válaszadó visszajelzései által készített mutató. Ebben a legnépszerűbb kategóriának a divatot jelölték meg 48%-al, a második helyre pedig a kozmetikumok fértek oda 37%-al.

Forrás: Heureka.sk

Ami viszont az árukategóriák növekedését illeti

  • 38%-al a hobbi áll az élen
  • 35% a divat aránya
  • 30%-al pedig az ételek és az italok fértek még oda a képzeletbeli dobogóra. 

Érdekesség, hogy az erotikus segédeszközök iránti érdeklődés is egyre nagyobb, ez az adat harmadik éve exponenciálisan növekszik.

Forrás: Heureka.sk*

Magasabb kosárérték, olcsó logisztika

A szlovák piac tehát továbbra is növekvő tendenciát mutat, amelybe minden előrejelzés szerint érdemes beszállni. Ez különösen így van a magyar cégek tekintetében, hiszen hasonló kultúráról beszélünk, azaz könnyebben megszólítható a helyi piac és érdemi sikerek érhetőek el a szlovák webshopok mellett. Ki kell emelni a történelmi változásokból eredő tényt, miszerint a magyarság aránya minimum 8,5 százalék az országban, ez közel félmillió magyart jelent.

A szlovákok 2009. január 1-jén csatlakoztak az eurózónához, ez a hivatalos pénznemük, amelyhez bátrabb költekezés is társult az elmúlt bő évtizedben. Szeretik a minőséget, és a tapasztalatok szerint hajlandók is azt megfizetni. Ezt bizonyítja az is, hogy az Everigo ügyfelei jelentősebb növekedést tapasztaltak a kosárértéket illetően, mint Magyarországon.

Magyar cégként ráadásul a logisztikától sem kell félni: a Webshippy ügyfelei a mennyiségi kedvezmények miatt a megszokottnál jóval alacsonyabb árakon férnek hozzá a szomszédos országok piacaihoz. Mindez azt jelenti, hogy akár 956 forintos csomagáron eljuttathatók a termékek Szlovákiába.

A vásárlók 73 százalékának számít a környezettudatosság

Szlovákiában a vásárlók 73 százaléka kedveli a környezettudatos termékeket és szolgáltatásokat, 48 százalék pedig hajlandó többet fizetni az ilyen termékekért. Érdemes testre szabni a termékeket és szolgáltatásokat a piac igényeinek megfelelően.
Használj újrahasznosítható csomagolásokat, takaríts meg papírt a számlák nyomtatásakor, biztosítsd az áruk környezetbarát szállítását. És ami a legfontosabb: tájékoztasd a vásárlóidat az e-boltban található összes környezetvédelmi tevékenységről.

A karácsony és a fekete péntek dominál

A fenti adatok, illetve a mindennapi életben tapasztalt tendenciák azt mutatják, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend az online vásárlás a szlovák piacon. Nem meglepetés, hogy ebből a szempontból náluk is a karácsony, valamint a Black Friday dominál, ilyenkor érkezik be a szlovák webshopok bevételeinek jelentős része. Ez az időszak november közepén már érezhető, innentől kezdve nő a vásárlások száma, a tetőzést a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelölő fekete pénteken, illetve december második hetében érik el a számok.

Fontos az országspecifikus marketing

Ahhoz, hogy egy magyar webáruház háttérrel, egyben eredményesen szálljon be a szlovák piacra, biztosan országspecifikus marketingre lesz szüksége. A szlovák vásárló számára kiemelkedően fontos, hogy az anyanyelvén kommunikálhasson, igaz ez az írásos felületekre, valamint az ügyfélszolgálatokra is. A versenyelőnyt a megkérdezett vezetők szerint utóbbiak, azaz az ügyfélszolgálatok színvonala jelentheti a cégek számára.

Jól monitorozható az árverseny

A PPC hirdetések ára hasonlóan alakul, mint hazánkban, a webáruház kezelésére és a marketingre szánt kiadások szinte azonos szinten mozognak, a CPC pedig bizonyos kulcsszavaknál még olcsóbb is lehet, mint Magyarországon.

Az árversenyben is érdemes jól pozicionálni a céget, ebben, valamint felhasználóként a vásárlásban segítenek az árakat összehasonlító oldalak.

A legnépszerűbb oldalak rangsora:

  1. Heureka
  2. Najnakup
  3. Pricemania

Mindhárman igyekeznek lefedni a szlovák webáruházak által kínált legnépszerűbb ajánlatokat és termékeket. A szlovák piacon természetesen további oldalak is elérhetőek, melyek főként a termékspecifikus keresések során bizonyulnak hatékonynak.

A Glami kifejezetten a divatiparra specializálódott, a Favi a bútorokra, lakberendezési tárgyakra, a Biano pedig az otthon kategóriájának összehasonlítója, amely öt országban működik. A Biano nem csupán bútorokat, kiegészítőket és dekorációkat kínál, de rendszeresen ad tanácsokat a lakberendezéshez is.

Ha te is szeretnéd külföldi piacra vinni a webáruházad, az csak az álmaidon és bátorságodon múlik – a megvalósítás adott hozzá. www.everigo.eu

A nemzetközi értékesítéssel kapcsolatos logisztikai kérdésekkel kapcsolatban a Webshippy tanácsadói örömmel állnak a rendelkezésedre az alábbi elérhetőségen.

* A Heureka.sk az egyik legnagyobb interaktív vásárlási tanácsadó Szlovákiában, amely közel 1.5 millió felhasználó adataival gazdálkodik és szolgáltat információkat azok vásárlási szokásaival kapcsolatban.

Everigo.eu

Everigo.eu

Az Everigo.eu csapata a külföldi terjeszkedés szakértője. A nemzetközi kapcsolataiknak köszönhetően, a webáruház tulajdonosok valós kulturális és üzleti információkat, tapasztalatokat, és teljes körű szolgáltatást kaphatnak a külföldi piacokon.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk