Top 10: A legnagyobb forgalmú online webáruházak listája

Olvasási idő: 4 perc
legnagyobb forgalmú webáruházak
A top webshopok listája 2019-re „jelentősen” megváltozott, hiszen a tavalyi év két legnagyobb forgalmú online webáruháza egyesült. Így most már eggyel több cég fér fel a 10-es listára, ugyanakkor óriási szakadék lesz a legnagyobb, és a többi webshop között. Amerikában már jóval előrébb tart ez a trend, de lassan idehaza is komoly szeletet kezd kihasítani az online vásárlás a teljes hazai kiskereskedelemből.
2007-ben a magyar online kiskereskedelem 46 milliárd nettó forgalmat termelt. Ugyanez a szám 2012-ben már 177 milliárd volt.
2017-ben pedig átlépte az 500 milliárdot is – és nagyon úgy tűnik, hogy a közeljövőben semmi sem fogja megakasztani az online áruházak térnyerését. Amerikában, ahonnan nagyjából minden innováció elindul, ez a trend már hatalmas méreteket öltött. Ezt a Statista kutatása is igazolja, amely alapján az emberek többsége (51%) már sokkal inkább online szeret vásárolni az offline megoldások helyett. online áruházak Ez Magyarországon is egyre inkább igazzá válik. Így mostmár kijelenthető:
A kiskereskedelmi vásárlások az internet megjelenése óta az online világ felé tolódnak, és ennek a lassulása még nagyon távol van.
Nézzük meg, hogyan is néz ki konkrét számokkal.

Az online webáruházak legfontosabb mutatói

A GKI Digital 2018-as adatai azt mutatják, hogy a top 10 kereskedőhöz köthető a teljes online kereskedelmi forgalom majdnem fele (37%). Ez együttesen majdnem eléri a 200 milliárdos forgalmat. Hogy ezt perspektívába tegyük, ez több, mint 5 millió sikeres tranzakció. Vagyis olyan, mintha:
Minden egyes felnőtt magyar lakos legalább egyszer vásárolt volna a top 10 cég valamelyikétől.
Ezek között vannak műszaki webáruházak, könyv üzlet, élelmiszer áruház is. De kijelenthető, hogy a többségük szinte mindent árul.

A legnépszerűbb termék kategóriák

Nem nagy meglepetésre a technológia az, ami zászlóshajóként vezet az internetes eladásban. Ennek egyik oka bizonyára az a tény, hogy a webáruházak 14-napos elállási jogot biztosítanak a vásárlóknak, egyfajta kompenzációként azért, mert a vásárlók nem tudják kézbe fogni/kipróbálni a terméket a megvásárlás előtt. A konkrét top 5 kategória egyébként így néz ki:
  • Számítástechnika
  • Szórakoztató elektronika
  • Ruházat és sportruházat
  • Játék és ajándék
  • Lakberendezés
Gyakorlatilag az internetes webáruházak zöme ezekre a termékkategóriákra épül.

A legnagyobb forgalmú online webáruházak listája

A top internetes áruházak listája 2018-ban így nézett ki:
  1. Extreme Digital (magyar tulajdonú, mára már multi cég, 2004-ben alapították, több éve piacvezető, a kínálatukban szinte minden megtalálható – és teljesen online kezdett bele a tevékenységébe)
  2. eMag (2001-ben alapított román multi cég, ahol szinte minden kapható)
  3. MediaMarkt (német multi cég, 1997-ben lépett be a magyar piacra, főleg elektronikai és műszaki termékek forgalmazásával foglalkozik, egyébként offline múlttal rendelkezik)
  4. Tesco (angol alapítású multi cég, amit kereken egy évszázada alapítottak, főleg a napi fogyasztási cikkek eladásával foglalkozik)
  5. 220Volt (magyar tulajdonú műszaki áruház)
  6. iPon (a 220Volt-hoz hasonlóan szintén magyar tulajdonú műszaki áruház, egyébként az ország legnagyobb számítástechnikai webshopja)
  7. Mall (Csehország egyik legnagyobb webáruháza)
  8. Alza (Csehország legnagyobb webáruháza, nemrég érkezett meg Magyarországra)
  9. Aqua (magyar alapítású műszaki webáruház, ami már a 90-es években is létezett)
  10. Libri Bookline (a Bookline felvásárlásával toronymagasan a legnagyobb könyvesbolt, egyébként magyar)
A felsorolt listában szereplő cégek mind magyar webshopok, de nem feltétlenül magyar központúak. Tehát van magyar székhelyük, jelen vannak a magyar piacon, de nem feltétlenül magyar alapításúak. Bár ők a legnagyobb, de nem biztos, hogy a legjobb webshopok. Adott szűk szegmensekben és niche piacokon bőven vannak olyan szereplők, amelyek jobbak és hátékonyabbak, mint a nagy versenytársak.

Mi várható 2019-ben?

A 2019-es év eleje egy hatalmas hírrel indult:
Magyarország két legnagyobb online webáruháza, az Extreme Digital és az eMag egyesül.
internetes webáruházak Eddig is óriási volt a szakadék a top 3 (Extreme Digital, eMag, MediaMarkt) és a többi webshop között, de ezzel az egyesüléssel egy gigacég jön létre, aki a forgalom döntő többségét fogja megnyerni magának. Pedig a tavalyi év volt az, amikor a legszorosabb volt a verseny a top 3 webshop között. Lehetséges, hogy egyébként csak a márka mögötti cégek egyesülnek, de maguk a márkák külön-külön futnak tovább változatlanul, ahogyan eddig is. Bár az egyesülésnek az a célja, hogy nemzetközileg is egy komoly szereplő jöjjön létre, és a Közép-európai térség egyik legkomolyabb cégévé fejlődjön, komoly hatással lesz a magyar online kiskereskedelem világára is, abban biztosak lehetünk.

A piaci növekedés hosszabb távon

Amit még érdemes tudni a top internetes vásárlás oldalakról webshoptulajdonosként, az a növekedésük, illetve a növekedési potenciáljuk. Ahogy fentebb is írtuk, a vezető kategória a műszaki cikkek. Ezzel azonban van egy olyan probléma, hogy az ezen kategóriába tartozó termékek élettartama akár több év is lehet, ezért az áruházak nehezen tudnak újra eladni a vásárlóknak, illetve csak többévente. Talán ezzel magyarázható, hogy az adatok alapján 2017-ben a legnagyobb forgalmú webáruházak csak 8%-os emelkedést tudtak felmutatni a teljesített rendeléseket illetően. Ezzel szemben a gyorsan mozgó, napi fogyasztási cikkek piaca hatalmasat növekedett az utóbbi pár évben (ezt képviseli főleg a Tesco, de a lassan top10-be felérő Auchan Online is), és ez a szegmens nem küzd azzal a problémával, hogy túl lassan tudná újra aktivizálni a vásárlóbázisát. Nem véletlen, hogy 2019-ben útjára indul(t) a Spar üzletlánc házhozszállítási szolgáltatása is. Az élelmiszerek mellett egyébként a háztartási szerekkel és a drogériával foglalkozó online boltok is komoly növekedést mutatnak, a DM és a Rossmann is egyre nagyobb szeletet hasít ki az online kereskedésből.

Összegzés

Amennyiben kíváncsi vagy, hogyan építik fel a legnagyobb webshopok a kommunikációjukat, termékkínálatukat, struktúrájukat, akkor érdemes a legnagyobbakkal kezdeni, hiszen nem hiába vannak ott, ahol vannak. Ugyanakkor ha egy teljesen más iparágban tevékenykedsz, érdemes fenntartásokkal kezelni a top oldalakat, és konkurencia elemzést végezni az iparágad szereplőin, tehát a közvetlen konkurenseiden is.

A Webshippy Akadémia hírlevelei segítenek, hogy még sikeresebb legyen vállalkozásod!

Tapasztalt szakértőink és külső partnereink osztják meg Veled tudásukat blog cikkek, videós tartalmak és webinarok keretében. Ne maradj le, iratkozz fel!

Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

62 cikk