Hogy működik a dropshipping?

Olvasási idő: 8 perc

A dropshipping működése

A webáruházak indítása sokak számára az egyik legkézenfekvőbb üzleti lehetőség. Nagy előnye, hogy viszonylag alacsony a belépési korlát. A bérelhető webáruházmotorok segítségével gyakorlatilag néhány lépésben könnyedén elindíthatjuk az online áruházunkat. A webáruház logisztika területén pedig szintén komoly innovációk történtek az elmúlt években, amelyek a belépési korlátot még lentebb tolják. Kezdetben még saját házon belül kellett megoldani a logisztikát, aztán fokozatosan átalakult a rendszer. Mára pedig megjelentek olyan fulfillment szolgáltatások, amik nagy könnyebbséget jelentenek a webáruházak számára.

Az aktuális szenzáció, ami a 2010-es években meghódította a világot az ún. dropshipping. Magyarországon ez a jelenség a megszokott késéssel gyűrűzik be, de várhatóan a hazai e-kereskedelem 2020-as éveit jelentősen meghatározza majd.

De mi is ez a dropshipping? Ebben a cikkben nem csak erre a kérdésre adjuk meg a választ. Megtudhatod, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak, tippeket adunk, mire érdemes odafigyelni ha dropshipping webáruházat szeretnél működtetni. És persze az is kiderül, hogy kinek éri meg és kinek nem belefogni egy ilyen vállalkozásba.

Dropshipping jelentése

dropshipping egy olyan üzleti modell, ahol anélkül lehet webáruházat üzemeltetni, hogy saját árukészletet, raktárat kellene fenntartani, sőt még magával a termékek szállításával sem kell foglalkozni. Gyakorlatilag a teljes webáruházi logisztika házon kívülre kerül és helyettünk intéznek mindent. És itt a lényeg: a tárolást, a csomagolást, a rendelés kiszállítást a webáruházak helyett egy másik szereplő, a dropshipping partner végzi. 

Nézzük meg részletesen, hogy a gyakorlatban mit is jelent ez a vásárló, a termék szempontjából. Miben más egy dropshipping rendelés egy hagyományos webáruházi rendeléshez képest?

Hagyományos webáruházi megrendelés folyamata:

  1. A vásárló leadja a megrendelését a webáruházban.
  2. A webáruház saját készletről, saját raktárában összekészíti a megrendelést.
  3. A webáruház elkészíti a megrendeléshez kapcsolódó számlát.
  4. A webáruház csomagolja és szállításra előkészíti a megrendelt termékeket.
  5. A webáruház gondoskodik a megrendelés vásárlóhoz való szállításáról.

Dropshipping webáruházi megrendelés folyamata:

  1. A vásárló leadja a megrendelését a webáruházban.
  2. A webáruház automatikusan vagy manuálisan továbbítja a megrendelés részleteit (megrendelési tételek, vevőadatok) a dropshipping partnernek.
  3. A dropshipping partner elkészíti a megrendeléshez kapcsolódó számlát.
  4. A dropshipping partner csomagolja és szállításra előkészíti a megrendelt termékeket.
  5. A dropshipping partner a webáruház nevében gondoskodik a megrendelés közvetlenül a vásárlóhoz való szállításáról.

A dropshipping lehetőség legnagyobb vonzereje, hogy nincs szükség komoly tőkére árukészlet fenntartásához vagy épp raktár üzemeltetéséhez.

A teljes kiszolgálási folyamat során webáruházként gyakorlatilag nem találkozol fizikailag a termékkel. Azon kívül, hogy automatikusan vagy manuálisan továbbítod a dropshipping partner felé a megrendelési információkat, nincs egyéb teendőd a megrendelés teljesítésével.

Profit és szereplők a dropshipping modellben

Adódik a kérdés, hogy hol keletkezik a profit? A profit a webáruházban feltüntetett ár és dropshipping ár között keletkezik. A dropshipping ár az, amennyiért te, mint webáruház megvásárolod a terméket a dropshipping partneredtől.

Álljunk meg itt egy pillanatra és nézzük meg, hogy ki lehet dropshipping partner:

  • gyártó: ahogy a nevében is áll, konkrétan ő az, aki gyártja a terméket. Nem feltétlen kínál minden gyártó dropshipping lehetőséget, de a profit szempontjából a webáruháznak mindenképpen előnyös, ha egy gyártó lesz a dropshipping partner. A profit ilyenkor sokkal nagyobb tud lenni, hiszen nincs köztes szereplő, aki rátegye a gyártói árra a saját árrését.
  • nagykereskedő: aki egy gyártótól nagy mennyiségben, egyfajta terméket vásárol meg és ezt kínálja dropshipping keretében értékesítésre a webáruháznak. Ilyenkor a gyártói árra rákerül a nagykereskedő árrése és erre az árra teheti rá a webáruház tulajdonosa a saját hasznát.
  • aggregátor: jellegében egy nagykereskedő, de nem csak egy típusú terméket vásárol fel nagy mennyiségben továbbértékesítésre, hanem több gyártó, több termékét, így széles termékpalettát kínál dropshipping értékesítésre. A webáruházi profit ugyanúgy az aggregátor árrésével növelt gyártói árra rakódik rá, mint a nagykereskedői verziónál. Az aggregátorok esetén viszont mentesülhetsz a különböző szállítási díjak kezelése alól, a megrendelések továbbítása is egyszerűsíthető, mert nem kell többfelé kiküldeni a megrendeléseket. 

Akkor tudsz nagyobb profitra szert tenni dropshipping modellen belül, ha nem egy dropshipping nagykereskedővel szerződsz le, hanem közvetlenül a gyártóval, így kiiktatva egy láncszemet a rendszerből. Profit szempontjából nincs jelentős különbség, hogy a dropshipping partnered nagykereskedő vagy aggregátor, ezért a továbbiakban az egyszerűség kedvéért csak nagykereskedőként hivatkozunk rájuk.

Az tehát már látható, hogy miként lehet pénzt realizálni a dropshippingen keresztül. De milyen egyéb előnyei vannak ennek a modellnek?

Dropshipping előnyei

  • Alacsony tőkeigény: egy webáruház indításakor a legtöbbet az árukészlet megvásárlására kell fordítani. Ez akár az indulási költségek 60-80%-át is kiteheti. A dropshipping modell gyakorlatilag ezt a tőkeigényt iktatja ki a rendszerből. A belépési korlát így jóval alacsonyabb szintre került egy hagyományos webáruházi logisztikával működő online áruházhoz képest.
  • Kis kockázat: mivel nem kell a készletben tartani a tőkédet, így jelentősen csökken az üzlet kockázata is. Ha nem fogy a termék, nem kell aggódnod, hogy rajtad marad a készlet.
  • Egyszerű ügymenet: a megrendelés teljesítése gyakorlatilag egy az egyben kikerül a feladataid közül, más végzi az összekészítést, csomagolást, számlázást, szállítást. Ez jelentősen csökkenti azokat a feladatokat, amikkel foglalkozni kell. Ha a vásárlói megrendelések továbbítása is automatizálható, akkor még ezzel sem kell napi szinten foglalkozni, helyette sokkal nagyobb fókuszt helyezhetsz a marketingre.
  • Gyors installálás: egy webáruház indítása végtelenül leegyszerűsödik. Amint megvan a dropshipping partner, egy webshop motorral (pl.: Shopify, Shoprenter, WooCommerce) már csak néhány lépésre vagy az indulástól.
  • Alacsony fix költségek: a fix költségek nagy részét teszi ki a raktárüzemeltetés. Árukészlet hiányában nem kell fenntartani havonta komoly összegekbe kerülő létesítményeket. A weboldal fenntartásának költsége az, ami fix költségként megmarad, de ez elhanyagolható mértékű egy raktár fenntartási költségeihez képest.
  • Nincsenek földrajzi korlátok: magát a webáruházat gyakorlatilag bárhonnan tudod működtetni. Ha kedved tartja, akár egy tengerparti bárból, a kedvenc koktélodat kortyolgatva is könnyedén tudod menedzselni a dropshipping webáruházad. Csupán egy laptopra és internetre van hozzá szükséged.
  • Széles termékskála: szinte bármilyen termékre találhatsz magadnak egy dropshipping partnert. Keresd meg, hogy mi az a termék, amire van kereslet, biztos fogsz hozzá találni gyártót vagy nagykereskedőt, aki aztán intézi a dropshippinget.
  • Könnyen skálázható: a rendelések növekedésével előbb-utóbb eljön az a probléma, hogy szükséged van nagyobb raktárra, csomagoló-, és szállító kapacitásra stb. A dropshipping itt is leegyszerűsíti az életed, hiszen ezekkel nem neked kell foglalkozni. A te dolgod egyedül az, hogy minél több megrendelésed legyen. A kapacitás bővítésének finanszírozása és kivitelezése a dropshipping partnered feladata.
  • Sérülési lehetőség csökken: a termékeket nem kell feleslegesen raktárból-raktárba mozgatni, hiszen akár a gyártó raktárából közvetlenül a vásárlóhoz kerülhet a termék. Ha nem is gyártói, hanem nagykereskedői raktárból teljesül a megrendelés, akkor is kevesebbet kell az árut mozgatni, így csökken az árumozgatásból fakadó terméksérülés veszélye.

A sok előnye ellenére persze vannak olyan szempontok is, amelyeknél a dropshipping modell hátrányt szenved egy hagyományos webáruházhoz képest.

Dropshipping hátrányai

  • Alacsony profit: ahogy korábban is írtam, a profit a termék kiskereskedelmi (webáruházban feltüntetett) ára és a dropshipping ára közötti különbségből adódik. Ez a profit viszont jóval kisebb, mintha a gyártótól beszerzési áron megvásárolt termékedre tennéd a saját hasznodat. Ez egyben azt is jelenti, hogy ebből a profitból kell tudnod kigazdálkodni a teljes működést.  
  • Magas verseny: a dropshipping olyan alacsonyan tartja a belépési korlátot, hogy komoly verseny tud kialakulni az újonnan belépő szereplők miatt. Az alacsony profittal együtt ez azt is jelenti, hogy mielőtt még belevágnál egy ilyen webáruházba alaposan meg kell tervezned, hogyan fogod magad differenciálni. Érdemes out-of-box gondolkodni és elsődlegesen nem hagyományos fizetett hirdetésekben bízni. A másik megoldás, ha találsz egy igazi niche piacot, ahol nem számottevő a verseny.
  • Kevés kontroll: mivel a tevékenységek nagy részét helyetted elvégzik, így szinte nulla a folyamatok feletti kontroll. Ha márkát szeretnél építeni, ez nagyon megnehezíti a dolgodat, mivel nincs lehetőséged befolyásolni a vásárlói élményt. Márpedig a vásárlói élmény gyakran apróságokon dől el.  
  • Teljeskörű felelősség: a vásárló általában semmit sem észlel abból, hogy egy dropshipping webáruházból vásárolt. A termékeket a dropshipping partner olyan csomagolásban juttatja el a vásárlóhoz, amin a webáruház neve, logója szerepel, a számlán a webáruház neve áll. Éppen ezért, ha a megrendelés teljesítése során valamilyen gond merül fel (pl.: késik a kiszállítás, nem pontos a kiszállítás) azt a webáruháznak kell kezelnie. Mivel te vagy a frontvonalon, ezért nagyon fontos, hogy alapos gondossággal járj el a dropshipping partnered kiválasztásánál.
  • Más hátterű megrendelés kiszolgálás: Amikor a termékeid dropshipping modellben értékesíted könnyen előállhat az a helyzet, hogy több dropshipping partnered is van. Nagy lehet a kísértés, hogy mindenféle terméket kínálj a weboldaladon, mivel árukészletet úgysem kell fenntartani, ezért azzal számolsz, hogy így könnyen növelheted az eladási volument. Igen ám, de ennek a hátulütője, hogy így a termékeid több forrásból érkezhetnek a vásárlóhoz. Előfordulhat, hogy egy megrendelésen belül a termékek külön csomagban, külön időpontban érkeznek.
  • Valós készletinformáció: mivel az árukészlet felett nem te rendelkezel, ezért komoly nehézséget tud okozni a valós készletinformáció hiánya. Nagyon kellemetlen helyzetet tud okozni, ha a vásárló által kiválasztott termékről a megrendelés után derül ki, hogy még sincs raktáron és sok idő a beszerzése/legyártása. Az ilyen helyzetek kezelésére webáruház tulajdonosként fel kell készülni. Ezt csak akkor tudod teljesen kivédeni, ha megoldható a valós készletinformáció.
  • Hosszú szállítási idő: ha külföldi dropshipping partnertől rendelsz, akkor fennáll a veszélye, hogy nagyon hosszú időbe telik a kiszállítás és a vásárló elégedetlen lesz. Ha szeretnéd csökkenteni a szállítási időt, akkor meg annyira megnő a szállítási költség, hogy gazdaságilag már nem éri meg.

Az előnyök és hátrányok egybevetése mellett nézzük meg azt is, hogy kiknek lehet kifejezetten előnyös ezt a modell választani.

Kinek találták ki a dropshippinget?

  • Kezdő e-kereskedő: igazán vonzó lehet azoknak, akik komolyabb kockázat nélkül szeretnének belelátni az e-kereskedelembe. Azoknak, akik szeretnék magukat próbára tenni az online térben. Mivel nincs szükség jelentős tőkére és a kockázat is alacsony, így kísérletezéshez ez egy tökéletes üzleti modell. Dropshipping alapú működés közben bele lehet tanulni az online értékesítés mikéntjébe. Fókuszálni lehet a marketingre, a forgalom terelésére még azelőtt, hogy élesben komoly tőkét fektetnél az üzletbe. De azért számolj azzal, hogy ez nem egy gyorsan, nagy hasznot hozó üzleti modell.
  • Működő webáruházak terjeszkedése: szintén jó üzleti lehetőség azoknak a már működő webáruházaknak, akiknek vannak árukészletei, de szeretnének más termékek értékesítésével is foglalkozni. A kockázatkerülés jegyében viszont ebbe a kísérletezésbe nem akarnak tőkét fektetni. Nekik egy ilyen dropshipping rendszer tökéletes megoldás lehet.

Ne fogj bele dropshippingbe, ha…

  • márkát szeretnél építeni. A márkaépítés és a dropshipping nehezen tud megférni egymás mellett. Ennek hátterében egészen egyszerűen csak az áll, hogy a termékek és a megrendelés-teljesítési folyamat felett nincs kontrollja a webáruház tulajdonosnak. A márkaépítéshez szükség van olyan nüanszokra, amiket csak akkor tudsz biztosítani, ha a kezedben van a kontroll. Rálátás és befolyás híján a vásárlói élményre nem tudsz annyira hatni, mint amennyire a márka építése ezt megkívánja.
  • gyorsan, nagy profitot szeretnél. A dropshopping modell nem egy cash-cow lehetőség. Általában kicsi árrésekkel lehet dolgozni, hacsak nem közvetlenül a gyártó a dropshipping partnered. Nagy általánosságban 10-20%-os profittal lehet számolni a webáruházi ár és a dropshipping ár közötti különbségből adódóan. De ebből még fedezned kell a különböző költségeidet, így a végén többnyire csak néhány százalékos profittal kalkulálhatsz. Ez az ára annak, hogy a folyamat nagy részét leveszik a válladról.
  • versenyezned kell a gyártóval. Előfordulhat, hogy a gyártó nem csak dropshipping értékesítéssel foglalkozik, hanem saját webshopon keresztül maga is értékesít. Ez persze azt jelenti, hogy a webáruházad már rögtön egy komoly árhátrányban van, hiszen a gyártói árral kellene versenyeznie. Egy ilyen árversenyből ritkán tudsz jól kikerülni. Nagyjából az egyetlen esélyed, ha out-of-box gondolkodsz és olyan értékesítési csatornákat találsz magadnak, ahol a gyártó nincs jelen.

A jól dropshippingelhető termék

Ha az előzőek alapján eldöntötted, hogy neked jól állna egy dropshipping webáruház, a következő dolgod az, hogy kitaláld milyen típusú terméket fogsz értékesíteni ilyen keretek között. Adunk néhány támpontot, hogy milyen termékeknek fekszik a dropshipping modell:

  • ár: ha a terméked az alacsony kiskereskedelmi (webáruházban feltüntetett) árkategóriába tartozik mindenképpen nagyobb volumenben kell értékesítened a nagyobb összprofit eléréséhez. Magasabb árfekvésnél ugyanezt a profitot kevesebb eladásból is tudod fedezni. Mindkettő működhet, de más szemléletet, más marketing megközelítést igényel. Neked kell dönteni, hogy mi az, ami neked jobban fekszik és ami az előzetes értékesítési várakozásaidhoz is jobban illeszkedik. 
  • méret és súly: minél egyszerűbb és könnyebb egy terméket szállítani annál jobb, annál költséghatékonyabb. Ezért érdemes a kisebb méretű és súlyú termékek mellett letenni a voksod.
  • keresztértékesítési lehetőség: ahogy a hagyományos e-kereskedelemben a dropshipping webáruház esetén is igaz, hogy a keresztértékesítési lehetőségeket érdemes kiaknázni. Gondold át, hogy a kiszemelt termékek mellett mik hozhatják még a volumeneket és azokat is emeld be a kínálatba. Akár árazással is terelheted a vásárlóid a keresztértékesítés felé. Alacsonyabb haszonnal adod az elsődleges terméked és minden hozzá köthető terméken pedig behozod az azon elveszített hasznodat.
  • Újravásárlási potenciál: minél inkább olyan termékeid vannak, amiket időnként újra kell vásárolni, annál inkább tudod garantálni a folyamatos értékesítéseket. Ilyen helyzetekre akár előfizetéses modellt is kidolgozhatsz.
  • Változási potenciál: egy állandóan változó, megújuló termékhez folyamatosan alkalmazkodni kell. A termék adatlaphoz új termékismertetőt kell írni, új termékfotókat, videókat kell készíteni stb. Ezek neked pénzbe és időbe is fognak kerülni, így lehetőleg kerüld az ilyen típusú termékeket.

Nemzetközi szinten ezek a termékkategóriák voltak népszerűek dropshipping értékesítés kapcsán:

  • mobiltelefon kiegészítők
  • ékszerek
  • sportfelszerelések
  • babatermékek
  • kozmetikai cikkek
  • személyre szabott telefontokok, pólók, bögrék

Ha megvan a konkrét terméktípus, amit szeretnél árulni, akkor nincs más dolgod, mint megkeresni a tökéletes dropshipping partnert. Ehhez a google nagy segítségedre lesz. Egy egyszerű google kereséssel rábukkanhatsz azokra a szereplőkre, akikkel szerződhetsz. De léteznek olyan gyűjtőoldalak is, amik pontosan arra szolgálnak, hogy kedvedre böngéssz a különböző nemzetközi beszállítók és termékek között:

Tanácsok, mielőtt belevágnál

  • Piackutatás mindenekelőtt: mindennek az alapja egy alapos piackutatás a potenciális termékekről, partnerekről, vásárlókról. Mivel általában nagyon alacsony árréssel kell számolni, így pontosan tisztában kell lenned, hogy mire számíthatsz, amikor elindítod a dropshipping webáruházad.
  • Ne feledkezz meg a jogi, adózási háttérről: a külföldi dropshipping egyik hátulütője lehet a szövevényes jogi, adózási háttér megértése. Egy ügyvéd, egy könyvelő jó szolgálatot tehet például a vámkezeléssal és könyveléssel kapcsolatos tudnivalók átlátásában. Még indulás előtt érdemes leülnöd egy szakértővel, hogy tisztában legyél a szabályozással, aminek meg kell felelned, hogy tudd mibe vágsz bele.
  • Válassz megfelelő partnert: a már sokat emlegetett kontroll híján nagyon fontos, hogy megbízható dropshipping partnered legyen, hiszen ő lesz az, aki végső soron kapcsolatba kerül a nevedben a saját vásárlóiddal. Ő az, aki a vásárlóban kialakult képet alakítja. Érdemes figyelni, hogy milyen szolgáltatást tudnak neked, mint webáruháznak nyújtani.
    • az ügyfélszolgálat elérhetősége
    • a vállalt kiszállítási idő
    • raktárkapacitás
    • integrációs lehetőségek
    • termékárak
    • termék portfólió
    • valós készletinformáció elérhetősége
  • Gondolj az utánvétkezelésre: rengeteg hazai kutatást lehetne felsorolni, ami mind azt támasztja alá, hogy a hazai online vásárlók fizetési szokásaira leginkább az utánvétes fizetés jellemző. Bár már jó pár éve dübörög az online kereskedelem, mégis a legtöbben még mindig csak akkor szeretnek fizetni a termékért, ha azt már a kezükben tartják. A dropshipping modell kapcsán ez azért nehézség, mert a külföldi partnereknél általában egyáltalán nincs utánvétes fizetési lehetőség. Így vagy elfogadod, hogy a vásárlók egy részét eleve nem tudod elérni vagy keresel olyan, általában hazai dropshipping partnert, akinél az utánvét is megoldható.
  • Készíts pontos tervet: ha már tudod, hogy belevágsz és tisztában vagy azzal is, hogy milyen termékeket fogsz árulni, tervezd meg azt is, hogy fogod elérni, hogy minél többen vegyék a termékeid. Milyen marketing eszközöket fogsz használni? Mennyit tudsz majd marketingre költeni? A nagyon alacsony profit miatt viszonylag szorosan meg van kötve a kezed. A szűk mozgástérben még fontosabb, hogy a lehető leghatékonyabban költsd el a marketingre szánt összeget.
  • Figyeld a trendeket: egy jól működő dropshipping rendszerben néhány kattintással tudod alakítani a webáruházad kínálatát. Éppen ezért érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a trendeket. Mik azok, amik iránt nagy a kereslet, mik azok amik nem igazán érdeklik a vásárlókat. Mindig próbáld lekövetni az aktuális divatot.
  • Tűnj ki a tömegből: minél többen szállnak be a dropshipping piacra, annál nehezebb lesz hozni a volumeneket. Próbálj out-of-box módon gondolkodni és üzemeltetni a webáruházad. A siker záloga, ha ki tudsz tűnni a tömegből. Beszéljenek rólad, nyújts valamivel többet mint mások:
    • szebb, részletesebb termékfotók
    • pontosabb, részletesebb termékleírások
    • az ügyfeleidet kezeld különös figyelemmel
    • oktató, bemutató videók.

Dropshipping lehetőségek Magyarországon

Ahogy a bevezetőben is elhangzott a dropshipping már a 2010-es években meghódította a nemzetközi piacokat és ezen belül is főleg az Egyesült Államokban és Kínában lett népszerű. Magyarországra szokás szerint jó pár éves csúszással tette be a lábát és várhatóan a 2020-as években fog igazán tetőzni és kiteljesedni.

Tudtad? A Webshippy 2019 decemberében elindította dropshipping szolgáltatását. Az online piactér a Webshippy ügyfelek számára biztonságos hátteret nyújt, hogy belevágjanak a dropshipping üzleti lehetőségbe. Csupán néhány kattintással válhatsz akár dropshipping beszállítóvá, akár dropshipping webáruházzá. Kedvedre böngészhetsz a dropshipping termékkatalógusban és különösebb erőfeszítés nélkül érhetsz el nagyobb vásárló közönséget és növelheted a forgalmadat.
https://youtu.be/XcHb9hC6OA0

A magyar piacon ez egy meglehetősen új lehetőség és látva a nemzetközi trendeket várhatóan idehaza is nagy sikert arat majd. Ahogy telítődik a piac, úgy lesz egyre nehezebb nagy profitra szert tenni. Aki tehát gondolkozik, hogy él a dropshipping lehetőségével érdemes mielőbb lépnie. Ha minél kevesebb kockázatot szeretnél vállalni, akkor jobban jársz, ha a hazai piacról vállalsz dropshipping partnert a jól ismert külföldi óriások helyett.

Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

62 cikk