Sikertörténet – Sofa Dress

Olvasási idő: 7 perc

Juhász Nóra megvalósította a “mompreneur”-álmot: kisgyerekes anyukaként már nem ment vissza többé alkalmazottként dolgozni, hanem olyasmikbe fogott, amiért igazán lelkesedni tudott. Több váratlan fordulat után mára már eljutott oda, hogy piacra léphetett új, teljesen saját fejlesztésű termékével, amely a következő nagy dobás lehet számára első webshopja, a Sofa Dress után. A Webshippy egyik legrégebbi partnerének sikersztorijáról telefonon kérdeztük a Makón élő alapítót.

Hogyan lettél webshop-tulajdonos anyuka?

Főiskola után öt évig logisztikai területen dolgoztam, beszerzőként, amikor, 2014-ben, teherbe estem. Akkor már tudtam, hogy nem ide szeretnék visszatérni dolgozni, nem ez a világom, nem ez a jövőm. Amikor Fanni még picike volt, elkezdtem besegíteni marketingesként egy cégnek, akik babahintákat forgalmaznak webshopon, és gyártanak is. Rengeteget tanultam tőlük. A céggel egyébként úgy ismerkedtem meg, hogy alapítottam egy baba-mama klubot itt Makón, első lépésként ahhoz, hogy „visszatérjünk a társadalomba”, és ide elhívtam őket vendégként, mivel szenzációsnak tartom a terméküket. Éppen most írt róluk a Forbes is, egyébként. De már akkor is elég nagy cég voltak, csodálkoztam is, hogy eleget tettek meghívásomnak, de így történt, hoztak is a klubba egy hintát ajándékba, jót beszélgettünk. További ötleteim is voltak a kommunikációjuk fejlesztésére, így kezdődött az együttműködésünk.

Nyilván rengeteget tanultam tőlük egy webshop működéséről. A párom világéletében vállalkozó volt, így motivált arra, hogy valami saját dologba kezdjek. A céggel voltunk egy szakmai textilkiállításon, amikor megláttam ezt a terméket és nyilván el voltam ájulva tőle. Két kutyám van és egy kislányom, háziasszonyként tudtam, mennyire nehéz tisztán tartani egy kanapét, a kárpit tisztítása nem egyszerű feladat, sőt, gyakran házilag nem is tudod megoldani. A kutyák miatt ez végtelen porszívózással és állandó tisztítással jár. Nekem ez nagy újdonság volt, és bárkinek mutattam a prospektusokat, mindenkinek tetszett. A gyártótól nem tudtam direktben vásárolni, de bennem már kialakult az ötlet, hogy a babahinta mellé vegyük fel terméknek, kisgyermekes családok számára ez jó árukapcsolás lehet. A cégben nem voltak nyitottak erre – nyilván nekik a saját márkájuk az életük, és ez így is van rendjén. De számomra itt elérkezett a pont, amikor úgy éreztem, hogy ezzel a termékkel én szeretnék valamit kezdeni. Ebből nőtte ki magát a Sofa Dress. Elkezdtem csinálni másodállásként, de egy idő után nem tudtam kellően helytállni mindkét szerepben egyszerre, és persze itthon is, illetve aztán a termék egyre népszerűbb is lett Magyarországon, egyre több időt követelt az üzlet. Így végül szétvált az útunk.

Juhász Nóra Sofa Dress

Konkrétan hogyan indult a Sofa Dress?

Egy WordPress oldallal indultunk el, és Facebook marketinggel, abszolút a vizualitásra mentünk rá. A kampány során egy videóban mutatjuk be, ahogy valaki felhúzza a huzatot és újjávarázsolja a bútort. Voltak nyereményjátékaink, ezek 1-2 éve még nagyon jól működő megoldásnak számítottak, nagyon vitték a termék hírét, de hamar látszott is, hogy az emberek szeretik a terméket, újdonságként hat, és valódi problémára ad megoldást. Védi a bútort, meghosszabbítja az élettartamát, egyszerű tisztítani és nyilván rendkívül töredéke az ára egy kárpitosmunkához képest, ugyanakkor prémium minőséget nyújt. Sokan ragaszkodnak a régi bútoraikhoz, főleg az idősebb generáció köreiben. Adwords kampányokkal egyébként eleinte hiába próbálkoztunk, mivel eleinte teljesen ismeretlen volt a termékünk, egyszerűen senki nem keresett rá “bútorhuzat” vagy “kanapéhuzat” kifejezésekre.

Dropshippinggel kezdtétek?

Soha nem volt dropshipping nálunk, befektettünk az első raktárkészletbe, persze még jóval kevesebb színnel és típussal. Mindent visszaforgattunk és ezzel növeltük a készlet stabilitását. Így tudjuk adni azt az élményt, hogy a megrendelés másnapra meg tud érkezni.

Hol tart a Sofa Dress ma?

Ma már ez a vállalkozás el tudna tartani legalább két családot. Több családtagunk alkalmazottként dolgozik benne, illetve bizonyos feladatokra vannak alvállalkozóink és partnereink. Teljes sikerként éljük meg, nem a megélhetésről szól, hanem a továbbfejlesztésről. Jelenleg szerintünk az első felívelés végén vagyunk, itt fog elválni, hogy tudunk -e megújulni, illetve helyén kezelni az időközben beérkezett konkurenciát. Hogyan tudunk terjeszkedni? Magyarországon minden bizonnyal piacvezetők vagyunk kanapéhuzatok terén, hiszen mi kezdtük el. Ezt le lehet másolni külföldön is, illetve viszonteladók segítségét is igénybevesszük, ezek az új területek, amelyekre második szakaszként tekintünk. Mint márka, úgy érzem, megálljuk a helyünket, az AdWordsös kolléga visszajelzése alapján elég szépen keresnek már ránk.

A fejlődés ívét sosem törte meg semmilyen akadály, nehézség?

Mindig vannak kihívások. Nemrég meghibásodott a Facebook és a weboldalunk közti összeköttetés. Hetekbe került helyrehozni, több fejlesztő munkájával. Levontuk a tanulságot: nem szabad egy platformra fókuszálni, hiszen ha az egy darab csatornáddal probléma van, akkor az nagyon kihat a megrendeléseidre, úgyhogy ez motivált minket arra, hogy más médiában is ugyanolyan profi módon jelenjünk meg. Az AdWords kampányainkat is rábíztuk szakértőre, azóta jóval alacsonyabb költséggel érjük el ugyanazt a teljesítményt, amire mi magunk voltunk képesek. Tudom, sok vállalkozás csinálja azt, hogy mindent maga intéz, de egy idő után a feladatdömping feldolgozhatatlanná válik.

Amikor korábban megkérdeztünk téged a nemzetközi terjeszkedéssel kapcsolatos tapasztalataidról, akkor úgy tűnt, te magad is nagy híve vagy annak, hogy először érdemes mindent magunknak csinálni.

A supportnál tényleg fontos, hogy te magad találkozz először az emberek gondolataival és kérdéseivel. A cégvezető jó ha tudja alapszinten azt is, hogyan működik a Facebook, a CRM, az AdWords, mert enélkül nem tudod hatékonyan kiszervezni sem. Ez bizalmi kérdés is, és sok a kókler, ráadásul ezeket a dolgokat nem lehet csak iskolában megtanulni: a marketing olyan sokféle és annyira komplex, hogy egy frissdiplomás jó ha 1-2 irányához ért, nem hogy 10-12-höz, hiszen mi magunk is sokfélét használunk: e-mail, Facebook, AdWords, remarketing, chatbotok… és a csatornákon túl persze ismerned kell a célközönséged is. Mi is monitorozzuk a vevőinket, innen tudjuk, hogy jellemzően 50-65 év közötti hölgyek. Ez a korosztály pedig nagyon szeret beszélgetni. Az e-mail nem nagyon válik be náluk, a tömeges levélszemét miatt. Ezért biztatjuk őket telefonos kommunikációra, illetve ebben segít a chat, a Messenger automatizálása, most kezdünk kampányokat chatbot-alapon futtatni. A kampány szimpátiát ébreszt, kérdésekre válaszol, majd konvertál: az e-mail marketinghez hasonlít, csak chaten fut.

Hogy kell elképzelni egy ilyen chatbot kampányt a Sofa Dress esetében?

Sokan küldenek nekünk előtte-utána fotókat, ezek nagyon látványosak. A hirdetésekben arra kérdezünk rá, hogy érdekelné -e az illetőt a “Top 5 átalakulás”? A poszt alá kell egy kommentbe írni a “Mutasd” szöveget, vagy akár elég a posztra kattintani, erre reagálva a chatbot elküldi a fotókat üzenetben. Az érdeklődő így láthatja, másoknál hogyan vált be, ezzel kiépül a bizalom, és vásárlóvá válhat. Egy másik példa, hogy olyan emberekkel léphetsz így kapcsolatba, akik mondjuk megnézték egy videódat, tovább is léptek a weboldalra, aztán ennyiben maradt a folyamat. Jól tudhatod, hogy milyen kérdések fogalmazódnak meg bennük, mik a kétségeik, ezért ezekre alapozva keresheti meg őket a chatbot. Illetve küldhetünk születésnapi köszöntőt is az illetőnek, ajándék gyanánt, egy kedvezményes kuponnal. Ez nem egy erőszakos, nyomulós megoldás, és kiválóan lehet bizalmat építeni vele, úgyhogy nagy jövőt látunk benne.

Stratégiánk egy fontos eleme még a termékminta-kiküldés. Felmértük, hogy ez a fent említett korosztály azért egy kicsit tart még az internetes vásárlástól, innen jött az ötlet, hogy készítsünk színmintát. A weboldalt meglátogatók, de még nem vásárlók számára egy felugró ablakban írjuk le, hogy értjük az online vásárlás nehézségeit, ezért csak válasszon egy színt, ami szimpatikus lenne az otthoni bútorhoz, és ingyen elküldünk egy mintát. Ehhez feliratkozás szükséges, tehát innentől az e-mail marketing csatornánkba kerül a látogató. Még a színminta kapcsán is minden lépésről értesítjük, például, hogy most csomagoljuk, pár nap múlva ott lesz… Ez a fizikai produktum, egy kis szövetdarab szerintünk viszonylag különlegesnek számít az online kereskedelemben. Az anyag így kézzelfoghatóvá válik, a szín pedig élőben láthatóvá.

sofadress popup

Amikor beszélgetünk, mindig igazán összeszedettnek tűnsz, van valami jó produktivitási trükköd?

Hát, ha valamit, akkor ezt nem lehet rólam elmondani. Van egy négyéves gyerekem, ha holnap felhívnak az óvodából, hogy megfájdult a torka, akkor úszott a hetem. Szóval stabil pont vagyok a cégben, de mégsem, mert nekem ő az első. Persze a párommal megosztjuk a feladatokat, tud segíteni a gyerekkel is, ha éppen finomhangolom a kampányokat, de neki is megvannak a maga feladatrészei. Nagyon nem vagyok a naptár híve, szétszórt vagyok, fura, hogy kézben tudom tartani a Sofa Dresst így.

Akkor gondolom segített valamit ebben a fulfillment?

Képzelheted. 2017 augusztusában indultunk el, decemberben már este 10-kor is csomagoltunk, itthon, a családi házunkban. Minden sarokban kartonok és dobozok álltak, naponta cipekedtünk a postára. Nekem nem volt olyan szerencsém, hogy három gyerek segítsen, ráadásul Fanni ekkor még csak kétéves volt. Úgyhogy január első hetében béreltünk egy autót és felvittünk mindent Budapestre, a Webshippy-be, ezzel el is indult a közös munka. Nagy volt a bizalmam mert sok jót olvastam róluk. Szerintem páratlanul jó a belső felület, az, hogy minden részletet ellenőrizni tudsz. A logisztika kiszervezésében egyébként az is jó, hogy nagyon megkönnyíti a nyilvántartást, az adminisztratív feladatokat is. Ez tényleg sokat dobott az elején, amikor még leginkább egyedül vittem az egész üzletet. Enélkül nem fejlődtünk volna ilyen léptékben, nem tartanánk ma itt. Ez biztos.

Véletlenül alakult úgy, hogy pont most beszélgetünk, de egyébként nagy nap a mai az életetekben, fontos mérföldkövet értetek el a legújabb projektetekben. Mi is ez?

Van két magyar vizslánk, imádjuk őket. Folyton összekoszolták a kanapét, ezt a problémát megoldottuk a Sofa Dress révén. Régi álmunk volt, hogy megalkossuk a tökéletes kutyafekhelyet, mert a piacon nem létezik még ilyen. Sokat kerestük, de vagy irreális az ára, vagy vannak hibái. Egy éve fejlesztjük a terméket, és a mai napon indul a sorozatgyártás. Teljesen saját koncepció, közösen modelleztük a gyártócégekkel. Brutál képminőségű fotózással készültünk, mert úgy gondoljuk, hogy olyan dolgot sikerült csinálnunk, ami egyedülálló, és ennél a terméknél a külföldi irány lesz az elsődleges.  Az első visszajelzések nagyon jók, szóval alig vártuk már, hogy elindíthassuk a webshopot!

nrdogs

Picture of Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek