Webshop készítés: A költségektől a jogi feltételekig (lépésről-lépésre)

Olvasási idő: 7 perc
Webáruház indítás

Napjainkra az internetes kereskedés sok területen már alapvetőbb fogalom, mint a hagyományos, fizikai vásárlás. Ezért nem csoda, hogy egyre többen szeretnék megvetni a lábukat az online térben. Erről egy korábbi cikkünkben írtunk is már bővebben: Miért és hogyan történjen a webáruház indítása?

A webshop készítési láz nyomán manapság már több olyan, különböző területre szakosodott szolgáltató is működik, akik felismerték az üzleti lehetőséget abban, hogy másoknak megkönnyítik a webáruház készítésének és működtetésének egyes fázisait. 

Ilyenek a bérelhető webshop motorokat készítő cégek, a logisztikai szolgáltatók vagy épp a fizetési megoldást nyújtó vállalatok. 

A webshop készítés azonban egy komplex folyamat, ezért az elindítás előtt 2 nagyon fontos dolgot mindenképp mérlegelni kell anyagi oldalról:

  • Melyek a webáruház üzemeltetés jogi feltételei
  • Mennyibe is fog kerülni a webshop indítása, és aztán a hosszú távú üzemeltetése

A cikkből választ kapsz erre a 2 létfontosságú kérdésre, mindezt lépésről-lépésre, hogy teljes mértékben megértsd és kiszámolhasd, vajon megéri-e belevágnod.

Webshop készítés 1. lépése: A webáruház indítás költségei

Egy internetes áruház nyitása nem is olyan nehéz, mint ahogy azt sokan gondolják. Ha összevetjük egy fizikai üzlet elkezdésével, könnyen az jöhet ki, hogy egy webshopot még olcsóbb is létrehozni, és sokkal nagyobb potenciállal bír, mert nincs helyhez kötve. Azzal érdemes kezdeni, hogy megtaláljuk a segítséget, akivel együtt létre fogjuk hozni a webshopot.

Egy online áruháznak sok előnye van nem csak vásárlói, hanem eladói oldalon is:

  • Nem szükséges fizikai boltot fenntartani, bérleti szerződéseket újratárgyalni.
  • Nem kell bolti eladót fizetni.
  • Nyitva lehet az év minden napján, 0-24.
  • Sok mindent automatizálhatsz.
  • Szélesebb termékpalettát és választékot tarthatsz fent.
  • Mindezt komolyabb költségnövekedés nélkül.

Lássuk tehát, hogy milyen lépéseken kell végighaladni a webshop készítés folyamata során.

  1. lépés: Szakember(ek) költsége

A szakemberek alatt értjük a programozót, illetve designert is, akik részt vesznek a webshop készítésben, illetve létrehozzák magát a webshopot, annak működő funkcióit, kinézetét. Ahhoz, hogy a megfelelő embert találjuk meg, fontos eldönteni, milyen fajta webshopot érdemes elindítani:

  • Bérelhető
  • Saját fejlesztésű

Mi a különbség?

Egy bérelhető webshopban (pl Shoprenter) rengeteg sablon közül választhatunk, hiszen ezek előre el vannak készítve.

Ez a legnagyobb előnye és egyben hátránya is, hiszen emiatt jóval olcsóbb, mint a saját fejlesztésű, de lényegesebben univerzálisabb is, tehát korlátozottak vagyunk a funkciókat illetően, sosem lesz teljesen személyre szabott.

Egy saját fejlesztésű rendszer sokkal rugalmasabb, testreszabhatóbb. Cserébe lényegesen drágább megoldás, és egy kisebb webshop elindítása is több százezer forintba kerül. És akkor még nem is beszéltünk a fejlesztéshez szükséges időről, a későbbi fejlesztési igény esetén felmerülő magasabb költségről stb.

Egy bérelhető webáruház esetében a költségek havi 3-5 ezer forint körül alakulnak, ami éves szinten a 30-50 ezer forintos nagyságrendet jelenti. Vagyis egy egyedi fejlesztés árából akár 5+ évnyi bérlés is kigazdálkodható. Induló webáruházak esetében ezért gyakran szokták ezt a megoldást javasolni.

Az első webáruházunk létrehozásakor, tapasztalat nélkül érdemesebb az olcsó, bérelhetővel elkezdeni – de a döntés függ a büdzsédtől, az internetes vállalkozás jellegétől, és még sok mástól.

Költsége:

  • Bérelhető: Pár ezer forinttól indul
  • Saját fejlesztésű: 100.000 Ft körül indul
  1. lépés: Domain vásárlás

Domain vásárlásnál tulajdonképpen bejegyzed a cégedet az internetes térbe. Ez lesz az, ahol megtalálják. A mi esetünkben ez a https://webshippy.com.

Bár a miénk com-os végződésű, de ha te kizárólag magyar piacra célzol, célszerű .hu-s végződésűt vásárolnod.

Költsége: Ha a domain név szabad, akkor 2-3 ezer forintos nagyságrend éves szinten. Ennél sokkal többet nem érdemes ráfordítani egy induló vállalkozásnak. Ha a domain név nem szabad, mert valaki azt már lefoglalta, akkor csak a tulajdonostól tudjuk megvenni. Az árat pedig minden esetben ő határozza meg.

  1. lépés: Tárhely vásárlás

A tárhely egy fontos dolog, amire mindenképp oda kell figyelni a választásnál. Érdemes olyat választani, ami elég helyet ad ahhoz, hogy minden termékedet kényelmesen fel tudd rakni az oldalra.

Ezenkívül még fontos szempont a gyorsaság: A keresőoptimalizálás (SEO) egyik fontos tényezője a gyorsaság, illetve már rengetegszer bebizonyították, hogy erőteljesen befolyásolja a vásárlások kimenetelét, milyen gyorsan töltenek be az adott oldal tartalmai.

Ha valaki bérli a webshopot, akkor a szolgáltató jellemzően tárhely szolgáltatást is biztosít a webshop motor mellé.

Költsége: A pár ezer forinttól a pár tízezerig terjed évente, de itt tényleg nem érdemes spórolni. Olyan megoldást válasszunk, ami gyors és megbízható.

  1. lépés: SSL tanúsítvány

A kliens és a szerver közti titkosítás (tehát tulajdonképpen a vásárlási biztonság megteremtése) alapfeltétel egy webshop esetében, ahol bankkártya információk cserélnek gazdát.

Ráadásul látható nyoma van annak, ha egy oldal biztonságos. Egyrészről, úgy kezdődik az URL, hogy HTTPS (HTTP helyett). Másrészről, ha az oldal nem biztonságos, azt a legnépszerűbb böngészők (például a Google Chrome, Firefox) látványosan tudatják is az látogatóval.

Ez látható egy biztonságos oldalnál:

Biztonságos oldal

Ez pedig egy nem biztonságos oldalnál.

Nem biztonságos oldal

Bár a titkosítást utólag is is meg lehet oldani, sok szempontból jóval nehézkesebb, mintha rögtön a domain megszerzése után kiváltanánk a tanúsítványt. Ezért azt ajánljuk, hogy rögtön az elején ezzel kezdd a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Költsége: 2-4 ezer Ft-tól indul, kezdetben ez bőven elegendő. De léteznek ingyenes megoldások is. A lehetőségekkel kapcsolatban érdemes felvenni a kapcsolatot a tárhelyszolgáltatóval.

Webshop készítés 2. lépése: A webáruház üzemeltetés költségei

Az előző pontban azokat az elemeket vettük végig, amik feltétlenül költséggel fognak járni, tehát megkerülhetetlenek. A második nagy részben az üzemeltetésről lesz szó, amik inkább hosszabb távú költségként jelentkeznek.

Webáruház üzemeltetési költségeinek főbb csoportjai (folyamatos költségek)

  • Domain
  • Tárhely
  • Karbantartás
  • Tartalmi feltöltések
  • Könyvelés, adminisztráció
  • Logisztikai költségek (raktározás, szállítás)
  1. lépés: A termékek fotózása

Ahhoz, hogy egy terméket el tudj adni interneten keresztül, és ne legyen szükség fizikai érintésre, kipróbálásra, minél profibb képekkel kell bemutatnod.

Alapvetően ezeket te is elkészítheted, mert a mai okostelefonok már profi képeket készítenek. De minél drágább termékről van szó, minél lassabb és átfontoltabb a vásárlási döntés a vásárló részéről, annál profibb meggyőzése, annál profibb képekre van szükséged.

Ezért ha minőségi, prémium, drágább termékeket árulsz, a képekkel mindenképp költségként számolj.

Költsége: Egy fotós tízezres nagyságrendet kér el egy egész napos stúdiófotózásért. Amennyiben termékenként, vagy képenként számolnál, úgy körülbelül párszáz forinttól, 1-2 ezer forintos árig szokott terjedni az összeg.

Ha a termékfotózást otthon és költséghatékonyan szeretnéd megoldani, akkor olvasd el ezt a cikkünket: Termékfotózás lépésről lépésre – minden, amit az otthoni termékfotózásról tudni szeretnél

  1. lépés: Pénzügyi tranzakciók

Minden egyes vásárlásnál több opciót kell adnod a vevőnek, ahogy teljesítheti a termék megvételét. Ilyen lehet:

  • Banki előre utalás
  • Bankkártyás online fizetés
  • PayPal
  • Utánvét

A legtöbb esetben egy harmadik félen keresztül történik a tranzakció, aki ezért jutalékot von le.

Költsége: 0.5 – 3% a tranzakció összegéből, illetve egyszeri szerződéskötési díj velük, ami pár tízezer forintos nagyságrend (20-60.000 Ft).

  1. lépés: Fejlesztési és karbantartási költségek

Sajnos nem ér véget a folyamat azzal, hogy megvesszük a weboldalt és megcsináltatjuk egy webfejlesztővel/designerrel. A webáruháznak folyamatosan fejlesztésre van szüksége, új funkciók beépítésére, hogy naprakész legyen, és minél jobban megkönnyítse a termékek megvásárlását.

Emellett könnyen előfordulhatnak apró meghibásodások, például a megnövekedett forgalmat nem bírja el a régi szerver, és erősebbre kell váltani.

Költsége: Ez nehezen meghatározható. Egy fejlesztő órabére pár ezer forinttól a csillagos égig terjedhet, tehát annál drágább lesz, minél komolyabb módosításokat kell végrehajtani az oldalon.

  1. lépés: Marketing

Ez az egyik (ha nem a) legfontosabb befektetésed, amit ha ügyesen csinálsz, a sokszorosát hozza vissza. Lényegében ha megtetted az eddigi lépéseket, akkor van egy stabil, szép webáruházad, ami ki tudja szolgálni a keresletet. A probléma az, hogy ehhez szükség van keresletre is.

Pontosan erre ad megoldást ez a lépés!

A marketingnek sok része van. A legkomolyabb megtérülést hozó (de emiatt legidőigényesebb) kétségtelenül a keresőoptimalizálás (SEO), amely részeként az oldalt úgy építjük fel, hogy a keresőmotorok (főleg Google) a mi termékünket dobja fel a keresésekre.

Egy másik népszerű része a közösségi média marketing, aminek részeként a különböző közösségi média felületeken (Facebook, Instagram, Youtube, Linkedin stb.) jut el a terméked a vásárlókhoz.

Ezeken kívül még számtalan más marketing eszközt/módszert fel lehetne sorolni, érdemes utánanézni és a céljaidhoz igazítani, hogy:

  • Gyorsan szeretnél rövidtávú eredményt, vagy lassan de hosszútávút?
  • Mekkora a büdzséd?
  • Te magad szeretnéd kitanulni, vagy kiszervezni, esetleg saját belsős csapatot létrehozni?

Ha szeretnél választ kapni ezekre a kérdésekre, ajánlom figyelmedbe ezt az online marketing csatornákról szóló cikket.

Költsége: Mint ahogy feljebb írtuk, ez az egyik legfontosabb befektetésed. Bármit is választasz (te magad / ügynökség / belső csapat), mindenképpen pénzbe (vagy rengeteg időbe) fog kerülni.

Egy kisebb kampány is minimum tízezres, de inkább százezres nagyságrendbe tartozik. Az meg, hogy az egész webáruház mögé fel legyen építve egy nagyon komoly marketing gépezet, ami akár automatikusan is eladásokat generál, már inkább a milliós nagyságrendbe tartozik.

  1. lépés: Ügyfélszolgálat

Egy vásárlás során, ahol a fizikai kipróbálás nem opció, sok kérdés fordul meg a vásárló fejében, amit rendszerint meg is kérdez. Amíg még bírjuk, mi magunk is elvégezhetjük az ügyfélszolgálati teendőket, de később mindenképpen külön munkatársra lesz szükségünk.

Költsége: Amennyiben mi magunk végezzük el, addig főleg időbeli ráfordítás, de később már százezres nagyságrendbe tartozik egy ügyfélszolgálat fenntartásra.

  1. lépés: Raktár és logisztika

Bár az internetes áruházunk jellegétől függ hogyan, de tárolnunk kell az eladásra kínált termékeket. És azt ki is kell szállítani.

Amennyiben kis méretű, vagy kis mennyiségű termékekről van szó, úgy egyszerűbben meg tudjuk oldani a dolgot, de hosszútávon egy raktár bérlésével is érdemes számolnunk. Vagy választhatunk egy kiszervezett logisztikai szolgáltatót, mint a Webshippy.

A fulfillment (kiszervezett) logisztika lényege, hogy a raktározás, csomagolás, kiszállítás, számlázás és visszárukezelés teljes egészét leveszik a vállunkról egy díj ellenében. Vagyis a “szükséges rossz” legtöbb részét átvállalják, így ezzel nem nekünk kell foglalkozni.

Azért is éri meg egy-egy ilyen céggel dolgoznod, mert nem csak terhet vesznek le a válladról, hanem jó szolgáltatási minőséget és kedvező árakat is tudnak biztosítani. Olyan partnerekkel dolgoznak együtt mint a GLS, a DHL vagy a Foxpost

Számos olyan minőségbeli tényező játszik szerepet, melyekkel egy-egy induló webshop nem nagyon tud versenyezni, így náluk a házon belüli megoldás helyett a fulfillment szolgáltatók választása tűnik a legjobb döntésnek.

Költsége: Tízezres nagyságrendtől egészen a csillagos égig.

  1. lépés: Könyvelési + jogi költségek

Egy webshop esetében is szükség van jogi és könyvelő szakemberre. A legtöbb esetben a jogi költségek nagyon ritkák (sok esetben egyszeriek) lesznek, a könyvelés viszont havi rendszerességű.

Költsége: A könyvelés 10.000 Ft-tól egészen több százezerig is terjedhet, az adott webshop tevékenységi körétől és forgalmától függően.

A jogi költség általában csak pár tízezer forint, és ha kész vannak a jogi dokumentumok, szerencsés esetben évekig nem lesz szükség újakra.

Webáruház nyitás jogi feltételei

Most, hogy átláttad, mennyibe is fog kerülni a webáruház elindítása/üzemeltetése, érdemes a jogi feltételeknek is utánajárni. Először jöjjön a jó hír:

A webshop üzemeltetéséhez nagyon kevés dolog szükséges. Így például ezekre sincs szükség:

  • Külön engedély
  • Működési engedély
  • Szakképesítés

Viszonylag alacsony a belépési korlát, de ez nem jelenti azt, hogy semmit sem kell tennünk.

  1. lépés: Számlaképesség

Tehát minden cselekvőképes magyar állampolgár kezdhet online vállalkozást, ehhez bármely vállalkozási formát használhatod (egyéni vállalkozás, Kkt., Bt., Rt., Kft.)

Magánszemélyként nem lehet, arra csak az online piacterek megfelelőek.

  1. lépés: Bejelentés

Több dolgot is be kell jelentenünk. Elsőként a tevékenységi körünket, ami a legtöbb webshop a 4791 TEÁOR számhoz, azaz a “Csomagküldő, internetes kiskereskedelem” kategóriához tartozik. Ezt a székhely szerinti közjegyzőnél kell bejelenteni, 3.000 Ft ellenében.

Másodikként, amennyiben csomagoljuk a termékeinket, azt be kell jelenteni a adóhatóságnál, és környezetvédelmi termékdíjat kell utána fizetnünk.

A harmadik bejelentés pedig akkor szükséges, amennyiben adatkezelési tevékenységet végez a cégünk. Mivel a marketingnek ez egy szerves része, ezért szinte biztos, hogy előbb-utóbb sor fog kerülni nálad is erre. Ezt a NAV-hoz és az Információszabadság Hatósághoz kell bejelenteni.

  1. lépés: Adatmegjelenítési kötelezettség és tájékoztatás

Mivel internetes webáruház esetében kizárólag az általad írt termékleírásokból és kommunikációból tud információt szerezni a potenciális vásárló, ezért a hatóságoknak a feladata, hogy ezt biztosítsák.

De mi az, amit mindenképp meg kell jelenítened?

  • Általános adatok megjelenítési kötelezettsége
  • Kötelezően megjelenítendő adatok a termékről

Ezenkívül tájékoztatást kell nyújtanod a vásárló jogairól, így még a fenti kettőhöz még több elem kapcsolódik:

  • Megrendelés elküldése előtti tájékoztatás
  • Megrendelés után visszaigazolás küldésének kötelezettsége
  • Adatvédelmi tájékoztató
  • Szavatosság, jótállás
  • Elállási jog

Mivel ezek már komoly jogi szakértelmet igényelnek, így mindenképpen azt ajánljuk, hogy keress meg egy internet-jogokra szakosodott jogászt, aki segít elkészíteni a dokumentumokat, megejteni a bejelentéseket.

A részletes útmutatóból kiderült, hogy néhány százezer forintból már fel lehet építeni egy hosszútávú, akár komoly forgalmat hozó webáruházat. Ahogy pedig a forgalmad növekszik, úgy egyre nagyobb összegeket tudsz befektetni a fejlesztésekre.

A Webshippy Akadémia hírlevelei segítenek, hogy még sikeresebb legyen vállalkozásod!

Tapasztalt szakértőink és külső partnereink osztják meg Veled tudásukat blog cikkek, videós tartalmak és webinarok keretében. Ne maradj le, iratkozz fel!

Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk