Termékkínálata bővítésével duplázta meg értékesítését a Kate’s Fashion ruházati webshop – Sikertörténet

Olvasási idő: 3 perc

A Kate’s Fashion igényes és izgalmas női divattermékeket forgalmaz, hétköznapi és alkalmi használatra. A COVID derékba törte ezt a szegmenst, de a nyár végére mégis sikerült megközelíteniük az egy évvel azelőtti eladási adatokat. Ebben a jelek szerint komoly szerep jutott annak a döntésnek is, hogy a termékkör óvatos szélesítésére felhasználják azokat a lehetőségeket, amelyeket a Webshippy online piactere kínál. Szabó Kata tulajdonos segítségével megvizsgáltuk, hogyan alakultak a ruházati webshop statisztikái ezután. 

Augusztusban vettetek fel a kínálatotokba a Webshippy Marketplace katalógusából néhány terméket. Mik a tapasztalataitok?

A nyári hónapokra szerettünk volna kiegészítő terméket a kínálatunkba, hogy emeljünk az átlagos kosárértéken. Előre megfontolt szándékkal elkövetett termékszinkronizálásnak nevezném. A katalógusban elérhető fürdőruhák az átlagosnál magasabb színvonalat képviselnek, ezért választottuk ezeket a termékeket. A jelek szerint jól illeszkedtek a kínálatunkba, mert a kísérlet beváltotta a hozzáfűzött reményeinket.

kosárérték növekedés
A fürdőruhák kínálatba emelése segítette a kosárérték növekedését

Nem mellékes előny, hogy a külföldről érkező rendeléseket is ki tudjuk így szállítani. Mi ugyebár nem vagyunk Webshippy Fulfillments partnerek, mert a termékkörünk paraméterei nem megfelelőek ahhoz, hogy ki tudjuk szervezni a logisztikát nekik. Kis darabszámú, sokféle terméket forgalmazunk, gyors ütemben, ahogy sok más ruházati webshop is. Viszont amikor valaki fürdőruhát rendel, és mellé valami más terméket tőlünk, akkor mi a saját termékünket eljuttatjuk a raktárba, és a fürdőruhával együtt a Webshippy gondoskodik onnantól már a kiszállításról, olyan országokba is, ahová mi nem tudnánk eljuttatni.

Mi az alap termékkörötök a divat területén belül?

A Kate’s Fashion európai divattervezők kiskollekciós, kis darabszámú, kis manufaktúrákban készülő termékeit forgalmazza. Direkt kerüljük a “designer” kifejezést, mert ezek nem különleges, hanem hétköznapi és alkalmi viseletre szánt ruhák, amik jól néznek ki és elérhető árúak. A webshop célja nagyjából az, hogy alternatívát nyújtson a kommersz áruházi kínálattal szemben, de a női divat bizonyos szegmenseiben nagyon kedvező árakat is fel tudunk mutatni. Főleg a kisestélyik és koktélruhák terén, mert a nagy márkáknak a nálunk megtalálhatóhoz hasonló minőségű ruhadarabjai akár négyszer-ötször annyiba kerülnek.

A korábbi e-kereskedelmi tapasztalataink azt mutatták, hogy nem érdemes csak hazai beszállítókra támaszkodni, mert még nincs azon a színvonalon a piac, ami a megbízható működést lehetővé tenné. Állandóak a csúszások, a minőségbeli problémák, amelyekkel nem kell számolni például egy lengyel kismanufaktúra esetében. Ennek kulturális és gazdasági okai vannak, ott a családi manufaktúrák erősebb hagyományokkal rendelkeznek, illetve eleve nagyobb piac, amelyről könnyebben meg tud élni nagyobb számú tervező. Egyik partnerünk egy összefogó-cég, akik 140 manufaktúrával állnak kapcsolatban. Ennyit erős kihívás lenne Magyarországon találni. Ezek azok az okok, amiknek az összessége lehetővé teszi, hogy olyan ruhákat hozzunk be, amelyek a magyar nőknek újdonságot jelentenek.

Hogyan találtátok meg ezeket a beszállítókat?

Beírtuk a “ruha nagyker” kifejezést a Google Fordítóba, és így kerestük meg az első partnereinket. Minden partnerünkkel külön voltunk kapcsolatban, közben ez a nagy cég lassan felvásárolgatta őket, megszerezte a kizárólagos értékesítési jogokat, ezért kénytelenek vagyunk rajtuk keresztül vásárolni. Ez egyrészt persze hátrány, mert járt némi áremelkedéssel, másrészről viszont számos új beszállítót ismertünk így meg.
Az együttműködés részünkről mindig egy ad hoc rendeléssel kezdődik, ezzel gyakorlatilag teszteljük, hogyan működik a partner. Mert ha túl lassú, pontatlan és megbízhatatlan, akkor csak égetnénk a marketingbüdzsénket vele, mert nem tudjuk a rendeléseket a megfelelő módon kiszolgálni. A tesztelések eredménye alapján legjobbaknak bizonyulókkal elkezdtünk együtt dolgozni. A termékképek is fontosak, mert olyan megoldásokat keresünk, amelyekkel csak marketingre költünk és nincsenek egyéb felmerülő költségek. A saját fotózás pontosan ilyen lenne.

Ez az évetek hogyan alakult?

Nem jól… divattrendek ide vagy oda, nyilvánvalóan ilyenkor megzuhan az emberek vásárlási kedve és egy ruházati webshop ezt kiemelten megérzi. A márciusi forgalom jelentősen esett a februárhoz képest, és augusztusig nem is érte el az eredeti szintet. Ez a nyaralások, az estélyi szezon időszaka. A home office nem éppen pozitív hatást jelent az alkalmi ruhák piacára. Ezért is volt fontos, hogy ezzel az új termékkörrel emelni tudjuk a bevételeinket, így kompenzálva azt, hogy az alap termékportfólió iránti kereslet jelentősen csökkent. Az össz forgalmunk gyakorlatilag megduplázódott a nyár elejéről a nyár végére. 

forgalom növekedés
A megrendelések száma is 300 körüliről 600-ra nőtt

Mik a terveitek a közeli és távolabbi jövőt tekintve?

Szerencsére a kibővített kínálat hozta forgalomnövekedés úgy tűnik, nem korlátozódik a nyári szezonra, mert ősszel is szép eredmények születtek. A szezonális termékek becsalogatták a vásárlókat, akik később más kategóriákban is válogattak nálunk.
Így folyamatosan figyeljük a Webshippy online piacterét és abszolút nyitottak vagyunk újabb termékkör bevonására, de csak a ruházati, stílusunkba illő darabokat keressük, mert meg akarjuk őrizni a márka karakterét. Reméljük, minél több ilyen termék lesz elérhető a jövőben is, mert óriási könnyebbség, hogy nem kell a beszállítókat felkutatni, tárgyalni és szerződni velük egyesével. Az pedig a hab a tortán, hogy fizetni is csak akkor kell a termékért, ha a webshopban már eladtam.

Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek