Hogyan kezeld a 404-es hibaoldalt egy webshop esetében?

Olvasási idő: 6 perc
404 hibakód webshop

Ha lenne egy checklist tele olyan dolgokkal, amiket érdemes megtenned, hogy a webáruházad minél jobb képet fessen a vásárlók szemében, akkor ez biztos szerepelne rajta: Használd ki a 404-es hibaoldalt.

Ennek ellenére meglepően kevesen használják jól a hibaoldalakat a hazai webáruházak közül.

Bár igaz, hogy ez a megoldás önmagában nem fog extrém mennyiségű új vásárlót hozni, de egy webshopnál minden optimalizálási lehetőséget érdemes megragadni. Főleg az olyanokat, amiket egyszer kell rendbe tenni és utána nem igényelnek különösebb erőfeszítést. Egy jól sikerült 404-es hibaoldal látogatókat terelhet az oldalunkra, sőt még vásárlást is generálhat. Persze csak ha jól használjuk.

Mi az 404-es hiba?

De kezdjük az elején. Mi is az a 404-es hibakód? Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy ha a látogató olyan oldalra kerül, ami már nem létezik, vagy soha nem is létezett, akkor egy 404-es hibaoldalra jut. Legrosszabb esetben ez így néz ki:

not found page - 404 error message

Miért mondom, hogy legrosszabb esetben ilyen? Azért, mert ez az a típusú 404-es hibaoldal, amit alapból megjelenítenek a szerverek és a legrosszabb élményt nyújtják a látogatóknak. Sőt. Nagyon sok ilyen hibás oldal indirekt módon árthat is az oldal keresőoptimalizálásának. De ez csak az egyik gond. Ami legalább ekkora probléma, hogy a látogató egy ilyen oldalon zsákutcában találja magát, ahol fennáll a veszély, hogy elveszítjük őt. A feladat tehát adott.

Mutass utat neki! A 404-es hibaoldalon ajánlj fel lehetőségeket, hogy merre juthat tovább attól függően, hogy mit keres.

Többféle megoldással is élhetsz és ezeket akár együttesen is alkalmazhatod.

Törekedj arra, hogy az eredeti célt teljesíteni tudd. Tehát juttasd el a megfelelő oldalra. Ha erre nincs lehetőség, akkor pedig nyújts extra lehetőségeket, mint például:

  • keresés
  • navigálás
  • termékajánlás
  • kedvezmény
  • látvány
  • feliratkozás.

Elsőre ezek közül a látvány az, amelyet elsősorban érzékelni fog a látogató. Ez segít majd neki feledtetni a csalódást, hogy nem találta meg azt, amit keresett. Minden egyéb pedig valahol azt a célt szolgálja, hogy megtartsuk őt és konverziót érjünk el.

Keress és találj!

Ha már a látogató nem találta meg azt, amit szeretne, akkor nyújts neki segítséget.

Egy keresési mezőt érdemes elhelyezni a 404-es hibaoldalon még akkor is, ha egyébként az oldal fejlécében találni ilyet.

Azért éri meg duplikálni a search bar-t, mert minél gördülékenyebbé kell tenned azt a folyamatot, hogy a vásárló keresni és vásárolni tudjon. Hisz ezért jött az oldalra. Ugyanezt a célt szolgálja a legtöbbször felkeresett kategóriák listázása is, tippeket adva a folytatáshoz. Ha szeretnél biztosra menni, akkor csináld azt, amit az eMAG. Náluk a látogató csak nagyon rövid időt tölt a 404-es oldalon, éppen csak annyit, amíg tájékoztatják őt a nem létező oldalról. Ezt követően pedig átirányítják őket egy másik oldalra.

eMAG

Az eMAG esetében ez 5 másodperc után történik meg. És ez a szöveg olvasható a 404-es oldalon.

404-es hiba. Ez az oldal áthelyezésre került vagy már nem létezik
5 másodpercen belül átirányítjuk a kezdőoldalra.

emag 404-es aloldal

Tesco

A Tesco esetében pedig animáció, ajánlott oldalak és kereső mező is található a felületen.

tesco 404 hibaoldal

Ezt vedd!

Ha nem szeretnéd csupán a keresésre bízni a látogató vásárlási hajlandóságát, akkor finoman terelheted is őt a kosár irányába. Érdemes konkrét termékeket ajánlani, amik felkelthetik a figyelmét. Minél relevánsabbak az ajánlások, annál jobb! Ha figyeled a látogatói mozgásokat, akkor pontosan tudod, hogy mi érdekelheti őt és egy jól elhelyezett ajánlással vásárlásra is ösztönözheted. Ennek hiányában az is jó megoldás, ha a legnépszerűbb termékeidet emeled ki. De ha nem szeretnéd ilyen nyíltan vásárlásra ösztönözni őket, akkor csak helyezz el egy terméket a 404-es oldalon és kérdezd meg tőle, hogy tetszik-e neki vagy sem. Ha tetszik neki, akkor átirányíthatod őt az adott termék oldalára, ha nem tetszik, akkor egy másikról kérheted ki a véleményét és így tovább.

Erre a megoldásra nagyon sok jó példát találhatsz egyre több hazai webshopban is.

FashionDays

fashion days webshop 404

JátékNet

Sajnáljuk, de a keresett oldal nem található. Viszont ajánlhatunk néhányat a közkedvelt termékeink közül

Libri 

Mall.hu

Kedvezmény

De nem csak a termékajánlás az egyedüli lehetőség, hogy a kosarad felé tereld a látogatót. A 404-es hibaoldal tökéletes felület arra, hogy egy kedvezményre való felhívást helyezz el rajta. Ha már az adott terméket nem is találta meg a látogató, akkor hátha talál egy olyat, ami tudja azt helyettesíteni. Vagy egyszerűen a kedvezmény hatására legalább körülnéz a webáruházadban és impulzív módon megvesz valamit, amit eredetileg nem is tervezett. Ilyenkor használj egyedi kódot (pl: “404-hibaoldal”, “bocsi-de-itt-egy-kupokod”), így azt is mérni tudod, hogy milyen hatékonysággal működik ez a fajta vásárlásösztönzés. De azért ezzel a funkcióval bánj óvatosan. Ne szoktasd rá nagyon a vevőket. Időnként cseréld le a kuponkódot és figyeld a felhasználását. Ha túl gyakori lett az ezzel való vásárlás, akkor erős a gyanú, hogy a vásárlóid már szándékosan erre építenek.

Karmaloop

Ezen az oldalon például ezt a kuponkódot használják a 404-es oldalon:

25% off sitewide on orders over $100!!! Use code: 25KRMA

Eyecandy megoldások

Ebben az esetben szabadon engedheted a kreativitásodat. Ha már csalódás érte a látogatót, akkor okozz neki örömet azzal, hogy egy látványos oldalon találja magát. Persze a funkcionalitást ne mellőzd emiatt.

Egy igazi “eyecandy” megoldás abban segít, hogy a vásárló pozitívan élje meg még a 404-es hibaoldallal való találkozást is.

Ha azt tapasztalja, hogy a webáruházad még arra is odafigyel, hogy milyen a 404-es hibaoldala, akkor pozitív képet fog rólad kialakítani. Arról nem is beszélve, hogy egy látványos, humoros, egyedi megoldás még a hírét is viszi az oldaladnak, top listákra is felkerülhetsz. Ezzel pedig olyan hírértéket hoz, amiért nem is kellett különösebben megdolgoznod.

Sok 404-es hibaoldalnál látjuk konkrétan kiírva, hogy 404-es hiba. De ez a látogatók nagy részének nem sokat mond. Sokkal jobban jársz ha csak annyit írsz, hogy ez az oldal nem elérhető. De ha már lehetőséged van viccesre, vagy vizuálisan szépre is csinálni, akkor miért ne tennéd? Sőt, néha egy designer és webfejlesztő még külön örül is annak, hogyha a napi robot mellett egy ilyen kreatív feladatot is kap magának.

Amazon

amazon 404 error

OpticsPlanet

Lego

Meu Móvel de Madeira

Chilifarm

chilifarm nincs ilyen oldal

Feliratkozás

404-es hibaoldalra érve az az érzés foghatja el a látogatót, hogy valamiről lemaradt. Ezt ki is használhatod a felhasználói táborod bővítésére. Közvetítsd azt az üzenetet, hogy ha feliratkozik, akkor a jövőben nem marad le a legfrissebb hírekről és a legjobb ajánlatokról. Ezzel gyakorlatilag két legyet üthetsz egy csapásra. Kezelted a 404-es hibaoldalt és még feliratkozót is sikerült szerezni. A feliratkozás esélyét még jobban tudod növelni, ha cserébe kedvezményt is adsz. De persze ezzel érdemes óvatosan bánni, mint ahogy arról már korábban is írtunk.

Koktélbolt

A 404 oldal egy lehetőség

Minél nagyobb a webáruházad és minél szélesebb a termékkínálat annál többször kerülhet elő a 404-es hibaoldal. Főleg ha viszonylag gyorsan is változik a termékösszetétel és a készletállomány. Vagy ez a helyzet a szezonális termékeknél is, amikor őszre már kifut a nyári kollekció és az oda látogató felhasználó csak a termék hűlt helyét találja. Hiába próbálsz ezektől megszabadulni, jobban teszed ha az erőforrásaid nem csak a hibás linkek megszüntetésére irányítod, hanem arra is hogyan kezeld ezeket a helyzeteket. Az ide érkező látogatóid megtartása a cél. Ehhez pedig hasznos tudni, hogy honnan érkeznek ide és kik ők. Ezért is érdemes teljesen külön oldalként kezelni a 404-es oldalad. Már csak azért is, mert így tudod követni és elemezni az ide irányuló forgalmat. Több tartalomkezelő (CMS – content management system) és webshop motor is tudja elemezni azt neked, hogy melyik oldalról, termékről vagy cikkről érkezett az adott látogató a hibás oldalra. Ezeket a böngészési utakat érdemes megvizsgálni és javítani a hibás linkeket. Ha pedig ez nem oldható meg olyan egyszerűen valós időben, akkor érdemes felkészülni egy jó hibaoldallal, ami segíti is a felhasználót. Nem csak a hibaüzenetet dobja az arcába.

Véletlenszerűen böngészve a hazai webáruházak 404-es hibaoldalait főleg minimalista oldalakkal találkoztam:

  • “404 hiba”,
  • “404, elnézést kérünk az oldal nem elérhető”

És nagyjából ennyiben ki is merül a gyakorlat. Esetleg még kiegészítik egy főoldalra mutató linkkel, de ennyi. Elvétve találni olyat, ahol főbb menüpontokra mutatnak linkek vagy konkrét termékajánlás van. Ami viszont számomra is meglepő volt, hogy nagyon sok olyannal találkoztam, ahol valamilyen template-t alkalmaznak és ugyan a webáruház magyar nyelvű, de a 404-es oldal angol volt. Olyan helyeken is előfordul ilyen, ahol egyébként a webáruház kifejezetten stílusos és jól funkcionál.

Pedig a 404-es oldal egy lehetőség is egyben. Hiszed vagy sem, még egy nagyon szórakoztató, 4 perces TED videó is van a 404-es hibaoldalakról.

Ahogy korábban is írtam:

Nem egy egyedi 404-es oldal lesz a mindent megváltó vevőszerző újítás. Nem ez a legfontosabb fejlesztés egy webáruház indulásakor. De ha menet közben mégis porszem kerül a gépezetbe és a látogató 404-es hibaoldalra tévedne, akkor próbáld meg itt is lenyűgözni, hogy mennyire odafigyelsz minden apróságra.

Sokszor pont ezek az apróságok jelentik majd a versenyelőnyt a többi webáruházzal szemben.

Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

62 cikk