Új platform óriási lehetőségekkel – A Webshippy Marketplace nagykereskedői szemmel

Olvasási idő: 6 perc
Óriási_lehetőség_nagykereskedőknek

 

A dropshipping nevű szolgáltatás 2020-as elindítása egy új kor hajnalát jelentheti a hazai e-kereskedelemben. Ez az első olyan online piactér, amelyen a résztvevő kereskedők egymásnak kínálhatják fel a termékeiket viszonteladásra. Ezzel egy csapásra még feltérképezetlen célközönségeket érhetnek el saját energiabefektetés nélkül, a többszáz viszonteladó révén.

Mi ez és hogyan működik?

A dropshipping nem újkeletű formátum, néhány éve-évtizede már jelen van a nemzetközi e-kereskedelemben. Lényege, hogy egy webshopon olyan termék is kapható, amelyet abban a pillanatban még nem is birtokol a webáruház üzemeltetője. Csak akkor vásárolja meg a nagykereskedőtől – jellemzően kínai beszállítóktól – a szükséges tételeket, amikor azokra megrendelés érkezik. A terméket pedig közvetlenül a vásárlónak szállítja ki a nagykereskedő. Ez azt is jelenti, hogy a webshop üzemeltetője, tehát a viszonteladó, gyakorlatilag semmilyen tevékenységet nem végez, ami a termékekkel kapcsolatos. Kizárólag a marketinget, a saját ügyfélszolgálatát és a bolt technikai menedzselését intézi.

A dropshipping jó üzlet tud lenni, de sok benne a buktató és a kockázati tényező. Akkor optimális, ha egy nagy vásárlóerejű (például az amerikai) célpiacra áruljuk a termékeket egy alacsony költségekkel operáló (például kínai) forráspiacról. Ez jellemzően nagy távolságokat, hosszú kiszállítási időket, nehezen átlátható termelési és beszállítói viszonyokat jelent – és rengeteg adminisztrációt. Etikai, gazdasági, környezetvédelmi szempontokból is gyakran a szürke zónába tartoznak a dropshipping tranzakciók. 

Mindezeket a hátrányokat küszöbölte ki az online piactér, mely egy piacvezető magyar vállalat, a Webshippy új üzletágaként látott napvilágot 2020 januárjában.

Miben más ez, mint a dropshipping?

Az online piactér alapvetően egy magyarországi (fóti) logisztikai központban tárolt termékkör nagykereskedői webáruháza. Ez a közös raktár volt a szolgáltatás alapja, hiszen az év eleji induláskor az első beszállító partnerek azok voltak, akik a Webshippy ügyfeleként itt tárolták készleteiket. Azóta bővült ez a kör és csatlakoztak úgynevezett “külső készletes prémium partnerek” is, akik saját raktárukból szállítják be a megrendelt termékeket, általában 24 órán belül. 

A másik oldal, a viszonteladók köre pedig óriási ütemben bővül, több ezer webáruház használja a rendszert és értékesíti a beszállítók termékeit nap mint nap. Az, hogy a dropshipper csak a rendelés beérkezése után fizet, példátlan biztonságot és kényelmet garantál neki. Nem kell tárolnia a terméket, nem kell készleteket felhalmoznia, vagy a rendelések kiszolgálásával foglalkoznia. Emiatt sok vállalkozó szellemű magánszemély tud belevágni az e-kereskedelembe, minimális saját tőkebefektetéssel.

Dropshippy értékesítők és termékek

 

Az online piactéren bárki felkínálhat termékeket továbbértékesítésre, nagykereskedelmi áron. A viszonteladó dropshipping webáruházak az így belistázott termékekből válogatva megjelenítik azokat a saját online boltjukban.

Amikor egy dropshipping-partner a saját webáruházában értékesíti a neki felkínált terméket, a rendelést bankkártyával rendezi a beszállító felé, jellemzően naponta egyszer, de akár minden rendeléskor is megteheti. A rendszer a számlázást teljeskörűen intézi, igény szerint. Ez biztosítja a nagykereskedők biztonságát, hiszen csak olyan termékek kerülhetnek kiszállításra, melyeket a viszonteladó már ki fizetett.

 

 

Miért óriási lehetőség ez a nagykereskedők számára?

A nagykereskedők számára kiváló lehetőség ez újabb viszonteladók forgalmának kiaknázására, hiszen csak be kell listázni, azaz továbbértékesítésre digitálisan felajánlani a termékeket, és kész. A folyamat további részét a dropshipping platform automatikusan intézi: a webshopok megtalálják ezeket a termékeket, és ami illik portfóliójukba, azokat megjelenítik a saját kínálatukban. 

Az anyavállalat, a Webshippy pedig minden, rendeléskezeléssel és logisztikával kapcsolatos terhet levesz a partnerek válláról. Az ország piacvezető fulfillment központjaként professzionális megoldást kínál a termékek összekészítésétől kezdve, a csomagoláson át, egészen a kiszállításig.

Ez azt jelenti, hogy a nagykereskedőnek:

  • nem kell viszonteladókat keresgélni,
  • nem kell egyesével szerződni minden viszonteladó partnerrel,
  • nem kell adminisztrációval foglalkozni,
  • nem kell megoldani a raktározást, rendeléskezelést és a kiszállítást.

A rendszer rendkívül biztonságos is, mert csak akkor szállítunk, ha a viszonteladó már fizetett a nagykernek a rendszerben.

Nem véletlen, hogy olyan, kiemelkedően népszerű márkák is élnek már a lehetőséggel, mint például a BUTLERS, az OpticWorld, az Édesvíz Kiadó, vagy a HZ Global Kft., a MedenceÓriás és a Tokshop tulajdonosa.

 

Milyen viszonteladók várják a nagykereskedőket

az online piactéren?

Az indulás óta több ezren regisztráltak, és nagy részük tényleges értékesítésbe is kezdett a dropshipping rendszerén keresztül. Vannak új webshopok és olyanok is, akik meglévő kínálatukat bővítik a piactér termékeivel.

Léteznek például olyan webáruházak, amelyeknek a termékköre szűk, de kiváló eléréssel rendelkeznek a célpiacon. Az ő számukra nagyon jól tud jönni néhány újabb termék, amivel növelni tudják a kosárértéket úgy, hogy a beszerzésre, beszállítói kapcsolatok kiépítésére maguktól már nincs kapacitásuk. Gyakorlatilag alig várják, hogy mások termékeit eladhassák, az árrésért cserébe. 

Számos vadonatúj webshop is indul, amelyek kifejezetten a Webshippy online piacteréről piacteréről válogatják össze teljes kínálatukat, mert egy kész marketingkoncepciójuk van egy bizonyos vásárlói kör elérésére. 

Bloggerek, speciális területen tevékenykedő szakemberek is szívesen válogatnak a dropshipping termékek köréből, mert tudják, hogy saját, speciális közönségüket milyen termékek érdekelhetik.

A legfrissebb globális tendenciák szerint népszerű közösségimédia-szereplők, influencerek is szívesen indítanak saját webáruházat. Több százezres elérésükkel és jól körülhatárolható témakörökkel, illetve stílussal minimális marketingtevékenységgel is számíthatnak követőik vásárlásaira. 

A dropshipping egy kiváló lehetőség egy B2B értékesítő számára, hogy B2C piacokat érjen el. És mivel a logisztika a Webshippy feladata, ezzel egyáltalán nem kell foglalkozni azon kívül, hogy a termékeket rendszeres időközönként beszállítja a fóti központba. Ez a központ pedig eleve az iparági standardokat meghaladó, legkorszerűbb módon valósítja meg a raktárazást és készletkezelést. Tehát sok olyan cég számára előrelépés lehet, amelyeknek a saját megoldásai nem kifejezetten az online rendelések kezelésére vannak kialakítva.

A beszállítói csatlakozás könnyű és gördülékeny, a rendszer pedig a lehető legnagyobb részben automatizált, így az indulás után minimális kapacitást igényel a partnerektől. 

A nagykereskedők számára a legfontosabb információkat összefoglaltuk ezen az oldalon.

Picture of Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk