Logisztika, avagy a gazdaság Golf-áramlata

Olvasási idő: 6 perc
logisztika kiszervezése webshippy

A rendszerváltás után szépen lassan beszivárgott a köztudatba egy szó, amire a legtöbben úgy tekintettek, mint valami varázsigére. Ez a szó a logisztika. Divatos kifejezés lett, legalább annyira, mint mondjuk a DNS. Hogy miért? …

 • jól hangzott
 • valami óriási és rettentően fontos részletet sejtetett a háttérben,
 • profizmust sugallt, ha valaki ezt a szót használta a kommunikációjában,
 • a sültgesztenye-árusítástól a csavarmenet-metszésig bármire rá lehetett húzni,
 • az is hitt benne, akinek fogalma sem volt arról, hogy mit jelent, mert: jól hangzott.

Azt hihetnénk, hogy a logisztika valami új a nap alatt, de korántsem az, sőt. Valójában, amióta felhagytunk a gyűjtögetéssel és tervszerűen kezdtünk gazdálkodni, a megtermelt javainkat elcserélni vagy eladni, azóta létezik a logisztika is; nem így nevezték az őseink, de használták.A római borkereskedő, a macedón gyapjúkereskedő, a gall nyílhegykészítő és a görög tunikaszövő is használt logisztikát, sőt, az egyiptomi búza ott penészedett volna bele a hajók gyomrába Alexandria és Athén között félúton, ha nem szervezik-tervezik meg gondosan a mit, mikor, hogyan, mettől, meddig, kitől, kinek kérdésekre a választ.

Valószínűleg nem állt a rendelkezésükre egy vagy több logisztikus, és feltételezhetjük, hogy a logisztikai rendszerek hatékonysága, vagy a külső raktározás metódusai is hagytak némi kívánnivalót maguk után. Ezzel szemben az is biztos, hogy a nagy birodalmak névtelen szervező zsenijei – akiket ma logisztikai ügyintéző titulussal látnánk el- abszolút profik voltak abban, amit csináltak.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a logisztika egyidős az emberi civilizációval, de talán közel járunk vele az igazsághoz. Nyilván a gazdasági életben a kifejezés mélyebb és árnyaltabb fogalomkört, valamint bonyolultabb metódusokat takar, mint megszervezni, hogy ki és mikor megy a gyerekért az óvodába, de a lényege ugyanaz, amit a logisztikában 9M-elvnek hívunk. Ezek közül egyik sem élvez prioritást a többivel szemben; egyszerre, egy időben, egyforma hatékonysággal kell érvényesülniük ahhoz, hogy a logisztikai folyamatok sikeresek és eredményesek legyenek:

 1. a megfelelő információ,
 2. a megfelelő anyag,
 3. a megfelelő energia,
 4. a megfelelő személyek jussanak el,
 5. a megfelelő mennyiségben,
 6. a megfelelő minőségben,
 7. a megfelelő időpontban,
 8. a megfelelő helyre,
 9. a megfelelő költséggel.

Ha definiálni szeretnénk, akkor egy olyan menedzsment-szemlélet mentén határozhatnánk meg, mely szerint a logisztika fogalma a rendszeren belüli és a rendszerek közötti áramlás tervezését, szervezését, kontrollálását, megvalósítását takarja, az ezen folyamatokra fordított összköltség és az optimális vevőkiszolgálás függvényében.

Mégis, inkább gondolunk úgy a logisztikára, mint egy, a gyakorlatban alkalmazott tudományra, amit nevezhetnénk akár a gazdaság Golf-áramlatának is, hiszen nélküle rövid idő alatt összeomlana a világpiac.

A logisztika tehát nem ördögtől való dolog, mégis számtalan cég vagy vállalkozás lesz veszteséges, esetleg bukik bele abba, hogy nem fordít kellő figyelmet rá.

A statisztikák szerint a KKV-szektor adja a hazai gazdaság gerincét. Ezek közül is egyre többen rendelkeznek online jelenléttel – a kereskedelem egy része már az online felületekre koncentrálódik. Ugyanakkor a statisztikák arról is árulkodnak, hogy az első két évben a kezdő vállalkozások több mint 50%-a megy tönkre, mégpedig a hiányos vagy átgondolatlan üzleti és marketing terv, illetve a logisztikai rendszerek szinte teljes hiánya miatt.

Pedig a megoldás kézzel fogható, a bűvös szó ezúttal: outsourcing. Ez megint úgy hangozhat, mint valami varázsige, pedig nem az. Annyit jelent: kiszervezés, esetünkben természetesen a kiszervezett logisztika. Ez annyit takar, hogy a cég vagy vállalkozás hatékony működtetéséhez egy vagy több folyamatot/részfolyamatot nem saját erőforrással végeztetünk el, hanem kiadjuk a munkát valaki másnak.

Miért is kéne Neked magadnak csinálni mindent?

Ha ez nem a te szakterületed, ha számodra nyögvenyelős feladat a logisztika, akkor miért is küszködnél vele?

Neked, mint cégvezetőnek, vállalkozónak, kereskedőnek, azokra a feladatokra kell fókuszálnod, a céged, vállalkozásod sikerességéhez, amelyekben a legeredményesebb és leghatékonyabb vagy. Minél több időt töltesz olyan feladatok személyes elvégzésével, vagy felügyeletével, amikhez nincs kellő szakmai kompetenciád, időd, vagy energiád, annál több időt, energiát és pénzt veszítesz hosszútávon.

A fulfillment szolgáltatás lényege, hogy teljes mélységéig átveszi tőled a logisztikai folyamatokat a raktározástól a számlázásig. Ha neked webáruházad, vagy egyéb online kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásod van, és a kiszervezett logisztika mellett döntesz, nemcsak a magad dolgát könnyíted meg – és nem mellesleg pszichésen is tehermentesíted önmagad -, de a versenytársaiddal szemben is hatalmas előnyhöz jutsz:

 • időt és energiát takarítasz meg,
 • a fix költségeidet mérsékelni tudod: nem kell raktárat bérelned és fenntartanod, alkalmazottakat felvenned és fizetned, nem kell csomagolásra költened,
 • az így felszabadult összeget például termékfejlesztésre vagy akár marketingre is költheted,
 • a konkurenciádhoz képest szemmel láthatóvá válik a versenyképességed növekedése,
 • emelkedik a céged/vállalkozásod, terméked/szolgáltatásod színvonala, gazdasági és erkölcsi megítélése, renoméja, amit vissza tudsz forgatni a céged PR-kommunikációjában.
 • ügyfeleid panaszaira, reklamációira is megoldást nyújt a kiszervezés (amennyiben a fullfilment partnered ilyen szolgáltatást nyújt)

Hogyan működik a fulfillment szolgáltatás?

Amikor úgy döntesz, hogy együttműködsz egy fulfillment szolgáltatást nyújtó céggel, akkor a CRM-rendszered közvetlen kapcsolatba kerül a cég szoftvereivel, azaz fáziskésés nélkül, azonnal és élőben látják a hozzád befutó rendeléseket, azaz realtime szinkronizálnak, melyeket azonnal teljesíteni is tudnak.

Milyen kérdéseket, kell megválaszolnod önmagadnak, mielőtt nekifogsz a logisztikai feladatok kiszervezésének?

 • mekkora a logisztikai működésed mérete?
 • van-e értelme a kiszervezésnek, vagy célszerűbb továbbra is önállóan végezni a logisztikát?
 • hogyan tudod kontrollálni a kiszervezett folyamatokat/részfolyamatokat?
 • hol és hogyan tudod megtalálni azt a céget, amelyikre rábíznád a logisztikád? (Rendelés-szinkronizáció, átláthatóság és célterület függvénye.)
 • megbízható-e és hosszútávon is alkalmas-e arra, hogy a rábízott munkát a kívánt szinten és minőségben elvégezze?
 • tudtok-e szinergiában működni? A közös érdekeket szem előtt tartó, azonos üzleti elvek mentén megtervezett együttműködési stratégia elengedhetetlen

A kérdés rendkívül fontos, így ezt a témát külön fel is dolgoztuk már korábban: olvass itt arról, mikor érdemes kiszervezned a logisztikát.

Mikor lehet szükséged fulfillment cég bevonására?

 • ciklikus, vagy egyenetlen a rendeléseid és eladásaid száma, ebből következően nem éri meg saját raktár és alkalmazottak fenntartása,
 • ha nincs időd, kompetenciád foglalkozni a logisztikával,
 • ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy dinamikusan és gyorsan fejlődik a céged, ugyanakkor az infrastruktúrád ezt képtelen követni,
 • ha külföldi terjeszkedést fontolgatsz.

Mikor NEM a fulfillment szolgáltatás a megoldás?

 • extrém széles és nagy volumenű termékpalettád van,
 • szélsőségesen specializálódott termékeket forgalmazol, (tejtermékek, törékeny áru, amit a futár is nehezen vesz át tőled)
 • nagyméretű termékeket forgalmazol: mivel a nagy csomagokon kisebb a megtérülési rátája a fulfillment cégnek, extra súly- vagy méretköltséget számolhat fel

Egy újabb rejtélyes szó következik, mégpedig a dropshipping, azaz kiskereskedelmi forgalom raktárkészlet nélkül. Ehhez semmi egyébre nincsen szükséged, csak egy jó ötletre, némi józan észre és persze megfontoltságra. A dropshippingbe sajnos hajlamosak kellő körültekintés nélkül beleugrani a vállalkozók, mert a könnyű és gyors meggazdagodás sztereotípiája társult a fogalomhoz. Ez azonban így, ebben a formában nem takarja a valóságot.

Hogyan működik a dropshipping?

Amikor befut Hozzád egy megrendelés, Te továbbítod a dropshipping beszállító felé – ez lehet gyártó vagy forgalmazó is -, aki a Te nevedben, a Te logóddal becsomagolja és kiszállítja/kiszállíttatja az árut a vevődnek.

Mi az előnye?

 • nem kell raktárkészletet fenntartanod – a fulfillment szolgáltatásnál már említettük, hogy ez milyen előnyökkel jár
 • nem kell a csomagolással, alkalmazottakkal foglalkoznod
 • a saját branded építésébe, a social media felületeid menedzselésébe fektetheted az időd és energiád, de akár ezt is kiszervezheted egy online marketinggel foglalkozó cégnek

Amit feltétlenül át kell gondolni, annak aki a dropshipping mellett teszi le a voksát:

 • árazás: számold ki, hogy mennyi a social media és egyéb marketing költséged, mennyi a beszerzési ára a terméknek/termékeidnek, add hozzá az egyéb költségeidet, és egy tisztességesen kalkulált profitot,
 • vám és adózás: ha a megrendelt termék a határon, vagy az Unió határain túlról érkezik és a termék áfáját a vevődre hárítod, nagy valószínűséggel megfontolás tárgyává teszi, hogy legközelebb is Tőled rendeljen-e! Inkább kalkuláld bele a költségeidbe, mint hogy hosszútávon veszteséget termelj!
 • garanciális problémák ügyintézése probléma lehet, hiszen a dropshipping szolgáltatók túlnyomó többsége távol-keleti országokból szállítja a termékeket.

Ha dropshippingben gondolkozol, ismerkedj meg online piacterünkkel is. A hatalmas hazai raktárkészletnek köszönhetően nem muszáj a távoli Ázsiából rendelni a termékeket, így a szállítási idő is 1-3 napra csökken, és az esetleges panaszok is könnyebben orvosolhatóak.

Zárásként egy tanács:

Jól fontold meg, hogy a logisztikádat a saját kezedben tartod-e, vagy bármilyen formában is, de kiszervezed. Ezt a döntést időben meg kell hoznod, nehogy menetközben szembesülj azzal, hogy a konverziód megállíthatatlanul zuhanni kezdett.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk