13+1 tévhit a kiszervezett logisztikáról, amit sosem mertél megkérdezni

Olvasási idő: 8 perc
kiszervezett logisztika webshippy

Ami számít és ami nem. Talán ezzel a megállapítással közelíthetők meg leginkább azok a tévhitek, amik a fulfillmenthez, vagyis a kiszervezett logisztikához kötődnek. Vannak valóban markáns és érdemi kérdések, melyek racionális feltételezésből adódnak és vannak merőben érzelmi szempontok. Szeretnénk tehát eloszlatni néhány, a kiszervezett logisztikával kapcsolatos tévhitet.

1. Kezdő webshopokat nem fogadnak a fulfillment cégek

Ez így, ebben a formában nem helytálló kijelentés. Az valóban igaz, hogy nem minden induló vállalkozás számára a logisztika kiszervezése a megoldás, vannak egyedi esetek, például, ha nagyon nagyméretű termékeket forgalmaz, esetleg szezonális vagy ciklikus a termék, ennél fogva a rendelések száma és a bevétel is fluktuál. De ez ugyanígy érvényes a már működő, akár nagy múlttal rendelkező vállalatok esetében is.

Azonban, éppen egy kezdő vállalkozás esetében lehet megoldás a kiszervezett logisztika, mert az induló vállalkozás számára terhet jelentő raktározás, csomagolás, kiszállítás költségeit teszi hatékonyabbá és nem mellesleg gazdaságosabbá. A fulfillment szolgáltató ugyanis képes olyan árakkal kalkulálni, ami mind a maga, mind a vállalkozó számára kedvezőbb, a csomagszám, a csomagkezelési díj, a tárolási és csomagolási költség tekintetében is.

2. Fizetni kell a raktározásért, meg minden egyes dologért, ami a csomagba kerül.

Webshippy innováció

Raktározás:

Valójában akkor is fizetsz érte, ha magad végzed, nem? Akár a nappalid sarkában tárolod a raktárkészletet és ott végzed a csomagolást, akár raktárt bérelsz, és az alkalmazottjaid végzik el a munkát, mindenképpen pénzbe kerül. Utóbbi esetben az alkalmazottaid fizetésének a kitermelése is a Te felelősséged, a csomagolótól a targoncakezelőn át, a logisztikai ügyintézőig, az eszköz készlet karbantartási és amortizációs költségeiről nem is beszélve. Tehát közvetve ugyan, de minden esetben fizetsz a raktározásért. Ezen felül számolnod kell a humán erőforrás igénybevételének olyan buktatóival is, amit például az alkalmazottaid bármilyen okból történő munkakiesése jelent. Ezt esetleg túlórával vagy kénytelen kompenzálni, amit a dolgozóidnak ki is kell fizetni pótlék formájában, és erre törvény is kötelez. Ez pedig újra csak többletköltséget jelent a számodra.

Csomagolás:

Minden esetben számolnod kell csomagolási költséggel, amit egyszemélyes vállalkozásban, sem a konyhafiókból előkerült selyempapírral, alufóliával, vagy a szekrény tetején őrzött, egyszer még valamire jó lesz felkiáltással félretett cipősdobozokkal fogsz megoldani. Rendelned kell csomagolóanyagot, ha van logód, azt ki kell nyomtatnod, fel kell címkézned a terméked, a csomagon is el kell helyezni a logót, QR-kódot, vonalkódot. Ezek mind olyan folyamatok, amiket nem célszerű DIY megoldással elvégezni. A terméked nem attól lesz egyedi kézműves termék, hogy hajnalig címkéket ragasztasz, vagy ugyanezen okból túlóráztatod beosztottaid.

A fulfillment szolgáltatód mindezt elvégzi helyetted, még pedig töredékéért annak, amit Te költenél rá, ha magad raktározol és csomagolsz és ne felejtsük el, hogy a minőség is számottevő része a folyamatnak.

3. Drágább lesz a teljes logisztikám

Ez az egyik legelterjedtebb tévhit, ami a kiszervezett logisztika körül kialakult. Ahogy fentebb is utaltunk rá, egy fulfillment szolgáltató versenyképes helyzetben van hozzád képest, ezért olyan szempontokat is figyelembe tud venni, amiket te nem. Mivel bőven nagyobb volumenű léptékben működik, a csomagkezelési díjai annál inkább szerényebbek, minél több csomaggal dolgozik, sőt néha még a tárolási díjért sem számít fel fix költséget.

Emellett még gyorsabb és hatékonyabb is, ezáltal költségcsökkentő tényezővé válhat a vállalkozásodban. Veled szemben a fulfillment szolgáltató versenyképes szállítási árakat tudhat magáénak, amiket te csak akkor tudnál elérni, ha legalább tízezres nagyságrendű csomagszámmal dolgoznál.

4. Kiadom a kezemből a termékeimet, és a lehetőséget, hogy a vevőimmel találkozzak

Az online marketing korában ez nem jelent reális problémát. Pontosan azzal a lépéssel, hogy kiszervezed a logisztikát, jut lényegesen több időd, lehetőséged és pénzed arra, hogy a céged marketing tevékenységét fejleszd. A social media felületeid kommunikációja kiváló lehetőség a potenciális vásárlóiddal való kontaktusokra, amikkel az ügyfél-elköteleződés terén tudsz jobb eredményeket elérni. A közvetlen, kétoldali kommunikációval az ügyfél-elégedettséget tudod monitorozni és arra is alkalmas, hogy tovább ajánlás útján újabb megrendeléseket szerezz.

Valójában, a logisztika kiszervezésével lehetőséged nyílik arra, hogy az online marketinged is kiszervezd egy professzionális cégnek, amit megtakarítasz a logisztikai költségek csökkentésével, és így visszaforgathatod a PR-kommunikációba. Ha mindenképpen szeretnél személyesen is találkozni az ügyfeleiddel, szervezz nekik találkozót, ünnepeld meg velük a századik, kétszázadik, ezredik rendelést, adj nekik lehetőséget arra, hogy veled vagy a céged képviselőjével fotózkodjanak az Instagram profiljukra, ha kézműves vagy, szervezz workshopot. Ezzel a saját PR-odat emeled ki a reklámzajból, mert mersz más lenni, mint a versenytársaid.

5. Az ügyfeleimmel mások kellemetlenül viselkednek.

Ügyfélszolgálat

Azzal a legtöbb profi vállalkozó tisztában van, hogy az ügyfelek megszerzésénél csak két dolog fontosabb: a megtartásuk és a hosszú távú elköteleződésük!

Ehhez a professzionális szolgáltatás mellett még barátságos, empatikus, lojális és segítőkész ügyfélgondozásra is szükség van. Teljesen természetes, ha aggódsz, hogy azokat a személyes kapcsolatokat, kapcsolatrendszereket, amiket Te felépítettél és esetleg éveken át gondoztál, valaki átveszi helyetted, valaki, aki talán nem fogja ugyanazzal az elköteleződéssel és gondossággal kezelni az ügyfeleidet, mint ahogyan azt Te tetted. Ezért azt javasoljuk, hogy lépj hátra egyet a szituációtól és vizsgáld meg távolabbról.

Egy fulfillment szolgáltató abból él, hogy mások logisztikai igényét elégíti ki. Számára az udvarias és higgadt kommunikáció alapvető és nem csak azért, mert nem engedheti meg magának azt, hogy “udvariatlan legyen” a megbízói ügyfeleivel – értsd ezalatt, hogy a saját brandjét degradálja-, hanem mert a profi vállalkozói mentalitás eleve kizárja a kétes értékű kommunikációnak még csak a lehetőségét is.

6. Más úgysem tudja úgy csomagolni, ahogy én csomagolnám.

Azt hiszem, hogy ez az a tévhit, amit a legegyszerűbb eloszlatni: a fulfillment szolgáltatók profik, ez a szakmájuk, és olyan szakemberekkel dolgoztatnak, akik valószínűleg jólértenek a csomagoláshoz.

A következő négy tévhitet egy csokorba foglaltuk, mert a megoldásuk is ugyanaz.

7. Valahol máshol vannak a termékeim és nem tudom kontrollálni.

8. Nem látom az árukészletet, ezért nem tudom, hogy mikor kell utánrendelnem.

9. Havi 1x látok csak riportot.

10. Még egy rendszer, ahova töltögetnem kell az információkat.

  • Egy hatékony készletnyilvántartó és ügyfélkezelő szoftverre akkor is szükséged van, ha te koordinálod a logisztikád. Ugyanakkor a számlázás, partnernyilvántartás, terméknyilvántartás, listák és kimutatások készítése, dokumentációkezelés és konvertálás, leltározás, szállítólevél kiállítása, bevételezési bizonylat kiállítása, az árrés kimutatás, a készletmozgások listájának elkészítése, időigényes feladatok.
  • Ráadásul nem csak azt kell tudnod, hogy kinek és mit adtál el, de azt is, hogy mit nem! Az érvénytelenítésre, módosításra, helyesbítésre, előlegszámlák kezelésére is oda kell figyelned. Most képzeld el, hogy mindezt egy olyan szolgáltató végzi el helyetted, akinek mindez a kisujjában van.
  • A valóságban az adatbázishoz való hozzáférésed érvényes marad – tehát látod azt, hogy mi történik-, ugyanakkor a fulfillment szolgáltatód a megállapodásotok függvényében küldi neked a riportokat. Még azt is ellenőrizheted, hogy kinek, milyen szintű felhasználói jogosultsága van és hogy aktuálisan mit csinál a rendszerben. Ha valódi ellenőrzésre vágysz, anélkül, hogy téged zaklatnának a folyamatok koordinálásával, akkor a kiszervezett logisztika lehet a te legnagyszerűbb társad.
  • A fentebb említett szoftveralkalmazások, mind a készlet nyilvántartó, mind a CRM-szoftverek valós idejű reagálást képesek biztosítani számodra és a fulfillment szolgáltatód számára is. Ennek pedig az az alapja, hogy a te rendszered és a fulfillment szolgáltatód rendszere az alkalmazásokon keresztül összeköttetésben van egymással. Ebből következik, hogy neked nem kell plusz információk le- és feltöltésével terhelned magad, minden automatikusan történik. Bárki, bármihez is nyúl, bárhonnan, bármit elvesz, azt a rendszer azonnal rögzíti, levonja, még azt is meg tudja neked mondani, hogy pontosan melyik felhasználó kódjával történt a módosítás és mikor.

11. Kevésbé megbízható

Ha magad végzed a logisztikai folyamatokat, ha csak nem a tiéd a raktárépület, akkor ki vagy szolgáltatva a raktárt fenntartó vállalatnak és ez sajnos, sosem bizalom kérdése, hanem a mindenkori piaci versenyé. Bármikor előfordulhat, hogy a saját likviditási gondjaik vagy tulajdonosváltás miatt felmondják a szerződésedet, esetleg árat emelnek. Ellehetetlenítik a logisztikai folyamataidat, hiszen egy egész raktárkészlet költöztetése már eleve akkora kihívás, amit nem biztos, hogy önerőből meg tudsz oldani.

Egy fulfillment szolgáltató ezt a terhet is leveszi a válladról.

Természetesen ez, ahogy minden más is az üzletben, annak a függvénye, hogy képesek vagytok-e közös stratégiai elvek mentén megfogalmazni a partnerkapcsolatot. A fulfillment szolgáltató személyes érdeke az, hogy te képes legyél a növekedésre, fejlődésre, a rendeléseid teljesítésére, elvégre ez tartja fent a saját vállalkozását. Ez a kölcsönhatás, mindkét oldalról bizalmat igényel.

12. Mivel nincs még kidolgozott tervem a logisztikai folyamatok koordinálására, biztos nem fognak velem szóba állni

A hazai Kkv-k egyik legismertebb hibája a megalapozatlan üzleti terv, amelyben jellemzően pont a logisztikai folyamatok azok, amikre nem fordítanak elég figyelmet. A piackutatást és konkurencia-felmérést talán elvégzik, de ez is sok esetben esetleges és feltehetően nem költenek szakemberre, aki felhívná a figyelmet arra, hogy ezeknél a szempontoknál a logisztikának is óriási befolyása van. Innen nézve tehát a fenti tévhit nem állja meg a helyét, sőt! Pontosan az esetlegesség és a kidolgozatlanság a legmarkánsabb indoka a kiszervezésnek.

13. Egyszemélyes, kézműves vállalkozásom van, én csinálok mindent

Aki úgy gondolja, hogy a tündéri, amigurumi nyuszijait majd szépen meghorgolja otthon, kicsit megfuttatja a Facebookon, a megrendeléseit a nappali egyik sarkába zsúfolt raktárkészletből fogja teljesíteni, a számlákat megírja kézzel, a csomagoláshoz dobozokat vesz egy nyomtatványboltban és feladja postán, az már itt, az elején elbukja a vállalkozását.

Aki kézműves, az egy kreatív készségre alapoz; ha van valami, amit egészen biztosan nem fog kiadni a kezéből, akkor az a termékgyártás folyamata, hiszen az alkotás öröme létfontosságú a számára. Ha viszont emellett a raktározást, csomagolást, címkézést, csomagfeladást és még a marketinget is önmaga végzi el, az nem biztos, hogy kifizetődő.

Az első legnagyobb buktató, a vállalkozói attitűd teljes hiánya. Nem veszi észre, hogy csak papíron vállalkozó, a valóságban még mindig csak egy ember, aki egy hobbiból akar üzletet csinálni, de nem hajlandó foglalkozni a kényes, számára érdektelen kérdésekkel. Őszintén szólva, hetente a postára szaladgálni öt-tíz dobozzal egyáltalán nem hatékony megoldás, főleg akkor, ha tényleg beindult a bolt és jönnek a megrendelések. Egyre több időt vesz el a termékgyártástól a rendelésfelvétel, a visszajelzés, az ügyfélgondozás, a marketing és persze a csomagolás és csomagfeladás. Segítséget kérhetünk és kaphatunk családtagoktól, barátoktól, ami később olyan feloldhatatlan konfliktusokat szül, amelyek már túlmutatnak az üzleten.

A sikeres kézműves kiadja a kezéből azokat a folyamatokat, amiket szakmai kompetencia okán nem tud, vagy nem akar koordinálni, együttműködő partnereket keres; így lesz igazán sikeres.

+1 Nincs szükségem logisztikára, tehát a kiszervezésére sem

Az induló vállalkozások sok esetben még az ötlet mámorában úsznak és előfordulhat, hogy nagyvonalúan kezelik a felbukkanó logisztikai problémákat és felelőtlen döntést hoznak: nincs szükségük logisztikai tervezésre. Elfelejtik, vagy eszükbe sem jut, hogy a kereskedelem nem játszótér, hanem egy kőkemény verseny, ahol nem az nyer, akinek a legjobb ötlete van, sőt még az sem, akinek a legjobb terméke. Ebben a versenyben az fog a dobogó legfelső fokára állni, aki hatékonyabban és kisebb anyagi ráfordítással képes az ötletét megvalósítani, a termékeit a megrendelőkhöz eljuttatni. Ez pedig logisztikai tervezés nélkül elképzelhetetlen. Így hát a fenti attitűd nem ellenérv, hanem egy hatalmas felkiáltójel: mielőbb lépj kapcsolatba fulfillment szolgáltatóval!

Mielőtt az elképzeléseink, prekoncepcióink tévútra vezetnének, legyen erőnk és bátorságunk szembenézni azzal a ténnyel, hogy se mindenhatók, se logisztikai szakértők nem vagyunk, kérjünk tehát konzultációt egy fulfillment szolgáltatótól.

Az biztos, hogy csak nyerhetünk az üzleten.

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

62 cikk