Izgalmas lehetőség egy magyar cég számára az osztrák e-kereskedelmi piac

Írta: Everigo.eu
Olvasási idő: 5 perc
Everigo_e-kereskedelem-piac-Ausztria-webshop

A 2020-as év egyértelművé tette, hogy az e-kereskedelemben rengeteg a lehetőség, erre a folyamatra a koronavírus-járvány, illetve az ahhoz kapcsolódó korlátozások rásegítettek. Az eCommerce magában hordozza a külföldi terjeszkedés lehetőségét, amellyel a nagyobb piac elérése és a bevételek növelése mellett egy cég stabilitását is biztosítani lehet. Hogy ehhez bátorítást adjunk, cikksorozatban mutatjuk be az e-kereskedelem helyzetét a környező országokban, ebben szakértőként az Everigo segít. A cég magyar webshopok európai terjeszkedését mozdítja elő, ehhez részletes piaci ismereteikkel, valamint személyre szabott szolgáltatásaikkal járulnak hozzá. A sorozat új részében Ausztriáról készítettek elemzést.

Ausztriát nem kell bemutatni egyetlen magyarnak sem, a „sógorok” a legértékesebb nyugati szomszédaink. A legfrissebb, 2020 októberében közzétett adatok szerint az ország lakossága 8,9 millió fő, amely folyamatosan növekszik, hamarosan elérik a 9 milliót. Ha mindezt az e-kereskedelem szemüvegén keresztül nézzük, ausztriai terjeszkedés esetén gyakorlatilag egy újabb magyarországnyi piacról beszélünk, ám az osztrák viszonyok még ennél is értékesebbé teszik a lehetőséget.

Hatmillió potenciális vevő, hatmilliárd dolláros torta

Háromból két osztrák rendszeresen vásárol a neten, azaz az e-kereskedelmi piac esetében hatmillió potenciális vevőről beszélhetünk. Alapos emberekről van szó, egy tavalyi adat szerint ugyanis 72 százalékuk részletes kutatást végez a világhálón a vásárlás előtt, ebből is látszik, hogy igényes közönségről beszélünk, amelyet csak átgondolt, hiteles stratégiával lehet elérni.

Az Everigo szerint megéri azonban erre áldozni, mivel egy hatmilliárd dolláros tortáról van szó – az eCommerceDB adatai alapján ennyit költöttek az osztrákok online 2019-ben.

Az emberek 85 százaléka használ internetet, 78 százaléka pedig okostelefont, ráadásul az ország stabil gazdasággal is rendelkezik – nem csoda, hogy szívesen költik a pénzüket a legkényelmesebben, az otthonukból.

Everigo_export_Ausztria_ekereskedelem

Felhasználónként 1700 eurós éves költés

A hatalmas potenciál tehát adott, különösen, ha a nyelvi sajátosságokat vesszük figyelembe. Ha ugyanis egy cég elérhetővé válik az osztrákok számára, a nyelvhasználat okán egyetlen lépésre kerül a svájci és a német terjeszkedéstől, azaz további lehetőségek nyílnak meg azzal, ha az ausztriai belépő jól sikerül – ezt nevezik a DACH-régiónak. Ausztria ipara virágzik, modern és dinamikus felépítésű, ezzel pörgeti a helyi gazdaságot is. Az átlagos vásárló így vastag bankkártyával érkezik az e-kereskedelem világába, ami kiváló lehetőségeket teremt az itt szolgáltató cégek számára.

Egy osztrák körülbelül 1700 eurót költ el évente az interneten. Bőven akad erre lehetőségük, hiszen 10 ezernél is több online webáruház áll a rendelkezésükre, ez a szám pedig folyamatosan bővül. Ha csak az elmúlt évtizedet nézzük, a háromszorosára nőtt a webáruházak száma, a vásárlók tömege pedig a duplája lett ugyanezen időszak alatt. Ami az arányokat illeti, a férfiak forgatják szaporábban az online kínálatot, korosztályokra bontva a 35-44 évesek költenek a legtöbbet, megelőzve a 25-35 éveseket, ahol a férfiak mellé a nők is becsatlakoznak.

Online fizetési különbségek – Németország vs. Ausztria

Az online fizetési lehetőségek pont ugyanolyan sokszínűvé váltak az elmúlt években, mint maga az e-kereskedelmi piac. A rugalmas szállítási módok, a zökkenőmentes vásárlási élmény és a széles termékválaszték mellett a választható fizetési alternatívák játszanak döntő szerepet a pozitív online vásárlói élmény kialakulásában. Az ausztriai és a németországi e-piacon nagyon hasonlóan alakulnak az online fizetési szokások is.

Everigo_export_Austria_online_payment

Imádják a divatot az osztrákok

A legnépszerűbb termékcsoportba a ruházati és sportcikkek tartoznak, az online vásárlók 66 százaléka választ ezekből, a második a turisztikai és szálláslehetőségek kihasználása 56 százalékkal. Ez 2019-es adat, ám ha a 2020-as számokat nézzük, éppen a turisztika volt az, amely a legnagyobbat bukta a koronavírus által hozott változtatásokon, korlátozásokon.

Népszerűek a könyvek, sajtótermékek és e-könyvek, ezekből az osztrák piac 42 százaléka vásárol, a háztartási cikkek esetében ez a szám 37 százalék. Ami a 2021-es előrejelzéseket illeti, az internetes ruhavásárlás tovább növekszik majd, illetve hatalmas fellendülés várható az elektronikai cikkek terén is.

Az online tér meghatározó szereplője a Zalando, a Universal, az Otto, az E-tec.at, a Tchibo, az Electronic4you, a Media Markt, valamint a Cyberport is, előbbi a vezető ágazatnak számító divatvilág kiemelkedő képviselője.

Everigo_export_Austria_top10_store

Nagy kedvenc az Amazon

Az osztrák e-kereskedelemben speciális viszonyok uralkodnak a német nyelv lehetőségei miatt. Ennek köszönhető, hogy például az amerikai Amazon által lebonyolított összes osztrák megrendelést Németországból szolgálják ki, ez a megoldás pedig kiválóan működik. A piac új szereplője számára fontos platformot jelenthet az Amazonon való megjelenés, leghamarabb így lehet nyomot hagyni az osztrák vásárlókban. Arra is figyelni kell, hogy csakis tökéletes nyelvi feltételek esetén terjeszkedjen egy cég az osztrákoknál, a helyiek ugyanis érzékenyek a tökéletes kommunikációra. Ki kell még emelni az e-kereskedelem esetében fontos visszatérítési lehetőségeket. Ausztriában erre általában gyakran csak hét napot adnak a szolgáltatók, ami nem elég, ezért versenyelőnyt lehet elérni azzal, ha egy új piaci szereplő a vásárlók által preferált 14 napos visszaküldést biztosítja ügyfeleinek.

Belevágnál a terjeszkedésbe? Kipróbálnád a webáruházadat az osztrák piacon?
Akkor kérj segítséget a külföldi terjeszkedés szakértőitől: www.everigo.eu

Everigo.eu

Everigo.eu

Az Everigo.eu csapata a külföldi terjeszkedés szakértője. A nemzetközi kapcsolataiknak köszönhetően, a webáruház tulajdonosok valós kulturális és üzleti információkat, tapasztalatokat, és teljes körű szolgáltatást kaphatnak a külföldi piacokon.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

61 cikk