Stabil bevételforrás instabil időkben: így vágj bele az online kereskedelembe pár nap alatt! - Webshippy Fulfillments

Stabil bevételforrás instabil időkben: így vágj bele az online kereskedelembe pár nap alatt!

Olvasási idő: 6 perc

Az e-kereskedelem forradalma mindenki számára lehetővé tette, hogy akár globális kereskedőként megjelenjen az interneten. A Dropshippy viszont nagyjából olyan szintre egyszerűsíti le a vállalkozás technikai oldalát, mint mondjuk egy Facebook-regisztráció. Az alábbi lépésekkel akár pár óra alatt elindíthatsz egy működő online kereskedelmi vállalkozást, dropshipping rendszerben.

Néhány éve még elképzelhetetlen volt ez, de akik ezt a cikket olvassák, azok között valószínűsíthetően többen vannak azok, akik már vásároltak valamilyen terméket online, mint akik nem. Az elmúlt fél év erre a trendre csak rátett még egy óriási lapáttal. Az internetes vásárlás kényelme és szabadsága nem változott, csak újabb tömegeket löktek át a globális folyamatok a küszöbén.

Ma már mindenki, és mindenki nagymamája is vásárol a neten.

Az internetes kereskedők túlnyomó többsége nem a saját termékeit árulja, mint egy bútorasztalos vagy kézműves sörföző, hanem felvásárol valamit olcsón, amiről úgy gondolja, el tudja adni drágábban.

A Dropshippy ugyanez, csak már teljesen virtuálisan megy. A termékeket nem kell megvenned, amíg nem érkezik rájuk megrendelésed. Nem kell őket megrendelned és tárolnod valahol, igazából hozzájuk sem kell érned. Egy laptoppal meg lehet oldani a kereskedés egész folyamatát úgy, hogy sosem látsz egy darabot sem a termékekből, amiket eladsz. Nyilván vannak elképzeléseid, akár saját, vagy másodkézből szerzett tapasztalataid arról, hogyan működik egy webshop. A dropshipping legfontosabb jellegzetessége, hogy neked nem kell a termékek beszerzésével, tárolásával, csomagolásával, kiküldésével bajlódnod.

A beszerzést a partnered végzi, te csak továbbértékesíted a termékét. Minden másra pedig ott van a Webshippy.

A hagyományos webáruházi folyamatokhoz képest ezt mind NEM neked kell csinálnod:

  • NEM KELL utánajárnod és kapcsolatot kiépíteni a nagykerekkel, majd egyesével szerződni
  • NEM KELL pénzt fektetned árukészletbe és kockáztatnod, hogy esetleg nem tudod eladni
  • NEM KELL raktárat fenntartanod
  • NEM KELL összekészítened a megrendeléseket
  • NEM KELL csomagolóanyagokat vásárolnod és a termékeket becsomagolnod
  • NEM KELL szerződnöd a futárcégekkel és napi szinten egyeztetned velük
  • NEM KELL foglalkoznod a számlázással

Ez az egész egy többlépcsős folyamat szerencsés eredménye. A Webshippy azért jött létre, hogy saját raktárában tárolja az e-kereskedők termékeit, és ha rendelés érkezik, akkor tökéletes minőségben csomagolja azokat, illetve olcsón és pontosan gondoskodjon a kiszállításról. Számos extra van még, ami miatt szeretnek minket webshop-ügyfeleink, de ez számodra most nem lényeges. Neked ebben az a fontos, hogy emiatt a Webshippy raktáraiban már többszáz webshop terméke van előkészítve az eladásra. 

Sőt, már külső partnerek (nagykereskedések, gyártók) is vannak a rendszerünkben, akik vállalják, hogy 24 órán belül áthozzák a megrendelt árut, így pontosan ugyanúgy teljesítjük a rendelést, mintha a termék nálunk lenne raktározva.

Mindez lehetővé teszi, hogy ha neked nincs saját terméked, akkor is létrehozz saját webshopot, amiben kedved szerint listázhatod a Webshippy többszáz partnerének termékeit.

Ez a Dropshippy! Szinte nulla felelősség, nulla beszerzés, nulla logisztika: csak össze kell párosítanod a vevőket a termékekkel.

Az a baj, hogy ez túl szép, hogy igaz legyen – pedig igaz. Tényleg ennyire egyszerű.

Most nézzük át, mi kell ahhoz, hogy szerencsét próbálj ebben az izgalmas rendszerben!

Az egész dolog azért működik nagyon sokaknak, mert van egy jó ötletük arra, hogy milyen terméket és kinek akarnak eladni. Ne gondold azt, hogy akinek van már saját webshopja, az biztosan jobban csinálja a marketinget, és minden esetben el is éri az ő saját célcsoportját. Vagy az is lehetséges, hogy neked egy bizonyos termékcsoportra van egy jó ötleted, amire külön webshopot még nem indított senki. 


Azt gondolnád, hogy egy menő webshop konkurenciaként tekint a dropshippy partnerére? Nem hiszed, hogy a forgalmazó örül annak, ha mások is az ő cuccait árulják? Akkor nézd csak meg a nagynevű német multi, a BUTLERS magyarországi vezetőjével készült videónkat! A BUTLERS régóta a Webshippy ügyfele, és az elsők között kínálták fel a termékeiket a Dropshippy piacterén is. 


Az egész egy ötlettel, inspirációval kell, hogy kezdődjön: de ennek a megtalálására is vannak jó receptek és megoldások. A megfelelő marketingről szót fogunk ejteni, de előbb a cikkben a technikai feltételeken megyünk végig, lépésről lépésre azért, hogy garantáltan el tudj jutni egy működő webshopig, akár egyetlen nap alatt.

1. Húzz fel egy webshopot pár kattintással!

Szükséged lesz egy weboldalra, amit a látogatók felkereshetnek, és ahol rendeléseket adhatnak le. Ezt legegyszerűbben egy webshop-motor bérlésével építheted fel. Vannak teljesen magyar fejlesztésű motorok is. Az alábbi cikkünkben már összefoglaltuk, hogyan érdemes választani közülük:

De igazából akármelyik nagyobb szolgáltatót választod, nem fogsz rosszul járni. 

A webshop felépítésének munkálatain részletesen végigmentünk ebben a blogposztban, de az áruk beszerzésével, kezelésével nem kell foglalkoznod Dropshippy-ügyfélként. A blogunk “Tippek” kategóriájában az elmúlt néhány év alatt igazi mesterkurzust szedtünk össze az e-kereskedelem témájában. Itt megtalálod az összes apróságot (ÁSZF, Impresszum, stb), ami egy igazán patent webshophoz kell, és még többet is.

2. Válassz egy számlázót!

A Billingo és a Számlázz.hu a legismertebb választások, bármelyik megfelel. Mivel ezek a piacvezető számlázók, számíthatsz arra, hogy a későbbiekben sem lesz gondod velük, akkor sem, ha bármilyen új partneredet szeretnéd integrálni a rendszeredbe.

3. Irány a Dropshippy!

A Dropshippy regisztráció nem bonyolultabb, mint egy Facebook profil elkészítése. Alapból ugyanarra az online felületre regisztrálsz most, amit minden Webshippy-ügyfél használ, tehát a “hagyományos” webshopok is. Először egy rövid bevezetőt kattintgathatsz végig nagyjából 2 perc alatt, ami megismertet a felülettel. Utána jönnek az első lépések:

Amint csatlakoztatod a webáruházad, ezzel a fázissal kész is vagy, hiszen neked nem kell saját termékeket feltölteni és beszállítani a Webshippy raktárába. Irány a Dropshippy menüpont!

4. Termékkatalógus

A Dropshippy menüjében rögtön az első pont a Termékkatalógus, ami gyakorlatilag egy óriási online nagykereskedelmi piactér. Nem magadnak vásárolsz, hanem továbbértékesítésre tudsz termékeket keresni. A legjobb, hogy a Dropshippy boltod termékeit igazából meg sem vásárolod – semmilyen kötelezettséged nincsen egészen addig a pillanatig, amíg egy vásárló nem véglegesíti a rendelést a te webshopodban. Ezzel együtt a te webshopod automatikusan feladja a rendelést a partnerednél, a Webshippy pedig intézi neked a kiszállítást. A terméket eredetileg forgalmazó partnernek kifizeted a nagyker árat, te pedig megtartod magadnak az árrést. A fizetést bankkártyával intézheted, akár egyesével, akár például a nap végén tömbösítve is. A rendelés kezelését azonnal megkezdi a Webshippy, amint ez a kifizetés megtörtént.

A Dropshippy katalógusában 20 kategóriában válogathatsz a termékek között, de ezen túlmenően számtalan paraméter szerint szűrhetsz is. Így néz ki  például a legtöbb eladást elérő termékek listája, a cikk írásának idején:

Vagy itt van a legnagyobb árréssel rendelkező termékek listavezető hármasa:

Dropshippy vállalkozóként neked a legfontosabb paraméter az árrés. Mennyit kell fizetned a termékért a beszállítónak, miután a vásárlód kifizette a teljes összeget? Mennyit keresel vele?

Azt tudnod kell, hogy semmilyen szabály nem korlátoz téged abban, hogy a terméket drágábban áruld, mint amennyi a beszállítód által javasolt fogyasztói ár. Ha jó kommunikációval elérsz egy olyan réteget, akik magasabb árat is hajlandóak fizetni ezért a termékért, nyugodtan élhetsz a lehetőséggel.

A termékek keresésében egy szuperprecíz, mindenre kiterjedő, könnyen használható szűrő áll a rendelkezésedre.

Igazából ez a Dropshippy lényege: saját koncepció, jó kerettörténet, jól meghatározott célcsoport, nekik szóló üzenet. Ezért lehet jó döntés, ha olyan webshopot építesz, aminek a témájához van affinitásod, téged is érdekel, ha személyesen ismersz olyan arcokat, akik a vásárlóid lehetnének.


Nézzünk egy konkrét példát!

Például az utóbbi hónapok fejleménye, hogy nagyon felerősödött a kerti szerszámok, a kerti munkával kapcsolatos termékek iránti érdeklődés. Mi lenne, ha egy ilyen webshopot próbálnánk összerakni?

A Dropshippy külön “Ház és kert” szekcióval rendelkezik. Percek alatt összerakhatsz egy induló termékportfóliót.

Itt egy csinos virágágyás-szegély:

Egy napenergiával működő kerti zuhany, hiszen jövőre is lesz nyár:

Hívatlan kerti vendégek távoltartására:

Minden kertbe kell fű:

És persze szúnyogok nélkül kellemesebb:

Lassan már körvonalazódik egy koncepció a webshopodra – lehetne a célpiacod (ez a bizonyos “niche” <ejtsd: “nís”>, ami az amerikai szaknyelvből átszivárgott, és már egyre gyakrabban használatos magyar e-kereskedelmi- vagy marketinges körökben) például a kerti, minőségi időtöltéshez szükséges dolgok online boltja. A neve mondjuk… Garden Fun? Akkor akár kiegészíthetnéd néhány partykellékkel is:

Vagy egy jó kis faszenes grill?

Bambusz szívószál, lampionok? Kerti ledlámpák? Sövényvágó?

A Dropshippy-ben szabadon “garázdálkodhatsz” és kísérletezhetsz kreatív termékösszeállításokkal, csomagajánlatokkal. Az alkalmazásban egyébként konkrétan szabadon építhetsz ilyen speciális csomagokat is, a Webshippy raktárosai tudni fogják, hogy ez pontosan melyik termékeket jelenti, és azt rakják majd a csomagba, amit beállítottál.

Említettük, hogy elég fontos tényező a termékeknél az árrés. A fentiek közül a vadriasztó rendelkezik a legjobb árréssel: 1100 Ft, ami 18%-os profitot jelent e termék esetében. A virágágyás szegély 21%-os profitot tud, de ez így is csak 161 Ft, mivel olcsó a termék.

Ebből is látszik, hogy a legjobban teljesítő Dropshippy termék közepes árral rendelkezik, van rajta egy jó 10-15 százalékos profitod, és lehetőleg nem túl törékeny vagy más ok miatt problémás. 

A vadriasztó példájánál maradva, ha darabonként körülbelül 200 forintot költesz marketingre, akkor is még 900 forintot keresel minden eladáson. Ez nem rossz, még a webshopod saját marketingjére fordított munka és idő beleszámításával sem.

Az új webshopodnak összerakhatsz például egy “Garden Fun” Facebook oldalt, aminek a témája a szabadidő tartalmas eltöltése a kertben, akár kellemes, kreatív munkával, akár bulival, sütögetéssel. Ha megbízol a kezelésével egy profi social media managert, akkor havi néhány tízezer forintért működtetni tudsz egy erős marketingcsatornát. Instára mehetnek a termékfotók, vegyesen a témához illeszkedő lifestyle fotókkal. 

Némi gyakorlattal fel tudod építeni a rendszert úgy, hogy neked már alig kell konkrétan dolgoznod vele, heti néhány órából megvan. Ha ezzel eléred azt, hogy kitermeled a marketingköltségeket és a munkaidőd árát, akkor máris van egy remek bevételi forrásod, ami kiegészítheti az egyéb munkáidat, tevékenységeidet is. Vagy indíthatsz több Dropshippy boltot… könnyű rákattanni, ha beindul a biznisz.

Happy Shipping! 

Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

35 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

26 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

23 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

51 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

47 cikk