Logisztika, avagy a gazdaság Golf-áramlata - Webshippy Fulfillments
logisztika kiszervezése webshippy

Logisztika, avagy a gazdaság Golf-áramlata

A rendszerváltás után szépen lassan beszivárgott a köztudatba egy szó, amire a legtöbben úgy tekintettek, mint valami varázsigére. Ez a szó a logisztika. Divatos kifejezés lett, legalább annyira, mint mondjuk a DNS. Hogy miért? …

 • jól hangzott
 • valami óriási és rettentően fontos részletet sejtetett a háttérben,
 • profizmust sugallt, ha valaki ezt a szót használta a kommunikációjában,
 • a sültgesztenye-árusítástól a csavarmenet-metszésig bármire rá lehetett húzni,
 • az is hitt benne, akinek fogalma sem volt arról, hogy mit jelent, mert: jól hangzott.

Azt hihetnénk, hogy a logisztika valami új a nap alatt, de korántsem az, sőt. Valójában, amióta felhagytunk a gyűjtögetéssel és tervszerűen kezdtünk gazdálkodni, a megtermelt javainkat elcserélni vagy eladni, azóta létezik a logisztika is; nem így nevezték az őseink, de használták.A római borkereskedő, a macedón gyapjúkereskedő, a gall nyílhegykészítő és a görög tunikaszövő is használt logisztikát, sőt, az egyiptomi búza ott penészedett volna bele a hajók gyomrába Alexandria és Athén között félúton, ha nem szervezik-tervezik meg gondosan a mit, mikor, hogyan, mettől, meddig, kitől, kinek kérdésekre a választ.

Valószínűleg nem állt a rendelkezésükre egy vagy több logisztikus, és feltételezhetjük, hogy a logisztikai rendszerek hatékonysága, vagy a külső raktározás metódusai is hagytak némi kívánnivalót maguk után. Ezzel szemben az is biztos, hogy a nagy birodalmak névtelen szervező zsenijei – akiket ma logisztikai ügyintéző titulussal látnánk el- abszolút profik voltak abban, amit csináltak.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a logisztika egyidős az emberi civilizációval, de talán közel járunk vele az igazsághoz. Nyilván a gazdasági életben a kifejezés mélyebb és árnyaltabb fogalomkört, valamint bonyolultabb metódusokat takar, mint megszervezni, hogy ki és mikor megy a gyerekért az óvodába, de a lényege ugyanaz, amit a logisztikában 9M-elvnek hívunk. Ezek közül egyik sem élvez prioritást a többivel szemben; egyszerre, egy időben, egyforma hatékonysággal kell érvényesülniük ahhoz, hogy a logisztikai folyamatok sikeresek és eredményesek legyenek:

 1. a megfelelő információ,
 2. a megfelelő anyag,
 3. a megfelelő energia,
 4. a megfelelő személyek jussanak el,
 5. a megfelelő mennyiségben,
 6. a megfelelő minőségben,
 7. a megfelelő időpontban,
 8. a megfelelő helyre,
 9. a megfelelő költséggel.

Ha definiálni szeretnénk, akkor egy olyan menedzsment-szemlélet mentén határozhatnánk meg, mely szerint a logisztika fogalma a rendszeren belüli és a rendszerek közötti áramlás tervezését, szervezését, kontrollálását, megvalósítását takarja, az ezen folyamatokra fordított összköltség és az optimális vevőkiszolgálás függvényében.

Mégis, inkább gondolunk úgy a logisztikára, mint egy, a gyakorlatban alkalmazott tudományra, amit nevezhetnénk akár a gazdaság Golf-áramlatának is, hiszen nélküle rövid idő alatt összeomlana a világpiac.

A logisztika tehát nem ördögtől való dolog, mégis számtalan cég vagy vállalkozás lesz veszteséges, esetleg bukik bele abba, hogy nem fordít kellő figyelmet rá.

A statisztikák szerint a KKV-szektor adja a hazai gazdaság gerincét. Ezek közül is egyre többen rendelkeznek online jelenléttel – a kereskedelem egy része már az online felületekre koncentrálódik. Ugyanakkor a statisztikák arról is árulkodnak, hogy az első két évben a kezdő vállalkozások több mint 50%-a megy tönkre, mégpedig a hiányos vagy átgondolatlan üzleti és marketing terv, illetve a logisztikai rendszerek szinte teljes hiánya miatt.

Pedig a megoldás kézzel fogható, a bűvös szó ezúttal: outsourcing. Ez megint úgy hangozhat, mint valami varázsige, pedig nem az. Annyit jelent: kiszervezés, esetünkben természetesen a kiszervezett logisztika. Ez annyit takar, hogy a cég vagy vállalkozás hatékony működtetéséhez egy vagy több folyamatot/részfolyamatot nem saját erőforrással végeztetünk el, hanem kiadjuk a munkát valaki másnak.

Miért is kéne Neked magadnak csinálni mindent?

Ha ez nem a te szakterületed, ha számodra nyögvenyelős feladat a logisztika, akkor miért is küszködnél vele?

Neked, mint cégvezetőnek, vállalkozónak, kereskedőnek, azokra a feladatokra kell fókuszálnod, a céged, vállalkozásod sikerességéhez, amelyekben a legeredményesebb és leghatékonyabb vagy. Minél több időt töltesz olyan feladatok személyes elvégzésével, vagy felügyeletével, amikhez nincs kellő szakmai kompetenciád, időd, vagy energiád, annál több időt, energiát és pénzt veszítesz hosszútávon.

A fulfillment szolgáltatás lényege, hogy teljes mélységéig átveszi tőled a logisztikai folyamatokat a raktározástól a számlázásig. Ha neked webáruházad, vagy egyéb online kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásod van, és a kiszervezett logisztika mellett döntesz, nemcsak a magad dolgát könnyíted meg – és nem mellesleg pszichésen is tehermentesíted önmagad -, de a versenytársaiddal szemben is hatalmas előnyhöz jutsz:

 • időt és energiát takarítasz meg,
 • a fix költségeidet mérsékelni tudod: nem kell raktárat bérelned és fenntartanod, alkalmazottakat felvenned és fizetned, nem kell csomagolásra költened,
 • az így felszabadult összeget például termékfejlesztésre vagy akár marketingre is költheted,
 • a konkurenciádhoz képest szemmel láthatóvá válik a versenyképességed növekedése,
 • emelkedik a céged/vállalkozásod, terméked/szolgáltatásod színvonala, gazdasági és erkölcsi megítélése, renoméja, amit vissza tudsz forgatni a céged PR-kommunikációjában.
 • ügyfeleid panaszaira, reklamációira is megoldást nyújt a kiszervezés (amennyiben a fullfilment partnered ilyen szolgáltatást nyújt)

Hogyan működik a fulfillment szolgáltatás?

Amikor úgy döntesz, hogy együttműködsz egy fulfillment szolgáltatást nyújtó céggel, akkor a CRM-rendszered közvetlen kapcsolatba kerül a cég szoftvereivel, azaz fáziskésés nélkül, azonnal és élőben látják a hozzád befutó rendeléseket, azaz realtime szinkronizálnak, melyeket azonnal teljesíteni is tudnak.

Milyen kérdéseket, kell megválaszolnod önmagadnak, mielőtt nekifogsz a logisztikai feladatok kiszervezésének?

 • mekkora a logisztikai működésed mérete?
 • van-e értelme a kiszervezésnek, vagy célszerűbb továbbra is önállóan végezni a logisztikát?
 • hogyan tudod kontrollálni a kiszervezett folyamatokat/részfolyamatokat?
 • hol és hogyan tudod megtalálni azt a céget, amelyikre rábíznád a logisztikád? (Rendelés-szinkronizáció, átláthatóság és célterület függvénye.)
 • megbízható-e és hosszútávon is alkalmas-e arra, hogy a rábízott munkát a kívánt szinten és minőségben elvégezze?
 • tudtok-e szinergiában működni? A közös érdekeket szem előtt tartó, azonos üzleti elvek mentén megtervezett együttműködési stratégia elengedhetetlen

A kérdés rendkívül fontos, így ezt a témát külön fel is dolgoztuk már korábban: olvass itt arról, mikor érdemes kiszervezned a logisztikát.

Mikor lehet szükséged fulfillment cég bevonására?

 • ciklikus, vagy egyenetlen a rendeléseid és eladásaid száma, ebből következően nem éri meg saját raktár és alkalmazottak fenntartása,
 • ha nincs időd, kompetenciád foglalkozni a logisztikával,
 • ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy dinamikusan és gyorsan fejlődik a céged, ugyanakkor az infrastruktúrád ezt képtelen követni,
 • ha külföldi terjeszkedést fontolgatsz.

Mikor NEM a fulfillment szolgáltatás a megoldás?

 • extrém széles és nagy volumenű termékpalettád van,
 • szélsőségesen specializálódott termékeket forgalmazol, (tejtermékek, törékeny áru, amit a futár is nehezen vesz át tőled)
 • nagyméretű termékeket forgalmazol: mivel a nagy csomagokon kisebb a megtérülési rátája a fulfillment cégnek, extra súly- vagy méretköltséget számolhat fel

Egy újabb rejtélyes szó következik, mégpedig a dropshipping, azaz kiskereskedelmi forgalom raktárkészlet nélkül. Ehhez semmi egyébre nincsen szükséged, csak egy jó ötletre, némi józan észre és persze megfontoltságra. A dropshippingbe sajnos hajlamosak kellő körültekintés nélkül beleugrani a vállalkozók, mert a könnyű és gyors meggazdagodás sztereotípiája társult a fogalomhoz. Ez azonban így, ebben a formában nem takarja a valóságot.

Tehát, ha a fulfillment szolgáltatás nem a Te megoldásod, azonban úgy érzed, hogy a logisztikai feladatok terhe nagyon is kényelmetlenül nyomja a válladat, akkor lehetőséged van arra, hogy egy ún. dropshipper kereskedő felületén értékesítsd azt, amit forgalmazni szeretnél, mégpedig úgy, hogy a marketingen kívül minden mást a dropshipper intéz helyetted.

Hogyan működik a dropshipping?

Amikor befut Hozzád egy megrendelés, Te továbbítod a dropshipper felé – ez lehet akár egy nagykereskedő is -, aki a Te nevedben, a Te logóddal becsomagolja és kiszállítja/kiszállíttatja az árut a vevődnek.

Mi az előnye?

 • nem kell raktárkészletet fenntartanod – a fulfillment szolgáltatásnál már említettük, hogy ez milyen előnyökkel jár
 • nem kell a csomagolással, alkalmazottakkal foglalkoznod
 • a saját branded építésébe, a social media felületeid menedzselésébe fektetheted az időd és energiád, de akár ezt is kiszervezheted egy online marketinggel foglalkozó cégnek

Amit feltétlenül át kell gondolni, annak aki a dropshipping mellett teszi le a voksát:

 • árazás: számold ki, hogy mennyi a social media és egyéb marketing költséged, mennyi a beszerzési ára a terméknek/termékeidnek, add hozzá az egyéb költségeidet, és egy tisztességesen kalkulált profitot,
 • vám és adózás: ha a megrendelt termék a határon, vagy az Únió határain túlról érkezik és a termék Áfa-ját a vevődre hárítod, nagy valószínűséggel megfontolás tárgyává teszi, hogy legközelebb is Tőled rendeljen-e! Inkább kalkuláld bele a költségeidbe, mint hogy hosszútávon veszteséget termelj!
 • garanciális problémák ügyintézése probléma lehet, hiszen a dropshipping szolgáltatók túlnyomó többsége távol-keleti országokból szállítják ki a termékeket.

Ha dropshippingben gondolkozol, ismerkedj meg a Dropshippy-vel is. A hatalmas hazai raktárkészletnek köszönhetően nem muszáj a távoli Ázsiából rendelni a termékeket, így a szállítási idő is 1-3 napra csökken, és az esetleges panaszok is könnyebben orvosolhatóak.

Zárásként egy tanács:

Jól fontold meg, hogy a logisztikádat a saját kezedben tartod-e, vagy bármilyen formában is, de kiszervezed. Ezt a döntést időben meg kell hoznod, nehogy menetközben szembesülj azzal, hogy a konverziód megállíthatatlanul zuhanni kezdett.

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.