Online vásárlás külföldről: Ezekre figyelj!

Olvasási idő: 6 perc
online vásárlás külföldről

Amikor az e-kereskedelemről beszélünk sokszor szóba kerül a határtalan jelző. Amit látni kell ezzel kapcsolatban, hogy ez valóban határtalanságot jelent, vagyis azt, hogy akár a világ másik feléről is rendelhetünk. Sok online vásárló még a mai napig inkább csak a belföldi webáruházakkal azonosítja az e-kereskedelmet, pedig ha nyitna a világ felé, elképesztő méretű piac nyílna meg előtte a maga előnyeivel és hátrányaival. A most következő cikkben megnézzük mikre érdemes odafigyelni, ha külföldről vásárolunk és vajon hogyan lesz valakiből online vásárló akár belföldről, akár a világ más részéről.

Online vásárlói lét evolúciója

Az online vásárlói létnek általában van egy tipikus evolúciója. Ennek első lépcsőfoka, amikor először rendel valaki egy webáruházból. Ilyenkor jön elő az emberek kockázatkerülő oldala és valamilyen alacsonyabb árfekvésű termékre esik a választásuk. Felkészülnek arra, ha valami rosszul sül el. Ha a vásárló jó tapasztalatokat szerez, akkor újra és újra fog online vásárolni. Az újabb pozitív élmények egyre inkább növelik a bizalmat az e-kereskedelem iránt. Erra a bizalomra építve a fogyasztók egyre bátrabbak lesznek, így gyakrabban és nagyobb értékben is mernek rendelni. Eljutnak egészen addig, hogy már szinte mindent meg mernek online is vásárolni, de egyelőre még csak belföldről. A következő nagy lépés a külföldről való rendelés. Ezt a lépcsőt az emberek vagy megugorják vagy sem. Akik megugorják, azok általában ugyanolyan fejlődési görbén mennek keresztül mint a belföldi online vásárlás esetén. Kisebb értékű megrendelésekkel kezdenek és fokozatosan mernek nagyobb összegben is vásárolni.

Mi készteti az embereket, hogy külföldi webáruházból vásároljanak?

  • szélesebb termékválaszték: Az elmúlt évtized alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül idehaza az e-kereskedelem. Elképesztően széles lett az interneten rendelhető áruk köre. Ugyanakkor az is igaz, hogy mivel a magyar piac globális szemmel nézve pici, így rengeteg termék nem jut el hozzánk. Bármennyire is szeretnénk, nem tudunk mindent itthon megvásárolni. Külföldi webshopok jelentik ilyenkor a megoldást.
  • kedvezőbb árak: a külföldi webáruházból vásárlók a széles termékválaszték mellett a kedvező árakat említik a legtöbbször arra a kérdésre válaszolva, hogy miért rendelnek külföldről.

Támpontok a külföldi internetes vásárláshoz

Most pedig egy kis segítséget nyújtunk a külföldi webshopokból való vásárláshoz. Olyan szempontok következnek, amiket érdemes fejben tartani. Ezek részben csak a határon átnyúló vásárlásoknál jönnek elő, de akad köztük olyan is, ami belföldi vásárlásnál is felmerül.

Biztonság

Első és legfontosabb dolog a biztonság, legyen szó akár belföldi, akár külföldi webshopról. Vannak jelek, amik gyanúra adhatnak okot és ha szeretnénk minimalizálni a kockázatot, akkor ezeket a webshopokat érdemes elkerülni. Azok a webáruházak, ahol a böngésző címsorában “https” helyett csak “http” szerepel, nem használnak SSL titkosítást. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók adatai nincsenek titkosítva, így akár illetéktelen személyekhez is kerülhetnek az adataink. Ez persze nem szerencsés, így jobban teszed ha csak olyan webshopokból vásárolsz, amik “https”-t használnak.

Ez látható egy biztonságos oldalnál:

biztonságos oldal

Ez pedig egy nem biztonságos oldalnál:

nem biztonságos oldal

Szállítás

Amint megbizonyosodtunk a webshop biztonságáról, nincs más dolgunk, mint ellenőrizni, hogy egyáltalán szállítanak-e Magyarországra. Bár rengeteg igazán nagy nemzetközi webshop működik a világon, ennek ellenére a hazai piac nem olyan nagy, hogy kérdés nélkül, mindenki szállítson ide. A más kontinenseken működő webshopok esetén gyakran előfordul, hogy másik földrészre nem szállítanak. Így például sok USA-ban működő webáruházból hiába szeretnénk, nem tudunk rendelni, mert nemhogy Magyarországra, de adott esetben még Európába sem szállítanak ki. Még az olyan igazi e-ker óriás esetében, mint az Amazon is azt tapasztalhatjuk, hogy a termékek többségét nem rendelhetjük meg, mert nem szállítanak Magyarországra.

Szállítási díj

Hogy ne érjen minket meglepetésként előre tájékozódjunk mennyibe fog kerülni a szállítás. Itt több opció is előfordulhat. Az igazi e-ker óriásoknál nem ritka, hogy világszerte ingyenesen szállítanak ki. Ha van szállítási költség, akkor vagy a szállítási feltételeket tanulmányozva egyértelműen kiderül, hogy mennyi az annyi, vagy pedig a rendszer kalkulálja ki nekünk a szállítási díjat akkor, amikor már a terméket betettük a kosárba és megadtuk a szállítási címet. Persze ez utóbbi esetben még mindig dönthetünk arról, hogy megrendeljük-e vagy sem. A szállítási díjjal érdemes tisztában lenni, mert nagyon el tud szaladni a mértéke és abba a helyzetbe kerülhetünk, hogy a szállítás többe kerül, mint maga a termék. Itt pedig már érdemes elgondolkozni, tényleg szükségünk van-e a termékre esetleg beszerezhető-e máshonnan, kedvezőbb szállítási díjakkal.

Vám

Míg a belföldi webáruházból vásárlásnál nem kell foglalkozni a vámmal, addig ez külföldi vásárlásnál nagyon is mérvadó tud lenni. Ugyanúgy, ahogy a szállítási költségnél, itt is előfordulhat, hogy a vámmal együtt, már nem éri meg megrendelni a terméket. Anélkül, hogy nagyon belemennénk a vámkezelés szabályaiba, van néhány nagyon egyszerű szabály, ami segít eldönteni, hogy vámmentes vagy vámköteles lesz-e a küldemény. Lássuk most ezeket.

Vámmentes lesz, ha:

  • a küldemény az Európai Unió valamelyik tagországában került feladásra és onnan érkezik Magyarországra. Ebben az esetben, az uniós küldemény belföldi küldeménynek tekinthető, így mentesül a vámok alól. Ha a küldemény egy EU-s tagországból érkezik, de ez csupán egy tranzitország és eredetileg az EU-n kívül, a világ más részén lett feladva a küldemény, akkor a vámmentesség már nem áll fenn.
  • magánszemélyektől érkező küldemények, amelyek értéke nem éri el a 45 eurót.
  • jogi személytől, például külföldi webáruháztól érkező küldemények értéke nem éri el a 22 eurót.

Minden más esetben a küldemények vámkezelés alá esnek és az értékük alapján sávosan meghatározott vámot, valamint ÁFA-t kell fizetni:

  • 0-22 euró értékig a küldemények vámmentesek,
  • 22,1 – 150 euró érték között továbbra is vámmentesek, de már 27% ÁFA terheli őket,
  • 150,1 – 1000 euró érték között kereskedelmi vámtarifa és 27% ÁFA terheli a küldeményt,
  • 1000 euró felett kereskedelmi vámtarifa és 27% ÁFA terheli a küldeményt.

A kereskedelmi vámtarifa mértéke árucsoportonként eltérő, 0-12% közötti mértékű.

Szállítási idő

A szállítási idő nagyon tág keretek között mozog. Az is előfordulhat, hogy ugyanannyi idő alatt megkapod, mintha belföldről rendelnél, de az is, hogy 30-60 napot vársz egy-egy megrendelésedre. A jól ismert Aliexpress esetében ezzel a 30-60 napos szállítási idővel kell számolnod, egy Amazon esetében pedig 15 munkanap körüli a megszokott. Általában magasabb díj ellenében rövidebb szállítási időt is lehet igényelni, de ez sok esetben az egyébként hosszabb, de ingyenes szállításhoz képest túlzottan magas díjjal járna.

Fizetési módok

Ne érjen minket meglepetésként, hogy az idehaza rendkívül népszerű és sokak által választott utánvétes lehetőség külföldi webáruházaknál nem divat. Nagy valószínűséggel nem fogsz ilyen fizetési lehetőséggel találkozni. Amivel viszont igen, az a bankkártyás fizetési mód és a PayPal. Ezek a külföldi webshopok többségénél jelen vannak. Nagyobb webáruházaknál bátran használhatod bármelyik fizetési módot. A PayPal pedig plusz garanciát nyújt neked, ha valami miatt visszatérítésre (chargeback) kerülne sor.

Visszaküldés

És itt el is érkeztünk a külföldi online vásárlásnak talán legkritikusabb részéhez. Azt már megszokhattuk, ha valamit rendelünk és nem tetszik, nem jó, nem olyan, mint amit a weboldal alapján gondoltunk, sérülten érkezik vagy egyszerűen csak meggondoltuk magunkat: élhetünk az elállási jogunkkal. Így viszonylag kicsi a kockázat, hiszen legfeljebb a visszajuttatás költségét bukjuk. De mi a helyzet, ha külföldi webáruházból rendelünk? Bármely EU-s tagország webáruházából rendelünk az elállási jogunkat ugyanúgy gyakorolhatjuk, mint idehaza. Igen ám, de ha visszaküldésre kerül sor, a külföldi címzés miatt ez komoly összegbe is kerülhet.

Ha végigmész ezeken a szempontokon és úgy látod, megéri neked külföldi webáruházból vásárolni, akkor ne késlekedj, bátran vágj bele. Elsőre azt javaslom, hogy jobban jársz, ha világszerte jól ismert webáruházra esik a választásod.

És a végére még érkezzen két tipp:

  • Vannak olyan termékek, amiknél érdemes alaposabban utánajárni mit is szeretnél rendelni. Igaz ez ruhavásárlásra, ahol a különböző piacokon más-más a méretezés. Ezért ha nem figyelsz oda és megszokásból választasz méretet, könnyen előfordulhat, hogy túl kicsi vagy éppen túl nagy lesz a ruha. Elektronikai cikkeknél az elektronikai csatlakozók sokfélesége okozhat galibát.
  • Ha úgy érzed nagyon bizonytalan vagy, akkor érdemes olyan oldalakról rendelni, ahol vásárlói vélemények is vannak. Az Aliexpressen például fényképeket is feltölthetnek a vásárlók a megérkezett termékekről. Így nem csak a jól megkomponált termékfotók alapján lehet dönteni.

Magyar körkép

Ével óta halljuk azokat a híreket, hogy a magyar e-kereskedelem töretlenül növekszik és ezzel egyidejűleg évről évre nő a magyar online vásárlók száma. A kutatások azt mutatják, hogy a külföldi webáruházakból való vásárlási hajlandóság is egyre nagyobb. Ezt igazolja, hogy folyamatosan nő a külföldi webshopokból vásárlók száma. A virtuális kosarakba pedig leginkább ruhák, játékok, ékszerek és elektronikai cikkek kerülnek. 2018-ban már közel 5 millióra tehető a magyar online vásárlók száma, és lassan eléri a 3 milliót azoké, akik külföldi webáruházakból vásárolnak, vagyis még van hova fejlődni ezen a téren.

Picture of Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk